האם יש אפסייד של 70% במניית פתאל?
השבוע, נדבר על רשת המלונות פתאל פתאל החזקות -0.97% פתאל החזקות 50,110 -0.97% בסיס:50,600 פתיחה:49,000 גבוה:50,210 נמוך:49,000 תמורה:4,676,762 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . באופן די נדיר, סביבת המאקרו (שוק התיירות בארץ ובעולם) וסביבת המיקרו (פעולות ההנהלה), מצביעים שניהם על כיוון חיובי אחד. עכשיו נשאר רק לספר את הסיפור.
רשת פתאל, בעלת המותגים לאונרדו, NYX, הרודס ואחרים, מוכרת מאוד לכל ישראלי. אך לא כולם שמו לב, שמדובר ברשת עם אספירציות עולמיות וכבר היום היא אחת מרשתות המלונאות הגדולות בגרמניה. לפתאל מלונות רבים במדינות נוספות, כמו ספרד, הולנד, אנגליה, סקוטלנד, איטליה, קפריסין, יוון ועוד.
נכון ל-30/6/22 מנהלת החברה 234 מלונות מתוכם 198 פעילים. 103 מהמלונות בבעלותה, כלומר הנדל"ן עצמו ובסה"כ פתאל מנהלת 44,000 חדרים. בנוסף, יש לחברה פעילויות אחרות, שוליות יחסית, כמו החזקה בחברה הציבוריות ווי בוקס, בפעילות חללי עבודה במותגROOMS ודירות להשכרה.
מבנה ארגוני קצת מבלבל
פתאל החזקות, היא חברה ציבורית הנסחרת בבורסה לני"ע בת"א. לפתאל החזקות יש חברת בת פרטית, בה היא מחזיקה 100%, הנקראת פתאל אירופה שאגרות החוב שלה נסחרות אף הן בבורסה בתל אביב. חברת הבת פתאל אירופה הוקמה לצורך העברה של נכסי הנדל"ן של המלונות באירופה אליה, כך שהיא הפכה לחברת נדל"ן שמחזיקה במלונות באירופה ומקבלת שכ"ד נקי (NOI) מחברת האם בהיקף של כ 36 מיל' אירו בשנה.
בראייה חשבונאית וכלכלית, היחסים בין החברות, מתקזזים, פתאל אירופה מחזיקה 57 מלונות מתוך 103 המלונות שבבעלות הקבוצה, בשווי של כ 900 מיליון אירו. מול הנכסים הללו, עומד חוב של כ 480 מיליון אירו (לבנקים 180 מיל' אירו ולבעלי האג"ח בישראל כ 300 מיל' אירו).
EBITDAR
נעים מאוד, המושגEBITDAR (שפירושו רווח לפני ריבית, מיסים, פחת הפחתות ושכירות) הוא המפתח לניתוח נכון של החברה. בין אם החברה היא הבעלים של המלון ובין אם היא שוכרת אותו, המצב דומה כלכלית. בעלות על מלון והשכרתו לאחר מניבים תשואה של 5-6% בשנה. אנו מניחים שרכישת מלון ומימונו בהון עצמי ובחוב בנקאי בעלות הון Cost of capital של 6% זהה כלכלית. תקן החשבונאות IFRS16 שנכנס בשנים האחרונות מחזק את הזהות בין שתי האפשרויות. ב-EBITDAR אנחנו מנטרלים את השכירות (במקרה ששוכרים מלון) ואת הפחת (הקיים במקרה שרוכשים מלון) וכך מקבלים תמונה מהן ההכנסות של המלון מול ההוצאות התפעוליות שלו, גם בלי קשר לתקן החשבונאות.
למה להשתמש ב-EBITDAR ולא בהכנסות?
שורת ההכנסות כוללת את התשלום על החדר, את הארוחות במלון ואת החטיפים היקרים במיני-בר. ה- EBITDAR לוקח את הכנסות החברה, ומנכה מהן את הוצאות ההפעלה של המלון. ההוצאות האלו כוללות בעיקר עלות כ"א, עלות מזון, תחזוקה וכיו"ב. אם אתה עסק להפעלת מלונות והיעד שלך להרוויח כסף מהפעילות, מה תעדיף? ריזורט 5 כוכבים שתעריפיו גבוהים, אבל עלות כ"א ועלות מזון מביאים אותו לרווחיות זעומה או מלון 3 כוכבים באירופה, עם ארוחת בוקר מינימלית (קונטיננטלית כפי שאוהבים לקרוא לקפה וקרואסון) ו-5 עובדים שמציג רווחיות גבוהה?
נתון שיעניין אותנו יהיה היחס בין ההכנסות ל-EBITDAR, כך נוכל להסיק כמה ניתן להרוויח מכל מלון.
עוד נתון חובה הינו שעור התפוסה במלונות. בעסק כמו מלון, אם אתה בתפוסה של 70% או 90%, תצטרך להחזיק אותו צוות עובדים ואותן עלויות חשמל בלובי ולכן כל שיפור בתפוסה, מגדיל משמעותית את שעור ה EBITDAR מתוך ההכנסות. שעור התפוסה של פתאל השתפרו מאוד במדינות השונות ב 2022, אך טרם הגיעו לרמות שנרשמו ב 2019.
EBITDAR ושיעורו מתוך ההכנסות (מיל' שקלים), בהשוואה גם ל-2019:
שוק התיירות העולמי
שוק התיירות העולמי מתחיל להתקרב לרמתו בשנת 2019 טרום עידן הקורונה. בחודשים האחרונים, מרבית המדינות ויתרו על מגבלות הקורונה השונות, דבר שמאיץ עוד את הקפיצה שיש בענף התיירות, מאז השפל שנצפה ב 2020. אנחנו מחזיקים בדעה הצנועה, שהקורונה חדלה להיות פקטור משמעותי בשיקולים של התייר (העסקי או הרגיל). בתת הענף של המלונות, מאז פרוץ המגפה, חלה ירידה במספר ייזום המלונות, דבר הצפוי בהמשך, לייצר מחסור בחדרים.
בחודשים האחרונים, החל מסביב לעולם תהליך של העלאות ריבית. אנחנו מזכירים את העניין, רק כדי להצביע על כך, שיש לתהליך הזה השפעה מהותית על חברות בתחום המלונות. מאחר שהנדל"ן של המלונות, מומן באמצעות הלוואות שונות, הרי שהזינוק בריביות, מאלץ את כל החברות שמגלגלות חוב, לעשות זאת בריביות גבוהות יותר. אם נחבר את החשש המובן של מממנים לתת כסף לפעילות מלונות, לקשיים העסקיים של השנתיים האחרונות, הרי שקיבלנו מתכון לשוק שקיימות בו הזדמנויות.
האם פתאל, שלה אג"ח בתשואה של 6%, ערוכה לנצל הזדמנויות?
אגרות החוב של פתאל, בדומה לשוק הקונצרני ירדו ומגלמות היום תשואה של כ-6%. במצב כזה, כדאיות רכישת מלונות חדשים יורדת מאוד. פתאל חשבה מחוץ לקופסא והציגה פתרון שיאפשר לה להיות בצד שקונה הזדמנויות ולא בצד שנאלץ למכור בכל מחיר כדי להפחית הוצאות מימון.
פתאל הקימה קרן להשקעה בנכסי מלונאות במבנה של GP ן LP (שותף כללי ושותפים מוגבלים). כלומר שותף כללי שמבצע את העסקאות ומנהל (פתאל במקרה זה) ושותפים מוגבלים שעבורם זוהי השקעה פיננסית. הקרן גייסה 346 מיל' אירו כאשר פתאל עצמה השקיעה 100 מיל' אירו. לפתאל הצטרפו גופים כמו חברות הביטוח מנורה והראל, שהשקיעו 100 מיל' אירו כל אחת וגופים נוספים שהשתכנעו בעצמם שזה הזמן לרכוש מלונות. סך ההשקעה יחד עם השותפים הגיעה ל 346 מיל' אירו. כאמור, בתחום רכישת המלונות, מקובל שחלק מהתשלום נעשה מהון עצמי והחלק האחר, באמצעות גוף מממן, כלומר הלוואה. על כן, הסכום המכובד של 346 מיליון שקל, כשהוא ממומן שווה ערך לכח קניית נכסים (מלונות) בסך כ 1.1 מיליארד יורו. בחודשים המעטים שהקרן פועלת היא הספיקה לרכוש 12 מלונות (בעיקר בספרד) בעלות של 248 מיל' אירו (67 מיל' אירו מכספי הקרן והיתרה בחוב בנקאי שהקרן גייסה). את המלונות תנהל פתאל תמורת עמלה ובנוסף תהיה זכאית לאחוזים נכבדים מהרווח של בתי המלון.
ערך לבעלי המניות
כאמור, ה cost of capital של פתאל לא זול ולכן יש לנו תחושה טובה לגבי אסטרטגיית הצמיחה הצפויה. אם מדובר יהיה בהשקעה הונית כבדה, היא תבוצע באמצעות הקרן ואם מדובר יהיה בתפעול בלבד של מלון בהשקעה מזערית, זה יעשה דרך פתאל החזקות. כדוגמא לדפוס הפעולה הצפוי, נסתכל על העסקה שהתפרסמה בשבוע שעבר, (כאן) לגבי רכישת מלון דילי בלונדון. מדובר במלון חמישה כוכבים, הממוקם באזור מבוקש (כיכר פיקדילי) והוא אחד האייקונים שבעיר. המלון נרכש תמורת 90 מיליון פאונד ויש להשקיע בו עוד 85 מיליון פאונד. מאחר שההשקעה כבדה (גם לאחר לקיחת מימון) היא נעשתה באמצעות קרן ההשקעה במלונות. כדוגמא נוספת, נסתכל על עסקה אחרת באירופה, בה רכשה פתאל החזקות, מחברת סטאר-אין את הזכויות לנהל שמונה מלונות באוסטריה, המונים כאלף חדרים. התשלום פה הינו צנוע, רק 18 מיליון שקל ולא מפתיע שנרכש ישירות בחברת פתאל ולא באמצעות הקרן.
השורה התחתונה
בגזרת המאקרו אנחנו רואים התאוששות משמעותית בשוק התיירות ובמיוחד בתת הסגמנט של המלונות. בגזרת המיקרו, אנחנו רואים עבודה חכמה של החברה שמאפשרת לה להתרחב ולנצל הזדמנויות למרות הקשיים שהיא חווה בעצמה בשל העלייה בריבית.
כשאנו מנתחים את החברה, אנו נתקלים באחד הדיסוננסים הגדולים שראינו. מצד אחד, שוק התיירות חוזר למספרים של 2019 ובשלוש השנים הללו, פתאל התחמשה בעשרות מלונות חדשים ומצד שני, מחיר המניה נמוך בכ-40% ממה שהיה טרום עידן הקורונה. ישנם פתגמי שוק הון רבים על הנעשה בתקופה האחרונה, החל מזה שהשפל מגלה מי שוחה ללא בגד ים וכלה בגלים שמגלים את החזקים. ממשבר התיירות הגדול בעולם, בימי הסגר העולמי, יוצאת פתאל חזקה יותר וגדולה יותר וזאת על חשבון חברות אחרות בעיקר באירופה שהמשבר הכניע אותן.
הכותב הוא שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
12.ברור שיעלהרוברט 23/10/2022 14:41הגב לתגובה זו3 1פרסום ממומן פלוססגור
-
11.אירופה במלחמה ויש סיכונים שאינם מתומחריםיריב 23/10/2022 13:33הגב לתגובה זו2 0פתאל הרי לא מקבלת הנחה מהקרן על שכ"ד אז מה שווה הגמישות הזו?סגור
-
10.עדיף 6% באג"ח (לכמה שנים) מ 10% במניהברבור שחור 23/10/2022 11:39הגב לתגובה זו5 0הפיצוי אינו מספקסגור
-
9.ותגידו שהחברה ממונפת עם הרבה הלוואותתגידו שאתם מחזיקים 23/10/2022 10:52הגב לתגובה זו9 0וזה הולך להשפיע על הדוחות שנים קדימה בגלל האינפלציה והריביותסגור
-
8.ממש לא קנייהמשקיע 23/10/2022 10:34הגב לתגובה זו9 1אג"ח של פתאל ב6% . על מנת להשקיע במנייה יש לצפות ל9-10% תשואה.(כ3-4% מעל תשואת אגח). חברות נדלן מניב יציבות יותר ובעלות רמות סיכון נמוכות משמעותית מניבות תשואה גבוהה מפתאל. כרגע נתוני הרווח רחוקים מאוד משם. לגביי הסיכון- רמת המינוף של החברה גבוהה מאוד . מסקנה- מבחינת יחס סיכוי -סיכון -מכירה.סגור
- טען עוד
-
7.חייב להיות גילוי נאות לגבי החזקה. הדיסקליימר אינו מספקברבור שחור 23/10/2022 10:20הגב לתגובה זו10 0אם הכותב מחזיק, אזי נדרש גילוי נאות כי זה משנה את כל הכתיבהסגור
-
6.שוב חוזר הניגון של טייקון שחוגג על כספי הפנסיה שלנוי 23/10/2022 10:13הגב לתגובה זו5 4החזיריות של פתאל תעלה לכולנו בסוף ביוקר ואז ישאלו למה המוסדיים והקרנות נתנו כסף ללא ערבונות?סגור
-
5.לא מבין מחירים בשמיים ומלונות מפוצציםמתן 23/10/2022 10:11הגב לתגובה זו3 0מאיפה כסף??סגור
-
4.אכן מתומחרת נמוך מאוד (ל"ת)אלי 23/10/2022 10:09הגב לתגובה זו5 4סגור
-
3.גם מידרוג העלו לה דירוג היום (ל"ת)אבי 23/10/2022 10:02הגב לתגובה זו7 2סגור
-
2.בקושי השגתי חדר בחגים, אילת מפוצצת (ל"ת)משה 23/10/2022 09:55הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.חכם מאודגיל 23/10/2022 09:55הגב לתגובה זו6 1תודהסגור