הסתירות, הטעויות וההסתרות בדוחות של פנינסולה







פנינסולה לא גילתה בשום מקום אחר בדוח 2020 מהי יתרת חובות שלב 2. על כן, היא לא צייתה בדוחות אלה לדרישת IFRS לתת גילוי ליתרת חובות בשלב 2.
בפברואר השנה, לקראת פרסום דוח 2021, העברתי לפנינסולה קובץ הערות על איכות והיקף הגילוי בדוחותיה. בין השאר, הערתי שם כי הערבוב הנ"ל אינו ראוי לאור דרישת IFRS למתן גילוי נפרד ליתרת חובות כל שלב. הערתי גם כי בניגוד למשתמע מהצהרת המדיניות שלה, ה-IFRS אינו מחייב ביצוע הפרשה ספציפית בשום שלב, ובטח שלא ביחס חובות בעלי "אינדיקציה להידרדרות בסיכון האשראי של הלווה שנתגלתה" (שאינם פגומים).
בעקבות הערותי, פנינסולה הוסיפה את המילה "משמעותית" לסייפא של הצהרת המדיניות, וכך הוציאה את חובות שלב 1 מקבוצת החובות בגינם "נעשתה הפרשה ספציפית". כתוצאה, החל מדוח שנת 2021, שייק ההפרשה הספציפית כולל שני פרודוקטים בלבד, שלב 2 ו-שלב 3, וזאת בהשוואה לשלושה פרודוקטים בתקופות קודמות:
דוח 2021, אם כך, כולל הצהרת מדיניות מפורשת על פיה מחושבת הפרשה ספציפית בגין כלל החובות שניתן להבחין בהם ב"אינדיקציה המראה הידרדרות משמעותית בסיכון האשראי" (עם דגש על ה"המשמעותית"). אלה הם חובות ב"שלב 2".
אבל מדיניות מפורשת זו לא יושמה בדוח הרבעון השני 2022, המדווח כי בגין חובות ב"שלב 2" בוצעה הפרשה על בסיס קבוצתי.
שתי טעויות בסיסיות גלומות בהצהרת "מדיניות ההפרשה הספציפית" בדוח 2021. טעות בסיסית אחת היא הטענה כאילו IFRS מחייב חישוב הפרשה ספציפית בגין חובות כלשהם. הוא לא. בוודאי שלא בגין חובות בעלי "אינדיקציה המראה הידרדרות משמעותית בסיכון האשראי", אך הם אינם פגומים.
טעות בסיסית אחרת היא הטענה כי מתן גילוי ליתרת החובות בגינם חושבה הפרשה ספציפית מאיינת את דרישת ה-IFRS למתן גילוי נפרד ליתרת החובות בכל אחד ואחד משלושת השלבים.
בהצהרת המדיניות הנ"ל יש גם טעות לוגית. ואולי זה רק רק נדמה לי, בגלל המבנה התחבירי שלה. הטעות הלוגית הלכאורית היא כי "אינדיקציה המראה הידרדרות משמעותית בסיכון האשראי" הינה "אירוע כשל". זה לא יכול להיות, משום שב-IFRS "הידרדרות משמעותית בסיכון האשראי" משמעה עלייה משמעותית בסיכון להתרחשות אירוע כשל (ולא התרחשות האירוע עצמו).
טעות בסיסית שנייה: התירוץ
כללי מודל שלושת השלבים מפוזרים על פני שני תקנים. באחד, 9IFRS, קבועים כללי מדידה, כגון כללי מדידת ההפרשה להפסדי אשראי. באחר, 7IFRS, קבועות דרישות גילוי, כגון הדרישה למתן גילוי כמותי אודות יתרת החובות ברוטו בכל אחד משלושת השלבים.
כפי שניתן לראות בתמונה לעיל מאתר ה-IFRS, בגין חוב בשלב 1 הפרשה להפסדי אשראי נמדדת על בסיס אירועי כשל אפשריים ב-12 החודשים שלאחר תאריך המאזן. ואילו בגין חוב שחלה עלייה משמעותית בסיכון האשראי שלו (והוא מסווג לשלב 2 או שלב 3) ההפרשה נמדדת על בסיס אירועי כשל אפשריים לכל אורך חיי ההלוואה (שכמובן עשויים להיות ארוכים משמעותית מ-12 חודשים).
עובדה מובנת מאליה היא כי עבור הלוואות שאורך חייהן הנותר ביום המאזן נמוך מ-12 חודשים, שתי שיטות המדידה נותנות את אותה התוצאה.
נראה לי כי בקטע הבא, הכלול בדוחות שנת 2018, 2019 ו-2020, פנינסולה עשתה שימוש בעובדה טריוויאליות זו (אודות שיטות מדידה) כדי לתרץ אי ציות לדרישת 7IFRS למתן גילוי כמותי אודות יתרת חובות בשלב 2:
"לגבי נכסים פיננסים שאינם שוטפים – הקבוצה בוחנת בכל תאריך דוח על המצב הכספי האם חלה עליה משמעותית בסיכון האשראי של הנכס הפיננסי ממועד ההכרה בו לראשונה, על בסיס אינדיבידואלי או על בסיס קבוצתי".
כלומר, להבנתי, פנינסולה מודיעה כאן כי אינה טורחת לזהות חובות שלב 2 בקרב החובות השוטפים – וכפועל יוצא אינה מדווחת לציבור על יתרתם – כי זיהוי שכזה אינו משפיע על מדידת הפרשה בגין חובות שאורך חייהם הנותר נמוך מ-12 חודשים.
טענה כאילו דרישת הגילוי ליתרת חובות "שלב 2" אינה חלה על חובות ברכוש השוטף היא טענה שגויה, בין השאר משום שה-IFRS מציג את הדרישה תחת הכותרת של מידע אודות "חשיפה לסיכון אשראי".
חשיפה לסיכון אשראי קיימת כמובן גם בחלק השוטף של התיק. כך, כפי שראינו לעיל, חברת הדירוג Fitch מנתחת את יתרות שלושת השלבים, ללא קשר למח"מ שלהם, וכך נעשה גם במדריך היחסים הפיננסיים של PWC שוויץ.
במסגרת אותו קובץ הערות ששלחתי לפנינסולה כחודש לפני פרסום דוח 2021, ציינתי, בין השאר, כי מתקבל הרושם שהיא אינה טורחת לזהות חובות "שלב 2" גם בקרב החובות שאינם שוטפים. רושם כזה מתקבל משום שפנינסולה לא נתנה גילוי פוזיטיבי ליתרת חובות שלב 2 בקרב אשראי לזמן ארוך באף אחד מ-15 המאזנים שבין יום 31.3.2018 ליום 30.9.21.
בעקבות הערה זו ואחרות, פנינסולה הסירה בדוח 2021 את התירוץ המסורתי שנכלל בדוחות 2018-2020 (זה שצוטט לעיל), ובמקומו הביאה תרוץ דומה, אם כי משודרג.
התירוץ המשודרג מספר תחילה כי "אשראי ללקוחות לזמן ארוך מאפיין בעיקר לקוחות בקבוצות ג' [אשראי ללקוחות מגובה בביטחונות קשיחים] ו-ד' [הלוואות ליהלומנים]".
לגבי שתי קבוצות אלה, ג' ו-ד', המאופיינות באשראי שאינו שוטף, ציינה פנינסולה פוזיטיבית כי "במהלך התקופות המוצגות לא זוהו לקוחות בגינן [] חלה הידרדרות משמעותית באיכות האשראי".
לגבי שתי הקבוצות האחרות, קבוצה א' (אשראי באמצעות העמדת הלוואות) וקבוצה ב' (אשראי ללקוחות מגובה בשיקים מוסבים של צד ג'), פנינסולה לא גילתה בדוח 2021 מהי יתרת חובות שלב 2 אצלן. גם כאן, כבדוחות קודמים, נראה כי האמתלא לאי מתן גילוי היא כי לגודל היתרה אין השפעה מהותית על מדידת ההפרשה:
"מאחר ורוב הנכסים הפיננסיים של לקוחות מקבוצות א' ו-ב' הינם אשראי ללקוחות שמועד פירעונו הינו במהלך 12 החודשים הקרובים, העריכה הקבוצה את הפסדי האשראי הצפויים משוקללים בהסתברות שיתרחשו ב-12 החודשים הקרובים…"
כאמור זוהי טעות מושגית לקשור בין מח"מ בקבוצת חובות זו או אחרת לבין רלבנטיות המידע אודות יתרת חובות "שלב 2" באותה קבוצה – שהרי מידע אודות יתרת חובות שחלה עלייה משמעותית בסיכון האשראי שלהם משמש משקיעים להערכת חשיפה לסיכון אשראי (בלי שום קשר לאופן מדידת ההפרשה).
חדשות רעות או חדשות טובות?
בגילוי החדש בדוחות הרבעון השני (ראו תמונה לעיל) לא חסרות בעיות. ראשית, הגילוי מתייחס רק לקבוצת החובות "אשראי ללקוחות מגובה בשיקים מוסבים של צד ג'". פנינסולה שומרת על זכות השתיקה ביחס לחובות שלב 2 בשאר שלוש הקבוצות. בהשוואה לגילוי של בול מסחר, ובהשוואה לגילוי הנדרש בתקנים, הגילוי של פנינסולה עדיין חסר.
שתי בעיות נוספות, אחת מהותית ואחת סמנטית, אבל בכל זאת מעוררת תהיות, עולות מתוך נוסח הגילוי החדש, המדווח כי ביום 30.6.22, בקבוצת "אשראי ללקוחות מגובה בשיקים מוסבים של צד ג'", קיימים חובות שיתרתם כ-29 מיליון ש"ח, אשר:
"בגינם חלה עלייה משמעותית בסיכון האשראי במהלך הרבעון הנוכחי (סל 2)". אני חושש כי הצירוף "במהלך הרבעון הנוכחי" עשוי ליצור רושם מוטעה, בקרב חלק מקוראי הדוחות, כאילו "הרבעון הנוכחי" הוא הראשון אי פעם שבו חלה עלייה משמעותית בסיכון האשראי של חובות במאזן פניניסולה. מי שקורא כך את הדברים, רואה במידע החדש מידע שלילי.
אבל, מכיוון שחוב בפיגור של 91 יום מוגדר אצל פנינסולה כאירוע כשל, חוב אשר בתחילת הרבעון סווג כחוב "שלב 2" יעבור בסוף הרבעון ל"שלב 3", אם לא היו תשלומים בגינו במהלך הרבעון. אם היו תשלומים, החוב יחזור מן הסתם ל"שלב 1" בסוף הרבעון. לכן, המצב הנורמלי הוא כי עלייה משמעותית בסיכון אשראי המעבירה "במהלך הרבעון הנוכחי" חוב מ"שלב 1" אל "שלב 2" חלה בעיקרה "במהלך הרבעון הנוכחי".
לכן, הצירוף "במהלך הרבעון הנוכחי" בגילוי החדש מיותר לחלוטין. אבל, כאמור הוא עשוי ליצור רושם מוטעה כי המאזן ליום 30.6.22 הינו המאזן הראשון מאז 1.1.2018 הכולל חובות שבהם חלה עלייה משמעותית בסיכון האשראי.
אין להוציא מכלל אפשרות, לדעתי, כי במאזן המקביל אשתקד, כלומר במאזן ליום 30.6.21, כלולה יתרה גבוהה יותר של חובות בגינם חלה עלייה משמעותית בסיכון האשראי, שלא ניתן לה גילוי. כלומר, הגילוי החדש עשוי לגלם חדשות טובות אודות איכות תיק האשראי.
זוהי אפשרות סבירה בעיני, כי, כזכור, יתרת חובות בפיגור מעל 90 יום ביום 31.12.21 הייתה גבוהה משמעותית מזו שהייתה ביום 31.12.20. כך שרק טבעי כי על הדרך, בתקופות ביניים של 2021 נרשמו יתרות גבוהות יחסית של חובות שחל בהם עלייה משמעותית בסיכון האשראי.
ובאשר לבעיה הלשונית, נראה כי במהלך יום ה-14 באוגוסט, הנהלת פנינסולה לא רק קיבלה החלטה לגלות מהי יתרת חובות שלב 2 בקרב "אשראי ללקוחות מגובה בשיקים מוסבים של צד ג'", אלא גם קיבלה החלטה לתרגם את המונח "2 STAGE" למונח "סל 2". חייבים להודות, זהו תרגום מוזר. גוגל מתרגם STAGE ל"שלב" ולמספר מילים אחרות, כגון "במה" ו"בימה". אבל לא ל"סל".
כמצטרפת מאוחרת למועדון התל אביביות המדווחות, באופן מלא או חלקי, אודות יתרות הברוטו ב-"2 STAGE" או אודות יתרות ההפרשה בגינם, פנינסולה הייתה אמורה לזרום עם התרגום הטבעי שבו בחרו חברות ותיקות במועדון, כגון מימון ישיר, אחים נאוי ובול מסחר: "שלב 2" או שלב ב'".
אבל כאמור הנהלת פנינסולה החליטה על "סל 2". למיטב ידיעתי, פרט לפנינסולה, קיימת רק חברה אשראי חוץ בנקאי אחת בישראל שתרגמה STAGE ל"סל". זוהי מכלול מימון בע"מ, שבדוחות רבעון שלישי 2021 סיפרה כי רכשה תיק הלוואות "אשר כולל הלוואה פגומה אחת שהוגדרה כסל 3". דוחות כספיים אלו של מכלול, כמו דוחות הרבעון השני 2022 של פנינסולה, נסקרו על ידי רואי החשבון קסלמן וקסלמן.
תגובת הנהלת פנינסולה: "קראנו את טיוטת הכתבה ואף העברנו אותה לעיונם של רואי החשבון והיועצים המשפטיים שלנו. אנו דוחים את הספקולציות, ההנחות וה'מסקנות' בקשר לחברה ולדוחותיה הכספיים, שהינן שגויות. נחזור ונדגיש כי החברה פועלת ופעלה ללא דופי בהתאם להוראות הדין ובליווי יועצים מקצועיים מהשורה הראשונה".
הכותב, רו"ח ד"ר אורי רונן, הוא מייסד משותף של עמותת גילוי נאות - התנועה להגנה על ציבור המשקיעים
- 8.חשבונאי עסקי 24/10/2022 23:39הגב לתגובה זועם כל הכבוד לפנינסולה, מדובר בגוף עם תיק של כ- 1.5 מיליארד שח. לא מדובר פה בבנק אוף אמריקה. אני לא חושב שגדודי אנליסטים קוראים דוחות של חברות ניכיון צ'קים בישראל, שעם כל הכבוד אליהן ואני אף מושקע בחלקן, הן חברות די קטנות, והן גם לא משקיעות כספים גדולים במחלקות חשבונאות פיננסית, ולדעתי טוב שכך.
- 7.יריב 24/10/2022 22:07הגב לתגובה זויש עוד הרבה נושאים לטפל בהם - הגנה על המשקיעים מפני בעלי שליטה חמדנים שלא מבינים שהם מנהלים חברה ציבורית ולא פרטית.
- 6.גידי 24/10/2022 10:29הגב לתגובה זועבודה נהדרת של דר אורי רונן
- 5.בן 24/10/2022 01:33הגב לתגובה זוכל הכבוד דר אורי רונן. בהחלט כתבה חשובה מאוד!
- 4.אחד העם 23/10/2022 13:00הגב לתגובה זוכתבה ראויה לשבח. נשאלת השאלה, מדוע בעלי השליטה והרגולטורים לא דרשו מהחברה לפעול בהתאם?
- 3.שמוליק 23/10/2022 09:28הגב לתגובה זוגם אם יש עליה בחובות בסיכון, אין אף רבעון לא רווחי. במצב שהיא נסחרת מתחת להון העצמי - זאת הזדמנות.
- 2.חי בסרט 23/10/2022 09:25הגב לתגובה זוחי בסרט
- 1.תודה (ל"ת)נגה 23/10/2022 09:04הגב לתגובה זו