
האם העלאת הריבית על הפיקדונות תשחק את המרווח הפיננסי של הבנקים?
בנק ישראל העלה את הריבית בארץ בחודש שעבר ב-0.75% לרמה של 2% בכדי להלחם באינפלציה הגבוהה שאנחנו חווים בשנה האחרונה. חלק ניכר מהאשראי שמחלקים הבנקים נגזר מגובה ריבית הפריים (אשר נגזרת ישירות מהריבית של בנק ישראל) - ככל שהריבית יותר גבוהה, כך לקיחת הלוואה מהבנק תהיה יקרה יותר והוא יכניס לכיסו יותר על כל הלוואה.
"חלק גדול מהאשראי שהבנקים מחלקים הוא בריבית משתנה בצירוף מרווח מסויים (תלוי בסוג האשראי), למעשה כשצוללים לדוחות הבנקים ניתן לראות שכ-70% מהאשראי של הבנקים אינו צמוד למדד או למט"ח אחר, כך שניתן להניח שמרביתו צמוד לריבית הפריים. נתון זה לבדו מסביר את התרומה המיידית של העלאת הריבית במשק לשורה התחתונה של הבנקים. נוסיף על כך שלבנקים גם יש נכסים צמודד מדד (בעיקר במשכנתאות) שתורמים גם כן ובעיקר בתקופה הנוכחית". כך מסביר האנליסט ליאור שילה מבית ההשקעות IBI.
לקח לציבור ולתקשורת להפנים שאזרחי ישראל נדרשים לשלם יותר ויותר עבור ההלוואות שהם לוקחים ומחירי הקניות שלהם רק עולים, בזמן שהכסף שלהם קופא שמריו בפקדון בריבית אפסית בבנק. הציבור כמעט ושכח שהבנק הוא לא החבר שלו ושכל הרווחים של הבנק מסתמכים על הכסף שהציבור מפקיד אצלו - בריבית אפסית. העניין גרר מחאה שהובילה בסופו של דבר את בנק דיסקונט להעלות את התחרות על כספי הציבור עם ריבית של 3% על הפקדונות לשנה ומעלה בדיגיטל. המהלך של דיסקונט אילץ את הבנקים האחרים להגיב הוביל את הבנקים האחרים לצעוד בעקבותיו, כאשר גם בנק מזרחי וגם בנק לאומי הודיעו על העלאה בריבית בתנאים מסויימים.
מה תהיה השפעה של המשך העלאות הריבית על הפקודונות על הבנקים? סביר להניח שלאחר פתיחת תחרות הבנקים על גובה הריבית שהם מספקים לציבור, נראה את הריבית הזו עולה ועולה ככל שהריבית של בנק ישראל עולה גם היא. כאשר הבנקים פועלים 0.76% , לאומי 1.4% , מזרחי טפחות 1.8% , דיסקונט 1.82% , בינלאומי 2.55% משלמים ריבית גבוהה יותר על הפקדונות הללו, ההפרש בין הכנסות הריבית לבין הוצאות הריבית שלהם - המרווח הפיננסי, קטן. הבנקים מעוניינים לראות את המרווח הפיננסי שלהם כמה שיותר גדול, שכן אין להם כל עניין בחלוקת רווחיהם מעבר לכך שאם לא יעשו זאת הלקוחות שלהם עלולים לעבור לבנק אחר.
- רובינהוד רוצה להפוך לבנק: מה זה אומר והאם זו תחרות עם הבנקים הישראליים?
- עקב הריבית והמלחמה: ירידה ברווחי הבנקים ממשכנתאות
היות והריבית על הפקדונות לא צמודות לריבית הפריים או למדד המחירים לצרכן, הדבר היחיד שמניע את העלייה הוא עצם התחרות בין הבנקים. ככל שתעלה הריבית יעלו הבנקים גם את הריבית על הפקודנות אך ברור לגמרי כי הבנקים תמיד ישאירו לעצמם מרווח פיננסי נאה מספיק, עם או בלי תחרות. הסיבה לכך היא שככל שריבית הפריים תהיה גבוהה יותר, הכנסות הריבית של הבנקים יעלו גם הן, כנ"ל לגבי הוצאות הריבית (בשל העלאת הריבית על הפקודנות) אך הן לא יעלו באותו הקצב כמו ההכנסות והבנקים ימשיכו להרוויח יותר מאיתנו.
אחת הסיבות העיקריות לכך שהבנקים ימשיכו להרוויח היא פשוט מאוד - לפי ליאור שילה, מרבית פקדונות הציבור אצל הבנקים (75%) הם לתקופה של עד שנה והיתר (25%) הם לתקופה של בין שנה לעשר. ככל הפקדון יותר קצר, הריבית שהבנק יספק עליו תהיה יותר נמוכה. הבנק תעמיד יעדיף להחזיק כמו שיותר כסף ולכמה שיותר זמן ולכן רק את מי שמוכן לשים את הכסף אצלו לתקופה ארוכה יותר של זמן הוא יתגמל עם ריבית גבוהה יותר. כ-35% מסך הפקדונות בבנקים בכלל לא נושאים ריבית ונמצאים בעובר ושב. כל הנתונים האלו אומרים לנו בעצם שגם אם הריבית על הפקדונות תעלה בהתאם לריבית הפריים, הבנק עדיין ירוויח יותר מאשר הוא מוציא מפני שרוב פקדונות הציבור בכלל לא נמצאים באפיקים שמפיקים את הריבית המרבית מהבנק.
הבעיה של הציבור מעבר לכך שהתחרות בפקדונות הבנקים היא די חלשה, ההשפעה של הציבור על התחרות הזו היא מאוד דלה גם כן. הציבור הישראלי לא סס למצוא את הריבית הכי אטרקטיבית בכל בנק ורובו בוודאי שלא יעבור לבנק אחר בגלל 1% יותר גבוהה של תשואה בשנה. מה שקורה הוא שברגע שהציבור לא "מצביע ברגליים" ועובר לבנק עם הריבית הכי אטרקטיבית בצורה מאסיבית, הבנקים מרשים לעצמם לקחת את הזמן עם גלגול העלאת הריבית לציבור, מהסיבה הפשוטה שהציבור מאותת לבנקים שזה פשוט לא מעניין אותו.
- גוטו: הפוטנציאל קיים אבל ההפסדים ממשיכים להצטבר
- מכסי טראמפ מדאיגים את תעשיית התרופות: החברות מחפשות אלטרנטיבות, וישראל על המפה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
האם סביר שנראה שינוי מגמה בקרוב? יכול להיות, התהליכים הללו לוקחים המון זמן ודורשים שהריבית במשק תהיה מספיק גבוהה כדי לעורר את תשומת הלב של מרבית הציבור עד כדי כך שלא רק תתעורר מהומה ציבורית בנוגע לגלגול העלאות הריבית אלא שהציבור יסיט כסף מבנק לבנק, ככל שהריבית בכל אחד מאלו יותר גבוהה. עד שנגיע למצב הזה ככל הנראה נראה את הבנקים בנחת, סופרים את הכסף ומדי פעם "זורקים לציבור עצם" ומעלים מעט את הריבית על הפקדונות, ככל הנראה בעיקר על אלו לטווח הארוך.
- 7.ירון 13/09/2022 14:16הגב לתגובה זוהם דופקים אתכם עכשיו,בכדי לקבל ריבית גבוהה בעתיד מבנק ישראל.תצמידו למדד כרגע,לפחות תשמרו על ערך הכסף.
- 6.מודי 13/09/2022 02:37הגב לתגובה זואני עובר מפועלים למזרחי מציעים לי יותר ריבית ולדעתי כולם צריכים להיות איפא שנותנים יותר
- דווקא היום פועלים יותר אטרקטיבי ממזרחי,בדוק היטב. (ל"ת)חחחחח 13/09/2022 14:12הגב לתגובה זו
- 5.מה זה כאבלי שהם מפסידים בקטנה . (ל"ת)ג'ו 12/09/2022 20:22הגב לתגובה זו
- 4.רוברט 12/09/2022 18:35הגב לתגובה זותמיד יותר גבוהים ממה שהם משלמים לציבור, לכן קוראים להם בנקים, מהמילה בנקו והבנקו הבית תמיד מנצח !
- ירון 13/09/2022 14:14הגב לתגובה זוהצעבורה היתה באוניות,ומנהלי החשבונות ישבו על "ספסל" במזח הנמל,תלמד היסטוריה,זה מרתק.
- 3.איתי 12/09/2022 17:28הגב לתגובה זושדפק את הציבור כבר 12 שנים עם ריבית אפסית-חייב לפחות עכשיו לפצות ולדאוג לחוסכים ע"י חיוב הבנקים לתת ריבית סבירה על הפקדונות.
- 2.לרון 12/09/2022 14:36הגב לתגובה זואין קשר ל"ציבור" זה לא קוטג',הריבית תעלה בוודאות עוד ולכן מוסיפים קצת מאוד עכשיו בשביל "פסיכולוגיית ההמונים"
- 1.יעקב 12/09/2022 13:12הגב לתגובה זוהם מרוויחים יותר בגלל עליית הריבית ברור שמבחינתם לא צריך להעלות את הריבית על הפקדונות ולהרוויח מעליית הריבית על המשכנתאות
- ל 12/09/2022 14:36הגב לתגובה זולהימנע ממשכנתאות לפחות חדשות
- תקשיבו טוב טוב 19/09/2022 11:19החכמים הם לא אלו מעכשיו אלא אלה שהקשיבו כבר לפני שנה לפודקאסטים של שרון סולימני או של קיוסאקי, הפנימו, מימשו בזמן, הצילו את הישבן שלהם, והתכוננו היטב לשופינג בירידות המשבר הבא עלינו לטובה