כל מה שצריך לדעת על תחום יעוץ ההשקעות
על כמה חשבונות אחראים יועצי ההשקעות, כמה כסף הם מנתבים? שירותי הייעוץ בבנקים ניתנים לכ-355 אלף חשבונות מיועצים, בהם מנוהלים נכסים בשווי כולל של כ-350 מיליארד שקל; שווי חשבון מיועץ ממוצע בבנקים בישראל עומד כיום על כ-950 אלף שקל
רשות ניירות ערך פרסמה, לראשונה, דוח המסכם את מאפייני ההשקעות במערכי הייעוץ בבנקים מחודש ינואר 2019 עד לסוף ספטמבר 2022. הדוח מציג נתונים וממצאים על פעילות מערכי הייעוץ בבנקים בחשבונות המיועצים הכוללים, בין היתר, את אפיקי הפעילות בהם מרוכזים כספי המשקיעים, היקף ופילוח הפעילות ועוד.
נכון למועד זה פועלים בישראל 1687 יועצים בעלי רישיון העוסקים במתן ייעוץ השקעות לציבור במערכי הייעוץ של עשרה בנקים, שהם כ-94% מסך בעלי רישיון ייעוץ ההשקעות.
שירותי הייעוץ בבנקים ניתנים לכ-355 אלף חשבונות מיועצים, בהם מנוהלים נכסים בשווי כולל של כ-350 מיליארד שקל. תנאי סף לקבלת שירות ייעוץ בבנקים הינו השקעה של סכום התחלתי גבוה. בפועל שווי חשבון מיועץ ממוצע בבנקים בישראל עומד כיום על כ-950 אלף שקל. ניתן לראות כי ריכוזיות היועצים בבנקים משקפת את הדומיננטיות שלהם במתן שירותי ייעוץ השקעות בישראל, אשר מהווים שער כניסה מרכזי לעולם ההשקעות עבור הציבור הרחב. יחד עם זאת, מגמת הגידול ברף הנכסים כתנאי לקבלת שירותי ייעוץ מקשה עד כדי הצבת חסם משמעותי בפני מגוון רחב של אוכלוסיות מלהשקיע בשוק ההון כאפיק השקעה וחיסכון.
הנתונים המובאים בדוח מהווים את התשתית לעבודת מחלקת השקעות להנגשת השירותים הפיננסים בכלל ולהנגשת תחום ההשקעות בשוק ההון בפרט, לצרכן הסופי תוך שימת דגש על הכלה פיננסית לציבור הרחב.
מחלקת השקעות, אשר אמונה על הנושא, רואה חשיבות רבה בפרסום מידע הנוגע לפעילות זו בקרב הציבור, מתוקף תפקידה כמאסדרת ומפקחת של חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות וחוק השקעות משותפות בנאמנות.
מרבית הפעילות בחשבונות מיועצים במערכי הייעוץ בבנקים עוסקת בהשקעה בקרנות נאמנות - 67% מפעילות הרכישה בחשבונות אלו וכ-72% מפעילות המכירה בהם היא בקרנות הנאמנות. הפעילות בקרנות הנאמנות המתבצעת בחשבונותיהם של הלקוחות שאינם מיועצים בבנקים מהווה כ-50% מהיצירות וכ-51.5% מהפדיונות. חשבונות אלה נחלקים בעיקר לחשבונות של לקוחות הפועלים באופן עצמאי ומלקוחות המקבלים שירותים ממנהלי תיקים ואלה.
מבחינת כלל הפעילות בקרנות הנאמנות, עולה כי היקף הפעילות שהתבצעה, אגב פעולת ייעוץ בבנקים, מסתכמת ב-47% מתוך כלל היצירות בקרנות הנאמנות וכ-39% מסך הפדיונות בקרנות הנאמנות. "בנוסף לפעילות בקרנות נאמנות שמתבצעת באמצעות חשבונות מיועצים תחת פעילות מיועצת ולפעילות כאמור בחשבונות שאינם מיועצים בבנקים, קיימת פעילות לקוחות בעלי חשבון מיועץ בבנקים, בהם הלקוחות פועלים גם באופן עצמאי ללא פעולת ייעוץ בפועל".
משקל פעילותם של הלקוחות שאינם מיועצים בבנקים משתנה בין סוגי הקרנות באופן הבא: בקרנות אקטיביות - 36% מהפעילות מבוצעת בחשבונות הלקוחות העצמאיים ו-14% בחשבונות של לקוחות המקבלים שירותים ממנהלי תיקים. בקרנות מחקות שאינן נסחרות בבורסה (קרנות פתוחות) - 26% מהפעילות מבוצעת בחשבונות הלקוחות העצמאיים ו-22% בחשבונות של לקוחות המקבלים שירותים ממנהלי תיקים. כ-74% מהפעילות בקרנות נאמנות בחשבונות המיועצים בבנקים הינה בקרנות נאמנות אקטיביות. ניתן לראות כי קיימת העדפה של קרנות שעיקר אחזקתן היא אג"ח ישראליות המוצעות תחת הכותרות: "אג"ח בארץ כללי", "אג"ח בארץ - מדינה", "אג"ח בארץ – חברות והמרה". הפעילות בחשבונות המיועצים, בקרנות נאמנות בקטגוריות הללו, מהווה כ-58% מהפעילות בקרנות האקטיביות. הפעילות בחשבונות המיועצים בבנקים בקרנות סל (קרנות סגורות הנסחרות בבורסה) מעטה, מרבית הפעילות בקרנות אלו מבוצעת בחשבונות של לקוחות שאינם משויכים למערכי הייעוץ בבנקים.
מתחילת שנת 2022 ועד ל 30.9.2022 ניתנו שירותי ייעוץ השקעות בבנקים לגבי כ-5,200 מוצרים שונים, כאשר שווי הפעילות המיועצת בכלל הבנקים עמד על כ-70 מיליארד שקל. שווי 50 המוצרים המיועצים ביותר בתקופה זו עומד על 26 מיליארד שקל, המהווים כ-37% מסך הפעילות המיועצת בין ינואר לסוף ספטמבר 2022, כאשר 19.7 מיליארד שקל מנותב ל-37 קרנות נאמנות.
המוצרים הבולטים ביותר בחשבונות המיועצים בבנקים בין ינואר לסוף ספטמבר 2022 הן קרנות הנאמנות הכספיות (11.2 מיליארד שקל) והפיקדונות המובנים הבנקאיים (כ-3 מיליארד שקל). יש לציין כי פיקדונות רגילים אותם מציעים הבנקים, לא טעונים פעולת ייעוץ על מנת לקבל שירותי ייעוץ השקעות בבנקים, נדרשים סכומי כסף התחלתיים גבוהים. סף הכניסה לקבלת ייעוץ השקעות משתנה בין הבנקים ונע בטווח שבין 50,000 שקל ל-500,000 שקל. ניתן לראות כי בשנים האחרונות חלה עלייה ברף המינימלי של שווי נכסים הנדרש לשם קבלת שירותי יעוץ בבנקים. שווי חשבון מיועץ ממוצע בבנקים בישראל עומד כיום על כ-950 אלף שקל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה