
הפיטורים בהייטק יימשכו; עליית הריבית תיעצר על 4%
כלכלני בנק הפועלים כותבים בסקירה על השנה הקרובה כי זו תהיה השנה שבה עליית הריבית תתבטא "על מלא". בפועלים מודאגים משחיקת כוח הקנייה של הצרכנים, בעקבות עליות המחירים ועליית הריבית, וגם מהפגיעה בענף ההיי-טק "משקי הבית נוטים להחליק את הצריכה על פני זמן, ובטווח הקצר הם מפחיתים את שיעור החיסכון. ככל שנוקף הזמן, מגיע השלב בו הם גם מפחיתים את הצריכה", כותבים הכלכלנים ומוסיפים - "אנו מעריכים שהפגיעה בהכנסות הריאליות של משקי הבית, היא גדולה מזו שמשתקפת במדד המחירים לצרכן מסיבות שקשורות למתודולוגית מדידה, והעלייה בשכר הממוצע, גם אם היא מרשימה, לא מפצה על שחיקה זו. משקי הבית הצעירים, שנוטים לצרוך יותר מהממוצע, נפגעים גם מעלייה של מאות שקלים בהחזרי המשכנתאות. התוצאה תהיה להערכתנו עלייה מתונה מאוד בצריכה הפרטית - כ-2.5%, כלומר כמעט יציבות ברמת הצריכה לנפש.
"פגיעה נוספת מגיעה מתחום הטכנולוגיה. החברות הגדולות מצמצמות בכוח אדם בכדי לקזז ירידה בהכנסות ובהוצאות המימון, והסטארט-אפים מצמצמים בכוח אדם בכדי להאט את קצב "שריפת הכסף". מקורות המימון שלהם לא התייבשו לחלוטין, והתקווה היא שבשלב מסוים הכלכלה העולמית תחל להתאושש, אבל בינתיים קיצוצי כוח האדם צפויים להימשך".
>>> השווקים לאן? - מה יקרה בבורסה המקומית, מה יקרה בוול סטריט ואיפה יהיה הדולר בעוד שנה? - סקר גולשים
ירידה מתונה בהתחלות בנייה כלכלני הבנק מדגישים כי בצד החיובי, המשק נמצא בתנופה גדולה של השקעות וזה יימשך, אם כי אולי יאט. "גם בתחום הבנייה למגורים, אף כי הביקושים פחתו, ואנו נראה לערכתנו גם ירידה מסוימת במחירים, אנו מצפים לרמה גבוהה של התחלות בנייה.
- האינפלציה בארה"ב תעלה ב-2%-3% בגלל המכסים"
- החשש מתגבר: J.P. Morgan מעלה את הסיכוי למיתון עולמי בעקבות מכסי טראמפ
"נתוני התחלות הבנייה לרבעון השלישי אומנם הצביעו על ירידה קלה בקצב התחלות הבניה לרמה של 16.9 אלף יחידות בניכוי עונתיות, אך להערכתנו, בדומה לעבר, נתון זה צפוי להתעדכן כלפי מעלה, והוא משקף רמת התחלות בניה של יותר מ-70 אלף יחידות בשנה. בשנה האחרונה הוצאו 80.2 אלף היתרי בנייה, כך שהיינו מהמרים שאם תהיה ירידה בהתחלות הבנייה היא לא תהיה מידית. נכון לסוף הרבעון השלישי של השנה כ- 165 אלף יחידות דיור נמצאו בתהליך בנייה, עלייה משמעותית לעומת שנים קודמות, שמקורה בעלייה בהתחלות הבנייה והתארכות זמן הבנייה הממוצע. התארכות משך הבניה מושפעת הן מזמינות גורמי הייצור, בעיקר עובדים, והן ממורכבות הפרויקטים, לדוגמה מגדלים ובנייה הכוללת עירוב שימושים.
"השורה התחתונה היא שצמיחת המשק תעמוד על 2.5% שהם עלייה מתונה של 0.5% בתוצר לנפש. למעשה אנו נמצאים בסביבת צמיחה דומה כבר במחצית השנייה של 2022, כך שקשה לומר שמדובר בהרעה משמעותית נוספת ביחס למצב הקיים".
אבסורד בשוק העבודה ענפי השירותים והתעשייה צמאים לידיים עובדות וזה משתקף ב- 141 אלף משרות פנויות. אבל, האם הנתון הזה מהווה חומת מגן שתמנע עלייה בשיעור האבטלה? להערכת כלכלני הבנק כאן זה כבר פחות בטוח - "בכדי שזה יקרה צריך שיהיה match בין העובדים שמתייתרים לבין הביקוש לעובדים. ההתאמה היא לא רק בכישורים, אלא גם ובעיקר בציפיות השכר. אנו מניחים לכן שלמרות הביקוש הגדול לעובדים, אנו עשויים לראות עלייה קלה בשיעור האבטלה.
- הנפילות יגיעו לתל אביב - המניות שיפלו ומה יקרה בשוק האג"ח
- ככה לא בונים קניון - הכישלון של קניון TLV
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"האינפלציה בישראל תפחת בהשפעת ההאטה במשק, והירידה באינפלציה בעולם. אנו צופים אינפלציה בשיעור של כ- 2.8% בשנת 2023. קיימות עדיין מספר התייקרויות בדרך כמו מחירי המזון, החשמל, המים וכלי הרכב. אלו ישפיעו על מדדי החודשים הראשונים של השנה. גם מחירי שכר-הדירה צפויים עדיין להיות בעלייה בתחילת השנה. במחצית השנייה של השנה אנו מעריכים שנראה שינוי מגמה, עליית מחירי השירותים תתמתן וכן נראה בלימה של עליית מחירי שכר-הדירה. הרבה תלוי בהתפתחות השכר במשק: האינפלציה היא של צד ההוצאות, ועליות שכר גבוהות מהוות לכן גורם סיכון.
"המצב הפיסקאלי ישתנה מקצה לקצה. האינפלציה העבירה הכנסות ממשקי הבית לממשלה. ההכנסות ממסים מושפעות לחיוב מעליית מחירי המוצרים (מסים עקיפים כמו מע"מ), מעליית השכר הנומינלית (מדרגות המס לא מתעדכנות בתוך השנה), מעליית מחירי הנדל"ן (מסי רכישה לדוגמה) וכמובן ממכירות חברות טכנולוגיה. כל אלו צפויים להשתנות בשנה הבאה, והם יבלמו את העלייה בהכנסות המדינה ממסים. בצד ההוצאות הרבה תלוי מתי יאושר התקציב ואם תשונה מגבלת ההוצאה. בכל מקרה נראה שהגידול בהוצאות כבר לא יהיה מתון. אנו מתחילים ממצב של איזון תקציבי בשנת 2022, ולהערכתנו נעבר לגירעון של 2% עד 3% מהתוצר. האוצר הפסיק להנפיק אג"ח מיועדות בשנה החולפת וזה אומר שהגירעון ימומן ברובו בשוק הסחיר המקומי. תיאורטית זה אמור ללחוץ את התשואות כלפי מעלה, אך רמת הגירעון נחשבת נמוכה, ולכן השפעה זו לא תהיה מהותית כנראה.
"עליות הריבית יעצרו ברבעון השני של השנה ברמה של כ-3.75%-4.0%, כלומר עוד שתיים עד שלוש העלאות ריבית של 25 נקודות בסיס כל אחת. בהנחה שהציפיות לאינפלציה ירדו מעט לכ-2.5%, מדובר בריבית ריאלית של כ- 1.5% על המקורות של בנק ישראל. אנו מניחים שברמה זו בנק ישראל יוכל להמתין לראות אם האינפלציה אכן מוסיפה לרדת לכיוון היעד. אנו מעריכים שהריבית תתייצב ברמה זו, גם לאחר שנראה את האינפלציה בתחום היעד, זאת בכדי להבטיח שהירידה היא לא זמנית".
- 5.אשל 29/12/2022 07:56הגב לתגובה זודעתי, יש לבדוק טוב טוב את נתיבי הכספים מהשנה האחרונה .
- 4.זולינס רון 28/12/2022 23:20הגב לתגובה זוזו תהיה השנה בו השוק הישראלי יוצא מתוך הבועה המסוכנת והכל למען התעשייה
- 3.גולדפינגר 28/12/2022 21:47הגב לתגובה זוהסקירה לא לוקחת בחשבון את השפעות הממשלה החדשה על המשק. מי יממן את כל העלויות של "לומדי התורה"
- ניק 29/12/2022 03:27הגב לתגובה זובנוסף הסקירה לא לוקחת בחשבון את בריחת המשקיעי חוץ בעקבות חוק ההפליה במקרה הטוב והכרזה על ישראל כמדינת אפרטהייד במקרה הפחות טוב. ירידת ערך השקל תביא אינפלציה כמו בשנות ה 80.
- 2.אורן 28/12/2022 15:32הגב לתגובה זויעלו ב 20%, כמו אצל ליברמן שהבטיח לכל היותר 6% עליה... קיבל אותה כמעט פי 4!!
- 1.דן 28/12/2022 14:57הגב לתגובה זו" זה "שוחט" את לוקחי המשכנתאות ...חייבים לבטל את זה לזכאים בדירה ראשונה . בארה"ב מי שלקח משכנתא קבועה לא סופג את עליית המדדים עכשיו.