שקיפות גדולה יותר במוצרים הפאסיביים - ואיזו סוכריה קיבלו המנהלים?
יותר שקיפות לציבור, שיידע יותר טוב מה ההשוואה במוצרי הקרנות המחקות, אבל בתמונה לזה המנהלים יקבלו יותר גמישות בניהול - שזה בעצם פחות שקיפות. רשות ניירות ערך פרסמה שתי הוראות להערות הציבור וחוזר בנושא סיווג קרנות בתחום מוצרי ההשקעה הפאסיביים. ברשות מקווים "לייצר שינוי משמעותי בכל הקשור לשקיפות", אבל גם אומרת בפה מלא מה הסוכריה למנהלים "הגדלת הגמישות בניהול ההשקעות על ידי מנהלי הקרנות".
לדברי הרשות, ארבע שנים לאחר תיקון 28 במסגרתו הוסדרה פעילות קרנות הסל בישראל, ולאור ההתפתחויות בעולם, סגל רשות ניירות ערך רוצה לבצע בה שינויים ומפרסם הוראות חדשות למנהלי הקרנות הכוללות: תיקון להוראת ניהול השקעות בקרן מחקה, הוראה חדשה שנועדה להסדיר את התנאים והבדיקות הנדרשות ממנהלי קרנות לצורך אישור מדדים ועורכי מדדים ועדכון סיווגי הקרנות הפאסיביות.
מהי אותה גמישות ניהולית?
"הרשות סבורה כי יש לתקן את ההוראה הקיימת משנת 2018, באופן שיאפשר למנהלי הקרנות המחקות גמישות רבה יותר בניהול ההשקעות בקרנות המחקות, וזאת מבלי לפגוע בחובתם לשמור על מתאם גבוה בין ביצועי הקרן המחקה לביצועי נכס המעקב" - אוקי אבל מה זה אומר בפועל? איפה פה אותה שקיפות שעליה מדברים ברשות?
לדברי הרשות, התיקון יבוא "להקל ולהרחיב את האפשרויות העומדות בפני מנהלי הקרנות בכל הנוגע לנכסים נוספים שניתן להחזיק בקרן מחקה". כאמור, זה לא מסביר הרבה.
מנגד, המשקיעים יוכלו לקבל יותר שקיפות: לדברי הרשות "תתווספנה דרישות גילוי חדשות שמטרתן לשפר את שקיפות הקרנות הפאסיביות. כיום, אין בידי משקיע בישראל כלים מספקים המאפשרים לו להשוות בין קרנות מחקות שונות. הצורך במידע חיוני זה מקבל משנה תוקף בקרנות הסל הנסחרות, לגביהן נדרשת שקיפות מקסימלית כדי לאפשר למשקיעים החלטת השקעה מושכלת, שכן המשקיע בישראל חסר יכולת להעריך את השווי ההוגן של קרנות סל לעומת מחירן בבורסה".
אלה השינויים:
· ביטול חובת העקיבה של 95% אחר המדד אשר קיימת היום ומעבר ל- "Best Effort".
· הרחבת הנכסים המותרים להחזקה בקרנות אלו.
· שיפור שקיפות המוצר והתאמת סטנדרט הגילוי לזה המקובל בעולם:
פרסום INAV (מחיר רציף) לכל קרן לאורך יום המסחר, פרסום הרכב נכסים מלא של הקרן טרם תחילת המסחר, פרסום עשרת ניירות הערך בעלי המשקל הגבוה ביותר במדד, פרסום טעות העקיבה והפרש העקיבה של הקרן, פרסום מרווח חציוני של הציטוט בקרנות הסל וגילוי יומי של מיקום הקרן ברצועת דמי הניהול המשתנים ככל וקיימים בקרן.
· תיקון ההוראה יכנס לתוקף חצי שנה מיום פרסומה הסופי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ההפך גואטה.ההפךאנונימי 15/01/2023 15:06הגב לתגובה זו0 0לשלול למנהלים כל גמישות ולקנוס אותם מעבר לחריגה מסויימת מהמדד הנעקב ואז התחרות תהיה על דמי הניהול בלבד מול כל עולם הקרנות העוקבות בעולם.והזול ביותר ינצח לטובתו של ציבור המשקיעיםסגור