"תבחן כל יום את התיק מול האסטרטגיה שלך לטווח הארוך"
המדדים בארץ ובעולם נסחרים בשבוע האחרון בעצבנות. לאחר שבסוף השבוע ירדו השווקים בעולם - הירידות הגיעו גם לת"א, שצלל ביום ראשון ב-3% וביום שני ב-3.5% נוספים. אתמול וול סטריט כבר נסחרה במינוס 5% לפני שתיקנה וסגרה בעליות קלות.
ארז וילף, מנהל השקעות גמל ופנסיה באלטשולר שחם, איך צריך להתנהל בשוק בימים האלה?
"במצב השוק הנוכחי, שאינו שונה מאירועים קודמים בהם גם היה ברמות שיא, צריך לשאול אם אתה מרגיש בנוח עם האסטרטגיה של התיק שלך קדימה, גם בשוק פחות טוב או כזה שעובר מימושים".
כן? התחושה היא אינדיקטור מספיק?
"זה האינדיקטור לכך שבמהלך של ירידות לא תכנס לפאניקה ותדע לקבל החלטות נכונות. מומלץ מדי יום לבחון את התיק ולראות אם הוא אכן מתאים לאסטרטגיה שגיבשת לטווח הארוך – והרי אנחנו משקיעים לטווח הארוך. חלק מההתנהגות של השוק היא שמגיעים אירועים כאלה, חלק אגרסיביים יותר וחלק פחות. מה שראינו ביומיים האחרונים, בשוק האמריקאי בעיקר, הוא מימוש של 10-15% בחברות הגדולות – אך עיקר המימוש האגרסיבי נעשה מתחת לרדאר בחברות הטק היותר קטנות. 40% מחברות הטכנולוגיה בנאסד"ק נמצאות בירידה של 50% מהשיא, שם ה'שחיטות' האמיתיות של השוויים. חברות טכנולוגיה היו מנופחות או במכפילי מכירות גבוהים, או מכפיל רווח חזוי 5 שנים קדימה גבוה מאד, והאוויר מהן יצא.
"ראינו לא מעט את משקיעי הריטייל מוכרים. לפי – ג'יי פי מורגן התופעה הזו הייתה ברמת שיא ששנים לא נראתה בשוק (ושווה לציין כי גם מספר משקיעי הריטייל ברמות שיא – א.פ) אחרי המימושים שראינו, צריך לעשות 'דריל דאון' לכל מנייה ספצפיפית בתיק ולשאול איך התמחור שלהן מבחינת מכפיל, צמיחה ומבחינת תוואי הריבית של השוק האמריקאי, שהוא קובע הטון".
הדברים האלה נכונים למי שכבר בשוק. אם יש לי כסף ולא נכנסתי, מה לעשות?
"אתה צריך לשאול מה תאוות הסיכון ולא רק כמה כסף פנוי יש לך. וגם – במה בינתיים אתה עוד מושקע, כלומר איך נראית ה'עוגה' שלך. האם יש לך נדל"ן להשקעה, השקעות אלטרנטיביות אחרות, מה קורה אצלך בגמל, בפנסיה או בקרן השתלמות, האם אתה מחזיק בקריפטו.
"אם אתה מוכן להגדיל סיכון אז שוק המניות היום לטווח הארוך מאד מעניין – צריך לדעת איפה ומה לבחור. אם אתה לא הולך לישון טוב עם הסיכון אולי אתה צריך להישאר איפה שאתה נמצא כיום. הכל ברמת המתבונן".
ואם כל הכסף בעו"ש או בפיקדונות הבנק, וכסף לדירה להשקעה אין לי?
"אז צריך לשאול במה אתה רוצה ויכול להשקיע. יש דרכים אחרות להשקיע בנדל"ן – מניות של חברות נדלן ציבוריות שתחשוף אותך לסקטור, בעולם או בארץ. זה לא נכון לחשוב שאם אין לי כסף לקנות דירה להשקעה אז לא אוכל להיחשף למגמות בשווקי הנדל"ן.
"בנוסף, חשוב לשאול למתי אתה צריך את הכסף. אם הוא דרוש לכך בטווח הקצר, אז דע שהשקעה במניות תוכל ליצור משבר אצלך אם דווקא כשתצטרך למשוך את הכסף תגיע ירידה בשווקים. לרוב השקעה במניות היא ל-5-10 שנים ולא לטווחים קצרים, שמהם בדרך כלל לא יוצאת ברכה".
ארז וילף, צילום: יח"צ
אמרת שצריך לדעת במה לבחור – איזה סקטורים באמת מעניינים לדעתך?
"ראשית כל עדיף לא להשקיע רק בסקטור ספציפי אלא לפזר את ההשקעות על פני סקטורים ועל פני גיאוגרפיות שונות. לטווח הארוך הסקטורים המעניינים הם פיננסים, טכנולוגיה, בנקאות ורפואה למשל – כך נגיד נוכל להקטין את הסיכון אם הנדל"ן יהיה בתקופה לא טובה. בטכנולוגיה אנחנו מדברים על כל חברה או תת סקטור שיש לו יתרון יחסי – גם אם זה טכנולוגיה בתוך קמעונאות מזון. תתי סקטורים כאלה לדוגמה הם כידוע סייבר, ענן, ושבבים, שהפכו לחומר הגלם המבוקש בעולם.
"ומבחינת הגיאוגרפיות, כאן השיקול יהיה איפה קיים צפי לצמצום מוניטרי לרבות העלאת ריבית. בכל מקום עם אינפלציה גבוהה סביר להניח שההרחבות המוניטריות נגמרו, ושם פחות כדאי להיות בתקופה הקרובה.
בהקשר זה, מחר בהחלטת הריבית של הפד מומלץ לשים לב לטון לגבי אופן צמצום המאזן וקצב העלאת הריבית, וכמה הוא יהיה רגיש לשינוי וירידות בנכסי הסיכון. זה קצת מזכיר את סוף 2018 כשהפד הוריד רגל מהגז כשהשוק ירד 20% מהשיא בגלל עליות הריבית. השיקול של הפד בעיני היום הוא לטפל בבועת הנכסים והאינפלציה, כך שפחות יתחשב ברגשות השוק, גם אם יתממש עוד 5-7%".
הירידות שראינו יוצרות הזדמנות בעיניך?
"כן. בסוף אתה מסתכל על תמחור של חברות, מכפילים וצמיחה עתידית. רמות המכפילים של החברות הגדולות עליהן אנחנו מסתכלים במדדים המובילים, הן הרבה יותר נוחות מלפני חודשיים-שלושה. מניות ה-FAANG (פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס, גוגל) התממשו 10-20% מהשיא, אך בביצועים העסקיים הן צפויות להמשיך לפרוח ולשגשג טכנולוגית – גם ברווחיות וגם בצמיחה. אנחנו בעידן של עשור טכנולוגי, המטאוורס רק מתחיל להבשיל, לא רק בפייסבוק אלא גם באפל ובמיקרוסופט.
"כל מה שאנחנו רואים הם לחצים של טווח קצר שנובעים מאינפלציה ובעיות בשרשרת האספקה, וירידה בצריכה הפרטית בחודשים האחרונים - בעיקר בארצות הברית. אבל החברות עצמן לטווח בינוני ארוך מאד מעניינות, גם אם מבינים שהריביות יעלו לרמות נורמליות. אם הריבית עכשיו היא 0.25 בארצות הברית ובעוד שנתיים תעמוד על 1.5-2%, עדיין מול האלטרנטיבות, נרצה להשקיע בחברות הגדולות בארצות הברית".
יש שכותבים כי זה הזמן למניות ערך. בצד יש לנו השקעות אלטרנטיביות – הן בכלל רלוונטי למשקיע פרטי או רק לגופים?
"נדלן להשקעה הוא השקעה אלטנרנטיבית, וגם מטבעות קריפטו או NFT. זה נכון שהשקעות אלטנרטיביות גדולות נעשות מצד משקיעים כשירים וגופים מוסדיים גדולים. ההגדרה הזו 'השקעה אלטנרטיבית' כשמה כן היא תמיד נבחנת כחלופה למצב הנוכחי בשוק ההון. צריך להבין שבכל זאת, כששוק ההון חוטף גם השקעות אלטנרטיביות מתאימות עצמן ויורדות ברמה כזו או אחרת. אין מצב שהתמחורים בהם יעמדו על קנם כששוק ההון יורד ב-20-30%".
גם הלוואות P2P בין אנשים פרטיים נחשבות השקעה אלטרנטיבית, למי שהדוגמאות שהזכרת פחות מדברות אליו?
"כן אבל זה חוזר לתאוות הסיכון ועד כמה אתה יכול לסבול שוק רע. השאלה מה התשואה העודפת על השוק שתקבל בדמות הריבית בהלוואה שתעמיד. ברור שאם לא תקבל תשואה עודפת, אתה תעדיף ללכת לשוק ההון בסיכון נמוך יותר. אל תשכח שאתה בעצם נותן הלוואות לאנשי קצת או חברות קצה ותוכל למצוא אותם בחדלות פירעון ואותך רודף אחרי הכסף. בעיני זה יכול להיות אולי תיבול קטן בתיק. החלק הארי צריך להיות השקעה בחברות. לשים את כל ההון העצמי שלך בהלוואות P2P זה כמו לתת את כולו כהלוואה לשכן שלך כדי שיקנה פנטהאוז – אתה והוא הופכים לבני זוג, לטוב ולרע.
"אגב, הזכרתי קודם את השכבה התחתונה יותר בנאסד"ק שאיבדה יותר מ-50% מהשיא – חשוב להצביע על כך שלא חסרות חברות ישראליות כאלה וצריך להבין שהעובדים שלהם שהיו שווים על הנייר עם האופציות המון כסף, נגיד חצי מיליון או מיליון דולר באופציות, היום שווים הרבה פחות. חלקם שווים 0 כי לא הספיקו לממש את האופציות, אחרי שווים סכום נאה אך כזה שאינו 'גיים צ'יינגר' עבור אותו עובד. זה יבוא לידי ביטוי בירידה בצריכה – פחות עסקאות פנטהאוזים בתל אביב והרצליה ושדרוגי דירות, פחות רכבים חדשים.
"2021 הייתה שנה פנטסטית לשוק הישראלי ובמיוחד לחברות ההייטק. כמות האקזיטים וגיוסי ההון, בשוויים מטורפים - חלק מוצדקים וחלקם אולי לא - נתנו 'בוסט' לשוק הישראלי, לצרכן, לצריכה הפנימית, למחירי הנדל"ן ונתוני רכישות הרכבים. למעשה זה השפיע על כל מה שאתה יכול לחשוב עליו במצב נתון בו יש לך במדינה שכבה עבה של עובדי הייטק שהרוויחו הרבה, השתדרגו בשכר ורכיב האופציות הפך למשמעותי עוד יותר בשווי הכללי שלהם.
"המצב החדשה כאמור יכול להאט את קצב הצריכה בישראל. ההצלחה הישראלית נתמכה על ידי לא מעט הצלחות של הייטקים בשנים האחרונות ואנחנו רואים שזה נגמר. זה יכול לחזור, אבל כשהריבית ברמת עלייה ולאותן חברות שהן חברות חלום בחלקן שמקבלות מכפיל מכירות עתידי, קשה לתת שוויים ברמות של יוניקורנים אליהן הורגלנו מזה שנה-שנתיים. זה די נגמר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.זה ת מ י ד הזמן למניות ערך , וכמה שיותר מהן.רז 28/01/2022 13:50הגב לתגובה זו0 0ובלונג ראן אין כמו אלטשולר שחם. נמצא כ11 שנה אצלם בגמל, פנסיה ועוד.סגור
-
3.השנה אלטשולר תנצח את דש ... סין כבשה את המובילות ! (ל"ת)דש לכם 25/01/2022 16:24הגב לתגובה זו2 4סגור
-
2.ארז מקצוען אמיתי, בתקופת ירידות חשוב מישהו עם ניסיון. (ל"ת)אורן 25/01/2022 15:29הגב לתגובה זו2 3סגור
-
1.בדיחה אמיתית אלטשולראבי 25/01/2022 14:51הגב לתגובה זו11 2ב-2021 שכל השוק עלה אלטשולר היו במקום האחרון בגמל,השתלמות,פנסיה וגמל להשקעה.זה פשוט בושה. עכשיו הם מסבירים אסטרטגיה איך להתנהל בשוק תנודתי. היה עדיף שיבחרו נושא אחר לכתבה.סגור
-
מי שבוחן בית השקעות על פני שנה אחת, מוטב לו שישים את הרז 28/01/2022 13:52הגב לתגובה זו1 1כסף שלו בבוידעם. בלונג ראן, ותבדוק את זה בכל אתר שעושה השוואות, ובכמעט כל המוצרים שלהם, הם מובילים. לא בעל אינטרס, אבל כן לקוח שלהם :)סגור
- טען עוד
-
אז שנה אחת זה הבסיס שאתה בוחן אותם ומעניק להם ציונים!?צרי 25/01/2022 15:29הגב לתגובה זו1 2רדוד! אתה, בטח שלא מבין מאומה.סגור