מניות גדולות מול מניות קטנות - מה עדיף?

עונת הדוחות הציפה את ההבדלים הגדולים בין חברות גדולות לקטנות - בקטנות יש אומנם הזדמנות, אבל הגדולות יציבות ובטוחות יותר; בעוד הגדולות מספקות תוצאות טובות, הקטנות אכזבו; יש כמובן גם יוצאים מהכלל
 | 
telegram
(8)

עונת הדוחות הסתיימה והיא הציפה כמה תובנות חשובות: הראשונה היא - "תתרחקו מהנפקות". יש גם הנפקות טובות, אבל הנפקות בהגדרה מבטאות רצון של בעל השליטה למכור חלק מהחזקתו או לדלל את החזקתו. זה אומר שהוא סבור שהמחיר ראוי למכירה. מי קונה במצב כזה? והנה בשטח אנחנו מקבלים דוחות חלשים לחלק מרכזי מהחברות שהנפיקו בשנה האחרונה. מי שהשקיע בהנפקות איבד כ-20% מהשקעתו בממוצע, יש גם מקרים של 70%-80% ויותר. הדוחות השנתיים של חלק מהחברות האלו מבטאים אבסורד - הן לא היו שורדות אלמלא ההנפקה. הציבור רכש מניות והציל חברות שהונפקו בשווי מטורף או חברות שמלכתחילה לא ראויות לבורסה שלנו.

תובנה נוספת היא שכלל האצבע עובד. כלל לא כתוב הוא שמי שמדווח בסוף עונת הדוחות כנראה רוצה להחביא את המספרים שלו. הוא מפרסם יחד עם עוד 150-200 חברות במטרה שהתוצאות לא ייחשפו, יבלעו במבול הדוחות. 

ותובנה נוספת מעונת הדוחות היא שהחברות הגדולות סיפקו תוצאות טובות, הקטנות אכזבו; זה הכלל ויש יוצאים מהכלל. אבל, ממבט על אפשר לומר שהבנקים, חברות הביטוח וחברות הנדל"ן סיפקו את הסחורה, בעוד יתר התחומים גמגמו. עם זאת, חשוב להדגיש ההזדמנויות נמצאות בחברות הקטנות, אלו שמתחת לרדאר של המשקיעים. במניות הגדולות כמעט הכל ידוע וברור לכל השוק. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השקעה בחברה קטנה או גדולה?
כשבוחנים להשקיע במניות של חברה צריך להתייחס גם לגודל שלה. או יותר נכון, שווי השוק שלה. נהוג לחלק את הגודל של החברות לכמה סוגים. חברות גדולות (BIG CAP), חברות בינוניות (MID CAP) וחברות קטנות (SMALL CAP).

יתרונות בהשקעה במניות קטנות -  נכון שחברות גדולות הן יציבות וההשקעה בהן היא פחות מסוכנת, אך אנליזה טובה של חברה קטנה או בינונית יכול להציף ערך משמעותי עבור המשקיעים בהן. סביר להניח שאתם לא עושים את זה לבד – רובנו משקיעים את הכספים שלנו דרך מנהלי השקעות במסגרת קרנות נאמנות, קרנות השתלמות, קופות גמל וחיסכון פנסיוני. יש גופים שיש להם התמחות גם בהשקעה במניות קטנות ובינוניות. 

ולמה זה חשוב? כי כולם משקיעים בבנק הפועלים, בנק לאומי, עזריאלי וגדולות נוספות. הערך המוסף של גוף ההשקעות הוא ביכולת שלו לאתר חברות קטנות ובינוניות ו"לגדול" יחד איתם. במניות גדולות, מכיוון שכולם יודעים ומכירים ומנתחים, אין אפסייד גדול, ודווקא במניות קטנות שמתגלות על ידי בית ההשקעות, לפני גופים אחרים יש אפסייד.

אז יש כאלו שאומרים – מה זה חשוב – מדובר במניות קטנות שאין להם השלכה על התשואה בקרן או בקופת גמל. אבל זה לא נכון –  כשהמניה הקטנה נהפכת לבינונית ולגדולה היא כבר מהווה נתח משמעותי מתיק ההשקעות עם השפעה (חיובית) גם על תשואת המשקיע. שנית – מניה קטנה יכולה לעלות ביתר קלות מאשר מניה גדולה, וזה אפסייד נוסף למשקיע, ושלישית והכי חשוב – לא מדובר על מניה קטנה אחת – כשבית ההשקעות מאתר 30 מניות קטנות, זה כבר מאוד משמעותי.

יתרון לגדולות – יציבות
היתרון הכי גדול כנראה של השקעה בחברה גדולה הוא היציבות שהן מספקות. מאחר וחברות גדולות הן בדרך כלל חברות עם מוניטין מבוסס בקרב הצרכנים שלהן, קיים סיכוי קטן יותר שהו יקלעו למצב שבו הכנסותיהן יירדו בצורה חדה או שיקלעו למצב של חדלות פירעון. זה נכון לרוב, אבל כבר ראינו חברות גדולות שמחיר המניה שלהם תנודתי כמו מניה קטן ואפילו יותר – טבע בזמן האחרון. אז לא מדובר כמובן במדע מדויק.  עם זאת, זה נכון שחברות קטנות פחות יציבות פיננסית ולכן הן בעלות סיכויים גבוהים יותר להיפגע מנסיבות כלכליות משבריות שיגרמו להן לירידה חדה בהיקפי הפעילות. 

סיכון וסיכוי
בהמשך ישיר לנקודה הקודמת, כלל האצבע, אולי הידוע והחשוב ביותר למי שמשקיע בשוק ההון הוא ש"כגודל הסיכון – גודל הסיכוי". זאת אומרת שכשמשקיעים בהשקעות מסוכנות יותר, יש סיכוי לקבל תשואה יותר. ברור שזה פועל גם בכיוון ההפוך. לקיחת סיכון גבוה, מגדיל גם את הסיכוי לרווח. חברות קטנות ובינוניות הן יציבות פחות, תנודתיות יותר, והסיכון להפד משמעותי בעקבות השקעה בהן הוא גבוה מהסיכון שבהשקעה בחברה גדולה. ומן הצד השני, אנחנו משקיעים בשביל להרוויח והסיכוי בהן גדול יותר. 

כך או אחרת, בהשוואה של מניה קטנה אחת למניה גדולה אחת – הדברים האלו נכונים, אך כאמור כאשר משקיעים בעשר מניות קטנות במקום מניה אחת גדולה, הסיכון במניות הקטנות ממש לא גדול יותר.

לאורך זמן – השקעה במניות בכלל מספקת תשואה חיובית הגבוהה מהאפיקים הסולידיים. לאורך זמן השקעה במניות קטנות, מספקת תשואה גבוהה יותר ממניות גדולות, אבל חשוב לזכור – זה בטווח הארוך. בטווח הקצר והבינוני הכל יכול להיות, ולכן אם יש לכם אפשרות לחסוך לאורך זמן ממושך – השיעור של המניות אמור להיות גבוה יחסית. אם אתם חוסכים לטווח קצר או בינוני אז השיעור של המניות בתיק אמור להיות נמוך יותר.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    השקעה בתיק במניות קטנות לא מראה תשואה טובה יותר .....
    1 04/04/2022 08:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מבחינה סטטיסטית (בדקו את קרנות הסל וקרנות הנאמנות לאורך זמן שהשקיעו במניות קטנות ) נכון שיש מחלק קטן מהם פוטנציאל צמיחה גדול יותר אבל בטח זה לא צריך להיות הרכב של תיק ההשקעות אולי אחוז מאוד קטן ממנו מכוון שסיכון כולה על הסיכוי להרוויח לטווח הארוך .
    סגור
  • 4.
    פרוטליקס
    דוד מגרשווילייב 03/04/2022 14:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זאת מניית צינור! אבל הצינור עשוי מ פלדת אל -חלד ..הכסף מקבל חלודה אבל
    סגור
  • מניות קטנות או גדולות
    מומלץ אלקו ולכו לישון 03/04/2022 22:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מומלץ אלקו ולכו לישון
    סגור
  • 3.
    ואחרי כל זאת, לא הבנתי מה מגדיר גודל חברה. (ל"ת)
    תמוה 03/04/2022 13:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    כיל או אי סי אל גדולה ויציבה מאוד תמיד בירידה
    משנה שם משנה מזל 03/04/2022 09:13
    הגב לתגובה זו
    2 0
    עשור של כלום בגלל לפיד וחבריו הבולשביקים והכי מעצבן שהאדיוטים שהפסידו בגללו בחרו בו לראש ממשלה אולי זה טוב הוא יביא לחיסול המדינה ופזור אוכלוסין זה כבר התחיל עם הממשלה המבולבנט
    סגור
  • טען עוד
  • ב ה כ ל
    לרון 03/04/2022 10:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אשם ביבי,ס ת ם,ולעניננו ,כי"ל או בשמה החדש שצוין תלויה במחיר האשלג ,וכשזה ירד ירדה גם כיל והיום האשלג מתחיל להתאושש
    סגור
  • 1.
    מניה טובה ומרויחה מחלקת דיבידנדים יפים אבל לא ממריאה
    מניף 03/04/2022 08:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    החברה גם תגדיל רווחים אבל לא מעריכים אותה כנ"ל גילת וכנ"ל מקס סטוק
    סגור
  • לאחר דיבידנד המניה יורדת בהתאם ובפועל אין רווח
    ריצרד 03/04/2022 10:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לאחר דיבידנד המניה יורדת בהתאם ובפועל אין רווח, דיבידנד טוב רק לבעלי החברה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות