"הרפורמה להכנסת תחרות לבורסה מתאימה לתוכנית הכלכלית של שר האוצר. מקווה שיתעדף את זה גבוה"
ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך, רגע לפני פרידה מהתפקיד - "אנו רוצים להיות במצב שבו כששחקן רוצה אלטרנטיבה לשירותי הבורסה בתחום הגיוס, הסליקה או המסחר, הוא יוכל לבצע זאת גם ממקומות אחרים, לא רק דרך הבורסה"
יו"ר הרשות לניירות ערך ענת גואטה התבקשה להמשיך עוד כחודשיים עד לעזיבתה את התפקיד. בחודשיים האלו שר האוצר החדש, בצלאל סמוטריץ' צפוי למנות מחליף-מחליפה לגואטה ששוחחה בוועידת ההשקעות של ביזפורטל על מצבו של שוק ההון. גואטה עברה קדנציה לא פשוטה עם ארבעה שרי אוצר. האמת שככה אי אפשר לעבוד, ועדיין גואטה הצליחה במשימה העיקרית שלה לפקח על השחקנים בשוק ההון ולשמור על שוק הון נקי מקטסטרופות. זה לא שאין פרשיות, הרצת מניות, מידע פנים. זה תמיד יהיה, ומה שהכי חשוב והוקפד לאורך הקדנציה שלה שהשחקנים יודעים שבודקים-מפקחים-ובוחנים אותם.
גואטה תיזכר כאחת שעמדה על שלה כשהיה צורך בכך וכאחת שהלכה עם האמת שלה, למרות שזה לא היה קל. גואטה מונתה על ידי משה כחלון שהיה שר האוצר. כחלון התגלגל להיות יו"ר יונט קרדיט שנפלה בקול תרועה רמה על רקע הונאות-גניבות-העלמות-הסתרת מידע וזיוף דוחות. כחלון אמר - זה לא קשור אליי, אני הגעתי אחרי. גואטה לא וויתרה ופתחה בחקירה. היו גם כאלה בעבר ש"דאגו" לא לחקור קרובים ומקורבים. גואטה לא כזו.
סטלה קורין-ליבר: "נחלק את זה לשלושה חלקים. אחד- לפני חמש שנים מה בעצם מצאת, מה המצב היום ואיך הוא יראה לדעתך עוד 5 שנים? אחר-כך אשמח לשוחח על התוצאות של העברת השליטה על הבורסה וגם על מה זה בעצם פלטפורמת השקעות חדשה ששר האוצר צפוי יחתום עליה".
גואטה: "סיימתי חמש שנים בתפקיד. שלשום. אני כרגע נמצאת בשלב של מציאת מחליף או מחליפה. מקווה שהתהליך יושלם בקרוב. הגעתי לרשות ניירות ערך מהשוק הפרטי. כל חיי הייתי בשוק הפרטי. מכירה את שוק ההון ואת רשות ניירות ערך גם מבחוץ. הייתה לי נקודת מבט לא של מישהו שהגיע מתוך המערכת. בזה היה לי יתרון גדול. אני בהחלט רואה יתרון גדול לאנשים שמגיעים מהשוק הפרטי למגזר הציבורי בזכות זה שהם מסוגלים לראות את הדברים אחרת. היות מסוגלים לעשות שינוי ממקום הרבה יותר חזק.
"אז חמש שנים. 4 שרי אוצר. הכוח הוא לבצע רפורמות מרחיקת לכת באמצעות חקיקה. מאוד היה קשה לקדם חקיקה ב-5 שנים האלה. אחד הדברים המרכזיים שאני הבאתי איתי הוא הנושא של פיתוח שוק. עבדנו על כל נושא פיתוח השוק בחמש שנים האלה בצורה משמעותית מכיוונים רבים ומגוונים. התכנית האסטרטגית, שלנו שלמעשה הושלמה בסוף שנת 2022, דיברה על פיתוח השוק הציבורי, על קידום חדשנות והטמעת טכנולוגיה. קידום תחרות ושמירה על שוק שהיא נר לרגלנו".
-שמירה על שוק הון נקי בריא וחזק, זה התפקיד המרכזי בסוף.
"נכון מאוד. אני בחרתי לפרש את החוק גם כפיתוח שוק, כיון שבסופו של דבר, אנו חיים בעולם גלובלי, משקיעים ותאגידים לא חייבים לגייס או להשקיע כסף דווקא בשוק ההון בישראל. העולם פתוח. היום באמצעות סמארטפון אפשר לבצע הכל בלחיצת כפתור לכן אם השוק לא יהיה הוגן, נפסיד משקיעים ותאגידים ולכן צריכים לתת גז חזק מאוד בכיוונים האלה. המשימה הלאומית שהרשות קיבלה על עצמה לפני 3 שנים והושלמה בחקיקה שנעשתה בסוף שנת 2021, היא פעילות נוספת שלנו כגורם מאסדר מוביל ברפורמת הבנקאות הפתוחה בנושא של מידע פיננסי פתוח.
"הרשות פועלת כדי להסדיר שוק עבור חברות פינטק. פרסמנו גם דוח מאוד חשוב בעניין הזה בשבוע שעבר. תעשיית הפינטק מאוד חזקה בפיתוח ובהצמחת החברות. אבל, היא לא מציעה שירותים לאזרחים בישראל בזמן שכניסה למתן שירותים בישראל הייתה יכולה לשפר את רמת התחרותיות בשוק הפיננסי".
-בערך חצי שנה אחרי שנכנסת הושלמה העברת השליטה בבורסה לניירות ערך, אז אני רוצה להבין. יש ויכוחים ביניכם? מה קרה לעמלות בזמן הזה? מה הציבור שמשקיע במישרין בעצמו או בעקיפין דרך החסכונות שלו, לא חשוב איזה, מה הוא הרוויח מזה?
"אז הרשות היא הרגולטור של הבורסה. מפקחים על פעילות הבורסה כפי שמפקחים על פעילות של מאות רבות תאגידים בתחומי פעילויות שונים. הבורסה עברה שינוי מבנה דרמטי בשנת 2018. בינואר הוטל עליי לבצע את המימוש של חוק שינוי מבנה הבורסה. החוק הושלם לקראת אמצע שנת 2017. כשאני נכנסתי בתחילת 2018 לקחתי את רוח החוק ולמעשה מימשתי אותה הלכה למעשה. אנו למעשה אפשרנו הפרטה מאוד מהירה של הבורסה וגם הנפקה במהלך שנת 2018. באוגוסט 2019 הבורסה הונפקה.
"למעשה, עברו מגוף שהיה בבעלות ובשליטה של בנקים, שהיו הלקוחות של הבורסה ובאופן לא מפתיע גם העדיפו שהבורסה תהיה לא רווחית וזאת הייתה הסיבה לחקיקה; עברו לגוף מונפק שהוחזק בשליטה מבוזרת על ידי בעלי מניות אשר מרביתם זרים מעבר לים. התהליך הזה היה מאוד מוצלח מבחינת שוק ההון הישראלי. הבורסה הפכה לגוף שפועל למטרות עסקיות, למטרות רווח.
"בנתיב הזה, גם נושא עדכוני תעריפים הונח על שולחננו מספר פעמים ותמכנו בו בכל מקום שהיה מקום לתמוך בו. עדיין חלק מרכזי היה נושא של פיתוח תחרות בתחום שירותי הבורסה. אנו רוצים להיות במצב שבו כששחקן רוצה אלטרנטיבה לשירותי הבורסה בתחום הגיוס, הסליקה או המסחר, יוכל לבצע גם ממקומות אחרים. לכן קיימנו את החוק. בעולם יש פעילות שוקקת חיים בתחום שירותי בורסה שנקראת 'אלטרנטיב טריידינד סיסטם'.
"אין רגולטור פיננסי בישראל שאין לו סמכות בסיסית לתת רישיון לגופים שהוא מפקח עליהם. מפקח על הבנקים יכול לתת רישיון לבנקים חדשים. מפקח על הביטוח לביטוחים. רשות ניירות ערך לא יכולה לתת רישיון בחוק לבורסות נוספות. החוק שהזכרת שעבר פעמיים ועדת שרים נקרא חוק בורסה ייעודית. החוק אמור לתת את הסמכות לרשות כדי לאפשר לנו להכניס פעילות חדשה לשוק ההון. למה הפעילות חשובה, מכיוון שהיום נמצאים בעולם מאוד טכנולוגי. הטכנולוגיה השתלטה גם על שווקי ההון בעולם ויש הרבה מאוד יוזמות טכנולוגיות מאוד יפות וטובות, חלקן מובלות על ידי יזמים ישראלים שמאפשרות תחרות בשוק שאין דרך להביאה לישראל".
-את השקת בעצם אפשרות-רישונות לשחקנים חדשים בשוק ההון שיציעו פלפטורמת השקעות. מי יעז להיכנס? איך מי שייכנס יוכל בכלל לשרוד. איך מגנים על החדשים והקטנים, איך מקצרים את זמני הבירוקרטיה?
"אני רוצה לומר שכשהיינו בתהליך החקיקה, בזמנים שהצלחנו לקדם את החקיקה, לפחות ברמת הממשלה, היו לא מעט יזמים שביקשו לפעול בישראל. מכיוון שהתהליך התארך, אני מניחה שחלקם התייאשו. המוטיבציה העסקית קיימת.
"אני מזמינה אתכם להסתכל בתזכיר החוק. כשהרשות מקבלת אחריות על בניית שוק ונושא אסדרת שוק הפינטק הוא דוגמה מצוינת לזה. העברנו את החוק בנובמבר 2021, נכנס לתוקף ביוני 2022 ובספטמבר נתנו רישיונות לשחקנים חדשים, וניתן לשחקנים נוספים. כשהרשות מקבלת אחריות, היא מבצעת ברמה הכי גבוהה שיכולה להיות. מדובר במתן אחריות וסמכות לרשות.
"נכון שזה ייצר אתגר ותחרות לבורסה. בעיניי זה תהליך מאוד בריא. במקום שאין תחרות השחקנים עלולים להירדם וגם לנהל את השוק ממקומות שלאו דווקא מועילים לציבור ולשחקנים בו. הכנסת תחרות לפעילות בורסה בישראל בדרך של יזמות טכנולוגית כפי שקורה בכל שוק, היא טובה לצרכנים".
-כל זה יקרה באופן מעשי וממשי שאנשים ייהנו ממנו נגיד תוך שנתיים?
"אם החוק היה עובר אתמול היינו משלימים זאת תוך שנה. זה לא מאוד מסובך. אלו פרויקטים שהבורסה היתה שותפה לחלקם. הדילברי יכול להיות יותר מהיר ממה שנדמה לנו".
-מה שנשאר לנו זה החתימה של שר האוצר החדש, שר האוצר הרביעי שנכנס לעניין הזה.
"מקווה שיתעדף זאת גבוה. זה מתאים לתכנית הכלכלית שלו".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.ביבי לא צריך להיות גאון.הורדת מס על הבורסה תוריד אתH 21/01/2023 19:03הגב לתגובה זו1 0מחירי הנדלן . תעביר משקיעים לבורסה . כמובן שהורדה של לפחות 5%-10%. אחרת זה בזבוז זמן . איך לא חשבתם על זה כבר לפני שנים .סגור
-
5.גרמתם לעליות מחירי הנדל"ן בגלל המס ההזוי 25% על הבורסהיוני 19/01/2023 16:18הגב לתגובה זו7 0משקיעים במקום להכנס לבורסה העדיפו לקחת את הכסף ולרכוש נדל"ן מה שהקפיץ מחירים מכל המשקיעיםסגור
-
4.הורדת המס ל 10% מיידי, הרסתם את הבורסה (ל"ת)אורן 19/01/2023 16:15הגב לתגובה זו7 0סגור
-
3.הורדת מס ההון על הבורסה ממס הגנבים 25% חמס שפוי 5% איןיותם 19/01/2023 16:15הגב לתגובה זו6 0סיבה שיגנבו אותנו בכל תחום. רוב המשקיעים בבורסה הם הציבור מעמס הבינייםסגור
-
2.עבודה שקטה וטובה (ל"ת)שני 19/01/2023 12:44הגב לתגובה זו0 4סגור
- טען עוד
-
1.גבירתי, מה שישפר את התחרותיות בשוק זה רק הורדת מס רווחיאריק 19/01/2023 12:39הגב לתגובה זו9 0הון ל20% במקום 25% והקניית אוריינות פיננסית כבר ברמת לימודים בתיכון. אחרת אנחנו נמשיך לשמוע על משקיעי נדל"ן שאין להם מושג בפיננסים ולכן קונים דירות גם עוד חמישים שנה.סגור
-
מסאיציק 19/01/2023 14:07הגב לתגובה זו7 0להוריד.את המס.מאז העלאת המס הרסתם את הבורסה הקפי המסחר נמוכים.להוריד את המס במיידיסגור