העלאת הריבית רק ל-1.5% לא תספיק כדי לעצור את האינפלציה
בנק ישראל העלה אתמול את הריבית ל-0.35%, ואותת בכך כי הוא מצטרף למגמה של הבנקים המרכזיים בעולם, שהחלו להעלות את הריבית ואת המגמה של היציאה מהריבית האפסית בעולם שהייתה בעשור האחרון. הסיבה העיקרית לשינוי הכיוון של הבנקים המרכזיים היא העלייה באינפלציה, אשר מצפויה להגיע היום (שלישי) בארה"ב ל-8.5% בקצב שנתי.
בישראל מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ יתפרסם ביום שישי הקרוב, וגם הוא צפוי להמשיך ולהיות מעל יעד בנק ישראל (טווח של 1-3%). אז בנק ישראל העלה אמנם את הריבית ב-0.25% והיא תעמוד מיום חמישי הקרוב כאמור על 0.35%. בבנק ישראל גם צופים המשך העלאה של הריבית, כך שזו תעמוד על 1.5% בעוד שנה. אחת המשמעויות היא שהמשכנתאות יתייקרו בעשרות אלפי שקלים, ואפילו יותר.
אבל האם מדובר על קצב העלאת ריבית מספיק? במיטב דש טוענים שלא, ולא חוסכים ביקורת מבנק ישראל. לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש "הוא (בנקי ישראל. נ"א) העלה משמעותית את תחזית האינפלציה ל-2022 מ-1.6% ל-3.6%, אך ללא עלייה בתחזית האינפלציה ל-2023 שנותרה על 2%. התחזית של בנק ישראל לירידה באינפלציה לא מסתדרת עם תחזיות המאקרו שלו".
מדוע?
"בנק ישראל מציין שפערי התמ"ג נסגרו. זה מצב שאמור להגביר לחצים אינפלציוניים. התחזית לצמיחה בצריכה הפרטית עומדת על 8% השנה, בהשוואה לשיעור גידול ממוצע של כ-4% בחמש השנים לפני המגפה. גם ההשקעות בנכסים קבועים צפויות לצמוח בקצב גבוה מהממוצע לפני המגפה.
בנוסף, "שיעור האבטלה צפוי לעמוד על 3.5% בממוצע בשנת 2022. כלומר, עד סוף השנה הוא ירד מתחת לרמה זו ויהיה הנמוך ביותר אי פעם. במחצית הראשונה של חודש מרץ שיעור האבטלה ירד ל-3.2% מה שכבר כעת מעלה סיכוי לאבטלה נמוכה הרבה יותר מהציפיות של בנק ישראל. אבטלה כל כך נמוכה אמורה לגרום ללחצי שכר משמעותיים".
"אם הבנקים המרכזיים האחרים טעו, זה לא אומר שבנק ישראל צריך לחזור על אותה טעות"
זבז'ינסקי מסביר עוד כי "לפי התחזית של חטיבת המחקר, גם בעוד שנה הריבית תהיה מתחת לגובה האינפלציה. בנק ישראל מציין בעצמו שהרחבה מוניטארית תהיה חזקה ביחס לעבר. זאת סביבה שאמורה לתמוך בעלייה ולא בירידה באינפלציה. האינפלציה בישראל הנה מושרשת ורחבה. הרי קצב האינפלציה של הסעיפים הלא סחירים, שלרוב לא תלויים ביבוא ובבעיות בשרשרת ההספקה, עלה ב-3.3% בשנה האחרונה. לכן, לא ברור איך עם הריבית של 1.5% בעוד שנה האינפלציה, שבקרוב תגיע כנראה לכ-4%, תחזור ל-2% בשנת 2023 כאשר המשק צומח בקצב גבוה ונמצא בתעסוקה מלאה".
האם האינפלציה בישראל 'זמנית'? - בינתיים, אבל לא ברור למה זה בכלל חשוב
זבז'ינסקי: "בנק ישראל גם מציין כל הזמן שהאינפלציה בישראל יותר נמוכה מהמדינות האחרות. קודם כל, נוסיף את המילה "בינתיים", כי האינפלציה בישראל נמצאת במגמת עלייה ואפילו בהאצה. שנית, לא ברור מדוע זה משנה בכלל. אם הבנקים המרכזיים האחרים טעו, זה לא אומר שבנק ישראל צריך לחזור על אותה טעות. האינפלציה בישראל חורגת מהיעד וזה הדבר החשוב.
"ככל שבנק ישראל לא יפעל במהירות ובתקפות נגד האינפלציה בשלב מוקדם יותר, הוא עלול לפעול באגרסיביות גדולה יותר בשלב מאוחר יותר ולהגביר סיכון לצמיחה במשק.
להערכתנו, בנק ישראל יצטרך להגביר קצב העלאות ריבית והסיכון לתחזית שלו לריבית של 1.5% בעוד שנה מוטה כלפי מעלה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.הם רוצים ריבית נמוכההראל א 12/04/2022 19:42הגב לתגובה זו3 0ככה המדינות לא משלמות ריבית והאזרח הקטן נשחק לכן מספרים סיפורים שהאינפלציה לא קיימת או זמנית בפועל המחירים עולים שנים והאזרח הקטן מתרחק למשל מדיור בהשוואה לעבר במקום שיהנה מההתפתחות הטכנולוגיתסגור
-
5.חארטאחגי 12/04/2022 16:18הגב לתגובה זו0 3האינפלציה בסוף השנה תרד ל 0% עגול, והריבית תנצח תוך לילה ל 0% גם כן. הכל ימשיך כרגילסגור
-
4.ריבית גבוהה לא תעצור אינפלציה עולמיתיצחק 12/04/2022 12:52הגב לתגובה זו1 1גם אם הנגיד יעלה את הריבית ל 5% האינפלציה לא תיעצר.מחירי כל מוצרי הקמח יעלו כי ספקי החיטה העיקריים בעולם רוסיה ואוקראינה הורגים אחד את השני ואין להם ראש לטפל באספקת חיטה. הקורונה הסתיימה ובאופן טבעי מחירי הנופש בארץ ובעולם עולים בחדות.עלית ריבית יכולה לעצור אינפלציה הנובעת מביקושים חריגים בארץולא מאינפלציה עולמיתסגור
-
3.בנק ישראל נכשל בתפקידו, הריבית חייבת לעלות יותראורן 12/04/2022 11:11הגב לתגובה זו4 0הנגיד חייב לקחת אחריות וללכת הביתהסגור
-
2.אתה צודק אבל המדד מווסת ולא אמיתי במדינתנו (ל"ת)מאיר 12/04/2022 10:53הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
1.ישראל לא יכולה לעצור אינפלציה עולמית עם ריביתלילי 12/04/2022 10:25הגב לתגובה זו3 3האינפלציה היינה תוצאה של כשל זמני בשרשרת האספקה , עקב קורונה , מלחמות וכו' . המגמה הבסיסית לא השתנתה קיטון בביקושים במערב וסין עקב קיטון האוכלוסייה מחוסר ילודה . לריבית לא תהייה השפעה על המחירים בארץ בצימצום הביקושים . הריבית תשפיע על מחירי נכסים בעיקר .סגור