עובדי ההייטק צריכים להתרגל - החגיגה עומדת להסתיים

התרגלנו לעולם שבו עובד-ת בהייטק הוא המלך-מלכה. המשכורות מטפסות, העובדים מדלגים בין עבודות אחרי שנה-שנה וחצי, לפעמים פחות - אבל ההתפכחות בנאסד"ק מחלחלת לחברות ולמשקיעים ויוצרת מאזן כוחות חדש בין המעסיקים לעובדים
 | 

התיקון החזק שהיה בחודשים האחרונים הניע כדור השלג בשוק העבודה שאי אפשר יהיה לעצור, לפחות לא בעתיד הקרוב. בלי קשר לכיוון מדד הטכנולוגיה בהמשך, דבר אחד ברור – האירועים האחרונים הכניסו את כולם לפרופורציה, גם את העובדים בהייטק. הם כבר לא יקבלו הטבות מפליגות, ובמקביל לזייף בעבודה (יש כאלה) ואז לקבל עשרות אלפי שקלים שכר בנטו. אחרי כמה שנים של "שוק של עובדים", שבו העובדים הכתיבו את הטון והחברות רק מעלות שוב ושוב את השכר כדי להשיג את הטאלנטים הצעירים - השוק עובר בהדרגה להיות שוק של מעסיקים. נכון, זה לא יהיה בכל מקום, וזה גם לא יהיה מעבר חד - אבל זה כבר קורה וזה יחלחל לחברות ולתחומים נוספים.

בשוק העבודה קיים מתח קבוע בין מעסיקים לעובדים. האינטרסים לא בהכרח משותפים. כלומר, בעיקרון הם בגדול כן, כי כשעובדים משקיעים ומצליחים זה גם גורם לחברה להצליח, וגם הפוך - כאשר החברה מצליחה יש גאוות יחידה להיות בה, וגם יש יותר מאיפה לשלם שכר גבוה יותר.
אבל האמת היא שהאינטרסים לא משותפים. המעסיקים יכולים להגיד שכן – "חותרים לחברה גדולה ורווחיות יותר וכולם ייהנו", אבל האמת לא תמיד זורמת עם האמירה הזאת. הרווחים של החברה אמורים לזרום לבעלי המניות שלה ולהתבטא בערך שלה בבורסה. אבל לבורסה חוקים משלה ומאמצים של העובדים או חוסר מאמצים של העובדים לא בהכרח יתבטאו במניה (אתם יודעים, כמו האבטלה הסמויה שקיימת בסיטונאות במגזר הציבורי, שראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו כבר הגדיר פעם כמגזר ה"שמן" שמי שסוחב אותו הוא המגזר הפרטי ה"רזה". או כמו האבטלה המובנית בחברות קומוניסטיות-סוציאליסטיות, שבהן כל אחד בעצם רוצה לעבוד הכי פחות ולהיות טרמפיסט חופשי על הציבור).
מנגד - מה שהכי מעניין את העובדים הוא השכר וההטבות שלהן. ההטבות דרך האופציות בזמן הקרוב, לא בחלום. המעסיקים מעוניינים לשלם כמה שפחות והעובדים רוצים לקבל כמה שיותר - כאן נעוץ ניגוד האינטרסים

ואז הגיעה הגאות בחברות הטכנולוגיה. כסף זול וגדול שטף את המדינה - וגם את העולם -  וחיפש השקעות טכנולוגיות שיכולות להבשיל להנפקה בוול סטריט או יכולות לעניין את ענקיות הטק שקונות מכל הבא ליד. למה הן קונות? כי במציאות של ריבית אפסית בשווקים הן נסחרות בהתאם לצמיחה בשורה העליונה, ולא הרווח, וצמיחה אפשר להשיג גם דרך רכישות. ענקיות הטק אומרות לעצמן: 'הישראלים יפתחו לנו פלטפורמה טובה במקום שאנחנו נצטרך להשקיע ולפתח - ואז נקנה אותם'. מאות חברות נרכשו, עשרות רבות הנפיקו בשנתיים האחרונות בוול סטריט. אתם מכירים את השמות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

והכל בזכות – הנאסד"ק. הגאות במניות הטכנולוגיה חייבה את חברות הטכנולוגיה להמשיך ולצמוח, אחרת אוי ואבוי - אם לא תהיה צמיחה משמעותית, המשקיעים בוול סטריט יענישו והמניה תיפול. ואז: הבונוסים יקרסו, האופציות לא יהיו שוות כלום והעובדים יעזבו. הצמיחה דרך רכישת חברות הפכה למאוד פופולרית בעשור האחרון והיא עוד הלכה והתעצמה בשנים האחרונות. אבל כדי לצמוח גם צריך עובדים טובים - וכך יוצא שמשלמים להם עוד ועוד ועוד. נותנים להם עוד ועוד ועוד – רוצה עוד אופציות? אין בעיה, רוצה חופשה של חודשיים? אין בעיה, העיקר תחזור. רוצה לצאת כל החודש בשעה 15:00 לקורס בספרדית? סבבה. רוצה לעבוד מטיול לאינדוזניה? אין בעיה. העיקר שאתה איתנו.

נאסד"ק בריא, חברות טכנולוגיה רווחיות וצומחות, קרנות הון סיכון שעושות אקזיטים ומגייסות סכומי עתק להשקעות חדשות, ריבית נמוכה, מהפכה טכנולוגית. כל זה היה הבסיס להפיכתו של העובד למבוקש וכזה שמחזרים אחריו. כולם רודפים אחריו, כולם רוצים אותו. 

ובשוק כזה - לחברות לא היה אכפת לשלם, כי כאשר הכל מתנפח וכולם באופוריה אז החברות כבר לא נבחנות בהתאם לרווח. כולם רוצים להשקיע בחברות 'צמיחה'. אף אחד לא מסתכל על מניות ה'ערך', אותן חברות 'משעממות' כמו בנקים או קמעונאיות. מי רוצה להשקיע בבנק כשאפשר להשקיע בחלום כמו טסלה, שבכלל טס לשמים? וכאשר כולם משקיעים במניות צמיחה - כבר לא משקיעים לפי רווח ובוחנים את החברות בהתאם להכנסות ואבני דרך טכנולוגיים. בעולם כזה - העיקר להשיג את העובד המתאים ולעזאזל הרווחים... הקרנות ישקיעו בהתאם לעמידה ביעדי טכנולוגיים והכנסות!! 

ואז הגיע הביזיון. בשנתיים-שלוש האחרונות, עובדי הייטק דילגו בין מקומות עבודה כאילו מדובר בסיבוב בארים. יש חברות שאיבדו 50% מעובדי ההייטק שלהן. ובכלל – עובד הייטק ממוצע נשאר במקום העבודה שלו שנה וחצי. יש הרבה שמחזיקים פחות משנה ועוברים למעסיק שנותן יותר. כסף, כסף, כסף. זה שם המשחק, והשכר של עובדים טובים הגיע ל-35-45 אלף שקל. עובדים יותר טובים גם מקבלים 60-70 אלף שקל. אם רק נכנסתם לתחום, לא נורא, תתחילו עם 25, ובקרוב תקבלו 30 אלף שקל. 

ואז מניות המונפקות נפלו - והאופציות של עובדי ההייטק התאדו איתם
"אפשר לקנות את כולם - והשאלה זה רק המחיר". המשפט הזה תקף גם בקשר לאנשי מחשבים. חלקם עשו מכה גדולה, בעיקר בזכות האופציות - ששם נמצא הכסף הגדול באמת. אבל אז הגיעה הכאפה: היא התחילה בחברות הקטנות - שנפלו הרבה לפני הנאסד"ק. אנשים כתבו, כולל כאן, על הנפילה במניות החלום, עוד הרבה לפני שהנאסד"ק החל לגמגם. המונפקות נפלו ונפלו - והמשיכו לחטוף וליפול שוב.

רוב העובדים לא הספיק לממש: האופציות קרסו יחד עם המניות. מדד המנפיקות הישראליות צנח במעל 50%, רוב האופציות נמחקו. עובדים עם אופציות בשווי של 300-400 אלף דולר (חלק לא קטן עם מיליונים), ראו בעיניים כלות איך השווי קרס לקרוב לאפס ברוב החברות המנפיקות. אבל העובד המפוטם והמפונק רוצה לעבור לחלום הבא. אולי שם הוא יעשה את המכה. רק שהפעם מסתבר שיש הרבה חלומות שהפכו לסיוט: גם בחברות אחרות המצב דומה, גם שם האופציות נמחקו. אבל... רגע... יש לעבוד עדיין אפשרויות – הוא יכול לעבור לסטארט-אפ מבטיח. אבל הבעיה היא שהוא לא יודע שגם הסטארט-אפ המבטיח מחק חצי משוויו. סטארט-אפ זו חברה פרטית, ולכן אין מחיר מניה בשק, ואפשר לשחק ולתמרן. יגידו לו וימכרו לו שהשווי לא ירד, אלא להיפך – בכלל עלה. אבל זה שטויות. הנאסד"ק משפיע על ענקיות הטק, על חברות הטכנולוגיה, על הישראליות, על המנפיקות, על הסטארטאפים – על כולן. 

שווי חברות הטכנולוגיה ירד בעשרות אחוזים, במקרים מסוימים גם יותר מ-50% וחלקן גם 80-90%. המזל של חברות רבות הוא שהן גייסו ים של כסף. גם המנפיקות הישראליות שנחתכו בחצי ויותר, עמוסות מזומנים. אז יש להם כסף לחיות והון כדי לנסות להתפכח ולהחיות את החלום ולגייס עובדים - אבל זה כבר יהיה קשה יותר.

קוראים לזה התפכחות. התפכחות של משקיעים, התפכחות של מעסיקים ושל עובדים.
עכשיו כבר לא מתמחרים חברות רק לפי צמיחה, כי הצמיחה בהאטה. חוזרים להעריך חברות גם לפי רווח - והשוויים חוזרים להיות יותר שפויים. בעולם כזה קשה יותר למכור חלומות.
כן, העובדים עדיין מחוזרים, אבל בחברות מסוימות מתחילים לצמצם ומתחילים להקפיא גיוסים. אז כן, העובדים עדיין מחוזרים אבל פחות, האופציות כבר לא זוהרת כבעבר והשכר כבר לא עולה באופן אקספוננציאלי - וזה יכול להחמיר.

אנחנו נכנסים לשוק של מעסיקים - אחרי שנים שהתרגלנו לשוק של עובדים. המעסיקים בהדרגה יכתיבו את התנאים, ולא העובדים. השוק חוזר לפרופורציה. הנה נטפליקס  NETFLIX +0.03% NETFLIX 897.79 +0.03% NETFLIX סגירה:0 פתיחה:895.55 גבוה:906 נמוך:893 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  נאלצת לפטר עובדים. הנה וויקס -0.91% וויקס 217.2 -0.91% וויקס סגירה:0 פתיחה:214 גבוה:217.87 נמוך:211.51 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מדברת על 'התייעלות תפעולית'. הנה AVO נסגרת. זה כבר באוויר, אבל זה עדיין בקטנה. השינוי הזה יכול להיות למשך תקופה ארוכה, אבל סביר שזה יהיה רק לתקופה קצרה-בינונית - כי בכל זאת, הטכנולוגיה חיה ובועטת ואנחנו אכן בעיצומה של מהפכה. אז קחו פסק זמן, ואל תדאגו יותר מדי – סיכוי טוב שהגלגל יסתובב שוב בעוד שנה-שנתיים, אולי שלוש.

תגובות לכתבה(27):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 20.
    הקטע של הניגוד אינטרסים בין עובדים ומעסיקים ממש מיותר
    אבי 20/05/2022 19:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ילדותי, מפוזר ומוריד מהרמה. לכתוב את הברור מאליו לא מוסיף. ומה הקשר ביבי עכשיו ותאוריית השמן והרזה? רוצה לכתוב כתבה על הבועה של עובדי ההייטק, תכתוב כתבה על הבועה של עובדי ההייטק... בלי להתפזר. התחלת לכתוב על הבחירות להסתדרות ובאמצע הדרך שינית נושא?
    סגור
  • 19.
    כמה שטויות אלוהים ישמור (ל"ת)
    אאא 20/05/2022 00:01
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 18.
    סיכום יפה של המצב (ל"ת)
    הקורא 18/05/2022 18:50
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגור
  • 17.
    שטויות, חודש של ירידות לא מוסיף עובדים לשוק
    איתי 18/05/2022 15:28
    הגב לתגובה זו
    4 7
    גם אם כמב חברות לא ישרדו והעובדים יפלטו, זה טיפה בים בצורך שקיים ובטח לא ישפיע על טאלנטים
    סגור
  • 16.
    בליל של שטויות שחוזרות על עצמן (ל"ת)
    אזרח 18/05/2022 13:13
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • טען עוד
  • 15.
    השוק היה שוק של מעסיקים לרגע גם בתחילת הקורונה
    שחר 18/05/2022 12:23
    הגב לתגובה זו
    5 3
    לדעתי זה פשוט שטויות והמלחמה על הטאלנטים תימשך, חסרים כ-15 אלף עובדים בשוק כרגע.
    סגור
  • 14.
    הגיע מהמיסים של ההייטיקיסטים (ל"ת)
    הכסף למנסור 18/05/2022 11:53
    הגב לתגובה זו
    1 3
    סגור
  • 13.
    שירת הברבור
    יוסי 18/05/2022 11:42
    הגב לתגובה זו
    20 1
    אמרו ששוק ההייטק הוא לא בועה ולא יתפוצץ, אז אמרו. אומרים ששוק הנדל״ן הרותח הוא לא בועה אלא תוצאה של עודף ביקוש וחוסר היצע, אז אומרים. כל אותם הייטקיסטים צעירים שהרוויחו עשרות אלפי שקלים פיזרו את הכסף שלהם לכל עבר- סתים, מכוניות,מסעדות. והדבר היותר נורא? חלקם פיזרו את הכסף העתידי שהיו אמורים לקבל מהאופציות, רק שבסוף לא קיבלו אותו.. אנחנו לקראת תקופה קשה מאד בכל המישורים. מי שחושב שזה ייגמר רק בהייטק טועה
    סגור
  • סוף העולם כפי שהכרנו מגיע
    סוף העולם 18/05/2022 20:45
    הגב לתגובה זו
    3 0
    רק התחיל
    סגור
  • 12.
    שוק ההון
    יוסי כהן 18/05/2022 11:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נכון
    סגור
  • 11.
    האנומליה בהייטק פגעה/פוגעת בתחום עצמו
    אורן 18/05/2022 11:32
    הגב לתגובה זו
    6 0
    פרויקטים נתקעו, עובדים מנוסים עזבו והוחלפו בעובדים פחות מוכשרים, עם פחות מוטיבציה(כבר מחפשים את המשרה הבאה מעבר לכתף) ויותר יקרים. בסופו של דבר - התפוקה של ההייטק יורדת וזה מהר מאוד עלול להשפיע על ההכנסות, מה שיוביל לפגיעה נוספת בענף.
    סגור
  • 10.
    הרבה מלל, מעט תוכן (ל"ת)
    שי 18/05/2022 11:14
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סגור
  • 9.
    אין משבר, יש חזרה לאיזון
    8 18/05/2022 11:06
    הגב לתגובה זו
    3 8
    גם בתמונה הכללית של הנאסדק, וגם בתמונה הפרטנית של משכורות העובדים - אין משבר. סאב פריים זה משבר, קורונה זה משבר, אג״ח זבל באירופה של 2011 זה משבר. היום אין משבר. לא קרה שום מאורע שמפיל את השוק. מה שקרה הוא חריגה מגבול הטעם הטוב, וכעת חוזרים למסלול. לאט ובבטחה.
    סגור
  • חכה לברבורים השחורים...
    כלכלן 20/05/2022 21:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם משבר הסאב-פריים התחיל מקומי (במחירי הדיור) הבורסה עוד הספיקה לשבור שיאים חדשים. רק אחר כך התברר עומק והיקף המשבר- נפילת להמן ברודרס, האופציות על האג"ח מגובי המשכנאות. אחרי 12 שנה של ריבית אפסית והרחבות כמותיות (שמסתיימת בגלל האינפלציה נמטורפת)- הברבורים השחורים כבר מחממים מנועים...
    סגור
  • 8.
    שטויות
    עובד הייטק 18/05/2022 10:18
    הגב לתגובה זו
    5 4
    אתה לא מכיר את עולם ההייטק כנראה. רוב המספרים שרשמת לא קרובים למציאות
    סגור
  • 7.
    אכן ניתוח מוצלח, רק שהחולה מת
    הייטקס 18/05/2022 09:54
    הגב לתגובה זו
    3 6
    ככתב כלכלי רציני, וניתוח מעמיק, לא ראיתי התייחסות לביקוש מול היצע. מה הביקוש לעובדים, ומה היצע העובדים. אמנם אני לא כתב מומחה באתר כלכלי מוביל, אבל בתואר הייטקס שעשיתי הכריחו גם לעשות קורסים בכלכלה, שהעלו את הממוצע בתואר, ואמרו שביקוש היצע הכי משפיעים על השוק. אני מניח שבקורסים של הכתב והעורך לימדו משהו אחר
    סגור
  • אתה סתם מתקיף את הכתב
    8 18/05/2022 11:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הוא בסך הכל מעריך שההיצע יקטן.
    סגור
  • אתה חי בסרט (ל"ת)
    חכה חצי שנה 18/05/2022 10:57
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 6.
    איזה שטויות
    ישראל 18/05/2022 09:52
    הגב לתגובה זו
    10 16
    אותו גיבוב של מלל היה ב 2000. אותו דבר היה ב 2008. וגם עכשיו. לך תלמד תואר במחשבים ומהר, החגיגה לא נגמרת. או שתמשיך להיות עיתונאי ממורמר עם משכורת שבקושי מגרדת ה 10 אלף.
    סגור
  • 5.
    אז תקנו מניות מקס סטוק ומניף חחח (ל"ת)
    ההיטק מת 18/05/2022 09:12
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 4.
    העבודה מאוד קשה ואם לא ישלמו הרבה לא יעבדו להם בזה (ל"ת)
    למה שיסתיים 18/05/2022 09:08
    הגב לתגובה זו
    8 1
    סגור
  • העבודה בעיניים ממש קשה
    צודק 18/05/2022 20:01
    הגב לתגובה זו
    3 3
    אני לא עושה כלום ומקבל 47000 משכורת. דרשתי איוניק 6, אולי כבר לא יאשרו
    סגור
  • חחחחחחחח (ל"ת)
    הייטקיסט 20/05/2022 00:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    שתחזיקו עורך
    הגיע הזמן 18/05/2022 08:57
    הגב לתגובה זו
    6 4
    רמת כתיבה נמוכה מאוד
    סגור
  • 2.
    היה ברור ששינוי הכיוון יגיע - מקווה שתהה נחיתה רכה . (ל"ת)
    דן 18/05/2022 08:45
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 1.
    לא נורא רוני רון, זה סופ של כל בלון! (ל"ת)
    בנצי 18/05/2022 08:04
    הגב לתגובה זו
    12 3
    סגור
  • קנאי (ל"ת)
    david.taub@datorama.com 18/05/2022 09:55
    הגב לתגובה זו
    3 4
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות