
סוד ה'הצלחה': התייקרות חומרי הגלם תגולגל אליכם - כשהמגמה תתהפך החברות ישמרו לעצמן את הרווחיות העודפת
חברות שונות כבר הודיעו על העלאת המחירים, זאת בעקבות התייקרות חומרי הגלם בעולם. חברת שפיר הנדסה -0.43% למשל, שמוגדרת בישראל כ'חברה ריכוזית' מעלה מחירים ב-10-15%, והיא לא היחידה. כך גם היבואניות סימנט ומלט הר טוב. הסיבה הרשמית היא כמובן הפלישה הרוסית לאוקראינה, עליית מחירי הפטקוק (תוצר לוואי בתהליכי הזיקוק של הנפט, הדלק של מפעלי מלט) ועליית המחירים בארץ ובעולם. מדד תשומות הבנייה עלה ב-5.6% ב-12 החודשים האחרונים (העלייה הכי מהירה מאז 2005) והמשמעות היא כמובן שכל זה יתגלגל לצרכן, לציבור הישראלי ויתבטא בעלויות נוספות על הדירה, גם למי שכבר רכש.
אז נכון שהחברות מעלות מחירים כי הן נפגעות מעליות המחירים בעולם, אבל מה שהן 'שוכחות' להגיד לכם זה שמדובר, כמו באינפלציה, בתנועת מחירים בכיוון אחד: למעלה. פשוט כי החברות יכולות, בין השאר בגלל חוסר התחרות וריכוזיות גבוהה. חוסר התחרות מתבטא גם בשיעורי רווחיות גולמית ותפעולית גבוהים.
סבינה לוי ואיליה פיינר מלידר שוקי הון מסבירים כי "עדכון המחירים שביצעו החברות בחודשים האחרונים של השנה מיתן את השחיקה ברווחיות, כאשר החברות עוקבות באופן שוטף אחר המגמות בתחום, ומציינות, כי הן יבצעו התאמת מחירים נוספת במידה ונראה התייקרות נוספת במחירי התשומות. בטווח הקצר, המשך התייקרות התשומות עלול להביא לפגיעה ברווחיות החברות".
- האינפלציה בגוש האירו ממשיכה להתקרר; הציפיות להורדת ריבית גוברות
- "העלייה בחוסר הוודאות הביטחונית והפוליטית מעלה את הסיכון לצמיחה במשק"
אם כך, מדוע המחיר יגולגל לצרכן? בלידר מסבירים: "השילוב של הביקושים החזקים בשוק הבנייה והשיפוצים בישראל יחד עם העובדה, כי השלכות ההתייקרות של חומרי הגלם הינן רוחביות ומשפיעות על כלל החברות בסקטור, יאפשר לגלגל חלק משמעותי מהתייקרות התשומות לצרכנים, מה שעשוי לצמצם את הפגיעה בתוצאות החברות. בנוסף לכך, היפוך מגמת התייקרות במחירי חומרי הגלם וההובלה, יכול אף להתיר את החברות עם רווחיות עודפות במידה ומחירי המוצרים לא יתעדכנו כלפי מטה".
האנליסטים מציינים כי "מדובר בהמשך של מגמת העלייה בחומרי הגלם אשר הואצה מאז המחצית השנייה של שנת 2021. מדובר על העדכון השלישי במספר, כאשר מחיר המלט אחרי ההעלאה האחרונה גבוה ביותר מ-50% ביחס למחיר שהיה טרם העלאות".
כיצד משפיעה המלחמה באוקראינה? על פי לוי ופיינר: "הפלישה הרוסית לאוקראינה יצרה טלטלה בתחום האנרגיה והביאה לעליות חדות במחירי הנפט והפחם ובנוסף לכך, הביאה לעלייה חדה במחירי הפטקוק. רוסיה ואוקראינה מהוות שחקניות משמעותיות בתחום זיקוק הנפט וייצוא חומרי הגלם מתהליכי הזיקוק. הירידה בהיקף הייצוא הרוסי על רקע הסנקציות, הביאה לצמצום הייצור בבתי הזיקוק, מה שתרם להידוק נוסף בשווקים ולעליית מחיר הפטקוק לכ-250 דולר לטון. בנוסף לכך, על פי הערכות של S&P Global, לאור המשך הלחימה, בתי זיקוק קטנים ובינוניים במדינה, המסתמכים בעיקר על ייצוא, צפויים לפעול בכ-50% קיבולת באפריל מה שיתמוך בהמשך הלחץ על מחירי הפטקוק.
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
איך זה ישפיע על מדד תשומות הבנייה? מדד תשומות הבנייה עלה ב-12 החודשים האחרונים כאמור ב-5.6%, מתואם 0.8% בינואר ו-0.5% בפברואר האחרונים. בלידר סבורים כי "העלייה במדד צפויה להמשיך ולהתגבר בחודשים הקרובים לאור הפלישה הרוסית לאוקראינה והפגיעה בשרשראות האספקה של חומרי הגלם השונים. רוסיה מהווה שחקן משמעותי בייצוא ברזל, פלדה זכוכית וחומרים נוספים, כך שהפגיעה בייצוא החומרים והמחסור הצפוי בחומרי הגלם צפוי להתבטא גם במחירים ובהמשך העלייה במדד".
אלו חברות בורסאיות בישראל יושפעו מכך? לדברי לידר: "אחת החברות שמתמודדת עם התייקרות חומרי הגלם היא אינרום -3.56% תעשיות בנייה אשר ההתייקרות בחומרי הגלם שלה התבטאה בירידה ברווחיות החברה ברבעונים האחרונים. כתוצאה מכך, הרווח הגולמי בשנת 2021 ירד לכ-35% בהשוואה לשיעור של כ-39.5% בשנת 2020. יחד עם זאת, החברה הצליחה למתן את השחיקה ברווח הגולמי במהלך הרבעון הרביעי אל מול הרבעון הקודם וזאת על אף המשך ההתייקרות על ידי התאמת מחירים שביצעה לחלק ממוצריה.
"חברה נוספת שביצעה מהלך דומה היא חברת קליל -1.89% תעשיות העוסקת בפיתוח, ייצור שיווק ומכירה של מערכות אלומיניום לבנייה ופרופילים לתעשייה. החברה ציינה בדו"ח השנתי, כי מחירי האלומיניום עלו בשיעורים מהותיים בשנת 2021 וכן לאחר תאריך הדו"ח לאור פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. בשנת 2021, המחיר הממוצע של אלומיניום בבורסה ה-LME היה 2,475 דולר לטון בהשוואה ל-1,702 דולר לטון בשנת 2020, עלייה בשיעור של כ-45%. כתוצאה מהעלייה במחירי חומרי הגלם חל קיטון ברווח הגולמי בשנת 2021 בשיעור של כ-4.5%, כאשר בדומה לאינרום, תוצאות הרבעון הרביעי היוו שיפור לעומת הרבעון השלישי לאור ביצוע התאמות מחיר וחיזוק המלאים של החברה".
החברות הללו צפויות כאמור גם הן לגלגל את העלייה לצרכן הישראלי.
הנה השינוי במדד תשומות הבנייה בעשור האחרון:
מקור: הלמ"ס
- 3.נילס 08/04/2022 14:35הגב לתגובה זומי ישלם על עליית המחיר אם לא הצרכנים? התחלתם להיות דהמרקסר?
- 2.[email protected] 06/04/2022 09:27הגב לתגובה זוכשהדולר קפץ מחירי הדירות עלו הריוחיות תמיד תישמר, מי שקנה יקר , ירצה למכור באותו מחיר.
- 1.חד אסף ומנדלסון תשתיות יהנו מהחגיגה (ל"ת)רונן 06/04/2022 09:13הגב לתגובה זו