כך תנצלו בתבונה את הפסדי המס משוק ההון
סוף השנה האזרחית מהווה בישראל, כמו במרבית מדינות העולם, גם את סוף שנת המס. כלומר, המועד התקופתי שלגביו נקבעות חבויות המס השונות. בכל הנוגע לקיזוז הפסדים, דיני המס קובעים כי הפסד שלא יוכר בשנת המס, לא ניתן יהיה להכירו רטרואקטיבית. על כן, ככל שהתהוו בשנת המס המסתיימת רווחי הון חייבים במס, לרבות שבח מקרקעין, ניתן יהיה לקזזם עוד השנה כנגד הפסדים שהתהוו מניירות ערך בשוק ההון. וכן, בגין הפסדי הון אחרים.
מנגנון קיזוז הפסדים בהתאם לדיני המס בישראל
בהתאם לדיני המס בישראל, קיימת הפרדה בין הפסדים שוטפים דוגמת הפסדים מעסק, לבין הפסדי הון דוגמת הפסדים מהשקעות בניירות ערך. בהתאם, נהוגה בישראל שיטת ה-"סלים", כלומר יש לקזז כל הפסד לצרכי מס בהתאם ל-"סל" המתאים לו; הפסד מפעילות שוטפת מעסק ניתן ככלל לקיזוז מול כל הכנסה בשנה השוטפת; ואילו הפסד הוני ניתן בקיזוז כנגד רווח הוני. יצוין, כי ככלל רווחים ממקרקעין בישראל, המתחייבים במס שבח, ניתנים אף הם בקיזוז כנגד הפסדים שמקורם מפעילות בשוק ההון, וכך גם ההפך; הפסדים שמקורם במקרקעין ניתנים כלל בקיזוז אל מול רווחים שמקורם בשוק ההון.
מרחב תמרון נרחב – ניתן לקזז הפסדי הון כנגד הכנסות פאסיביות אחרות, דוגמת ריביות ודיבידנדים משוק ההון
הפסדי הון ניתנים בקיזוז גם בגין רווחים שמקורם בדיבידנדים שחולקו מהחזקה בניירות ערך סחירים, בגין ריבית קופון ששולמה מהחזקה באג"ח וכן בסוג ריבית אחרת. הסייג לקיזוז האמור יתקיים כאשר תשלומי הריבית או הדיבידנד מקורם בהכנסה של בעל מניות מהותי בחברה המשלמת את הריבית או הדיבידנד. אולם, מצב זה אינו רווח עבור מרביתם המכריע של המשקיעים בני"ע סחירים שאינם מגיעים לכדי החזקה המקנה להם מעמד של "בעל מניות מהותי" לעניין דיני המס. במילים אחרות, ככלל הפסדים הוניים ניתנים בקיזוז כנגד הכנסות הוניות אחרת, לרבות ריבית ודיבידנד, המתחייבים בשיעור מס של 25%, לפני מס יסף.
גם כנגד רווחים מנדל"ן ניתן לקזז את ההפסדים משוק ההון
משקיעים שמכרו בשנה החולפת דירה להשקעה אך חווים הפסדים בשוק ההון, רשאים לקזז את ההפסדים מניירות ערך כנגד הרווחים מהדירות. בהקשר זה יצוין, כי אף אם רק נעשתה התקשרות חוזית בעסקה למכירת נכס נדל"ן בתוך שנת המס 2002 וטרם נמסרה החזקה באותו נכס למוכר, די בכך כדי שניתן יהיה לקזז את שבח המקרקעין אל מול ההפסד שהוסב.
כן יצוין כי אף אם קיימים הפסדי הון שמקורם בשנים קודמות, ניתן לקזזם אל מול רווחי הון, לרבות שבח מקרקעין, שנוצרו בשנת המס הנוכחית. שכן, בהתאם לדין בישראל ניתן לקזז הפסדים אל מול רווחים בשנים עתידיות, אך לא את ההפך. כלומר, רווח שהוכר בשנת 2021, לא ניתן לקיזוז בדיעבד באמצעות הפסד משנת 2022.
פרקטית, איך ניתן לנצל את הפסדי ההון לצרכי מס?
נקודה שחשוב להכיר קשורה במנגנון ניכוי המס במקור החל על בנקים, בתי השקעות, ומערכות מסחר אחרות שדרכן מנוהלות ההשקעות בניירות ערך. מערכות המסחר של גופים אלה בנויות בצורה כזו שהן יודעות לקזז הפסד רק אם נוצר לפני רווח, ובמקרה של מסחר בבנקים הקיזוז מוגבל לפעולות הנעשות באותו סניף. כלומר, אם במהלך השנה נמכרו מניות ברווח, ובסוף השנה נמכרות מניות בהפסד – לצורך הכרת ההפסד משיקולי מס, משמעות הדבר היא שמערכות המסחר ניכו כבר את המס בגין ניירות הערך שנמכרו ברווח, וזאת מבלי שניתן ביטוי כלשהו להפסדים . כמובן שמדובר במצב הדורש התערבות אקטיבית מצד המשקיע, זאת באמצעות חישוב המס הסופי במסגרת הגשת דו"ח השנתי במסגרתה יתבקש לקזז את הפסדי ההון כנגד המס שנוכה במקור במועד מכירת נייר הערך. לשם כך, רצוי לפנות למנהלי ההשקעות שעמם עובדים ולבקש את טפסי ניכוי המס במקור, וזאת בכדי לבצע את החישוב אודות המס ששולם ביתר.
האם יש שיקולים נוספים שיש לשקול כדי לנצל את הפסדי ההון?
ככלל, הפסד הון הוא "נכס מס" הישים רק למקרים בהם קיימת יתרת רווח לקיזוז. כלומר, באם לא היו בשנה השוטפת רווחי הון, הכרה בהפסדי ההון לא תהיה רלוונטית. בנוסף, על המשקיע לבחון את העמלות הכרוכות בפעולות המסחר בניירות ערך. כך דוגמא, משקיע שהשקעתו בנייר ערך מסוים היא הפסדית, אך הוא צופה כי שער המניה יעלה בעתיד, יכול לקזז את הפסד ההון לצרכי מס באמצעות מכירת נייר הערך – לצורך הכרת ההפסד לצרי מס, ורכישתו לאחר מכן – לצורך התמדה באסטרטגיית ההשקעה שלו. ואולם, פעולות הקנייה והמכירה כרוכות בעמלות מסחר. לכן, ככל שהעמלות בגין המכירה והקנייה מחדש של נייר ערך גבוהות מ"נכס המס" שניתן להפיק ממנו, הרי שאין טעם בדבר מאחר והעלות גבוהה מהתועלת.
*הכותבת הינה שותפה במחלקת מיסים ושותפה מנהלת במשרד עמית, פולק, מטלון ושות'
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מועד הביצוע חשובYyinon 28/12/2022 20:24הגב לתגובה זו0 0נמכרו נייע״ז בהפסד ביום 28/12. האם ההפסד מוכר לקיזוז למרות שיום הערך לביצוע הוא בשנה הבאה?סגור
-
2.הפסדים בגין קופות גמל, קרן השתלמות וכדטלי 27/12/2022 19:00הגב לתגובה זו0 0האם גם הפסדי קופות גמל , קרן השתלמות, קרן פנסיה ניתן לקזז ממס ? אם כן, איך ? תודה רבה.סגור
-
1.מידע מועיל מאוד ! תודה (ל"ת)יצחק 25/12/2022 17:17הגב לתגובה זו1 0סגור