הפתעה: בנק ישראל תומך בהצעת נתניהו לפיקדון צמוד למדד מחירי הדיור

לפי ההצעה החדשה של בנק ישראל, הממשלה תציע פיקדון הצמוד למחירי הדירות לאוכלוסייה מוגדרת שהיא חסרת דירה בבעלותה. הפיקדון יוצע דרך הבנקים, שיתחרו במכרז על גובה הריבית, אבל הממשלה תבטיח את ההצמדה - הבעיה היא שמציעים את זה דווקא כששוק הדיור מתקרר ואולי אפילו מתחיל לרדת
 | 

היועץ הכלכלי לממשלה - בנק ישראל - מציע לאמץ את הרעיון של ראש הממשלה בנימין נתניהו ליצור פיקדון צמוד למדד מחירי הדיור: "הקושי להיחשף למחירי הדירות ללא רכישת דירה עלול להוביל להקדמת הביקוש לרכישתה, בעיקר בקרב זוגות צעירים", נכתב. "פיקדון בנקאי צמוד למחירי הדירות עשוי למתן את הקדמת הביקוש לרכישת דירה. הסיכון לממשלה מוגבל עקב מלאי הקרקעות הגדול המוחזק והממומש על ידי המדינה ועקב הכנסות המדינה ממיסי נדל"ן. המכשיר המוצע יצמצם במעט את הפוזיציה של המדינה בשוק הדיור ועשוי להקטין את התלות של הכנסות המדינה במחירי הדירות".

ההצעה החדשה, שהוגשה במסגרת תוכנית אסטרטגית של בנק ישראל למשק, אומרת למעשה שהממשלה תציע פיקדון הצמוד למחירי הדירות לאוכלוסייה מוגדרת שהיא חסרת דירה בבעלותה. הפיקדון יוצע דרך הבנקים, שיתחרו במכרז על גובה הריבית, אבל הממשלה תבטיח את ההצמדה.

על פניו, תוכנית מעניינת. אבל הנה הבעיה עם ההצעה הזו - מחירי הדיור עלו בחדות. עכשיו הם נעצרים ואפילו קצת יורדים. אז מה בעצם אומרים לנו בבנק ישראל? כשהמחירים עלו 'אכלתם אותה' ולא הייתם יכולים לקנות דירה, ועכשיו - קנו את הפיקדון הזה ושוב 'תאכלו אותה' אם מחירי הדיור יירדו עכשיו? 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בכל מקרה, תכנית בנק ישראל כוללת שישה נושאים נדרשים לקידום הכלכלה: פיתוח הון האנושי, תשתיות תחבורה, שוק הדיור, אנרגיה ואקלים, תשתיות דיגיטליות והמלצות הבנק לטיפול ביוקר המחיה. המלצות הבנק הוצגו על ידי הנגיד לראש הממשלה בנימין נתניהו, וגם לשר האוצר ושר הכלכלה (הנה עיקרי ההמלצות).

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הסביר כי התכנית הוגשה "לאחר כמעט שלוש שנים בהן רבצה על המשק עננת הקורונה. מבחינות רבות הדביק המשק הישראלי בשנה האחרונה את הפערים המקרו כלכליים שנוצרו בתקופת הקורונה: צמיחת התוצר שבה למסלולה ארוך הטווח והתעסוקה הדביקה את שיעוריה טרם המגפה".

מה עוד הומלץ בתחום הדיור? המטרה לפי הדוח, היא לאפשר רכישה או שכירות של דירות במחיר בר השגה. מחירי הדירות עלו בשנה האחרונה בקצב מהיר של 20% ובמצטבר ב-100% ב-12 השנים האחרונות. "המפתח להוזלה בת-קיימא במחירי הדירות, לצד אספקת כמות ראויה לצרכי האוכלוסיה, מצוי בהרחבת ההיצע", נכתב בדוח, בדיוק רב למה שאנחנו שומעים ללא הרף בחודשים האחרונים. "צעדים בצד הביקוש (למשל תוכניות סבסוד) מורידים מחירים (לכלל האוכלוסיה או לזוכים בסבסוד), אך אינם מרחיבים את כמות הדירות הזמינה. לכן, נכתב, החל משנת 2021 היצע הדירות החדשות עלה לרמה גבוהה. כמו כן, חלק הדירות שמאושרות בוועדות מחוזיות (ולא בותמ"ל) עלה - דבר המשפר את הסנכרון בין תכנון הדיור לתכנון התשתיות". עוד נכתב כי "בשל גידול האוכלוסייה המהיר יש צורך לשמר היצע גבוה בכל שלבי התכנון והבנייה. מבנה הארנונה יוצר תמריץ שלילי לקידום בניה למגורים על ידי הרשויות המקומיות. ניתוח שנערך בחטיבת המחקר הראה שתועלות בגין ציפוף באמצעות התחדשות עירונית במרכז מטרופולין גבוהות מאלו של בניה בשולי המטרופולין".

פרופ' ירון הסביר כי "שלל ההתפתחויות העולמיות והמקומיות בשנה שחלפה הראו כי אין רגע דל בכלכלה של ימינו. אירוע רודף אירוע והשפעותיהם האפשריות על המשק העולמי והישראלי נרחבות. בשנה  האחרונה האינפלציה עלתה במהירות, פרץ משבר עולמי של היצע חומרי אנרגיה ומזון, שווקי  ההון ספגו ירידות חדות, מתחוללת מלחמה באירופה ואירועי אקלים פקדו מקומות שונים בעולם. אלה חידדו ביתר שאת את חשיבותה של מדיניות כלכלית אחראית".

מול התאוששותו המרשימה של המשק הישראלי ממשבר הקורונה, כתב ירון, "עומדת נחיתותו בשורה של  נושאים תשתיתיים, ובעטיה רמת החיים בישראל נמוכה יחסית למדינות OECD. בנק ישראל  פרסם ב-2019 דו"ח מיוחד שהצביע על פריון העבודה הנמוך בישראל כגורם מרכזי לפער ברמת  החיים בין ישראל למדינות מפותחות אחרות, והמליץ על דרכים להגדלתו. בזמן שחלף מאז, נותרו בעינם הנושאים האסטרטגיים עמם צריכה להתמודד הכלכלה הישראלית". הוא ציין גם כי ההון האנושי - הנבנה על ידי מערכת החינוך - הוא מרכיב קריטי בצמיחתם של משקים  מודרניים. עוד כתב, כי מרכיב מרכזי בפער הפריון בין ישראל למדינות המפותחות הוא מלאי ההון הפיזי הנמוך, ובפרט מלאי התשתיות. במכתבו התייחס גם למשבר האנרגיה הנוכחי, עליו כתב כי "השנה התחדד ביתר שאת המתח הקיים בין שימור ביטחון אנרגטי ברמת  המשק לבין קידום יעדים סביבתיים ארוכי טווח, אותם יש לקדם מבלי לפגוע ביכולתם של האזרחים לצרוך אנרגיה".

הוא התייחס גם לחלקו של מגזר ההייטק בתוצר. "למרות גודלו ותרומתו הניכרת של המגזר לכלכלה ולחברה, סובל המשק הישראלי מפערים  טכנולוגיים ניכרים בין ענפי המשק ובהבדלים ניכרים בסיכוייהם של ילדים שגדלו במקומות שונים להשתלב בתעסוקה בענפים ועסקים בעלי פריון גבוה". המרכיבים השונים המשפיעים על פריון העבודה, הוא טוען, תלויים זה בזה. האם כעת כל אזרח בישראל יוכל להנות מעליית מחירי הדיור, אם תהיה כזאת, מבלי לרכוש דירה?

אם התכנית תצא לפועל, נראה שישראלים רבים שאינם בעלי דירות ינסו לקחת בה חלק.

תגובות לכתבה(24):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 20.
    ההצמדות הם אסון. בלי הצמדות, מחירים יורדים...
    אדם אליוט 31/01/2023 10:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ההצמדות הן פינוק שמרדי8 את כולם.
    סגור
  • 19.
    מדד הבניה צפוי לרדת !!! (ל"ת)
    אריק50 31/01/2023 09:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 18.
    פיקדון במדד מחירי הדיור כאשר הוא נמצא בשיא ?רעיון גרוע (ל"ת)
    קשקש 31/01/2023 07:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 17.
    מי הטיפש שישקיע כספו בפקדון כזה???
    קופנזה 31/01/2023 00:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מחירי הדיור בדרך לעלות? הריבית בדרך לרדת? כשמדינה מציעה דבר כזה מחירי הדיור ככל הנראה בדרך למטה חזק חזק
    סגור
  • 16.
    דע לאן לפני
    אחד! וגם אחד! 30/01/2023 23:06
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הזמן מתקתק... תיק תק תיק תיק... עד שיום אחד אומרים לו לאדם "קדימה... עולים למעלה" -> עֲקַבְיָא בֶּן מַהֲלַלְאֵל אוֹמֵר: הִסְתַּכֵּל בִּשְׁלשָׁה דְּבָרִים וְאִי אַתָּה בָּא לִידֵי עֲבֵרָה: דַּע מֵאַיִן בָּאתָ, וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ, וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן. מֵאַיִן בָּאתָ? מִטִּפָּה סְרוּחָה. וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ? לִמְקוֹם עָפָר, רִמָּה וְתוֹלֵעָה. וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן? לִפְנֵי מֶלֶךְ מַלְכֵי הַמְּלָכִים הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא". (אבות פ"ג מ"א)
    סגור
  • טען עוד
  • 15.
    הפתעה חחח
    מעניין 30/01/2023 22:35
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כרגיל העצות מבנק ישראל הן בעיתוי הכי גרוע.. בדיוק כמו שדחפו מסכני נדלן להתמנף למוות במשכנתאות בריבית משתנה, שניה לפני עליות הריבית הרצחניות, הם ממליצים עכשו ליפול במדד הדיור תוך כדי שהוא קורס… פשוט למטומטמים בלבד…
    סגור
  • 14.
    אפשר לעשות פיקדון בחסר
    שורטיסט 30/01/2023 21:02
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כלומר שורט ?
    סגור
  • 13.
    לא כל צעיר היום צריך לקנות דירה באזורי שיא הביקוש
    כלכלן 30/01/2023 18:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מספיק שיקנה מסביב לאותם אזורים, יש אכן מקומות זולים כאלה גם היום: ראש העין, נתניה, חריש ועוד. אפשר גם לקנות בבאר-שבע או בחיפה ולהשכיר. הפוליטיקאים מפחדים להגיד את האמת לצעירים: המשמעות של ירידת מחירים באזורי הביקוש ובמרכז, היא פגיעה בפריפריה, כי היא תיגרום לכל הצעירים לנהור למרכז במקום להשביח את הפריפריה, מה שמגדיל פערים דרסטית וגם פוגע במצביעי הימין מהפריפריה.
    סגור
  • 12.
    בשביל להוריד את המחיר צריך לתת לכולם אפשרות להשקיע
    אלי 30/01/2023 16:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צריך לגרום לכל האנשים שיש דירה שניה ומעלה לעדיף להשקיע בפיקדון על פני קניית דירה ואז מחירי הדיור ירדו.
    סגור
  • 11.
    המערכת כרגע על כרעי תרנגול
    רבקה 30/01/2023 14:30
    הגב לתגובה זו
    2 1
    ורוצים שהציבור יפקיד את כספו באמצעות הבנקים. כשיהיה כסף דיגיטלי, ההפקדות בבנק יוכלו פשוט להעלם בלחיצת כפתור.
    סגור
  • 10.
    עוד תרגיל
    דני 30/01/2023 14:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הרי רוב האוכלוסיה הזו הם אלה שהגיעו מאוקראינה ורוסיה וכל מה שהם רוצים זה לסדר לזקנים שלהם דיור להמשך חייהם ולנסוע לארצות הברית או קנדה או אוסטרליה אז מה עם הספרדים הדפוקים ימשיכו להיתקע פה
    סגור
  • 9.
    הנדלן בדרך לירידה
    רעיה 30/01/2023 14:18
    הגב לתגובה זו
    9 0
    פתאום הבנק מציע הצעה כזו כשהנדלן בדרך לירידה? נוכלים
    סגור
  • 8.
    איי לבן הארמי
    מאור 30/01/2023 14:17
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגול השיער. עכשיו נזכרת להציע זאת אחרי 15 שנות גאות בנדלן בשלטונך? עתה כשמחירי הדיור צפויים לדשדש ואף לרדת ע"פ כל התחזיות עקב הריבית הגבוהה?! נוכל ארור.
    סגור
  • 7.
    ומה קורה שהמדד יורד?
    שלומיד 30/01/2023 14:08
    הגב לתגובה זו
    5 0
    זעקות שבר על כל שצמוד למדד הדיור
    סגור
  • 6.
    מלכודת
    יוסי 30/01/2023 14:05
    הגב לתגובה זו
    6 0
    בנק ישראל מומחה לעשות צעדים נכונים בזמן הלא נכון (בכוונה?). כמו שהגדיל את היכולת להגדיל את חלק הפריים במשכנתא דקה לפני עליית הריביות גם כאן מציע פיקדון צמוד למדד מחירי הדירות דקה לפני התחלת הירידות.
    סגור
  • אל תשכח
    ZZ 30/01/2023 17:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שקודם הוא חסם רק לשליש את המשכנתא כשהריבית צנחה לאפס... רק נזק
    סגור
  • 5.
    כמובן שצריך להיות פטור ממס כמו שיש על דירה יחידה (ל"ת)
    אוהד 30/01/2023 13:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    פושעים יודעים שהנדלן בדרך לקריסה
    רועי 30/01/2023 13:20
    הגב לתגובה זו
    13 0
    פושעים שיודעים שהנדלן בדרך לקריסה הם ממציאים מדד צמוד למחירי הנדלן כמה רועה.....
    סגור
  • 3.
    לא הפתעה
    לרון 30/01/2023 13:11
    הגב לתגובה זו
    2 0
    פשוט עיסקת קח ותן
    סגור
  • 2.
    לא מאוחר מידי?
    לרון 30/01/2023 13:06
    הגב לתגובה זו
    7 0
    הסיכוי לירידת מדד הדיור גדול,ואם יתממש אזי איפה הרווח?
    סגור
  • 1.
    ואיפה יגורו? בבנק (ל"ת)
    מאיר 30/01/2023 12:46
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
  • בשכירות עד שיחסכו מספיק כסף לדירה משלהם. (ל"ת)
    אוהד 30/01/2023 13:25
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • את המדינה
    לרון 30/01/2023 13:14
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מעניין רק דבר אחד כ ס ף,פיננסים! לא יהיו מגורים אז לא,מי אמר שכדאי לקנות ואח"כ מה יעשו במנוסה? עדיף להשקיע ביהלומים וזהב
    סגור
  • יגורו בשכירות וההון העצמי יישב בבנק ויגן עליהם
    אלי 30/01/2023 13:11
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כל עוד ההון העצמי בבנק ממודד למחירי הדירות אז בטווח ארוך אין שחיקה ריאלית ובעתיד אם יחליטו לרכוש אז ישתמשו בכסף ולא יצטרכו לקנות לפני הצורך הקונקרטי. יאפשר גם מוביליות ולעבור ממקום למקום בשכירות הרבה שנים . זה למעשה חלופה של לרכוש דירה קטנה ולהשכיר אותה ואז לשכור במקום אחר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות