
בדיחה אחר בדיחה: פרוסט אנד סאליבן מנותקים מהמציאות
"פרוסט אנד סאליבן גאה על בחירתה על ידי הבורסה לניירות ערך להשתתף בפרויקט האנליזה שיזמה הבורסה. במסגרת התוכנית, פרוסט אנד סאליבן מפרסמת דוחות מחקר על חברות טכנולוגיה, אנרגיה וביומד הנסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב, ומפיצה אותן באמצעות מערכת ההודעות של הבורסה ובאמצעות ערוצי מדיה עסקיים מובילים כגון בלומברג, רויטרס וכיוצא בזה. המטרות העיקריות של התוכנית הן להגביר את המודעות הגלובלית של חברות אלו ולאפשר קבלת החלטות השקעה מושכלות יותר על ידי המשקיעים המעוניינים להשקיע בתחומי ההייטק המגוונים" (מתוך דו"ח אנליזה של פרוסט אנד סאליבן).
הפורמט של האנליזות המנותקות מהמציאות הוא בעיקר השמדת ערך למשקיעים הרשות לניירות ערך צריכה להתעורר. הפורמט של שיתוף הפעולה בין חברות המבצעות אנליזות במקרה הזה פרוסט אנד סאליבן לבין הבורסה לניירות ערך בתל אביב חייב להיפסק. המשקיעים המוסדיים וגם הפרטיים יסתדרו בלעדיהם וכך יפסידו פחות כסף. מישהו חייב להגיד את זה, הפורמט פשוט לא עובד. החברות הבורסאיות משלמות כסף עבור האנליזות הללו, רק שאין שום קשר בין האנליזות למה קורה בפועל: האנליסטים של פרוסט אנד סאליבן מפשלים פער אחר פעם - ומפשלים בגדול. הם ינופפו באנליזה אחת או שתיים שפגעו, אך בשורה התחתונה - במרביתן הפישול הוא ענק, המשקיעים מפסידים פה כסף בעקבות מסמכים רשמיים ומפורטים שדוקטורים כותבים, עם ניסוח בורסאי וטבלאות רבות, שלא שוות הרבה, ואם נודה על האמת לא שוות כלום.
כאמור, פרוסט אנד סאליבן מקבלת כסף ואולי גם נתח או אחוזים מהחברות עבור האנליזות הללו, חשוב לציין שאין רע בזה, זה תפקידה והיא צריכה לקבל תגמול על עבודתה. אך האנליסטים חייבים להבין את הכח שיש בידיהם. מחלקת האנליזה הצמודה לחברות הבורסאיות ממליצה על מניה והמשקיעים קונים, אבל במקרה שלהם המשקיעים לרוב מפסידים. חברת האנליזה למעשה סוג של "מריצה" את המניה בצורה חוקית, אך יש כאן ניגוד עניינים. פרוסט אנד סאליבן, ממליצים בתשואת יתר שאפילו עוד לא בתחילת הדרך, וכך לאורך כל הדרך, המנגנון של התבססות על צמיחה עתידית, ללא עובדות בשטח, פשוט לא עובד. פרוסט אנד סאליבן לא מספקים מחיר יעד ריאלי שקשור לביצועים, ואף קובעים מחיר יעד שגבוה לעיתים במאות אחוזים. הם פשוט קובעים את המחיר, בלי קשר למציאות. לשמחתנו זה לא משכנע את מרבית המשקיעים. אז מה צריך את האנליסטים האלה אם כל מה שהם אומרים זה 'קנו את המניות לא משנה מה' ומספקים מחיר יעד מעל מחיר המניה? לא צריך אותם.
הנה מספר המלצות מנותקות ומופרכות מהימים האחרונים: אקסיליון -3.88% , אקסיליון פרוסט אנד סאליבן העניקה מחיר יעד של 8.6 שקל למניית החברה, שנסחרת כעת במחיר של 1.86 שקל בלבד, בעודה חולמת להקים כבישים חכמים ברחבי העולם. מניית החברה נחתכה במעל ל-60% מתחילת השנה. אקסיליון היא אחת האכזבות של השנה שעברה. כישלון מפואר של פיילוטים ועד התפטרות המנכ"ל.
- קמעונאות המזון בבורסה: סיכום הרבעון השני והציפיות לקראת עונת הדוחות
- אפסייד של 10% למטא – אנליסטים מגביהים את מחיר היעד למניה
סונוביה 0% סונוביה העוסקת בהוספת תכונות כמו אנטי-בקטריאליות או חסינות נוזלים ואש לבדים, ורק לאחרונה הודיעה על התקנת מכונה ראשונה במפעלי דלתא גליל, קיבלה מפרוסט אנד סאליבן מחיר יעד של 30.6 שקל למניה, כאשר מחירה של סונוביה כעת הוא, תחזיקו חזק... 6.3 שקל למניה. במקרה הזה מדובר בשחזור של האנליזה מחודש מרץ ולאחר מכן שוב באפריל 2021. מיותר לציין שהחברה לא הגיעה לשם.
אורה סמארט 0% אורה אייר שעוסקת בפיתוח ושיווק פלטפורמות לטיהור אוויר בתוך מבנים ובניטור אוויר, ולא ברור עד כה כיצד מתכוונת להרוויח ולייצר ערך משמעותית למשקיעים, מקבלת מחיר יעד גבוה בכ-600% מהמחיר הנוכחי שעומד על כ-0.95 שקל, כשמחיר היעד שקיבלה החברה מפרוסט אנד סאליבן עומד על 6.7.
בלנדר 0% חברת הפינטק העוסקת בפיתוח ותפעול מערכות אשראי וחסכון בישראל ובחו"ל, שבינתיים מגדילה הכנסות, וממשיכה להעמיק את ההפסד הנקי ב-50%, מקבלת מחיר יעד מפרוסט אנד סאליבן של 51.2 שקל למניה, כאשר מניית החברה נסחרת כעת במחיר של כ-9.12 שקל למניה.
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עוד דוגמאות מהימים האחרונים? בבקשה: סולאיר -1.78% מקבלת מחיר יעד של 72.8 שקלים, לעומת מחיר של 39 בשוק. פריים אנרג'י 1.61% מקבלת מחיר יעד של 19.3 שקלים, לעומת 5.78 בשוק. ברנמילר מקבלת מחיר יעד של 30.1 שקלים, לעומת 13.2 בשוק. הום ביוגז -4.87% מקבלת מחיר יעד של 19.7 שקלים, לעומת 9 בשוק. רובוגרופ -5.01% מקבלת מחיר יעד של 3.2 שקלים, לעומת 1.46 בשוק. אנרג'ין -1.62% מקבלת מחיר יעד של 30.9 שקלים, לעומת 8.2 בשוק.
דוגמאות לתחזיות שנכשלו: לא נפרט כאן מחדש את כל הדוגמאות מהעבר שמראות את הניתוק והתחזיות המופרכות שלא מתגשמות. רק נזכיר שיש הרבה כאלה: למשל כאן וכאן על אוגווינד 1.93% ואלקטריאון -5.05% . למשל כאן על די.אן.איי ביומד שקיבלה ב-2019 המלצה מופרכת לחלוטין של פי 13, וכמובן לא התקרבה לשם מעולם. שלא לדבר על השלד הבורסאי וונטייז , וכך גם מניית סייפ-טי גרופ . יוצאת דופן היא ביוליין 0% שאמנם הגיעה למחיר אבל חזרה להתרסק והיום היא רחוקה משם מאוד.
הנה תרגיל מחשבתי: מה עם פרוסט אנד סאליבן היו חייבים לקנות את המניות שעליהן הם ממליצים? חייב להגיד שזה לא בסדר, מעניין אם על כל המלצה כזו שהם נותנים הרשות לניירות ערך היית דורשת מהחברה או מבעלי השליטה להחזיק במניות החברות הללו, ההמלצות היו נראות כך. האנליזות שלהם רחוקות מהמציאות, ומעבר לכל דימיון, הפורמט הזה חייב להיפסק, כי המנגנון דפוק.
מפרוסט אנד סאליבן נמסר בתגובה: "אנו מלווים עשרות חברות בפרויקט האנליזה בישראל ובעולם, אשר חלק נכבד מהן מוכיחות כי נתוני המסחר שלהן גבוהים, לצד הבנה טובה ומעמיקה יותר מצד המשקיעים אודות פעילות החברה. כמו כן, מחירי יעד משקפים תמחור לעוד 12-18 חודשים ולא מחיר להיום. אנו מאמינים כי יהיה תיקון בשוק הטכנולוגיה ובוודאי בחברות קטנות מאוד כמו מרבית החברות המסוקרות"
- 6.לפני שנה גם מופרך 23/01/2023 19:19הגב לתגובה זוגם לפני שנה מחירי היעד היו גבוהים פי כמה, אז מה הקטע? הסיקור הוא לשנתיים, עם במשך כל השנתיים מחיר היעד היה גבוה פי כמה ממחיר השוק, אז הם פיספסו גם אם לכאורה המחיר היה "לעוד 12-18 חודשים". אפשר אפילו בקלות לעשות גרף עם מחיר היעד של פרוסט מול המחיר של המניה לאחר 12 או 18 חודשים.
- 5.אין לי כסף 17/09/2022 14:00הגב לתגובה זובעולם שמשייט לו למיתון לאינפלציה ואחרי שנים של ריבית 0 - הכיוון ברוראבל אסור להגיד !
- 4.מחזיק מעל אחוד מסוים נניח 25 אחוז ומתחייב לא למכור 15/09/2022 16:56הגב לתגובה זומחזיק מעל אחוד מסוים נניח 25 אחוז ומתחייב לא למכור לתקופה של מספר שנים ,
- 3.אנונימי 15/09/2022 11:30הגב לתגובה זולא יותר מקוף שזורק חץ על לוח מטרה ומה שפוגע הוא מפרסם
- 2.הם ומקנזי לא שווים כלום (ל"ת)מבין 15/09/2022 09:44הגב לתגובה זו
- 1.חחחחחחחחחחחחחחחח 15/09/2022 09:25הגב לתגובה זוחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח