האינפלציה חזרה - היא תפגע במשכנתאות ובתשואות של כולם
אחרי מדד חודש ינואר, התמונה בישראל מתחילה להתבהר: קצב האינפלציה השנתי חורג מהיעד העליון של בנק ישראל ועומד על 3.1%, כאשר בארה"ב ובאירופה הקצב אף גבוה יותר ועומד על כ-7%. להערכתנו, קצב האינפלציה בישראל יוסיף לעלות בחודשים הקרובים ועליה זו תמשך מספר שנים. תהיה לכך השפעה רבה על ההתנהלות הפיננסית בכלל, ועל ניהול הכספים בפרט. במאמר זה נסקור את ההשלכות השונות של המצב על המשקיעים בישראל.
המשכנתאות יתייקרו
מי מכם שנטל משכנתא צמודה למדד ירגיש את העלייה בקצב האינפלציה. תיק המשכנתאות של הציבור כולל כ-30% משכנתאות צמודות למדד, שנלקחו באחד או יותר משני המסלולים הבאים:
מסלול ריבית צמודה משתנה כל חמש שנים - בנוסף לשינוי בשל עליית המדד, יחול במסלול זה גם שינוי בריבית הבסיס כל חמש שנים.
מסלול ריבית צמודה קבועה - במסלול זה אורך החלק הצמוד במשכנתא עומד בממוצע על 25 שנה והוא ארוך יותר מהחלק הלא צמוד.
איך תתבטא ההשפעה של העלייה בקצב האינפלציה על החזר המשכנתא? בשנות השמונים, כאשר האינפלציה בישראל הייתה גבוהה, אנשים רבים שילמו בכל חודש החזר משכנתא לבנק,אך לאחר מספר שנים גילו שהחוב שלהם לא הצטמצם. הסיבה לכך הייתה השפעת המדד. מדד גבוה מגדיל את הקרן שנלקחה, ומכיוון שהריבית נגבית על יתרת הקרן שעדיין לא שולמה, הדבר בא לידי ביטוי בהחזר החודשי.
אך זה לא הכל: הצפי הוא שקצב אינפלציה גבוה יביא גם לעליה בריבית בנק ישראל. עליית הריבית תייקר את רכיב המשכנתאות שצמוד לפריים, דבר שיוסיף לעליית ההחזר החודשי הכולל.
שימו לב לתשואות
כאשר עורכים השוואה בין תשואות במכשירים פיננסיים שונים לבחינת כדאיות ההשקעה בהם, ישנן שתי דרכים להציג את התשואה: תשואה נומינלית -כמה השיג הכסף שהושקע, ותשואה ריאלית - כמה השיג הכסף שהושקע בניכוי השפעת האינפלציה.
כאשר האינפלציה היא אפסית, גם ההבדל בין שני סוגי התשואות יהיה אפסי. אך ככל שהאינפלציה תלך ותעלה, חשוב להבין באיזו דרך מוצגת התשואה, על מנת להשוות בין תפוחים לתפוחים. ההבחנה חשובה גם בבחינה של הטבות מיסוי: ישנם מכשירים (כמו למשל השקעה בקופת גמל לפי תיקון 190) המעניקים הטבת מס על הרווח הנומינלי (הטבת המס היא מס רווח הון מופחת בגובה 15% על הרווח הנומינלי במקום 25% על הרווח הריאלי). ככל שסביבת האינפלציה תהיה גבוהה יותר, משמעות ההטבה קטנה וכדאי להיות ערים לכך בבחינת כדאיות ההשקעה
השקעה בררנית במניות
תקופה של אינפלציה היא תקופה בה לא כדאי "לשבת על מזומן". הסיבה לכך היא שכסף שעומד ואינו מושקע, מגלם הפסד ודאי בגובה האינפלציה. אם בתקופה של אינפלציה אפסית הבחירה שלא להשקיע את הכסף גילמה הפסד של תשואה אלטרנטיבית בלבד, בתקופה של אינפלציה עולה, כסף שאינו צובר תשואה, נשחק ומפסיד. יחד עם זאת, תקופה של אינפלציה היא תקופה מאתגרת מאוד בהשקעות כיוון שהיא מלווה בעליות ריבית של הבנקים המרכזיים בעולם, שלהם השפעה מצננת על שוק ההון. כבר כעת אנו רואים ירידות שערים הנובעות מכך שהשוק מתחיל לגלם את העלאות הריבית הקרבות. כלומר: מצד אחד- אי השקעת הכסף משמעותה הפסד ושחיקה, אך מצד שני- השקעת הכסף משמעותה ניווט בשוק שהופך להיות תנודתי ועצבני.
בתנאי שוק אלה נדרשים להיות בררניים וזהירים במיוחד בבחירת ההשקעות. אם עד כה ראינו מגזרים שלמים עולים בתמחורים תמוהים יחסית, כעת כדאי להתמקד בהשקעה בחברות באותם מגזרים שיוכלו ליהנות מהאינפלציה (לדוגמא, בנקים שייהנו הן מעליית המדד בתחום המשכנתאות והן מעליית הריבית). כמו כן, מומלץ להתמקד גם בחברות ערך (ולא בחברות צמיחה) ולבחור מתוכן חברות עם פעילות יצרנית ורווחיות מוכחת ולא חברות המוכרות חלום עתידי. יש לציין שהאחרונות ספגו ירידות לא קטנות מתחילת 2022. כך לדוגמא מניית WIX איבדה מתחילת השנה כ-45.7%, מניית למונייד שאיבדה מתחילת השנה כ-39.6%, ומניית מאנדיי שאיבדה מתחילת השנה כ- 38.1%.
השקעה באג"ח כהגנה
השקעה בחוב ממשיכה להיות מאתגרת והמרווחים בחוב הקונצרני הסחיר הם נמוכים. החוב הצמוד מגלם את סיכון האינפלציה בריביות שהוא מציע והיא בחלק מהמקרים שלילית. השקעה באפיק האג"ח חשובה כהגנה לתיק ההשקעות, אך נושאת בחובה סיכון כיוון שהשוק תמחר אינפלציה גבוהה יותר ממה שנראה בפועל. לכן, בתקופת אינפלציה, מומלץ לקצר את מח"מ התיק מעט מתחת לממוצע המח"מ של מדדי התל-בונד (שעומד על כארבע שנים), על מנת להשיג הגנה עם טווח טעות נמוך יחסית.
לסיכום: הסיפור הכלכלי הגדול כעת
עליית האינפלציה בעולם בכלל ובישראל בפרט, היא הסיפור הכלכלי הגדול המנתב בימים אלה את קבלת ההחלטות באופן ניהול תיקי ההשקעות. הסביבה הפיננסית הופכת להיות מורכבת: מצד אחד, ברור שהאינפלציה תמשך ותרים ראש, מצד שני אנו יודעים שהעלאות הריבית קרבות, ותהיה להן השפעה שלילית משמעותית על השווקים. השוק אמנם כבר מתמחר חלק מהשפעות אלו, אך ישנו גם סיכון שהוא מתמחר אותן לא נכון. לכן, ההתמקדות בניהול תיק ההשקעות צריכה להיות כעת בהגנה מפני השחיקה האינפלציונית של הכסף, בחירה מדויקת ומתאימה של מניות ויצירת הגנות באפיק האג"ח, כולל התייחסות לסיכון הטעות בתמחור השוק.
שמואל בן אריה – מנהל השקעות ראשי לשוק המקומי בפיוניר; לפיוניר ולכתב אין עניין אישי ביחס לאמור בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לניהול ו/או שיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מה עם הצמדה למדד? ופקדונות שהופכים לאופציה סבירה?oz 03/03/2022 15:01הגב לתגובה זו8 0יש פקדונות צמודי מדד. למה למשקיע סולידי לא כדאי להכנס לשם?סגור
-
הבנקים ביטלו כמעט את כולם. (ל"ת)חגי 09/03/2022 13:04הגב לתגובה זו1 0סגור