אודי שניג
צילום: יחצ

הריבית הגבוהה הורידה את המניות; איזו מניה אטרקטיבית כעת?

איך מאתרים חברות בריאות, מניבות מזומנים שנסחרות בזול יחסית?
אודי שניג | (3)

בשם המלחמה באינפלציה, שיעור ריבית הפריים במשק עלה ב-7 החודשים האחרונים בקרוב ל-160% והמשק, ככל הנראה, ייכנס להאטה כלכלית. הריבית הגבוהה משפיעה לרעה על נוטלי המשכנתאות וההלוואות הפרטיים, אך גם על הסקטור העסקי, ובעיקר על חברות - חלקן טובות ובריאות מאוד - שעל אף שהן מנוהלות באופן יעיל ומקצועני, בחרו ברמת מינוף גבוהה, לאחר שנים ארוכות של ריבית אפסית. כיום עליית הריבית מכבידה עליהן מאוד, ויוצרת לחץ תזרימי ופגיעה משמעותית ברווח הנקי שלהן.   לשיעור הריבית ישנה השפעה משמעותית על התמחור של שווי חברות, מאחר שהמודל המקובל והשכיח להערכת שווי חברות הנו DCF  (Cash Discounted Flows) לפיו שווי החברה נגזר מסכום תזרימי במזומנים שהיא תייצר בעתיד, מהוונים להיום - כאשר שיעור ההיוון מושפע באופן ישיר משיעור הריבית במשק. אי לכך, בעקבות עליית שיעור ההיוון, השווי של חברות בתקופה הנוכחית יהיה נמוך. מניתוח של מספר הערכות שווי של חברות שבצעתי עולה כי העלייה בשיעור הריבית במשק ב-8 החודשים האחרונים תביא לירידה ממוצעת בשווי פעילות החברות (EV) של כ-20% עד 30%, מידת ההשפעה על שווי האקוויטי של חברות תלוי ברמת המינוף שלהן ובעודף הנכסים או ההתחייבויות הפיננסיות. סיבה נוספת לירידה בשווי החברות היא  ההאטה הכלכלית הפוגעת בתוצאותיהן העסקיות של החברות ובכושר שלהן לייצר תזרים מזומנים מפעילות שוטפת

הנפילות בבורסות בעולם ובישראל בשנה האחרונה משפיעות מאוד גם הן על שווי החברות הפרטיות, בשל העובדה שמכפילי הרווח שלהן נגזרים לרוב מאלו של החברות הציבוריות, שנפגעו מאוד מהנפילות. בעסקאות רבות כיום ניתן לראות ששווי חברות רבות מבוסס על מכפילים צנועים יותר.   בשל סיבות אלו, דווקא תקופה מאתגרת זו, טומנת בחובה הזדמנות גדולה למשקיעים חדי עין. כיום ניתן לאתר חברות "בריאות", אשר מנוהלות באופן מקצועי, תופסות נתח שוק בענף בו הן פועלות, שהיו יציבות לאורך שנים רבות, אבל מאחר שהן ממונפות, הן מאותגרות כיום ביכולת שלהן לשרת את החוב שנטלו, וצפויות להיקלע לקשיים תזרימים. חברות כאלו משוועות כעת למשקיע שיסייע להם במימון הפעילות השוטפת וצליחת תקופת ההאטה הכלכלית הצפויה. משקיעים המנסים לאתר השקעות ריאליות עשויים למצוא את החברות הללו, בענפים מסורתיים בעלי רמת סיכון סבירה, ולנצל את חלון ההזדמנויות לרכוש מניות בחברות בעלות פוטנציאל צמיחה משמעותי וכדאי מאוד.   דוגמא לחברה כזאת היא חברת "שגריר" - חברה ותיקה, העוסקת במתן שירותים ומוצרים לענף התחבורה והתאמות ותיקונים למרכב הרכב, הנסחרת במכפיל של 8.6, בעלת התחייבויות פיננסיות של כ-154 מיליון שקל, לעומת הון עצמי של 137 מיליון שקל. החברה נסחרת בשווי שוק של כ-102 מיליון שקל בלבד, כשבתחילת 2022 החברה נסחרה בשווי של 196 מיליון שקל.   התקופה הזאת היא  הזדמנות לא רק למשקיעים. להערכתי, במהלך 2023 נהיה עדים למספר רב לא רק של רכישות, אלא גם של מיזוגים אופקיים, כשחברות גדולות שירצו להתייעל ינצלו את יתרון הגודל שלהן וירכשו חברות מתחרות. רשות התחרות ביצעה מספר הקלות בשנתיים האחרונות, בכל הנוגע לאישור המיזוגים במשק, שניתן לנצל, אך בכל מקרה מומלץ להיעזר ביועצים מנוסים, שייקחו את פרויקט המיזוג על כתפיהן.

הזדמנות נוספת למשקיעים טמונה גם בחברות שמגיעות להקפאת הליכים בבית משפט, ולהערכתי יהיו רבות כאלו בשנה הקרובה. בכפוף לבדיקת היתכנות כלכלית ועריכת תכנית עסקית - לרבות תחזית תזרים מזומנים - ניתן לאתר הזדמנות לרכוש חברה ללא נטל החוב שהיה לה טרום כניסתה להקפאת הליכים. זו עשויה להיות הזדמנות מעניינת מאוד.   תקופה מאתגרת היא תירוץ מספיק טוב לתהליכי התייעלות בריאים, ובמקביל מהווה הזדמנות למשקיעים. אז קדימה הסתער.  

הכותב הוא רו"ח ובעלי פירמת SHENIG & CO, העוסקת בהערכת שווי חברות, מיזוגים ורכישות

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    ן 08/01/2023 19:12
    הגב לתגובה זו
    למדנו יפה שגם החברות החזקות בשוק בעולם מתרסקות . תמיד היו, כאילו גאונים שהמליצו עליהם, הפילו וריסקו משקיעים .זהירות מהקזינו הנורא בעולם .
  • 2.
    לרון 08/01/2023 12:43
    הגב לתגובה זו
    רב בריח ,קליל, שניב ,בירמן ואחרות באותה אמבטיה ,לא המלצה
  • 1.
    החברה איבדה את היתרון שלה בשוק המרכזי (ל"ת)
    שגריר לא סתם שוה חצי 08/01/2023 10:04
    הגב לתגובה זו