הכניסה למדדי הדגל מהווה בוסטר של נזילות למניות הנכנסות; נזילות מתבטאת גם בתמחור

חברות ישראליות קטנות ובינוניות הנסחרות בוול סטריט שהיו נרשמות בבורסת תל אביב, היו יכולות ליהנות מתרומה ניכרת לנזילות ולסחירות במניה שלהן שכן רבות מחברות אלו הינן מועמדות טבעיות לכניסה למדדי הדגל של הבורסה
 | 
telegram
(3)

ימי עדכון מדדי המניות החצי שנתיים בבורסה הינם עתירי מסחר ובהם ובסמיכות להם פועלים לקוחות בעלי אינטרסים מגוונים ולפיכך מדובר בחגיגה של נזילות בבורסת ת"א. המסחר בשלב הנעילה בימי מסחר אלו מנקז את סך השינויים בשוק ההון במהלך חצי השנה שחלפה מאז העדכון הקודם לו.   

בשנת 2022 שהינה שנה מאתגרת באופן יוצא דופן בניהול השקעות, גילה הציבור הישראלי מחדש את מדדי הדגל של בורסת תל אביב, מדד ת"א-125, ת"א-35 ות"א-90, אשר גייסו יחד כ- 7 מיליארד שקל מתחילת 2023 ומנהלים יחדיו כ-32 מיליארד שקל מתוך כ-35 מיליארד שקל המנוהלים בכל מדדי המניות של הבורסה.

המסחר בשבועות הקודמים ליום העדכון ואף לאחריו מביאים לידי ביטוי את הזרמים והמגמות השונות ואף המנוגדות של השחקנים השונים במגרש הפיננסי. להלן תוצאות מחקר שערכתי במניות הנכנסות ויוצאות ממדדי ת"א-125 במהלך חמשת מועדי העדכון החצי שנתיים האחרונים (פברואר 2020 – פברואר 2022) תוך התייחסות להתפתחות מחזורי המסחר בתקופה שלפני ואחרי המועד הקובע לעדכון המדדים ומועד העדכון בפועל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

רקע
פעמיים בשנה, בחודשים ינואר ויולי, מתנהל המרוץ של החברות הוותיקות לשמור על מקומן במדדים ושל חברות חדשות להחליף את המניות הוותיקות במדדי הדגל עתירי ההשקעה של הבורסה. תוצאות מרוץ זה נקבעות עפ"י השינוי היחסי במחיר המניה ובאחזקות הציבור והיא משליכה הן על ההשתייכות במדד והן על משקל המניה העדכני במדד.

שינוי יחסי זה יכול שיגרום למניה לטפס למדד שווי שוק גבוה יותר לדוגמה מעבר ממדד ת"א- SME60 למדד ת"א-90 או לרדת למדד שווי שוק נמוך יותר, אך ברוב המקרים המנייה תישאר באותו מדד שווי שוק ואולם משקלה במדד צפוי להשתנות.

אחרי מירוץ זה עוקבים בעניין יצרני המוצרים הפיננסיים בבורסה ובייחוד מנפיקי קרנות הסל והקרנות המחקות המעוניינות בכמות מינימלית של שינויי הרכבים ומשקלים שכן על פי הרוב המכריע של המחקרים האקדמיים בנושא ריבוי תחלופה במדדים פוגע בתשואת המדד למחזיקים. מהצד השני של המגרש, מצויים השחקנים המתוחכמים המעוניינים בהיקף מקסימלי של שינויים, במטרה לנצל את ההיכרות עם השיטה והמתודולוגיה הפאסיבית הקשיחה על מנת להשיא רווחים במהלך המסחר.

במועד הקובע, שלושה שבועות לפני מועד העדכון בפועל, המירוץ מסתיים ונקבעים הפרמטרים אשר באמצעותם ניתן לקבוע, באופן סופי, את הרכבי המדדים. הרצון להיכלל במדדי הדגל כוללים בתוכם מניעים של יוקרה, כסף, חשיפה לשווקים בינלאומיים וסחירות גדולה יותר במניה, מעמד ואגו.

כאשר מדברים על כסף, הכוונה היא להיקף אחזקות הציבור בקרנות עוקבות המדדים של בורסת תל אביב. היקף האחזקות במדד ת"א-125 (כ-16 מיליארד שקל), במדד ת"א-35 (כ-8.1 מיליארד שקל) ובמדד ת"א-90 (כ-7.4 מיליארד שקל) מסתכם בכ-32 מיליארד שקל בעוד בקרנות עוקבות מדד ת"א-SME60 ות"א-צמיחה סך ההשקעה עומדת על כ-400 מיליון שקל בלבד (כ-1.25% מהסכום המרוכז בת"א-125). לא רק המכשירים הפאסיביים מגלים דריכות רבה לתחלופה במדדי הדגל של בורסת תל אביב, אלא גם מנהלים אקטיביים המנהלים כספים עצומים בשוק המניות הישראלי ועבורם מדדים אלו הם מדדי היחס לניהול רכיב ההשקעות המקומי.

בדומה למדדי דגל בולטים אחרים בעולם כולו, הרצון להיכלל במדדי הדגל יוצרים הרבה טלטלות ורעשים בשוק המניות, הן לפני המועד הקובע ועד לאחר  מועד הכניסה לתוקף, שבו מתבצע השינוי בפועל של הרכב המדדים.

מחקר
אוכלוסיית המחקר - מניות שנקלטו ונפלטו ממדד ת"א-125. גודל האוכלוסייה נע בין 11 מניות בעדכון פברואר 2021 (6 נכנסות ו-5 יוצאות) ל-20 מניות בעדכון אוגוסט 2021 (8 נכנסות ו-12 יוצאות).

ברשימת המניות הנכנסות למדד ת"א-125, נכללות מניות הנכנסות לת"א-35 ולת"א-90, המרכיבים יחדיו את מדד ת"א-125, ממדדי ת"א-SME60, ת"א-צמיחה ואף ממניות שנכנסו ישירות למדד ת"א-125 לאחר הנפקה, רישום כפול וכדומה. מול מניות הנכנסות למדד ת"א-125 ייבחנו המניות העושות את הדרך ההפוכה החוצה מהמדד ובכללן מניות מדד ת"א-125 הנמחקות מהמסחר.

תקופה נבדקת – 5 עדכונים חצי-שנתיים שבין פברואר 2020 לפברואר 2022.
מחזור המסחר – נמדדה השפעת המעבר על מחזור המסחר בין מניות מדדים עתירי השקעה מול יציאה ממדדים עתירי השקעה. בדיקת המחזור בוצעה תוך חלוקה ל-3 פרקי זמן, הכוללים חודש, חודשיים ושלושה חודשים לפני ואחרי מועד העדכון.
יש לציין כי יום העדכון עצמו אינו מהווה חלק מהתקופה הנמדדת מפאת היקף הפעילות הגבוה בכל מקרה ביום זה.

ממצאים
מחזור המסחר ביום עדכון מדדים - בכדי לאמוד את היקף הפעילות ביום העדכון עצמו, נמדדו כל ניירות הערך בהם חל עדכון מדד. היקף המסחר ב-21 מניות (בממוצע) המחליפות מדד הוא כ-1.7 מיליארד שקל !!. סכום זה מהווה כ-30% מכלל המחזור בימי עדכון העומד על כ-5.5 מיליארד שקל.

המחזור במניות המחליפות מדד גבוה פי כ-15 מהמחזור במניות אלו ביום "רגיל' בממוצע שנתי.

מחזור המסחר לפני ואחרי כניסה ויציאה ממדד ת"א-125
במניות אשר נפלטו ממדד ת"א-125 נרשמה ירידה במחזורים בטווח שבין כ-10% לכ-40% בין החודש שלאחר היציאה מהמדד לבין החודש שלפניו. ניתן להגיד כי הירידה במחזור המסחר מתרחשת כבר בחודש שלאחר העדכון, וללא שינויים דרמטיים נוספים בתקופה של חודשיים ושלושה חודשים. יוצא דופן הוא עדכון אוגוסט 2020 בו הירידה במחזורים באה לידי ביטוי רק בחודש השלישי לאחר השינוי ומגיעה לכ-20%. חריג זה ניתן להסבר ע"י הגידול החד במחזור במדד ת"א-SME60 בחודש שלאחר העדכון. אגב, אקדמית נעשו מחקרים רבים שהראו שנזילות משפיעה על מחיר השוק. משקיעים רוצים מניות עם נזילות ואם אין נזילות הם מתמחרים אותן במחיר נמוך יותר.   

במניות אשר הצטרפו לת"א-125 ניתן לצפות בשינויים יותר דרמטיים. בעדכון פברואר 2020 ניתן לראות גידול של כ-20%, כ-60% וכ-90% בחודש, בחודשיים ובשלושה חודשים שלאחר העדכון, בהתאמה. את הגידול שבין החודש הראשון לשני ניתן לשייך, בחלקו לפחות, לגידול בפעילות שחל עם פריצת מגיפת הקורונה במרץ 2020, אך דפוס זה חוזר על עצמו גם בעדכונים אחרים.

בעדכון אוגוסט 2020 הגידול עומד על כ-60% לאורך 3 התקופות שנמדדו. עדכון אוגוסט 2021 היה יוצא דופן בעוצמת הגידול – כ-115% (חודש), כ-100% (חודשיים) וכ-45% (שלושה חודשים). עדכון זה כלל 4 מניות (נאייקס, ורידיס, ריטיילורס וארגו) שנקלטו ישירות בת"א-90 לאחר הנפקה. מבדיקה של 4 מניות אלו עולה כי שיעור הגידול בהן עמד על כ-160%, כ-100% וכ-5% ב-3 התקופות האמורות, בהתאמה.

ניתן לומר, כי היכללות במדד ת"א-125 הינה בעלת תרומה גדולה לסחירות והנזילות של החברות הציבוריות ולהיפך.

לסיום אציין כי חברות ישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב אשר היו נרשמות ברישום כפול בבורסת תל אביב, היו יכולות ליהנות מתרומה ניכרת לנזילות ולסחירות במניה שלהם וכן לאחזקה פאסיבית ואקטיבית מוגדלת של הציבור הישראלי, שכן רבות מחברות אלו הינן מועמדות טבעיות לכניסה למדד הדגל, ת"א-125. אחזקות הציבור הישראלי מהוות עבור החברות גורם מייצב, בעיקר בתקופות של תנודתיות בשווקים והינה בעלת ערך כלכלי רב.

 
אלון אנקר, כלכלן מחלקת המסחר בבורסה לניירות ערך בת"א

 

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    אם אין אני לי
    רחמים בן אבו 22/01/2023 16:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה באמת נדירה. לאורך הים יש גלים יש עולם שנשבר לרסיסים, אבל לא לנצח! אבו.
    סגור
  • 2.
    מרתק!
    ענבל 19/01/2023 18:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ניתוח מרשים.
    סגור
  • 1.
    יוםי של ניתוח,כתבה בנויה לתלפיות
    אלכסנדר פסחוביץ 19/01/2023 17:12
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ניכרת העבודה וניתוח הנתונים המדוייק והסיסטמטי בכתבה זו. מרשים.. יישר כח אלון אנקר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות