מפלצת ושמה הפניקס - ומה זה אומר על הכיוון של חברות הביטוח?

איך הפכה הפניקס לענקית והשאירה אבק למגדל וכלל שהיו גדולות בהרבה ממנה, ולהראל שהייתה דומה לה? - הטייקונים החדשים זה כאן
 | 
telegram
(9)


1. עוף החול, ציפור האש, הפניקס, חולם, דוחף ומתקדם להיות אימפריה רבת זרועות. זה קורה במהלך 73 שנים אחרי רישום החברה באוקטובר 1949, על ידי דוד י. חכמי, שהיה הסוכן הכללי של חברת הביטוח הבריטית "פניקס", אז אחת משלוש חברות הביטוח הגדולות בעולם.

כותרות הימים האחרונים: הפניקס קונה 15% מקבוצת מאיר לפי שווי 3.8 מיליארד שקל, האחזקות יגיעו עד ל 20%. הפניקס תשקיע בחברת ביטוח חדשה של אורי אומיד. הפניקס ובנק הפועלים נכנסים לרב בריח, הפניקס תהפוך בעלת עניין. הפניקס מגדילה אחזקות בחברת הסיעוד דנאל.

2. שנת 2022, פניקס היא קבוצת ביטוח שונה משהו מהאחרות. מצד אחד יש לה החזקות לא ביטוחיות רווחיות מאוד שרכשה, לעיתים נטען שהרכישות היו "ביוקר", אבל בהכללה, עם השנים, הצדיקו את המחיר ונתנו תרומה משמעותית ובעיקר יציבה לרווחי הקבוצה, כמעט ללא תלות בתנודות המדדים בשוקי ההון. ( למרות שרווחי הפניקס במחצית 22' ירדו ל 537 מיליון שקל, לעומת 1.1 במחצית מקבילה אשתקד, בעיקר בגלל ירידות בשוק ההון ושינויים באופן חישוב העתודות))

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מצד שני לפניקס היום בעלי שליטה זרים, שתי קרנות השקעה אגרסיביות, שלוחצות על צמיחה מתמדת בנכסים המנוהלים כדי להעניק סיפור יפה=מפתה לשוק ההון. בינתיים זה עובד מצוין לשתי הקרנות האמריקאיות סנטרברידג' וגלטין פוינט, שנכנסו בסוף 2019, אחרי שהעבירו לדלק =יצחק תשובה 1.7 מיליארד שקל עבור 33.48% ממניות השליטה (על פי מאיה מהשבוע: הציבור מחזיק 57.37%, המוסדיים 9.15%) זה גם עובד טוב למנכ"ל אייל בן סימון וליו"ר בני גבאי, גם לשדכן אלי יונס, היום דירקטור בחברה. (על גלגולי השליטה וכוכביה שבאו, הלכו ונהנו, בהמשך) .

נחזור לכמה דוגמאות בפעילות המקבילה: גמא, אשראי חוץ בנקאי, שהונפקה בבורסה, לה תכניות התרחבות, סוכנויות הביטוח ובראשן אגם ושקל, שליטה בבית ההשקעות אקסלנס (שהתרחב בשנים האחרונות גם הודות לרכישה לא זולה של הלמן אלדובי). אלה הן השקעות אסטרטגיות של הפניקס מחשבונה שלה, הנוסטרו, ולא מכספי העמיתים.

אבל, המנוע האמיתי של החברה, שהוא עיקר העניין של סנטרברידג' וגלטין פוינט, זה היקף הנכסים הכולל שהקבוצה מנהלת - בראש ובעיקר כספי העמיתים והמבוטחים של הפניקס. הלקוחות. זה המקור המרכזי והכמעט בלעדי לרכישה האחרונה של האחזקות בקבוצת מאיר.

3. מה זה אומר? קבוצת מאיר, שהיא קבוצת רכב, היא השקעה פיננסית עבור לקוחות הפניקס ולא אסטרטגית=ריאלית של קבוצת הפניקס, והיא ממש איננה עוד גמא או עוד סוכנות ביטוח, אפילו לא דיור מוגן לבני הגיל השלישי ולא אחזקה במועדון הנוסע המתמיד של אל על שהפניקס פועלת לרכוש 20% ממנו. לא מדובר רק בהתרחבות של הפניקס עצמה לתחום פעילות חדש ונוסף שלא הייתה פעילה בו עד כה וכניסה לעולם הרכב הוותיק והטוב , אלא בהשקעה שנועדה לגוון עוד יותר את תיק השקעות העמיתים, במטרה להביא תשואה ובעיקר – פיתרון לאתגר הגדול של 5 המוסדיים הגדולים: מציאת יעד להשקעה ראויה של סכומי הכסף האדירים, הרבה מיליארדים, שזורמים לניהולם מדי חודש, בנוסף לטריליונים הקיימים, - לאחר שהפכו מזמן לגדולים מדי עבור הבורסה המקומית.

4. רכישת האחזקות במאיר איננה כיוון אסטרטגי חדש עבור הפניקס, אבל מה לגבי ההשקעה השנייה שנודע עליה השבוע: בחברת הביטוח החדשה שמקים אורי אומיד, המנכ"ל הוותיק והמנוסה בביטוח כללי שניהל שנים את שלמה ביטוח, ולצד סוכן הביטוח המצליח אורן כהן, שהפניקס עצמה רכשה לעצמה נתח משמעותי מהסוכנות שלו?

ובכן, זו כבר עסקה אחרת לגמרי מההשקעה בקבוצת מאיר. מדובר בהשקעה (שיש בה סיכון) להקמת חברת ביטוח חדשה – שבניגוד לחברות חדשות אחרות מהשנים האחרות לא תהיה, ככל הידוע, ישירה ו"דיגיטלית", אלא חברת סוכנים ( שחשבנו שהם הולכים ונפרדים על חשבון הדיגיטלי..). זה יספק לפניקס הזדמנות לרווחי הון, ככל שאומיד יצליח ליצור שלמה ביטוח שנייה, ובאופן שייצור עבור הפניקס גידור למקרה של נהירת ציבור לחברות ביטוח חדשות על חשבון הגדולות ( בהנחה ציבורית שחדש זה רזה, רעב ויעיל בעוד שחברה גדולה מנופחת, תאוותנית ואדישה).

בכל מקרה זוהי כבר עסקה שנושקת לליבת העסקים של הפניקס הביטוחית פיננסית, שבשנים האחרונות שמה דגש של ממש על חיזוק זרוע המכירות הישירות והדיגיטליות של עצמה ומתווספת לריכשת נתח ממועדות הנוסע המתמיד של אל על.

5. נחזור לאסטרטגיה של הפניקס, שסנטרברידג' וגלטין פוינט קבעו לה ( אולי בדרך לאקזיט מיוחל, ולפי שעה מאוד מוצלח? ): ב-2020 פרסמה החברה תוכנית אסטרטגית שאפתנית עם יעדי צמיחה אגרסיביים. בשנים שחלפו מאז היא עמדה ביעדים ואף עקפה אותם, כך שבהמשך עדכנה את התוכנית.

מה התוכניות העדכניות? להגיע בסוף 2025 לסך נכסים מנוהל של 450-550 מיליארד שקל – בין 25% ל-50% גידול ביחס לסוף יוני השנה, עם רווח נקי של 1.3-1.5 מיליארד שקל לשנה באותה שנה, עם גידול חד בפרמיות בביטוח הכללי ובהכנסות מסוכנויות הביטוח שבבעלותה, כולל גידול בביטוח שהפניקס קוראת לו "ישיר חכם" ( /smart direct) ". בדרך לשם הפניקס בעליה ומנהליה צפויים להיות עם תיאבון אדיר ובולט לעוד רכישות ומיזוגים אסטרטגיים.

6. עוד משהו: לפני פחות משני עשורים הפניקס הייתה חברה מנומנמת משהו, באמצע טבלת חברות הביטוח, לצד הראל והרבה מתחת למגדל ולכלל ביטוח. רק שמאז - מגדל וכלל ביטוח נקלעו לריבים בצמרתן שתפסו את מרבית תשומת הלב שלהן, איבדו מיקוד ואילו הפניקס והראל ידעו מה הן רוצות, האיצו הילוך ודהרו קדימה.

איפה הן נמצאות היום? הפניקס לבדה שווה כמעט כמו מגדל וכלל ביטוח יחד (הפניקס נסחרת בבורסה בשווי המהווה 89% מהשווי המצרפי של מגדל וכלל ביטוח נכון לסוף יום ראשון השבוע). זוהי תוצאת פער המיקוד של בעלי שליטה והנהלות מאוחדות מול חברות שעסוקות בריבים עם בעל שליטה קיים, שלמה אליהו במגדל, סכסוכי מנהלים לוהטים בכלל ביטוח, חברה ללא גרעין שליטה, שהתגברו עם כוונת אלפרד אקירוב להכנס לשליטה בחברה.

7. אז מה מלמדות אותנו העסקאות של בעלי השליטה של הפניקס, לדורותיהם, ובעיקר לאמריקאיות כיום? שהפניקס, כמו הראל, כמו מגדל, מנורה, כלל ויתר המתחרות שלהן, מבססות את מעמדן כטייקונים הגדולים של שוק ההון בישראל. בעיקר באמצעות כספי הלקוחות והחוסכים. מה שהופך אותן לגופים שיכולים לרכוש מכל הבא ליד ולהיות אלה שמגשימים את חלומות האקזיטים של בעלי החברות הפרטיות והמשפחתיות הגדולות והבינוניות שעדיין מצויות פה.

אז זה הצפי לשנים הבאות – קבוצות הביטוח הגדולות הן השחקניות הגדולות שיש בשוק האקוויטי בישראל.

כמה מספרים להמחשה: בסוף הרבעון השני השנה ניהלה הפניקס נכסים בשווי כולל של 361 מיליארד שקל, מגדל ניהלה 366 מיליארד שקל והראל 351 מיליארד שקל.

חמש קבוצות הביטוח והפנסיה הגדולות ניהלו יחדיו כ-1.63 טריליון שקל (1,630 מיליארד שקל!) כשלצדן כמה בתי השקעות ובראשם אלטשולר שחם ומיטב. אלה הם הטייקונים החדשים, שלא רק מעמידים אשראי לחברות במשק אלא גם, לאט אבל בטוח, גם הופכים לבעלי עניין משמעותיים בחברות העסקיות. .

בסופו של יום התגבשו כאן כ 15 גופים פיננסיים גדולים. בנקים, קבוצות ביטוח, בתי השקעות. קבוצת עמיתים קרנות פנסיה ותיקות וחבורת כרטיסי האשראי – והם רוצים לקנות.

8.  עוף החול PHOENIX, ציפור האש הקדושה שמקורה במיתולוגיה היוונית והמצרית. הפניקס חי במדבר מאות שנים ולקראת מותו מכין קן מענפי קינמון , שורף את עצמו ולאחר זמן מתגלה מהאפר עוף צעיר חדש ומלהיב בצבעיו. הסמל הגדול לשיבה מהמתים.

9. דוד חכמי ( 1919- 1991), בנו של יוסף חכמי, שהיה מנהל בנק ברקליס בארץ ישראל, נצר למשפחת חכמישווילי שהגיעו מגיאורגיה במחצית המאה ה-19, נולד בשכונת זיכרון משה בירושלים, למד באנגליה. ב-43' פתח סוכנות ביטוח, היה לסוכן חברת פניקס הלונדונית הרב לאומית בישראל, ירדן וקפריסין. שנה אחר קום המדינה, כשהוא אחד מענקי הביטוח בישראל, תחת משק של שלטון מפאי וחברת העובדים של ההסתדרות שתמכה בחברות שלה בראשן "הסנה" חברת הביטוח הענקית (שקרסה סופית בסוף 1992), הקים ורשם את חברת הביטוח. עם מותו עברה השליטה לילדיו יוסי חכמי וניצה קנפר.

ב-2002, אחרי תקופה די ארוכה של מו"מ עם זה וההוא, הם מכרו את השליטה. יש אומרים משיקולי מס ויש אומרים שהבן יוסי החזיק בחברה וניהל אותה בעבור כבוד אביו, עד שהחליט לפנות לחיים קלים, מעניינים ויפים בלונדון. השליטה בפניקס, כ-58%, נמכרה תמורת 312 מיליון דולר ליעקב שחר וישראל קז, בעלי קבוצת מאיר. (סיפור מקומי: שדכן העסקה היה כוכי, בר כובא, בן גרא שהיה מנכ"ל הפניקס ואיש אמונות של חכמי וחבר ילדות של יעקב שחר), הם מצאו לצידם את שלמה אליהו, עם חבילה של 33% ממניות הפניקס. אחרי כארבע שנים מכרו שני אנשי הרכב הגדולים, ברווח, כמחצית מהאחזקה לקבוצת דלק של יצחק תשובה שבהמשך רכש גם את חלקו של אליהו (שייעד את הכסף לרכישת השליטה בבנק לאומי, מה שלימים לא התאפשר לו, ואז רכש את מגדל). אחזקות שחר= קז בפניקס הצטמצמו עם השנים, המכירה הסופית היתה בתחילת שנה זו.

תשובה החזיק בפניקס עד שחוק הריכוזיות אילץ אותו להחליט: ריאלי או פיננסי. הוא נשאר עם הגז הטבעי. ב-2015 חתם תשובה על מכירת פניקס לתאגיד הסיני פוסון, תמורת 1.8 מיליארד שח. המפקחת על הביטוח דאז דורית סלינגר התנגדה לעיסקה, שבוטלה שנה אחרי. החברה היתה מונחת על מדף המכירות משך כמה שנים עד שבנובמבר 2019 נמכרה לחברה זרה המוחזקת על ידי קרנות סנטרברידג' וגלאטין קפיטל. ומאז הם רצים, טסים, קדימה.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    מניות ביטוח במגמת ירידה וירדו עוד לפחות עד ראלי דצמבר (ל"ת)
    דץ 23/09/2022 15:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    נהדר,באמת!
    לרון 23/09/2022 11:29
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אולם הפניקס היא "חיה ייחודית" בענף הביטוח כמו שה"בינלאומי" ייחודי בקרב הבנקים,כמובן לא המלצתי
    סגור
  • 6.
    כתבה טיפשית..וחסרת מטרה
    ישראל 23/09/2022 08:46
    הגב לתגובה זו
    2 5
    סטלה....בד"כ הכתבות שלך טובות...הפעם פישלת...אין ערך מוסף...אין פאנץ...סתם זורקת עובדות... חבל.. תנסי להעביר גם ביקורת על הבנקים....
    סגור
  • 5.
    מנסיון של העבר הדבר הכי בטוח זה להתרחק מ הפניקס
    YL 23/09/2022 00:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הפניקס משול ל ביטקון לא משלמים מרמים עובדים על הציבור נופלים מרמים ו...קמים ו ראינו כבר בעבר אך חכמי אסף את היצירות ה אהובות עליו ו ברח ל לונדון אם כל כך טוב למה ברח??????
    סגור
  • 4.
    גזלנים ועושקי עובדים תנאי שכר הכי גרועים במשק
    עובדשמה 22/09/2022 23:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הוועד משתפ עם הבוסים ועל הדרך עושק חלק מהעובדים ....
    סגור
  • טען עוד
  • אל תבלבל את המוח עבדתי שם וזו חברה מעולה!
    ירוק 24/10/2022 17:37
    הגב לתגובה זו
    0 2
    מי שטוב ואיכותי מתקדם שם, החברה שולחת את העובדים לחו"ל, יש מתנות, פעילויות לעובדים-מקום עבודה מומלץ וטוב.
    סגור
  • 3.
    אקסלנס, זה איך, כל חברה והמוצר בית שלה.. (ל"ת)
    דני 22/09/2022 17:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    מפלצת חזקה יותר מבנקים
    רבי 22/09/2022 15:28
    הגב לתגובה זו
    6 1
    ועדת בכר גרמה לכך שחברות הביטוח הפכו חזקות יותר מבנקים
    סגור
  • 1.
    מניית הפניקס
    יעקב 22/09/2022 14:22
    הגב לתגובה זו
    6 0
    הכל טוב ויפה אבל לכאורה מניית הפניקס מדשדשתכבר זמן מסויים עולה קצת ויורדת שוב
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות