
"בחצי השנה האחרונה אנחנו בשליש העליון של הטבלה" - למעשה כל ההפסד (אצל כולם) קרה במחצית הראשונה של 2022
התשואות של בית ההשקעות אלטשולר שחם גם השנה היו לא טובות. הוא נמצא במקום האחרון בכל הקטגוריות (קרנות השתלמות, גמל להשקעה, פנסיה ואחרות), ובפער משמעותי מהאחרים. הסיבה היא שחלק גדול יותר מתיק ההשקעות שלהם נמצא בחו"ל ביחס לבתי ההשקעות האחרים. זה משחק לטובת הבית כשיש עליות ופוגע קשות כשהבורסה המקומית חזקה יותר מהעולם. בשנת 2022 מדד ה-S&P500 ירד ב-20% והנאסד"ק ביותר מ-30%, וזאת כאשר הבורסה המקומית ירדה ב-10-12% בלבד. במציאות כזו (ותוסיפו את ההשקעה של אלטשולר בסין) ותקבלו פגיעה בתוצאות ביחס לאחרים. זה נכון בפנסיה, בקרנות ההשתלמות, בקופות הגמל להשקעה ועוד.
עם זאת, בראיון לביזפורטל, יאיר לוינשטיין, מנכ"ל בית ההשקעות, בטוח שההחלטה לשים נתח גדול יותר בחו"ל נכונה, והוא מקווה שכמו שהיא השתלמה בשנים הקודמות, בהם אלטשולר היה ראשון, כך היא תחזור להיות משתלמת בעתיד (ככל הנראה - כשהשווקים יחזרו לעלות) - "בשנים הקודמות היינו טובים גם בחודשים שהבורסות לא עלו. בשנה וחצי - שנתיים האחרונים האלוקציה (הקצאת תיק הכנסים. נ"א) שלנו הגיאוגרפיות בין ישראל לארה"ב הייתה שונה מאשר של המתחרים ולכן הצלחנו פחות - כי הבורסה בארץ ירדה פחות. אני לא יודע אם היום אנחנו בחשיפה גבוהה יותר או נמוכה יותר במניות מאחרים. אבל מה שעשה את ההבדל זה ישראל מול ארה"ב".
הייתם צריכים לבחור אחרת? לשים יותר כסף בישראל? לוינשטיין: "התשובה היא לא. אם תבקש מחמשת מנהלי ההשקעות הטובים בעולם לעשות אלוקציה בין ישראל וארה"ב, או באופן כללי לבחור כמה להקצות לישראל והעולם - אני לא חושב שמישהו היה שם מתקרב לרמת החשיפה שיש לנו. בסוף, אנחנו שמים 25% בישראל וצריך לזכור שישראל היא 0.12% מהתל"ג העולמי. אז הן מבחינת פיזור סיכונים והן מבחינת הגודל של ישראל בעולם לא נכון לשים חלק גדול מדי בישראל.
"הנתח שלנו בארץ היה השנה 25% כי זה מה שהאמנו שנכון. לצערנו בשנה האחרונה זה לא עבד. אבל כדאי גם לזכור שבחצי השנה האחרונה, מחודש יולי אנחנו בשליש העליון של הטבלה. במצטבר ב-6 חודשים יש שינוי מגמה ואנחנו טובים. אז נכון, אם מנתחים את השנה האחרונה, היא הייתה רעה לכולם. ולנו היא הייתה רעה יותר בגלל הפער בין ישראל לארה"ב".
- אלטשולר: נתח השוק בגמל המשיך להצטמצם; שיא בנכסי הפנסיה
- "לא כל ירידה היא כישלון ולא כל הזדמנות מצדיקה לקיחת סיכונים"
אבל אתם עדיין מתחת לכולם בפער גדול, למה חצי השנה האחרונה לא פיצתה?
לוינשטיין: "כי חצי השנה הראשונה הייתה מאוד רעה ביחס לאחרים. הפערים היו גדולים מאוד ולמרת זאת חצי השנה האחרונה צמצמה כי השוק האמריקאי היה טוב יותר במחצית השנה השנייה".
אבל צריך לומר את האמת - כשמסתכלים על התשואות במחצית השנייה למעשה אין הבדל כמעט בין בתי ההשקעות - כולם בסופו של דבר נמצאים בטווח די מצומצם של תשואות. התשואות הללו שליליות במידה קטנה. השווקים היו תנודתיים מאוד - פעם למעלה ופעם למטה והתוצאה היא קרובה לאפס (מעט מהצד השלילי).
מה יקרה השנה בשווקים? לוינשטיין: "יש בעיקר חוסר ודאות שכולם מדברים עליו. כולם מחכים לראות מתי יתחילו להשתלט על האינפלציה בארץ ובארה"ב. זה יכול לקחת עוד כמה חודשים. עד אז יכולה להיות תנודתיות, אבל שוק ההון צופה פני עתיד, כשהמשקיעים יבינו שהעלאות הריבית בארה"ב עשו את העבודה - השוק יעלה. נכון שהפד' הצהיר שייקח זמן עד שיורידו את הריבית אבל כשהמשקיעים יבינו שהיא חוזרת לאזורים טובים יותר - אני מעריך שהשוק יתחיל לעשות את התיקונים שלו". אז מתי נכון להיכנס לשוק? לוינשטיין: "אי אפשר לתזמן את השוק. אין מישהו שיודע לתזמן בדיוק מתי סוף הירידות או מתי השוק יתחיל לעלות. לכן אנחנו מנסה לעבוד על מה הן התחזיות קדימה".
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
איפה הערך של בתי ההשקעות אם כך? לוינשטיין: "כשריבית אפס ומחלקים באפס כל מספר זוכה. אבל היום הריביות גבוהות וזה כבר ניהול השקעות - יש אלטרנטיבות באג"חים, מח"מים שאפשר להתחיל לנסות לעבוד על המרווחים. עכשיו מנהל טוב צריך לבחור אפיקים שרוצים להיות בהם. לא רק מניות" "אנחנו מניחים שבעולם של ריביות גבוהות בתקופה הקרובה השוק עוד יכול להיות תנודתי. המשחק הוא מלחמה באינפלציה ועל זה צריך לעקוב. ובתוך המשחק הזה צריך לקבל את ההחלטות של כמה להגדיל, להקטין, באלו אפיקים לבוא ולהשקיע ועוד.
מה לגבי השקעות אלטרנטיביות? לוינשטיין: "אנחנו בהחלט נמצאים גם באפיק הזה. יש לנו בחלק מהמסלולים קרוב ל-10% ובאחרים 20%, כלומר זה חלק נכבד מההשקעות שלנו. זה מתפרס על כל הספקטרום של ההשקעות האלטרנטיביות".
איך התוצאות החלשות משפיעות עליכם? יש לכם פגיעה בהכנסות כמובן לוינשטיין: "הייתה יציאה של נכסים בעקבות התוצאות שלנו. במספרים מוחלטים זה נשמע מספרים גדולים אבל כדאי לזכור שכשיוצאים 2 מיליארד שקלים בחודש זה רק 1% מהנכסים. אנחנו עדיין מנהלים היום יותר מ-170 מיליארד שקל, עבור 2.5 מיליון לקוחות. אנחנו כמובן לא שמחים שכספים יוצאים וגם לא מתעלמים מזה, אבל המטרה שלנו להוכיח ללקוחות שעזבו שאנחנו טובים ולהוכיח שמי שנשאר שהם בחרו נכון.
"המשקיעים שלנו מכירים כמובן ומבינים את המצב. אבל המשכנו גם ברבעון האחרון וחילקנו דיבידנד ואפשר גם לראות את הרווח. אנחנו מנהלים את העסק במטרה להביא את התוצאות הטובות ביותר עבור הלוחות שלנו והמשקיעים".
- 11.אלי 25/01/2023 22:17הגב לתגובה זו"אנחנו כמובן לא שמחים שכספים יוצאים וגם לא מתעלמים מזה" - אתם כן מתעלמים ועוד איך. אני בתור לקוח מתקשר, מודיע שעוזב - ומה תשובה שאני מקבל - אנחנו נקבל כל החלטתך, אז תודה וכמובן שאני עזבתי
- ורד 26/01/2023 16:40הגב לתגובה זולאן עברת?
- 10.שי 24/01/2023 11:11הגב לתגובה זויש סיבה שהם מנהלים קרוב ל200 מיליארד שקל. המספר הזה לא מגיע אאוט אוף דה בלו.
- 9.פאם 23/01/2023 19:24הגב לתגובה זו.
- 8.ואתם שקעתם עמוק 23/01/2023 17:08הגב לתגובה זווהטבעתם עשרות מיליארדי שח של חוסכים שסמכו עליכם. קצת צניעות לא תזיק וגם תאוות הבצע בעמלות הפילה אתכם.
- 7.בני 23/01/2023 13:54הגב לתגובה זושנת 2022 גרמו לי 65אחוז הפסדים
- 6.לא מקום לפנסיונרים 23/01/2023 10:20הגב לתגובה זוגלעד חושב שהוא במשחק ברידג נכנס אול אין על סין ולא חשש לקחת גם ביטקוין... איפה ניהול סיכונים? בפועל הפסידו את התשואות החלופיות בנסדק וחטפו מהביטקוין. בקיצור לא ראויים לניהול כספי גמלאים..
- 5.השעון התקלקל (ל"ת)היבריס 23/01/2023 09:31הגב לתגובה זו
- 4.סיפורי מעשיות 23/01/2023 08:46הגב לתגובה זונכשלתם בהשקעות בשנתיים האחרונות , אז קצת צניעות וענווה לא תזיק
- 3.אנונימי 23/01/2023 08:10הגב לתגובה זוההתנהלות של אלטשולר במניות היתר שירשו מפסגות היא לכל הפחות ביזיון ואולי אף מעבר אם ימצא שזה היה בכוונה כדי להשפיע על התשואות של המתחרים המושקעים יותר בתל אביב. ללא כל הגיון למעט האמור, חיסלו עשרות אחזקות בכל מחיר וללא התחשבות בהשפעה על המניה. עשרות חברותמיתר שירדו בחצי השנה האחרונה עשרות אחוזים, יכוחות להודות לאטשולר ששפכו לתוך השוק את כל האחזקות כדי לנקות שורות. מעניין יהיה לראות את האחזקות שלהם ביתר תל אביב מול מחצית 2022
- 2.אורן 23/01/2023 08:04הגב לתגובה זוהדוק בישראל כרגע מתומחר ביתר כולם יודעים את זה, במיוחד לאור הממשלה החדשה שתרחיק משקיעים. במבט קדימה יש עדיפות גדולה להשקיע בחול. אז האסטרטגיה של אלטשולר עדיפה. מי שעובר עכשיו למתחרים עושה טעות
- בניטו 23/01/2023 18:23הגב לתגובה זופחחח האסטרטגיה של אלטשולר
- 1.נדב 23/01/2023 06:21הגב לתגובה זואתם משדרים גאווה שמייצרת לכם התנגדות ורצון לעבור לחברות מתחרות. מציע שתשנו את השפה לכזו שיותר משדרת צניעות ומדגישה את העובדה שלכולם יש תקופות לא טובות ולא באמת ניתן לחזות על פי ביצועי העבר את העתיד ולכן זה חסר טעם לעזוב.