ההשלכות הצפויות של האינפלציה על האג"ח: עליה בצמודות ירידה בשקליות

האינפלציה הפתיעה את הכלכלנים והמשקיעים וצפויות לכך השלכות בשוק האג"ח שיבצע התאמות בהתאם לנתונים החדשים, הצמודות ישקפו את המדד הגבוה יותר, ואילו השקליות ישקפו את הצפי להעלאת ריבית אגרסיבית יותר; וגם - האם נראה תשואה של 2% באג"ח הקצרים?
 | 
telegram
(3)

עליית המדד הדרמטית שפורסמה אמש מקרבת את ישראל למצב במדינות המערב. ישראל היא לא אי בודד בכפר הגלובלי בו אנו חיים, ומתברר שכשיורד גשם בניו יורק או בשנגחאי גם בתל אביב נרטבים. 

לעליית האינפלציה יש משמעויות רבות, וביניהן שבנק ישראל יהיה ככל הנראה מחוייב לפעול  ולהעלות את הריבית שוב, ואולי אפילו באופן יותר אגרסיבי. כעת כולם צופים לכל הפחות העלאה של 0.5% בפגישה הקרובה. 

לאינפלציה ולהעלאות הריבית השלכות רבות בשוק ההון, אך השוק שמושפע מהם ישירות הוא שוק אגרות החוב. ניתן להעריך מה תהיה השפעה של ההתפתחות על האפיקים השונים של שוק החוב. חשוב לציין שכל האמור בהמשך הוא הערכות בלבד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אגרות החוב הצמודות למדד נסחרות בהתאם לעלייה הצפויה במדד. כאשר המדד מפתיע לכיוון כזה או אחר השוק יבצע התאמות באופן מיידי. לפי ההיגיון הזה אנו צפויים לראות היום עליות באפיקים הצמודים, כיון שהצפי היה לעלייה של כ-0.6% - 0.7% במדד, אך בפועל הוא זינק ב-1.1%. האפיקים הארוכים צפויים לעלות יותר מאשר אלו הקצרים, שכן השפעת המדד על האגרות ארוכות הטווח חזקה יותר מאשר על אלו הקצרות. יחד עם זאת עליית התשואות הצפויה (על כך בהמשך) תגרום למיתון מסויים של המגמה הזו. 

באגרות החוב השקליות לעומת זאת התמונה הפוכה. העליה באינפלציה מחזקת את הסיכויים להעלאות ריבית נוספות והופכות אותן לודאיות כמעט לחלוטין. בנוסף המינון של העלאות צפוי להיות חזק יותר מאשר הצפי הקודם, שכן האינפלציה הגואה מחייבת את בנק ישראל להיאבק בה באופן נחוש יותר, והכלי העומד לרשותו הוא הריבית. כשם שבשאר הבנקים המרכזיים בעולם לא מהססים לעשות שימוש בנשק הזה, כך גם ככל הנראה יקרה בבנק המרכזי המקומי. 

הריבית על האגרות השקליות מושפעת באופן משמעותי מאד מריבית בנק ישראל, ולכן השוק ככל הנראה יגלם כבר כעת את המתוה האגרסיבי יותר הצפוי מצד הבנק המרכזי. במקרה כזה הריבית המשתקפת כעת מאגרות החוב נמוכה מדי, והיא צפויה לעלות, כלומר מחיר אגרות החוב צפוי לרדת (ככל שמחיר אגרת החוב נמוך יותר היא משקפת ריבית גבוהה יותר ולהיפך). זו הסיבה שככל הנראה נראה היום ירידות שערים בשוק אגרות החוב השקליות. 

גורם נוסף שיושפע ככל הנראה מהנתונים הללו הוא שער החליפין בין השוקל לדולר. ריבית גבוהה יותר מביאה להתחזקות המטבע המקומי, ולכן מחר השקל אמור להתחזק מול הדולר. זו אחת הדילמות העומדות מול בנק ישראל שמצד אחד ירצה להילחם באינפלציה, אך מצד שני לא ירצה לראות את השקל מתחזק יתר על המידה. על כל פנים נראה שמצב האינפלציה לא מותיר בפניו ברירה. 

אם התרחישים הללו אכן יתממשו אנו נראה את התשואות על ההשקעות השקליות קצרות הטווח מתקרבות ואולי אף עוברות את רף ה-2% לשנה. לאחרונה ראינו שהן התקרבו מאד לרף הזה, אך עדיין לא חצו אותו. נראה שאתמול הן קיבלו את הדחיפה הנוספת הנחוצה לשיעורי ריבית כאלו. 

לקריאה נוספת: 
>>> מדריך: תשע שאלות ותשובות בנוגע לריבית והשפעתה על חיינו

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    האלטרנטיבה היחידה בורסה ורק בורסה
    דודו 16/08/2022 12:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל העיתונאים מנסים לזרות פניקה כאשר המדד עלה במקום 0.7 1.1%... למה לא ראינו תגובה הפוכה כאשר בפעמיים הקודמות המדד בפועל היה נמוך מהתחזית... אני צופה מדד נמוך חודש הבא ונראה את תגובת העיתונאים שמנסים לזרות פניקה...
    סגור
  • 2.
    מדד עקום
    גיל 16/08/2022 09:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אם המדד היה באמת משקף ומגלם גם מחירי דיור אמיתיים הריבית היתה מזמן עולה וכך בולמים מחירי דיור . חבל כל כל הפרופסורים
    סגור
  • 1.
    לא בהכרח.הארוכות הצמודות יירדו=יש עליית ריבית גדולה.
    ירון 16/08/2022 09:13
    הגב לתגובה זו
    4 0
    לדעתי כל האגחים יירדו,חוץ מהקצרות שייעלו כחצי אחוז,והריבית משתנה שייעלו.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות