נעם וימן, בעל השליטה בדיפלומט מסביר לכם למה המחירים יקרים

למרות קיפאון בהכנסות שיפור שיעור הרווח הגולמי של היבואנית דיפלומט עלה, מה שמעיד על תחרותיות נמוכה ומחירים גבוהים שהיא יכולה להרשות לעצמה לגבות; ובכל זאת הרווחיות התפעולית נמוכה יחסית, למה? כי רוב ההכנסות זורמות למנהלים הבכירים שנהנו ממשכורות בגובה 37.7 מיליון שקל, כשהרווח הנקי היה 89.9 מיליון שקל
 | 

מה אתם רוצים מחברת דיפלומט? עד שהשיח הציבורי נדד למלחמה באוקראינה, החדשות התעסקו ביוקר המחייה. כמה יקר פה, כמה קשה פה, כמה ענקיות המזון המונופוליסטיות "עובדות" עלינו. אבל איפה נמצאת הבעיה, מי אשם במחירים הגבוהים?

אצבעות מאשימות ביוקר המחיה הופנו לגורמים שונים. חלק מאשימים את רשתות השיווק, אחרים את החקלאים, ואולי בכלל היצרנים או היבואנים אשמים? בגדול, אף חברה לא "אשמה". המטרה של חברה היא לייצר רווח לבעלי המניות ואם אתם רוכשים מוצרים במחיר יקר - זו בעיה שלכם. תחפשו ותקנו זול. 

מה שיוצר את יוקר המחיה החריג בישראל ביחס למקומות אחרים הוא פער מסויים בין ההשקעה של אותם גורמים בשרשרת הייצור לבין המחיר שהם גובים עליו. ניתן לקרוא לזה באופן כללי "רווחיות תפעולית". אם הרווח התפעולי גבוה מדי זה אומר שככל הנראה התחרות בתחום נמוכה, מה שמאפשר לחברה לגבות מחירים גבוהים יותר מדי ביחס למה שהיה יכול להיות המחיר בתנאי שוק נורמלים. כשזה קורה לכל אורך שרשרת הייצור והשיווק - התוצאה הסופית היא מחירים גבוהים מדי לצרכן. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אולם כשצוללים לדוחות של רשתות המזון רואים רווחיות יחסית סבירה. היא טובה בשנים האחרונות מאשר לפני שנים, ועדיין היא בין 3% ל-6% (רווחיות תפעולית). זוהי רווחיות תפעולית סבירה לחלוטין גם ביחס לעולם, ולא כאן נמצא יוקר המחייה.

כשבודקים את דוחות היצרניות, ובעיקר שטראוס, מבינים שהן גורם משמעותי יותר ביצירת יוקר המחייה. שטראוס מרוויחה פי 3 (תפעולית) מרשתות המזון. יחד עם זאת, רווחיות תפעולית אצל היצרניות באופן טבעי גבוהה יותר מאשר אצל רשתות השיווק. היצרנית אמורה להרוויח יותר כי היא בהגדרה עסק יותר מסוכן וככל שעסק מסוכן יותר התשואה שנדרשת לבעלי המניות גדולה יותר. שטראוס היא יצרנית של מוצרים, היא מפתחת, מייצרת ומוכרת מוצרים, היא לא רק מתווכת כמו הרשתות, ומתוקף כך, היא אמורה להרוויח יותר. השאלה אם פי 3 זה הגיוני, בהינתן יוקר המחייה? ממש לא בטוח. הבעיה היא במינון. כשכל גורם בשרשרת מוסיף עוד קצת לעלות בגלל רווחים עודפים, התוצאה הסופית היא מחירים יקרים בהרבה לצרכן. 

לצד היצרניות, יש את החקלאים שהופתענו לגלות שהמדינה טוענת שהם מרוויחים הרבה, בשעה שהם טוענים שמצבם בכי רע. פה אנחנו נוגעים בדיון של "עצמאות יצור המזון" בישראל שהוא נושא בפני עצמו שראוי לדיון נפרד - האם נכון שכל הציבור ישלם את "מס החקלאים" כדי שנגדל פה אננס ותותים ולא נביא אותם ממקומות שיותר זול לייצר אותם? 

הגורם הנוסף, ובין המשפיעים ביותר, הוא היבואנים. על פניו, יבואנים עשו את הקופה הגדולה ביותר - שקל חזק מפחית את עלויות הרכישה של המוצרים ומייצר להם רווח גדול יותר. הם הרי לא מתקנים למטה את המחירים כשהדולר יורד, והדולר צנח בשנים האחרונות. אז למרות שזה גם עסק של תיווך, היה צפוי שהרווחיות תהיה גבוהה מרשתות קמעונאות. בדקנו את דיפלומט יבואנית ענקית וגילינו שהרווח שלה ושיעור הרווח התפעולי הוא גם באזור 5%. 

ואז חשבנו לעצמנו - מה רוצים מדיפלומט? זו רווחיות סבירה. אלא שאז הגיע הדוח השנתי של החברה והבנו מה פספסנו. הסוד נמצא בפער בין הרווח הגולמי לתפעולי. הרווח הגולמי משתפר, כלומר התחרות נמוכה ומאפשרת העלאת מחירים, הדולר החלש תומך ברווחיות גבוהה יותר שלא מתגלגלת על פי רוב לצרכן הישראלי. ובכל זאת הרווחיות התפעולית נשארת נמוכה יחסית. ממה נובע הפער? גורם נוסף מתערב בדרך - שכר המנהלים. 

הרווחיות התפעולית ה"סבירה", היא רווחיות אחרי שנעם וימן מבעלי השליטה והמנכ"ל גרף שכר של 25 מיליון שקל בשנה האחרות ואחרי ששורה של מנהלים מקבלים שכר של 2 מיליון שקל פלוס. סך הכל שכר המנהלים הגיע, על פי הדוחות הכספיים, לכ-37.6 מיליון שקל. נזכיר שהרווח השנתי של החברה היה 89.9 מיליון שקל, כלומר המנהלים מקבלים שכר של 42% מכל רווחי החברה. 

יוקר המחייה לא נמצא ברווחיות התפעולית, הוא נמצא בשכר של הבכירים. במילים אחרות, וימן בעצם מסביר לכם למה המחירים יקרים? אתם מממנים את השכר שלי. מה חשבתם שאני עובד בחינם?  

מה היה יכול למנוע מוימן לדאוג לעצמו לשכר כל כך גבוה שמתגלגל בסופו של דבר לכיס של כולנו? וימן לא עובר על שום חוק ושכרו מאושר כדין באסיפות החברה. הבעיה שאין מה שמסכן אותו והוא יכול לגבות את המחירים שהוא רוצה. הוא כנראה היה מתחיל להיות מודאג מהרווחיות של החברה (הציבורית) שהוא מנהל אם הייתה מתחרה רזה יותר שהייתה לוקחת לו נתחי שוק ומעמידה אותו בסכנה. חסמי הכניסה לתחום היבוא לא פשוטים. הנמלים מכבידים, יש בלעדיות והביקורקרטיה הורגת כל רצון ליוזמה להצבת אלטרנטיבות, התוצאה היא מעט מאד יבואנים שגובים מחירים גבוהים מדי, ולא מאפשרים למשק הישראלי להנות מהשקל החזק. 

אז בעצם הגורם העיקרי ליוקר המחיה הוא חוסר התחרות שמשפיע על כל שרשרת היצור. החקלאים גובים קצת יותר מאלו שבטורקיה כי יש מכסים, היצרנים גובים קצת יותר ממפעלים בנלאומיים כי קשה להקים מפעל בארץ, היבואנים הגדולים שולטים בשוק ביד רמה ונהנים מכוח תמחור חזק במיוחד וכו' - בקצה השרשרת נמצא הצרכן הישראלי שמשלם על עגלת הקניות שלו כ-40% יותר ממקבילו האירופי. 

בדוחותיה של היבואנית שפורסמו היום היא מדווחת על הכנסות רבעוניות של 681 מיליון, כמעט ללא שינוי מהרבעון המקביל, אז עמדו ההכנסות על 678 מליון שקל. הרווח הגולמי הוא 152 מיליון שקל בהשוואה ל-134 מיליון שקל בשנה שעברה, שיפור בשיעור הרווח הגולמי מ-19.7% ל-22.3%.  הרוח התפעולי היה 36 מיליון שקל ברבעון לעומת 27 מיליון שקל שנה קודם לכן, שיפור בשולי הרווח מ-4% ל-5.2%. הרווח הנקי הגיע ל-25.5 מיליון שקל, בהשוואה ל-15.9 מיליון שקל בשנה שעברה. 

בסיכום שנתי הכנסות החברה היו 2.74 מיליארד שקל בהשוואה לכ-2.7 מיליארד בשנת 2020. הרווח הגולמי היה 574 מיליון שקל לעומת 538 מיליון שקל בשנת 2020, הרווח התפעולי היה 128 מיליון שקל לעומת 121 מיליון שנה קודם לכן. הרווח הנקי הסתכם ב-89.9 מיליון שקל - 20% יותר מאשר בשנת 2020 אז הוא הסתכם ב- 74.5 מיליון שקל

נעם וימן, מנכ"ל דיפלומט אחזקות מסר בעקבות הדוחות: "אנו מסכמים את שנת 2021 עם צמיחה בפעילות שלנו במרבית המגזרים. מאז ההנפקה בחודש מרץ 2021, החברה ממשיכה לקדם את מנועי הצמיחה שלה, כדי להרחיב את עסקיה ונכסיה בתחומים שונים".

תגובות לכתבה(26):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 26.
    חברה גזלנית
    לאה 25/03/2022 18:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    משתדלת לא לקנות מוצרים שלה , ממליצה להזמין מחו"ל
    סגור
  • 25.
    לא קניתי ולא מתכוון לקנות דיפלומט, שילכו לחפש
    aruk 25/03/2022 16:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם לא אוסם ולא שטראוס. רק יבוא מקביל ויצרנים מקומיים.
    סגור
  • 24.
    כל פעם שאני נוסע לחול חוזר מם מזוודה מלאה בכל טוב במחיר
    חיים 25/03/2022 05:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רצפה - מוצרי גילט, וכל השאר. לא כמו מרבית הישראלים הפראיירים - ממן בקלות את מחיר החופשה שלי.
    סגור
  • 23.
    24 מיליון שח בונוס
    מושחתים 24/03/2022 23:08
    הגב לתגובה זו
    1 1
    איזה מושחתים הדיפלומט האלו חברה של גנבים ורמאים צריך להרוס אותם כלכלית ,24 מיליון שח הוא קיבל בונוס על מה על שוד גניבה וגזל של מיליוני אזרחים תמימים זאת לא חברה של רמאים? בונוס של מיליון או 2 לא מספיק לחזירים הם צריכים להתפלש בכסף ולצווח אוינק אוינק גזל והונאה פלילית
    סגור
  • 22.
    ואחרי זה יספרו לנו
    ... 24/03/2022 23:04
    הגב לתגובה זו
    1 1
    "שלא הייתה לנו ברירה היינו חייבים להעלות מחירים" פשוט מתעשרים על חשבון מעמד הביניים והצייד הנמוך..כל יום שלא חוסמים פה כבישים ושורפים פחים בכל צומת במדינה הזאת זה בזבוז
    סגור
  • טען עוד
  • 21.
    שקרים והונאה
    מכירות יבואנים 24/03/2022 22:39
    הגב לתגובה זו
    5 0
    אני עובד 18 שנה במכירות אצל יבואנים הם מרוויחים כמו חזירים עשרות ומאות אחוזים של רווח נקי ,פשוט הונאה ושקרים אכזריים הם גונבים מהכיס של האזרחים הכל מתגלגל לכיסים שלנו האזרחים ,הוא שקרן ורמאי הם קונים בכמויות במחירים מגוחכים ומעמיסים בתימחור כאילו אין מחר ועל זה מכפיל רווח אכזרי בושה וחרפה הוא צריך להיות בכלא
    סגור
  • 20.
    דיפולטמט
    אנונימי 24/03/2022 21:25
    הגב לתגובה זו
    4 0
    דירקטור חיצוני שמרים תיד לאשר שכר תגמול ומענק בסדר גודל כזה הוא פושע.נקודה.לא יוקר מחייה ולא בטיח.כל הפלטפורמה הציבורית באה לשרת את הגיס של הנבל הנוכל הזה.ועד שלא קיים.חקיקה על יחס השכר הגבוה לנמוך בחברה אסור שיעבור את פי 35-40 בחקיקה ואז נראה אותו את הכלבלב הזה מעז לשלם לעצמו אתההשכר הזה.מוסדיים שרואים שכר כזה צריכים לזרוק את הנייר לעזעאזל.מדברים על esg ו sustainability לפני שמטפלים בחזיר יבלות הזה .
    סגור
  • 19.
    קשקוש מוחלט, אין שום רווחיות עודפת
    אבישלום 24/03/2022 20:04
    הגב לתגובה זו
    1 4
    נניח שהוא לא היה לוקח בכלל שכר וכל המנהלים היו מתנדבים, עדיין הרווח התפעולי היה 6-7% בלבד. הוא בנה שוק למוצרים מבוקשים, אנשים לא מתלהבים מלקנות מוצרים מתחרים אז הוא מרוויח ושיהנה לו. כל קשקוש יוקר המחיה יצא פה לחלוטין מכל פרופורציה, הדברים הכמעט יחידים שמעלים פה את היוקר אלו דברים מדינתיים. הנמלים העצלנים, ועדי עובדים שודדים, רגולציה מטורפת וכן הלאה. רק שפה מעדיפים לחפש "עשירים חזיריים" כדי להסיט את זעם ההמון הטיפש.
    סגור
  • 18.
    זה הכל סתם
    מולייר 24/03/2022 15:56
    הגב לתגובה זו
    3 0
    עוד בילבולי ביצים היוקר נובע מחזירות לשמה ותו לא כל אחד מצייר ציור לעצמו ומחפש שאחרים יקנו אותו דיי לבילבולי שקשוקה פשוט תאמרו שאתם חזירים ודיי
    סגור
  • 17.
    האשמה היא המדינה
    עירית 24/03/2022 15:35
    הגב לתגובה זו
    3 0
    לא באה בטענות לחברות. מה שמניע אותן זה רווח. בלי מוסר או תחושת צדק אבל אל תעבירו את האחריות לצרכן. לו אין שליטה והוא לא יכול לבחור כשאין באמת בחירה ותחרות. בממשלות שלנו לדורותיהן יש פוליטיקאים מנותקים או מושחתים או שניהם ביחד שלא מטפלים בבעיה או אפילו לטובת בעלי ההון. כששרת התמ״ת אורנה עם השם המוזר .פועלת נגד סימון מחירים שמקלה על עריכת השוואות במחירים. למי נבוא בטענות? ואיך לא באים עימה בחשבון.. מדהים.
    סגור
  • 16.
    חזירות, חזירות, לא לקנות את המוצרים המיובאים של דיפלומט (ל"ת)
    אבי 24/03/2022 14:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 15.
    למה לשלם לחזיר ..
    אויואבוי 24/03/2022 13:51
    הגב לתגובה זו
    7 1
    אני כבר מזמן קונה סכיני גילוח, סבונים ומשחות שיניים ברשת. משלם חצי, אבל מה שחשוב, לא מפרנס חזירים.
    סגור
  • 14.
    אל תסביר ואל תיילל .
    ג'ק 24/03/2022 13:03
    הגב לתגובה זו
    4 1
    המדינה חייבת לאזרחים שנים של חידלון , חייבת להיכנס במלוא הכוח במונופולים ובקרטלים החזיריים . החגיגה חייבת להיפסק מייד .
    סגור
  • 13.
    הבעיה היא היבוא הבלעדי על מוצרים ומותגים בגיבוי הספק,
    כשל שוק 24/03/2022 13:01
    הגב לתגובה זו
    2 0
    דבר שמנטרל את התחרות לחלוטין !
    סגור
  • 12.
    חזירים נאלחים
    אמסלם 24/03/2022 13:01
    הגב לתגובה זו
    4 1
    אמן לא תהנו מהכסף
    סגור
  • 11.
    איפה המוסדיים שיזרקו את המניה?
    עמית 24/03/2022 12:01
    הגב לתגובה זו
    5 0
    דיפלומט דופקת את הציבור פעמיים: פעם אחת שהיא מנצלת את הכח הכמעט מונופוליסטי שלה. פעם השניה כשהיא פוגעת בציבור המשקיעים שלה (בעיקר פנסיות וגמל..) ביצירת רווח למניה נמוך בכוונה
    סגור
  • 10.
    אוינק אוינק... (ל"ת)
    חושם 24/03/2022 11:57
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגור
  • 9.
    הוידו את כמות החיתולים האריזה הגדולה
    מיקו 24/03/2022 11:50
    הגב לתגובה זו
    3 0
    השארתם את המחיר והורדתם כמות בשקט בלי שירגישו
    סגור
  • 8.
    וימן בין החזירים הגדולים יחד עם שסטוביץ,שודדים ברשיון (ל"ת)
    טוני המרוקאי 24/03/2022 11:30
    הגב לתגובה זו
    10 1
    סגור
  • 7.
    חצוף
    בן 24/03/2022 10:57
    הגב לתגובה זו
    5 1
    חצוף ממש. שנים עשקתם את הציבור במחירי שחיטה. לא נשכח. הלוואי טהשוק ייפתח לתחרות מונופולים סופם למשפט.
    סגור
  • 6.
    כמעט חצי מהרווח הולך למהלים ובעלי שליטה כך זה כשאין
    aukno 24/03/2022 10:49
    הגב לתגובה זו
    4 0
    תחרות. אבל יש חזירות
    סגור
  • 5.
    נו באמת
    עמיקם 24/03/2022 10:40
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מה זה המנהלים הגדולים שלוקחים את כל. הרווחים של החברה , אלה הם הוא בני מישפחתו אחיו ואחיותיו והמקורבים אליו והכל חוקי אבל את מי זה מעניין בכלל אלה הכספים של המשקיעים הפריירים
    סגור
  • 4.
    הסיבה האמיתית ליוקר המחיה.
    דני 24/03/2022 10:38
    הגב לתגובה זו
    2 1
    חזירות וחמדנות, זו נסיבה העיקרית ליוקר המחיה בישראל. לא הובלה ולא מכֶס ולא שום סיבה אחרת: ח ז י ר ו ת !
    סגור
  • 3.
    חזירות
    להחרים אותם ופשוט להזמין ברשת ברבע מחיר הכל 24/03/2022 10:34
    הגב לתגובה זו
    4 0
    להחרים אותם ופשוט להזמין ברשת ברבע מחיר הכל
    סגור
  • 2.
    מלך החזירים
    אופיר 24/03/2022 10:12
    הגב לתגובה זו
    13 1
    מקבל שכר מטורף רק בזכות מונופול יבוא. כאן צריך לפעול, נראה מי מהמחוקקים יתגבר על הפחד. ניחוש שלי, אף אחד
    סגור
  • 1.
    עצוב
    יטס 24/03/2022 10:00
    הגב לתגובה זו
    8 1
    היכן חברי הכנסת החברתיים שיטילו הגבלות על שכר המנהלים בחברות הציבוריות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות