ביהמ"ש: הנהלת אדרי אל ידעה שהמנכ"ל מושך כסף באופן פסול - וגם היא אחראית למחדל

רשות ניירות ערך עתרה נגד החלטת ועדת האכיפה המנהלית של עצמה. בית המשפט קיבל את העתירה וקבע כי כאשר הנהלת חברה יודעת על התנהלות לקויה בחברה ולא מדווחת על כך לציבור - היא גם אשמה. בכמה ייקנסו חברי ההנהלה? השופט יחליט בהמשך
 | 
telegram
(3)

מה קורה כאשר הנהלה של חברה יודעת שבעל השליטה בחברה מושך כספים מהחברה, שלא לטובת בעלי המניות ובוחרת להתעלם ולא לדווח על כך למשקיעים, ולבסוף מדווחת על כך בדיעבד ובצורה רשלנית ומטעה? בחברת אדרי אל, בשליטתו של גבי אדרי, חשבו שזה ממש בסדר לא לספר על כך למשקיעים. גם ועדת האכיפה המנהלית של רשות ניירות ערך חשבה שזה בסדר ושהאחריות היא של אדרי.

מה שקרה הוא שמנכ"ל החברה גבי אדרי משך מקדמות מהחברה באופן אסור החל מרבעון שני בשנת 2017 ועד לרבעון הראשון בשנת 2018, בהיקף של 2 מיליון שקל, וזאת בזמן שהחברה הייתה בקשיים כלכליים ובדוחותיה אף נרשמה הערת עסק חי (כלומר שרואי החשבון סבורים שהחברה לא תשרוד 12 חודשים) - ומבלי לדווח על כך למשקיעים.

ברשות ניירות ערך לא אהבו את החלטת ועדת האכיפה המנהלית והיא החליטה לעתור נגד עצמה לבית המשפט. באדרי אל טענו כי "תורת האורגנים" - האפשרות לייחס לשאר נושאי המשרה בחברה אחריות על התנהלות נושא המשרה (המנכ"ל) - לא מתקיימת במקרה הזה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השופט יעקב שרביט מבית המשפט המחוזי (המחלקה הכלכלית) החליט שהעתירה של רשות ניירות ערך מוצדקת וכי צריך להפריד בין מקרה שהנהלה של חברה לא יודעת על התנהלות פסולה של המנהל - שאז היא פטורה מאחריות - ובין מקרה שבו הנהלת החברה יודעת על כך ולמרות זאת בוחרת לא לספר על כך למשקיעים. השופט קבע כי הנהלת החברה ידעה והייתה צריכה לדווח לציבור על משיכת הכספים של המנכ"ל ומאחר שלא עשתה זאת בזמן - גם היא אחראית על הפרות הדיווח שבוצעו ה'אורגנים' - המנכ"ל.

השופט גם קבע שהיסוד הנפשי הנדרש בהפרה הוא רשלנות בלבד, הנבחנת באופן אובייקטיבי ולכן לא צריך לבחון את מניעי החברה והלך מחשבתם וגם לא את 'תום הלב' שהינה בחינה סובייקטיבית. 

באדרי אל גם טענו שרשות ניירות ערך לא יכולה לעתור נגד עצמה, אבל השופט שרביט דחה את הטענה וקבע שאין מגבלה בלשון החוק וכי הכרה בזכות העמידה של רשות ניירות ערך תואמת את מטרות חוק ניירות ערך: "הזכות להגיש עתירה כאמור תאפשר בקרה שיפוטית שתטייב את החלטות הוועדה, תשפר את ההגנה על משקיעים בשוק ההון ותקדם את יכולתה של רשות ניירות ערך למלא את תפקידה, שהוא כידוע "שמירת ענייניו של ציבור המשקיעים בניירות ערך".

מה יהיה הקנס על חברי הנהלת החברה? השופט החליט שזה ייקבע בהמשך בנפרד.

כזכור, ועדת האכיפה המנהלית הטילה את מלוא האחריות על גבי אדרי עצמו ושני בעלי תפקידים נוספים, פטרה את שאר ההנהלה מאחריות, והטילה קנס של 300 אלף שקל על גבי אדרי. עוד הטילה הרשות קנס של 75 אלף שקל על יששכר חדד, חשב החברה בתקופה הבעייתית וכן איסור לשמש כנושא משרה בכירה בגוף מפוקח לתקופה של שישה חודשים על תנאי. על חשב החברה בזמן גילוי המשיכות, חיים רוט, הטילה הרשות קנס של 50 אלף שקל ומניעת כהונה כנושא משרה בכירה בגוף מפוקח לתקופה של חמישה חודשים על תנאי.

אדרי-אל היה שלד בורסאי בתחום הנדל"ן המניב והוא חתם השנה על מיזוג עם ווינד באזז, הפועלת בתחום ייצור חשמל על ידי טורבינות רוח.

 

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אדרי נטל 2 מיליון ונענש ב 300 אלף?
    יריב 06/12/2022 12:56
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אם זה נכון זו פרצה קוראת לגנב. וגם העונשים לחשב ומנהל הכספים נראים לא מרתיעים. קנסות מאד נמוכים עבור אי דיווח למשקיעים על אירוע כזה. השעיה על תנאי לחצי שנה? כך שומרים על ציבור המשקיעים?
    סגור
  • הוא החזיר בהמשך חלק (ל"ת)
    שמעון דוידי 06/12/2022 13:43
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 1.
    העונשים הבלתי נסבלים
    מאיר 06/12/2022 11:43
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אני קורא אלו עונשים קיבלו החשב וכל האחראים ואני מזדעזע.. בקיצור מרשים למובילי החברה לפעול שלא בהגינות ויושרה. מה קורה לנו במדינה, איפה בתי המשפט והצדק?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות