"לא מדובר בטעות בשיקול דעת, אלא הגדלת תיק האשראי ללא כל קשר לאיכותו" - רשות ניירות ערך חייבת לבדוק את גיבוי אחזקות

כך קובע הבודק החיצוני בגיבוי; רשות ניירות ערך חייבת לבדוק: איך נעשתה עסקה למכירת השליטה לפני גילוי המחדלים, בדיסקאונט של 40%; האם האחים פרדו (המוכרים) ויהונתן כהן (הרוכש) ידעו על הבעיות כבר לפני שנה?

 | 
telegram
(8)


ממצאי הבודק החיצוני שמינתה חברת האשראי החוץ בנקאי  גיבוי אחזקות 0% גיבוי אחזקות 76.3 0% גיבוי אחזקות בסיס:76.3 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: - מטרידים. גיבוי נרכשה על ידי יהונתן כהן ויוסי לוי לפני שנה מהאחים פרדו הבעלים של פאגאיה בדיסקאונט של כמעט 40%. לא מוכרים שליטה בדיסקאונט, לא מוכרים בדיסקאונט כזה עמוק, אלא אם יש סיבה טובה. המוכרים והקונים כנראה ידעו שמה שהמשקיעים רואים הוא לא האמת, הם ידעו שמשהו מסתתר-מתחבא מאחורי הדוחות. הם כמובן יטענו שלא, אבל אנחנו סקפטיים. לא ראינו עסקה של העברת שליטה בדיסקאונט של 40% במשך עשרות שנים. 

הבעיות הגדולות והעלמות הכסף התרחשו בסניף מזרע, הסניף הצפוני של החברה. הבודק החיצוני, עופר אלקלעי, רו"ח מפרסם כעת ממצאים ראשוניים (הוא טרם קיבל התייחסות ממנהל סניף צפון אייל רוזן, שנמצא בלב הפרשה, כיוון שלדבריו הוא נמצא בחקירה נוספת של משטרת ישראל), ולמרות זאת, הבודק תוקף את רוזן במילים חריפות: לדבריו, רוזן הביא ל"גידול חד באשראי שניתן ללקוחות בעייתיים, דבר שיביא לדעתי המקצועית למחיקת חובות בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים מתיק האשראי של החברה". 

רוזן שהצטרף לחברה באוקטובר 2020, החל מיד לפעול בצורה נמרצת, הקים למעשה את סניף צפון וכבר באותו רבעון הביא את אחוז העסקאות בסניף הצפוני להיות 35% מהיקף הפעילות הכולל של החברה. תגידו, אוקי, זה הגיוני, מדובר על אחד משלושה סניפים שיש לחברה בסך הכל (המשרדים בת"א, סניף מזרע בצפון וסניף כפר סבא), אבל ההמשך מטריד עוד יותר: ברבעון שלאחר מכן היקף הפעילות בסניף היוותה 50% מפעילות החברה כולה, ובשנת 2021 הפעילות בסניף הזה לבדו כבר היוותה 72-76% מפעילותה של כל החברה - בעוד הפעילות בסניפים האחרים בירידה, בסניף צפון היה זינוק. כדי לסבר את האוזן, בזמן שבסניפים האחרים הייתה נפילה בהיקף הפעילות מ-151 ל-98 מיליון שקל, הרי שבאותו זמן היקף הפעילות בסניף הצפוני זינק מ-145 מיליון שקל ל-350 מיליון שקל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אבל הבודק לא התרשם מהעלייה בהיקף הפעילות וקובע: "מהניתוח עולה, כי אין מדובר בטעות בשיקול דעת של מר רוזן במתן אשראי נקודתי או בסיבוך לא צפוי של מס' לקוחות, אלא בתהליך סדור ומובנה שנועד לדעתי המקצועית, להגדיל את תיק האשראי ללא כל קשר לאיכותו, תוך גלגול חובות וביצוע פעולות חריגות אשר נועדו לדחות את הבעיות למול הלקוחות. מדובר בתבנית שחוזרת על עצמה במס' פעולות רב בתיקי לקוחות, תוך התעלמות מרמת הסיכון והאפשרות להיווצרות חובות אבודים בתיקים אלו". הבודק הוסיף עוד כי "הנהלת סניף מזרע בראשות מר רוזן היתה דומיננטית וניהלה את פעילותה באופן עצמאי, וכן כי הייתה בעלת ניסיון רב בתחום מתן אשראי, ניתן לקבוע כאמור כי אין מדובר בטעות או חריגה מנהלים, אלא בתהליך מתוכנן מראש".

מתי החלו להתרחש המחדלים בחברה? לראשונה יהונתן כהן טוען שזה קרה לפני שרכש את החברה
מזה זמן, אנחנו שואלים את החתם יהונתן כהן ויוסי לוי, מי שרכשו את החברה מהבעלים של פאגאיה אביטל פרדו - מתי החלו להתרחש המחדלים בחברה? לפני או אחרי שהם רכשו? אם הכל קרה לפני הרכישה, האם הם ידעו על המחדלים בחברה כאשר קנו אותה ולכן הצליחו לקנות אותה בדיסקאונט גדול?

עד עכשיו יהונתן כהן ויוסי לוי שתקו. ביקשנו לקיים איתם שיחה בנושא, אבל הם מתחמקים ומסרו ש"אין להם מה להוסיף". כעת טוען כהן בשיחה עם הבודק החיצוני כי הכל התרחש לפני שהוא רכש את החברה, כלומר: אביטל פרדו מכר לו חתול בשק. על פי הבודק: "מר כהן מסר כי מר רוזן התנהל באופן דומיננטי עוד טרם כניסתו לתפקיד בצורה אוטונומית. מר רוזן קיבל מחמאות רבות על אופן פעולתו מהמנכ"ל הקודם וזה דיווח למר כהן שהוא מרגיש מאוד בנוח עם תיק האשראי של סניף הצפון".

בחודש שעבר התברר שמנהל סניף צפון נתן הלוואה לאבא שלו - ללא אישור
אז לאחר הניהול הלקוי וההאטה בפירעון צ'קים, הנהלת גיבוי גילתה ש-40% מההון של החברה נמצא בסיכון לאובדן כספים. לאחר מכן התברר שאייל רוזן לקח לעצמו הלוואה של 2.5 מיליון שקל, ללא אישור. אתמול דיווחה החברה שזה לא הסוף - כאשר הפעם היא גילתה כי אותו אייל רוזן נתן לאבא שלו הלוואה ללא אישור של 1.1 מיליון שקל, נושאת ריבית חודשית של 0.4%, לפירעון ב-28 בספטמבר השנה, וכי הוא נתן למקורב נוסף עוד הלוואה של 1.1 מיליון שקל, נושאת ריבית חודשית של 0.9%, "לצד ג', אשר למיטב ידיעת החברה הינו בעל קשרים נוספים עם מר רוזן". מועד הפירעון במקרה הזה הוא ה-14 באוקטובר השנה.

רשות נירות ערך צריכה לחקור
רשות ניירות ערך צריכה לחקור את ההתנהלות בגיבוי אחזקות. כמו שזה נראה גיבוי  הולכת בדרכה של {יונט קרדיט}, כאשר מתגלה שם תיבת פנדורה. המדיניות הרשמית של רשות ניירות ערך היא עמימות - לא מדברים ולא מתייחסים לחקירות שהם כן או לא מנהלים. לפחות על הנייר המטרה של העמימות היא שאנשים לא יידעו שבודקים אותם, כך שהם לא יחשבו להסתיר או להשמיד מידע ובכך לפגוע בחקירה. אבל במקרה של גיבוי אחזקות אין פה מה להסתיר:  אנשי החברה יודעים שהרשות נמצאת על הזנב שלהם ובודקת את המחדלים. אנחנו ממש לא נופתע אם בתוך זמן קצר רשות ני"ע תודיע שהיא חוקרת גם את גיבוי אחזקות, את הנהלת החברה יהונתן כהן ויוסי לוי, וכל שאר המעורבים. אגב, בינתיים לא שמענו ציוץ מרואי החשבון של גיבוי - דלויט. איך הם לא עלו על המחדלים הרבים בדוחות של גיבוי? איך שוב פעם נרדמו רואי החשבון בשמירה?

אז רשות ניירות ערך כנראה נמצאת בשלב החקירה כשחברות האשראי החוץ בנקאי על המוקד, אבל האמת שזה קצת מאוחר. היא הייתה צריכה לבדוק את הנושא כבר לפני שנה, כאשר האחים פרדו, הבעלים של פאגאיה, מכרו את גיבוי אחזקות לחתם יהונתן כהן וליוסי לוי במכירת חיסול - בדיסקאונט של 30-40% (תלוי איך אתם סופרים את זה). 

הכל היה שם: מכירה בדיסקאונט עצום על מחיר המניה בפועל, וזאת רק כאשר חודשיים קודם לכן הייתה הנפקה פרטית במחיר גבוה יותר בצירוף הערכת שווי שנותנת אפסייד של 70% למניה. ראיון של המנכ"ל שמדובר על שוק "שנמצא בוואקום" וכי "החברה מכוונת לטופ 5 בארץ". מי שמכוון לטופ 5 לא מוכר בדיסקאונט עצום. אף אחד לא נותן מתנות חינם במיליוני שקלים, גם אם יש לו חברות נוספות שהוא לכאורה רוצה להתמקד בהן.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    חומס מפחיד - עם הבוט של פגאיה זה לא היה קורה
    הרובוט 16/08/2022 10:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שידברו עם זה שמכר להם את החתול הזה ובזמן הזה פיתח בוט גאוני שאין בו חומס בכלל!! הוא עוד יקבל פרס מצויינות על פיתוח שכזה, הבוט הטוב ביותר בעולם להלוואות!! PGY TO THE MOON!!
    סגור
  • 6.
    מי שמשקיע בחברות של שוק אפור שלא יתפלא שהפסיד את כספו (ל"ת)
    קש 16/08/2022 05:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    ככה זה שלא עובדים עם בוט - שילמדו מפגאיה
    שכל 15/08/2022 13:52
    הגב לתגובה זו
    6 2
    אם היה להם בוט זה לא היה קורה! פגאיה אחוז חומ''ס 0.25% נמוך משל הבנקים האמריקאים וזה עוד בהלוואות בריבית של קרוב ל-20%, שחברות יפסיקו להתעצל ושיכרו את שירותיו של הבוט!
    סגור
  • 4.
    מאסר עולם לבעלים ללא מישפט. (ל"ת)
    יובל 14/08/2022 22:52
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 3.
    מחזיק . מה כדאי לי לעשות (ל"ת)
    דן 14/08/2022 22:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • Run Dan, Run (ל"ת)
    יוסיין בולט 17/08/2022 18:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    תביעה נגד כל המעורבים מצד בעלי במניות מהציבור
    יריב 14/08/2022 18:32
    הגב לתגובה זו
    6 0
    כמו בבנק צפון אמריקה, כל הדירקטורים צריכים לשלם פיצויים. והרבה.
    סגור
  • 1.
    גיבוי ישראבלוף במיטבו גם פאגיה מריח סרחה.
    משאבות סלע לדורותיה 14/08/2022 17:18
    הגב לתגובה זו
    7 0
    בדרך כלל זה בא כטרילוגיה...בסימן רשום.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות