ביומד ניסוי פארמה מבחנה
צילום: Istock

קנבוטק בדיווח חיובי מניסוי תאי; צפי לסיום הוכחת ההתכנות תוך שנה

החברה מפתחת תרופה בוטאנית לסרטן הלבלב המבוססת מפטריית ציאטוס סטריאטוס ומצמח הקנאביס. החומר שמוצה מהפטריה חיסל 100% מתאי סרטן הלבלב באופן סלקטיבי יחסית וללא פגיעה בתאים נורמאליים; הקנבנואידים גרמו לתמותה של מעל ל-80% מתאי סרטן הלבלב
איתי פת-יה | (4)

חברת הביוטכנולוגיה קנבוטק -5.8%  המפתחת תרופה בוטאנית המבוססת על מיצוי חומרים מפטריית ציאטוס סטריאטוס ומיצוי רכיבים פעילים מצמח הקנאביס מדווחת כי בניסוי שערכה במודל תאי, החומר שמוצה מהפטריה חיסל 100% מתאי סרטן הלבלב באופן סלקטיבי יחסית וללא פגיעה בתאים נורמאליים. מדובר ביעילות הגבוהה פי 5 מזו שהראה המיצוי המקורי. בריכוז הפעיל על תאי סרטן הלבלב לא נצפתה פגיעה בתאים הבריאים. החומרים הפעילים שמוצו מקנאביס (קנבנואידים) גרמו לתמותה של מעל ל-80% מתאי סרטן הלבלב.

קנבוטק צופה שתסיים את שלב הוכחת ההיתכנות תוך 12 חודשים, עד אמצע 2023, ובסיומו תפעל ליצירת שיתוף פעולה פיתוחי עם חברת פארמה גדולה לאישור תרופה מול ה-FDA. במסגרת אבני הדרך הבאות בהליך הפיתוח, החברה מתכננת לבדוק גם את מנגנון הפעולה של הרג תאי הסרטן ע"י המיצויים וגם את היעילות האנטי סרטנית המשולבת של הפטריה והקנבנואידים יחדיו, בתאים ובחיות.

אישור של תרופה בוטנית אמור להיות מהיר, להערכת החברה, מאישור תרופה רגילה. הניסוי נערך לאחר שהושלמה אבן הדרך הראשונה, שהייתה התאמת שיטות גידול ומיצוי הפטריה לפרוטוקול ה-FDA. בנוסף נבחנה הפעילות האנטי סרטנית של מיצוי הפטריה החדש והרכב הקנבנואידים שפותח על ידי קנבוטק על סרטן הלבלב.

פיתוח התרופה החל לפני מספר חודשים, לאחר שקיבלה קנבוטק זכויות שימוש גלובליות ובלעדיות על פטנטים שנוצרו במחקר של פרופ' פואד פארס באוניברסיטת חיפה. האחרון חוקר את היעילות האנטי-סרטנית של הפטריה כ-8 שנים ובחברה החליטו לבחון את השימוש בה כתרופה לסרטן הלבלב וסרטן המעי הגס לאחר שהראתה תוצאות אנטי-סרטניות טובות יותר ממגוון פטריות אחרות אשר נבחנו.

סרטן הלבלב ידוע כאחד הסרטנים האלימים ביותר עם אחוז שרידות נמוכים מאוד והוא מהווה את אחד מגורמי התמותה המשמעותיים בעולם המערבי. כמו כן, ה-FDA נוטה לתת לחברות הקלות משמעותיות בתהליכי פיתוח תרופות לאינדיקציה זו, כגון הגדרת התרופה כתרופת יתום.

פרופ' פואד פארס: "העובדה שהתוצאות המרשימות הושגו בתאים המדמים תת סוג של סרטן הלבלב הידוע כאלים ביותר, מחזקות את ההערכה שהפעילות האנטי סרטנית תהיה אפקטיבית גם בתת סוגי אחרים של סרטן הלבלב".

ד"ר יצחק אנג'ל, היועץ הפרמקולוגי של קנבוטק: "פיתוח תרופה בוטאנית הוא תהליך מאתגר והתוצאות שהשגנו נתנות קצה חוט אמיתי להאמין שהמיצויים הינם יעילים ובטוחים לשימוש כטיפול אנטי סרטני לסרטן הלבלב. לפנינו עדיין דרך להוכחת היתכנות קלינית זאת, אך כולנו תקווה שנוכל להביא בשורה אמיתית לחולים ולפתח פתרון של ממש לאחד הסרטנים האלימים ביותר".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מנכ"ל קנבוטק, אלחנן שקד: "השלמנו אבן דרך משמעותית בדרך לפיתוח התרופה הבוטאנית לסרטן הלבלב. מדובר בצעד נוסף המקרב אותנו אל עבר החזון הגדול אותו הצבנו לעצמנו ולמשקיעים לפני כשלוש שנים. אני משוכנע שנמשיך לעמוד בלוחות הזמנים ותוך 12 חודשים נסיים את שלב הוכחת ההיתכנות ונפעל לשיתוף פעולה פיתוחי עם חברת תרופות גדולה, מול ה-FDA".

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    שאול 12/04/2022 15:22
    הגב לתגובה זו
    הרבה חומרים שעובדים נפלא על תאים במבחנה ואפילו על עכברים לא מספקים את הסחורה בבני אדם. שיהיה בהצלחה ונקווה לטוב.
  • 2.
    יורם מלול 12/04/2022 13:11
    הגב לתגובה זו
    זוהי בשורה פורצת דרך בעולם הרפואי, תרופה בוטאנית לשני סוגי סרטן שכיחים וקטלניים ביותר. מרגיש זכות גדולה להיות חלק מהחברת קנבוטק המביאה בשורה גדולה. כבוד לחברה וכבוד לישראל????????
  • יורם שלום האם תוכל בבקשה להתקשר אליי (ל"ת)
    0528511542 משה מנור 11/05/2022 08:28
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    העתיד כבר כאן (ל"ת)
    יואב 12/04/2022 13:07
    הגב לתגובה זו