הסדר החוב בפטרוכימיים: תספורת של מיליארד שקל מכספי הציבור, בחסות משרד האוצר

חודשים של התגוששויות קולניות בין אג״ח סדרה ח׳ לשאר הסדרות, ובין בעלי האג״ח לבעלי השליטה – ממתינים להכרעה בתחנה האחרונה: משרד האוצר
 | 

בחודשיים האחרונים, חברת פטרוכימיים 0% פטרוכימיים 208.6 0% פטרוכימיים בסיס:208.6 פתיחה:208.6 גבוה:208.6 נמוך:208.6 תמורה:219 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: נערכת להשתלט לבדה על בתי הזיקוק בחיפה (בז״ן). כיום, בזן +1.28% בזן 95 +1.28% בזן בסיס:93.8 פתיחה:93.8 גבוה:95.3 נמוך:93.8 תמורה:1,908,787 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: נשלטת בשליטה משותפת על ידי שתי חברות: ה חברה לישראל +3.01% חברה לישראל 87,910 +3.01% חברה לישראל בסיס:85,340 פתיחה:85,110 גבוה:87,910 נמוך:84,830 תמורה:10,882,049 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שבשליטת עידן עופר, ופטרוכימיים, שבשליטת דיויד פדרמן.

באפריל, החברה לישראל התקשרה בהסכם מחייב למכירת חלקה בבז״ן לקבוצת חג׳ג׳. בתגובה, חברת פטרוכימיים הודיעה לחברה לישראל שהוא מעוניינת לממש את זכות הסירוב הקבוע לה בהסכם השליטה המשותפת, ולרכוש את אחזקות החברה לישראל בבז״ן. יועצה הכלכלי של בית המשפט, רו״ח יצחק עידן, כתב לבית המשפט כי שווי מימוש זכות סירוב זה עומד על כ-120 מיליון ש״ח, שווי זה נובע מכך שמאז חתימת ההסכם בין החברה לישראל לקבוצת חג׳ג׳ באפריל - מניית בז״ן זינקה בחדות.

רק בעיה קטנה, לפטרוכימיים אין כסף לשלם לחברה לישראל. המצב הכלכלי של פטרוכימיים הוא כזה: יש לה חוב בגובה של כ-1.67 מיליארד ש״ח והון בגובה של כ-630 מיליון ש״ח. כלומר, לפטרוכימיים הון שלילי של כמיליארד ש״ח. את הוצאותיה השוטפות מממנים בעלי האג״חים שלה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תחת הנתונים הכלכליים הללו, פטרוכימיים פנתה למשרד האוצר ובקשה לשנות את היתר השליטה בבז״ן שבידה מ״היתר שליטה משותפת״ ל״היתר שליטה״, אך משרד האוצר השיב שהוא מסרב לתת לפטרוכימיים היתר שליטה בנכס אסטרטגי המהווה תשתית לאומית לחברה במצב של חדלות פרעון.

כדי לחזור ולבקש מחדש את שינוי ההיתר ממשרד האוצר, החליטו בעלי השליטה בפטרוכימיים ״לסדר״ את נתוניה הכלכליים של פטרוכימיים ולחזק את הונה. הדרך לסידור איתנותה הפיננסית של החברה עוברת דרך הסדר עם נושיה. בעלי השליטה בפטרוכימיים פנו לנושי החברה והציעו להם להמיר את חובם למניות פטרוכימיים.

הצעת ההסדר שבעלי השליטה מציעים לבעלי החוב הוא כדלהלן: בעלי האג״ח, קרי כספי הפנסיה של הציבור, ימחלו על חוב בגובה של 1.08 מיליארד ש״ח, ומנגד בעלי השליטה יזרימו חוב נחות הנחשב חשבונאית הון בגובה של 100 מיליון ש״ח. בתמורה, מניות החברה יתחלקו כדלהלן: בשלב ראשון 64% לבעלי החוב ו-36% לבעלי השליטה, ובהמשך, תחת התממשות כמה תנאים, 48% לבעלי השליטה ו-52% לבעלי החוב.

לכאורה, כיצד מוכנים בעלי האג״ח להסכים להסדר כל כך א-סימטרי? בעלי האג״ח ימחלו על כמיליארד ש״ח ובעלי השליטה יזרימו פחות מעשירית אך בעלי השליטה יקבלו את אותו נתח בחברה כמו בעלי האג״ח? התשובה נעוצה בהיתר השליטה.

על מנת לשלוט בבתי זיקוק נדרש היתר ממשרד האוצר. המצב כיום הוא, שלבעלי השליטה בפטרוכימיים יש היתר לשלוט בבז״ן אך לבעלי האג״ח אין היתר לשלוט בבז״ן. מצב זה משחק לרעת בעלי האג״ח. ההיתר יוצר תנאים כה נוקשים, שלפי פרשנות משפטית שהגישו לבית המשפט חלק מבעלי האג״ח, לפי ההיתר, מחזיקי האג״ח אינם יכולים למכור את המניות המוגדרות כ״מניות שליטה״ לשום גורם למעט לחברה לישראל שבשליטת עידן עופר. וכיוון שהוא הלקוח הפוטנציאלי היחיד, סביר שהוא ישלם את המינימום שבמינימום.

כלומר, משרד האוצר, בחסות מתן היתר לבעלי השליטה, מעניק לבעלי השליטה כוח חסר פרופורציות מול חוסכי הפנסיה, עד שבעלי האג״ח נאלצים להסכים להסדר א-סימטרי כה קיצוני ולמחול על חוב של כמיליארד ש״ח מכספי הציבור ולקבל כמעט את אותו הנתח באחזקת פטרוכימיים כמו בעלי השליטה שמזרימים פחות מעשירית מהם.

כבר לפני שנתיים, ארגון לובי 99 פנה למנהל רשות שוק ההון במשרד האוצר וקבל בפניו שתנאי האג״ח של פטרוכימיים אינם מבטיחים את האינטרס של החוסכים. הארגון אף קרא לרשות שוק ההון שתפעל לכך שהמוסדיים האמונים על כספי הפנסיה יפרקו את פטרוכימיים ויממשו את הבטוחות לחובם, בדמות השתלטות ישירה על מניות בז״ן. אך כאמור, משרד האוצר בעצמו, בידו האחרת, העניק לבעלי השליטה בפטרוכימיים את ההיתר שכבל את ידי בעלי האג״ח מלממש את הבטוחות.

האם מצב זה של היתר המעמיד בעמדת נחיתות את בעלי האג״ח, ומזמן תספורת לכספי הפנסיה הוא גזירת גורל? התשובה היא: לא.

למדינת ישראל יש שני בתי זיקוק. האחד בחיפה, בשליטת החברה לישראל ופטרוכימיים. והשני באשדוד, בשליטת חברת פז. חברת פז היתה בעבר בשליטתו של צדיק בינו, אבל עם הכניסה לתוקף של חוק הריכוזיות שאסר על שליטה מקבילה בנכס ריאלי ובנכס פיננסי, צדיק בינו נאלץ להיפרד מהשליטה או בפז או בבנק הבינלאומי. הוא בחר להיפרד מהשליטה בפז. צדיק בינו חיפש זמן רב רוכש לשליטה בחברת פז ולא מצא, ולכן הוא נאלץ לפזר את השליטה בפז בין המוסדיים. התוצאה היתה שפז קיבלה היתר שליטה בבתי הזיקוק באשדוד תחת תנאים שיבטיחו שחברת פז תובטח כחברה ללא שליטה.

אם משרד האוצר מעוניין למנוע מבעלי השליטה בפטרוכימיים לסחוט את בעלי האג״ח בהסדרים הכוללים שמיטת חובות הנוטים במובהק לטובת בעלי השליטה – משרד האוצר בהחלט יכול לתת לפטרוכימיים היתר שליטה בבז״ן תחת התנאי שלא יתקיים בפטרוכימיים שליטה, בדיוק כמו בפז.

הצעה כזו, לבקש ממשרד האוצר היתר שליטה לפטרוכימיים ללא שליטה בפטרוכימיים, עומדת להצבעת בעלי האג״ח. היועץ של בית המשפט, רו״ח יצחק עידן, בחוות דעתו לבית המשפט רומז שזו הצעה טובה יותר מההצעה שלפיה השליטה תישאר בידי בעלי השליטה. שכן, למרות שהסיכון גדל (שכן לא זורם לחברה ״כסף חדש״ בדמות החוב הנחות שיזרימו בעלי השליטה) מלוא כל עליית הערך של מניות בז״ן יזרום לידי החוסכים המחזיקים באג״ח.

אז מה יעשה משרד האוצר? האם משרד האוצר ייתן לפטרוכימיים היתר שליטה בבז״ן עם שליטה או ללא שליטה בפטרוכימיים? זו שאלה מעניינת, שכן יש בה כמה היבטים: הזדמנות לבחון האם משרד האוצר סלחן כלפי התספורת האגרסיבית לכספי האג״ח, או שמשרד האוצר מתחשב בשיקולים הקשורים להיתר, שאינם קשורים בהכרח ישירות בבז״ן. זו גם יכולה להיות הזדמנות לבחון את כוחה של רשות שוק ההון בתוך משרד האוצר ולבחון את מידת השפעתה על עיצוב היתר השליטה בבז״ן.


ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המאמר מתאר את המציאות באופן הפוך לחלוטין. משרד האוצר סירב למתן היתר שליטה לפטרוכימיים במצבה הנוכחי, לנוכח חדלות הפרעון והערת עסק חי.
בעקבות כך, חברת פטרוכימיים חזרה לאוצר עם הצעה לשיפור מצבה הפיננסי על-ידי המרת חלק מהחוב להון. הצעה זו, שכפופה לאישורם של בעלי האג"ח, מטיבה הלכה למעשה עם בעלי האג"ח ומעניקה להם הזדמנות להחזיר את השקעתם, בהשוואה למצבם הנוכחי".


הכותב הוא פעיל לקידום ערכי השוק החופשי וחירות הפרט

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    פטרוכימים היא חדלת פירעון כבר שנים, ההסדר הנוכחי יציל
    אבישלום 29/08/2022 00:02
    הגב לתגובה זו
    0 3
    חלק מכספי המשקיעים ואם הדרך היא שפדרמן ירוויח אז שיהיה.
    סגור
  • כך צוברי הפנסיה בישראל יפסידו. מיליארד ש"ח.
    איתמר 30/08/2022 11:43
    הגב לתגובה זו
    2 1
    זו לא עסקה, זה גזל על חשבון הציבור
    סגור
  • 7.
    בזן
    עמי אבוטבול 25/08/2022 22:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כמו שאחים ורומן אין להם זכות אבל גם לעופר נגמר לו הזכות לפי החוקים במקום לחשוב על עופר. יש לתת צנרת לפרסמן למה יש להם ניסיון רב בתעשייה וגם לעופר היה מלא חובות אבל יצא מיזה ועוד זרח לו השמש.
    סגור
  • 6.
    אל תעצרו את הנשימה... משרד האוצר לטובת מי שמשחד יותר בד (ל"ת)
    השחיתות הורגת 25/08/2022 19:43
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • 5.
    איפה רשות שוק ההון? איפה שר האוצר? איפה וועדת הכלכלה?
    רביב מעלומי 25/08/2022 16:15
    הגב לתגובה זו
    8 2
    כולם יושבים בשקט על כזו תספורת גדולה? איפה לובי 99? איפה צדק פיננסי? איפה העיתונות הכלכלית? תספורת של מיליארד שח בברכת המדינה?? שערוריה.
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    נדרשת פה תביעה ייצוגית נגד האוצר(המדינה)
    רם 25/08/2022 15:57
    הגב לתגובה זו
    8 2
    נדרשת פה תביעה ייצוגית של בעלי האג"ח נגד האוצר(המדינה). החלטה הזויה של האוצר, האם למישהו הובטחה עבודה בעתיד אצל פדרמן? שיטת השקשוקה?
    סגור
  • 3.
    למשרד האוצר לא אכפת כלל מכספי החוסכים הוא פוגע בהם ע"י העלאת אורך החיים בפנסיות דבר שיפחית את התשלום החודשי במאות ואלפי שקלים לחוסך.
    אלמוג 25/08/2022 13:32
    הגב לתגובה זו
    6 2
    הציבור הוא כספומט של המדינה ושל אילו שהמדינה חפצה בעיקרם.אולי צריך לחקור את הקשרים של נערי האוצר, משום מה הם כל הזמן פועלים לטובת בעלי ההון, זה מתחיל להראות חשוד.
    סגור
  • 2.
    כתבה פופוליסטית מנותקת...
    המציק 25/08/2022 13:19
    הגב לתגובה זו
    5 11
    הכתב שכח להוסיף כמה פרטים חשובים. ראשית, נותרו מספר ימים בודדים להשלים את כל המהלך אחרת המשקיעים יפסידו סכומי עתק והמצב יכול להיות גרוע יותר. את הדד ליין המחויב לעסקה הוא שכח להוסיף.... גם ככה ספק רב שהכל יעמוד בלוחות הזמנים
    סגור
  • למה אתה מתקיף בססמאות?
    מיכאל באום 25/08/2022 13:45
    הגב לתגובה זו
    11 1
    קראתי את הדברים וזה ממש משכנע. אפשר לעשות את כל ההליך בדיוק אותו דבר, רק עם שינוי קטנטן: פדרמן יקבל 10% במקום 50%. כל השאר בדיוק אותו הליך. רק קצת יותר הגון.
    סגור
  • להעיף את בעל השליטה בנזיד עדשים
    הצדק אומר 25/08/2022 15:26
    הגב לתגובה זו
    5 2
    ללא תספורת לחלט את האין כסף שלו.
    סגור
  • 1.
    פשוט צחוק מהציבור. לא להאמין.
    שלום צדקה 25/08/2022 12:47
    הגב לתגובה זו
    18 2
    האוצר אומר לפטרוכימיים: אתם לא יכולים לקבל היתר כי אתם חדלי פרעון. אז פטרוכימיים שומטת את החובות. ועכשיו הם ראויים להיתר. בחלם היה היגיון יותר.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות