קפיצה של 70% בהיקף עסקאות המיזוג והרכישה בשנת 2021

שוק המיזוגים והרכישות מתקרב לרמת הטרום קורונה עם 283 עסקאות בשווי 17 מיליארד דולר, היקף העסקאות הממוצע קטן השנה לעומת שנה שעברה, ויותר חברות ישראליות פונות לרכישת חברה זרה בחו"ל
 | 
telegram

חברת הייעוץ PwC מסכמת את שנת 2021 מבחינת היקף עסקאות המיזוג והרכישה במשק הישראלי כאשר חברה ישראלית היא הרוכשת או הנרכשת. מהנתונים עולה כי שנת 2021 הייתה שנת שיא כאשר מספר העסקאות כמעט הכפיל את עצמו ועמד על 238 עסקאות, וההיקף הכספי זינק ב-70% ל-17 מיליארד דולר. למרות הזינוק עדיין מדובר בירידה לעומת שנת 2019, שנת הטרום קורונה, אז הגיע היקף הרכישות השנתי ל-20.4 מיליארד דולר.

מגזר ההיי-טק ממשיך להוביל את שוק המיזוגים והרכישות עם עסקאות בהיקף של 10.6 מיליארד דולר ב-73 עסקאות שונות. סכום זה גבוה אף מהיקף העסקאות שנרשם בשנת השיא של 2019 שעמד על 9 מיליארד דולר. בפירמת PwC מייחסים את העליה ברכישות בתיאבון המשקיעים עם התפוגגות השפעת הקורונה לצד סביבת ריבית נמוכה וכמות גבוהה של מזומן זמין. 

למרות העלייה בהיקף הכספי של כלל העסקאות, שווי העסקה הממוצע ירד ל-126 מיליון דולר, ירידה של 18% משנה שעברה, כאשר השנה נפקד מקומן של עסקאות בשווי של מעל מיליארד דולר למעט עסקת לומניס, לעומת חמש עסקאות בהיקף כזה בשנה שעברה. החברות הגדולות שרצו לגייס כסף העדיפו השנה לפנות לאפיק ההנפקות בבורסה בארץ או בחו"ל ב-IPO או בעסקאות SPAC. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מספר העסקאות של חברות ישראליות שרכשו חברות ישראליות אחרות עלה ל-82 בשווי כולל של 2.8 מיליארד דולר, וזאת בהשוואה ל-46 בלבד בשנה שעברה. 44 מתוך העסקאות האלו בסכום של 1.5 מיליארד דולר היו בתחום הטכנולוגיה. 

מגמה נוספת שמתחזקת היא עליית שיעור החברות הישראליות שפונות לרכישת חברה מחו"ל. 60% מסך העסקאות אמנם היו של רוכשים מחו"ל שרכשו חברות ישראליות, אך מתוך ה-40% של רוכשים ישראלים החלוקה הפנימית הייתה שרק 16% הופנה לרכישות "כחול לבן" ושאר ה-24% בסך 4.1 מיליארד דולרים היה חברות ישראליות שרכשו חברות זרות, זאת לעומת סך רכישות של 333 מיליון דולר בלבד בשנה שעברה. העסקאות הגדולות מן הסוג הזה היו רכישת Green Mountain על ידי עזריאלי בסך 860 מיליון דולר ורכישת Connexity על ידי טאבולה ב-800 מיליון דולר. 

מגמה נוספת שמסתמנת היא מיעוט הרכישות הפיננסיות כאשר רק 8% מכלל הרכישות השנה היו רכישות מן הסוג הזה. הסבר אפשרי שמספקת PwC הוא שהשחקנים הפיננסים היו מעורבים יותר השנה בגיוסים ועסקאות בשווי גבוה בשוק ההון ובעסקאות SPAC. מצד שני ישנו זינוק בהיקף העסקאות האסטרטגיות בעיקר במגזר ההיי-טק כאשר החברות הגדולות שואפות לצמוח, ויותר ויותר חברות פונות למיזוגים ורכישות כגורם מרכזי באסטרטגית הצמיחה שלהן. השיקולים לרכישות הם בין היתר השגת שיפור טכנולוגי מהיר, השגת יתרון תחרותי בשוק, הרחבה של נתח השוק ויצירת שווקים חדשים.

מאיפה באים הרוכשים הזרים? גם השנה בולטת ארצות הברית עם 70% מהרוכשים בסכום כולל של 8 מיליארד דולר. למרות הדומיננטית האמריקאית מדובר בירידה משנה שעברה. 13% מהרוכשים הגיעו מאירופה. 

בהסתכלות לעבר שנת 2022 מסרה רו"ח ליאת אנזל אביאל: "אי הוודאות שאפיינה את שנת 2020 ותקופת המשבר ממשיכה להתפוגג וניכרת חוזקה של הכלכלה ומגמת ההתאוששות הגלובלית והמקומית בפרט. שנת 2020 מבחינות רבות הייתה בגדר מכה קלה בכנף כאשר 2021 הציגה צמיחה משמעותית ואף חזרה למגמות טרום תקופת הקורונה בהיבטים רבים. כמות הכסף הזמינה יחד עם סביבת הריבית הנמוכה, תיאבון המשקיעים ושאיפת חברות להשגת יכולות טכנולוגיות ויתרונות תחרותיים ימשיכו להזין את שוק ה- M&A ואת תהליך שיקום הכלכלה, עם ההתאוששות מהמשבר. יתרה מזאת, לאור ההנפקות, הגיוסים המשמעותיים וכמות "חדי הקרן" התקדימית שהתהוו השנה בקרב חברות ישראליות וכן כמויות המזומנים הזמינים בקרב חברות אלה, אנו צופים כי חברות אלה יצטרפו למעגל הרוכשים, וימשיכו לתדלק את השוק המקומי כפי שאנו מתחילים לראות בחודשים האחרונים". 


תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות