"אנחנו טובים יותר מהבנקים במתן ערבויות"
חברת גמא {גמא ניהול} העוסקת במתן אשראי חוץ-בנקאי ושרותים לכרטיסי אשראי פרסמה ביום חמישי את דוחותיה הכספיים לרבעון השלישי של השנה וזינקה באותו יום ב-12% במסחר בתל אביב. החברה רשמה הכנסות מימון נטו של 52.7 מיליון שקל, גידול של 59% בהשוואה לכ-33.1 מיליון שקל ברבעון המקביל.
גמא רשמה ברבעון השלישי רווח נקי של 20.1 מיליון שקל, גידול של יותר מפי 2 בהשוואה לרווח נקי של 9.6 מיליון שקל ברבעון המקביל, וגידול של 80% בהשוואה לרבעון הקודם. יתרת תיק האשראי והערבויות (ללא פעילות כרטיסי אשראי) גדלה ל-2 מיליארד שקל.
בראיון לביזפורטל, מדבר יו"ר הדירקטוריון של החברה, ארז יוסף, על פעילות החברה, איך מרוויחים מערבויות, הפסדי האשראי ועתיד החברה.
"גמא לקחה ומינפה את הקשר ההדוק שיש לה למעלה מ-20 שנה עם לקוחותיה על מנת להעמיד לצרכי המימון שלהם את כל הפתרונות במקום בנק, וזו אסטרטגיית הצמיחה שלנו - לקחת את ההנכס הכי גדול שלנו (הלקוחות) ולהציע להם את השירותים שלנו ברמה גבוהה הרבה יותר מגופים פיננסים אחרים. הצמיחה של גמא היא פונקציה של אותה אסטרטגיה שהיא שמה לעצמה ואנחנו מבצעים אותה הלכה למעשה. אפשר לראות את הדבר מתבטא בצמיחה של תיק האשראי של החברה, גם בהלוואות לעסקים, גם באשראי כנגד נדל"ן וגם בעולמות של ערבויות פיננסיות".
מה זה אומר בדיוק לתת ערבות? איך מרוויחים מזה?
"פעילויות רבות של עסקים עם מוסדות או עם גופים עסקיים אחרים נדרשים להבטיח את השירות. למשל חברת גינון שזכתה במכרז של עירייה מסוימת נדרשת להעמיד ערבות שתבטיח את עמידתה בזכייה. עד היום אנשים אלו היו הולכים לבנקים שהיו מבקשים להעמיד פיקדון כנגד הערבות שהם נותנים כדי שלא תהיה להם חשיפה והיו נוקבים במחירים מאוד גבוהים כי לא הייתה להם תחרות. ערבות בנקאית - כשמה כן היא.
"היתרונות של גמא על פני הבנקים הם קודם כל שאנחנו לא דורשים שהוא יפקיד פיקדון אלא אנחנו עושים חיתום על העסק הזה ואם הוא ראוי אז הוא יקבל ערבות. מחיר הערבויות הם אטרקטיביים ויודעים להתחרות עם הבנקים, בנוסף זה מפנה לו את הפיקדון (שהפקיד בבנק) לשימוש חוזר. מדובר ביתרון אדיר לעסקים. לפני מספר שבועות קיבלנו את אישור החשב הכללי באוצר להנפיק ערבויות למשרדי ממשלה ולחברות ממשלתיות.
"תחום הערבויות נמצא באותה רמת רווחיות של הלוואה רגילה. היתרון הגדול בכך הוא שאין צורך לגייס מקורות כנגד זה. כסף לא עובר כאן אלא במקרה של כשל שאז צריך לממש את הערבות ולשלם לאותו גוף שקיבל את אותה הערבות".
ממה נובע הגידול ברבעון האחרון?
"סימנו שלושה מנועי צמיחה כאשר הראשון הוא הלוואת לעסקים שם צמנו ב-93%, השני הוא הלוואות נדל"ן ליזמים, אנשי עסקים, מימון לעסקים שרוצים להתרחב ועוד. הדבר השלישי הוא ערוביות פיננסיות כך שברמת היתרות גדלנו ב-70% בהשוואה לרבעון המקביל.
"בתחום המחירים, שיפרנו את הרווחיות שלנו גם בגלל גיוס אג"ח של 550 מיליון שקל לפני כחצי שנה וגם בזכות תחרות עם מחירים אטרקטיביים יותר מהמתחרים ובכך כבשנו נתח שוק יותר גדול. סיבה נוספת היא התאמות המחירים לסיכון שגדול".
מדוע הפסדי האשראי גדלו?
"הוצאות הפסדי האשראי מחולקות לשניים: הפרשה כללית (שיעור הפרשה לפי מודל קבוע) שרוב הגידול שלנו הוא מזה, והדבר השני הוא הפסדי אשראי ספציפיים. סך הגידול שלנו נבע מהעובדה שהגדלנו את תיק האשראי והגדלנו את כריות הביטחון על מנת שנוכל לחיות עם זה בשלום. דבר נוסף שהגדיל את הוצאות הפסדי האשראי הוא שבשנה שעברה היה כיסוי מחדש להפסדי אשראי שהופרשו בשנת הקורונה (שנת 20')".
איך לא עשיתם הפרשה גדולה יותר בנדל"ן?
"יש לנו מודל ולפי היתרות המודל מורה לנו כמה להפריש. המודל לוקח בחשבון את כרית הביטחון. בנדל"ן יש לנו תיק שרוב בחוב שלו הוא שעבוד בדרגה ראשונה עם שיעורי מימון סבירים לחלוטין ובסך הכל אנחנו מרוצים ממנו".
איפה אתם בעוד 3 שנים?
"לחברה יש חזון מאוד ברור. הפניקס תתמוך בכל מה שצריך בצמיחת וגדילת החברה, אם זה בהון ואם זה בדברים אחרים הקשורים לתחום. כרגע אנחנו עם תיק של 2 מיליארד שקל, גדלנו משנה לשנה ב-800 מיליון, זה הקצב שאנחנו צופים קדימה וזו גם המשימה שלנו. יש לנו פוטנציאל ענק בשוק העסקים הקטנים שאנחנו צריכים להרים אותו וכך נעשה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.חברה חזקה עם הנהלה חזקהדביר 21/11/2022 10:18הגב לתגובה זו0 0החברה היחידה בשוק החוץ בנקאי שאינה אויר חםסגור
-
1.יו"ר שיודע את העבודה,כל הכבוד! (ל"ת)אפי פתאל 20/11/2022 17:50הגב לתגובה זו1 0סגור