"שוק ההון הוא מעמודי התווך של הכלכלה הישראלית"
יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, הגישה לשר האוצר, ח"כ בצלאל סמוטריץ', את הדוח על פעילות הרשות בשנת 2022. הרשות פעלה בהתאם לתכנית אסטרטגית רב שנתית שביסודה עמדה התפיסה שלפיה פיתוח שוק ההון הציבורי הוא רכיב חיוני בישראל וחלק מן האינטרס הלאומי. שוק הון פעיל הוא רכיב הכרחי לפעילות כלכלית ומנוע לצמיחה, לפיתוח תעסוקה, להגברת התחרות ולהורדת יוקר המחייה. מטרת התוכנית הייתה קידום טובת ציבור המשקיעים באמצעות שמירה על שוק הון הוגן ופיתוח שוק משוכלל, מגוון, חדשני ותחרותי. כל זאת, כדי למצות את הפוטנציאל הטמון בשוק ההון עבור כלכלת ישראל ועבור אזרחיה.
שר האוצר, ח"כ בצלאל סמוטריץ', אמר במקביל להגשת הדוח: "שוק ההון הינו אחד מעמודי התווך של הכלכלה הישראלית ובעל תפקיד חשוב כספק הון ואשראי לצמיחת החברות והמשק. אנו עוקבים אחרי ההתפתחויות במערכת הפיננסית העולמית – ומבינים את ההשלכות של התממשות הסיכונים. לכן, אני רואה חשיבות רבה בשמירה על שוק ההון ועל המערכת הפיננסית שיבטיחו לציבור ולמשק יציבות וביטחון פיננסי. אני מבקש להודות ליו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, על עבודתה המקצועית".
יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, אשר צפויה לסיים חמש שנות כהונה בתקופה הקרובה, אמרה: "שקיפות, אמון וודאות הם תנאי סף חיוניים למשקיעים בשוק מתפקד, המאפשרים תשתית אפקטיבית והוגנת. בשנים האחרונות, שוק ההון הישראלי עשה כברת דרך משמעותית והוכיח את איתנותו ואמון המשקיעים בו, לרבות בתקופות של שווקים גועשים וחוסר יציבות. על כן, מוטלת עלינו האחריות להמשיך ולספק ביטחון וודאות על מנת לצמצם סיכונים ולא לייצר פתח לרגרסיה בתהליכים החיוביים שנבנו בעמל רב".
את פעולות הרשות, בהתאם לתוכנית האסטרטגית, הנחו ארבעה עקרונות מרכזיים: שמירה על שוק הוגן; ביסוס והרחבה של שוק ההון הציבורי; קידום החדשנות והטכנולוגיה בשוק ההון וקידום התחרות בשוק ההון. עקרונות אלה נועדו לקדם את שוק ההון הישראלי ולפתחו לכדי שוק הון חזק, מתקדם ותחרותי שישרת ויפתח את הכלכלה הישראלית. לשם כך, בין היתר, הצהירה הרשות כי בכוונתה לפעול להסרת חסמים ולהתאמת האסדרה (רגולציה); לאמץ תפיסת אסדרה גלובלית; לפעול להשקת מוצרי השקעה חדשים; לשלב חדשנות, עכשוויות ואמצעים טכנולוגיים בעבודת הרשות ובעבודת הגופים המפוקחים; ולהוביל מדיניות אכיפה אשר תחזק את אמון הציבור והחברות בשוק ההון.
הרשות הדגישה את עיקרי העשייה בשנה החולפת:
שמירה על שוק הון הוגן - בשנה החולפת הרשות פעלה באמצעות אכיפה במגוון תחומים במטרה לשמור על הוגנות שוק ההון. הרשות פועלת בשלושה תחומי אכיפה: אכיפה פלילית, אכיפה מנהלית ומעורבות בהליכי אכיפה פרטית. בשנת 2022, מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר, פתחה 15 תיקי חקירה ובירור מנהלי. בשנה זו המחלקה טיפלה ב - 12 תיקים נוספים משנים קודמות. חלק ניכר ממשאבי המחלקה הוקדש לטיפול בחקירות תיקי הונאת משקיעים ותיקי מעילות בחברות ציבוריות העוסקות באשראי חוץ בנקאי. בחמש השנים האחרונות נפתחו 85 תיקים, מהם 44 תיקי חקירה פליליים ועוד 41 תיקי חקירה מנהליים. יש לציין כי בתיק חקירה ממוצע קיימים כ 80 מיליון מסמכים ולכן הרשות השקיעה בשנים האחרונות משאבים לקידום דיגיטציה של העבודה על תיקי חקירה.
בשנה החולפת הוגשו שמונה כתבי אישום בתיקים פליליים וזאת בנוסף לטיפול בשישה ערעורים שנוהלו בבית המשפט העליון.
כמו כן, בשנת 2022 נפתחו הליכים מנהליים ב־12 תיקים, חלקם תיקים פליליים שנסגרו בפרקליטות והועברו לבדיקה מנהלית. בשנה החולפת טופלו 16 תיקים על ידי מחלקת אכיפה מנהלית.
שיתופי פעולה בינלאומיים באכיפה ובחילופי מידע: בשנת 2022 טיפלה הרשות ב-25 בקשות סיוע שהגיעו מרשויות זרות, מתוכן תשע בקשות סיוע לקבלת מידע וסיוע בחיקורי דין, 12 בקשות לבדיקת כשירות ומהימנות, וארבע בקשות שונות אחרות. בשנה החולפת שלחה הרשות לרשויות זרות ארבע בקשות סיוע לקבלת מידע ולסיוע בחיקורי דין וחמש בקשות לבדיקת כשירות ומהימנות.
בנוסף, בשנת 2022 חתמה הרשות על מזכר הבנות עם רשות ניירות הערך האירופית (ESMA) שעניינו שיתוף פעולה ושיתוף במידע בנוגע לפיקוח על המסלקות. עם החתימה על מזכר ההבנות הושלמה הגשת החומרים מטעם הרשות כתמיכה בבקשת מסלקת הבורסה להכרה כמסלקת "חוץ" באיחוד האירופי. לפני מספר חודשים קיבלה הרשות אישור equivalence מהנציבות האירופית שמשמעותו היא כי הנציבות מכירה בטיב הפיקוח של הרשות על המסלקות, באיכות ניהול הסיכונים והגנה על המשקיע. לאחרונה, ESMA הכירה במסלקת הבורסה בתל אביב וזו תוכל לשמש גופים בינלאומיים.
עריכת ביקורות: הביקורת היא כלי חשוב בארגז כלי הפיקוח – המאפשר בדיקה מעמיקה של ציות הגופים המפוקחים להוראות הדין ולכללי האסדרה החלים עליהם, המגבירה את ההרתעה ואת רמת הציות שלהם. הביקורת היא אמצעי משלים לפעילות הפיקוח השוטף שמבצעות מחלקות הפיקוח. במהלך שנת 2022, בוצעו עשרות ביקורות על גופים מפוקחים כגון: תאגידים מדווחים, מנהלי קרנות נאמנות, מנהלי תיקי השקעות, חברי בורסה ועוד. בתוך כך, השנה בוצעה ביקורת רוחב בנושא הגילוי על אודות סיכוני סייבר, לאור המעגל המתרחב של תאגידים המושפעים ממתקפות סייבר. בהסתמך על ממצאי הביקורת, פרסמה הרשות דוח ריכוז ממצאי הביקורת וכן עדכון לעמדת הסגל המיועדת לתאגידים מדווחים, במסגרתה הובהר באשר להיבטי הגילוי של סיכוני סייבר הנדרשים ולאופן ניהולם.
טיפול בהשקעות לא מפוקחות: מחלקת ביקורת והערכה בוחנת אם פעילותם של מיזמים שונים, בתחומים הרלוונטיים לפיקוח הרשות, עולה בקנה אחד עם דיני ניירות ערך. אם פעילות מסוימת אינה עולה בקנה אחד עם דרישות הדין, מפעילה הרשות את סמכויותיה השונות ופועלת להפסקת ההפרה, ובמקרים הנדרשים – נוקטת הליכי אכיפה. בשנת 2022 בדקה מחלקת ביקורת והערכה, בשיתוף המחלקות המפקחות, עשרות מיזמים שונים, הוציאה מכתבי אזהרה במקרים שבהם נמצאו הפרות של דיני ניירות ערך ובמקרים המתאימים יזמה הליכי אכיפה.
ענף אשראי חוץ בנקאי: כחלק מן הפיקוח השוטף של הרשות על סקטורים מרכזיים בשוק ההון, ובתגובה לאירועים שהתרחשו בשנת 2022 בחברות הפועלות בסקטור האשראי החוץ בנקאי, החליט סגל הרשות לרכז מאמץ אסדרתי מיוחד: פיקוח מוגבר, אסדרת הגילוי בענף זה וכן בחינת נאותות הדיווח הכספי של החברות בענף, לצד פעילות האכיפה של הרשות. ניתן לציין מספר פעולות של הרשות בתחום זה בשנת 2022- בחודש יולי פרסם סגל הרשות דרישת גילוי בדוחות העיתיים על הסיכונים התפעוליים המרכזיים בחברות האשראי החוץ בנקאי, כדי להדגיש בפני ציבור המשקיעים סיכונים אחדים המאפיינים תאגידים הפועלים בתחום זה; מחלקת תאגידים, בשיתוף עם מחלקת הביקורת, החלה בבדיקה מעמיקה של מכלול ההיבטים הקשורים להכרה ולמדידה של הפסדי אשראי במסגרת ביקורת רוחב המבוצעת על כמה חברות בענף האשראי החוץ בנקאי.
פורום +35 לקידום גיוון מגדרי בקרב הגופים המפוקחים: באוקטובר 2021 הוקם פורום 35 פלוס על ידי יו"ר רשות ניירות ערך, גב' ענת גואטה, במטרה לקדם גיוון מגדרי בדירקטוריונים של הגופים המפוקחים על ידי הרשות. בין עיקרי פעילות הפורום בשנת הדו"ח – מפגשים רבי משתתפים.ות להעלאת המודעות; סקר בקרב תאגידים מדווחים, ממנו עולה כי בכ 75%-מהתאגידים אין מדיניות בעניין גיוון הון אנושי או מגדרי ובכ-65% מהתאגידים הדירקטוריון לא דן בנושא גיוון הון אנושי או גיוון מגדרי בהנהלה ובדירקטוריון בשנתיים האחרונות; הושק אתר פורום +35 אשר נועד לייצר שקיפות ולהנגיש מידע ונתונים, ובכלל זאת סטטוס גיוון מגדרי בקרב הגופים המפוקחים, מועדי אסיפות למינוי דירקטורים חיצוניים, מועדי סיום כהונה של דירקטורים חיצוניים, ועוד; פורסמה להערות ציבור טיוטת הצעה לתיקוני תקנות בעניין גיוון הון אנושי בדירקטוריונים של תאגידים מדווחים, אשר מבקשת לקבוע חובת גילוי לתאגידים מדווחים, למנהלי קרנות נאמנות ולחברות ניהול תיקים גדולות בנוגע לגיוון מגדרי בדירקטוריון וכן לגבי מדיניות בעניין גיוון הון אנושי; ופורסמה הוראת הרשות למנהלי קרנות ולבעלי רישיון גדולים ומערכי הייעוץ בבנקים בדבר שילוב שיקולי סביבה, חברה וממשל בתהליכי קבלת החלטות השקעה או ניהול סיכונים.
ביסוסו והרחבתו של שוק ההון הציבורי- בשנת הדוח, פעלה הרשות במגוון דרכים במטרה להמשיך לבסס ולהרחיב את שוק הון הציבורי. הרשות קידמה מספר הצעות ותיקוני חוק חדשניים שתואמים את המגמות החדשות בשוק ובמערכת הפיננסית. המשיכה לעודד דיווח בנושא ESG, יצרה מרחב למגוון מכשירי השקעה פוטנציאליים בשוק המקומי, עודדה הנפקות של חברות מהחברה הערבית ועוד.
הצעה לתיקון תחולת דיני ניירות ערך בנוגע לנכסים דיגיטליים: בשנים האחרונות התפתח בעולם ובישראל מעין שוק הון אלטרנטיבי של מוצרי השקעה ומתווכים בהשקעות המציעים לציבור מוצרים פיננסיים חדשים המבוססים על טכנולוגיות מתקדמות, בהם נכסים דיגיטליים. נכסים אלו מבוססים על טכנולוגיות רישום מבוזר, כדוגמת בלוקצ'יין, כדי להציג דיגיטלית העברה ואחסון של זכויות מסוגים שונים. בניגוד לעולם ההשקעות המסורתי, שוק זה פועל בהיעדר אסדרה ופיקוח. לצד ההזדמנויות שמייצרים נכסים אלה והטכנולוגיה שבבסיסם, השקעה של הציבור בנכסים דיגיטליים מייצרת סיכונים גבוהים.
בדו"ח שפרסם אגף הכלכלנית הראשית של משרד האוצר, שהוכן בהשתתפות כלל המאסדרים הפיננסים, בהם רשות ניירות ערך, הומלץ לתקן את חוקי ניירות ערך תוך מתן גמישות לשינוי הכללים, כך שיתאימו להשקעות מסוג זה. בהמשך לכך, מקדמת הרשות תיקוני חקיקה לביצוע ההתאמות הנדרשות להטמעה של תחום הנכסים הדיגיטליים בדיני ניירות ערך. ההצעה פורסמה להערות הציבור באתר הרשות בחודש דצמבר 2022 לשם המשך קידום הליך החקיקה.
בורסה ייעודית: כדי להיערך להקמתן של בורסות ייעודיות בישראל, הובאה למליאת הרשות הצעה לתיקון תקנות ניירות ערך שבה תיקבע אגרת רישוי לבורסה ייעודית ומסלקה. ההצעה אושרה בשני דיונים שונים בוועדת שרים וכעת, לאור חילוף הממשלה, נדרש אישור ועדת שרים מחדש.
קרן גידור בנאמנות: בשנת הדוח פורסמו ההוראה הזמנית למנהלי הקרנות והנאמנים בנוגע לנכסים שמותר לרכוש ולהחזיק בקרן גידור בנאמנות. בהתאם להוראות אלו, ניתן יהיה להקים קרנות גידור בנאמנות אשר ינוהלו על פי מאפייניהן ודפוסי הפעילות שלהן כקרנות גידור, אלא שיהיו תחת פיקוח, ככל קרן נאמנות. לצורך כך, ניהול קרן גידור בנאמנות יתאפשר תחת הקלות בהגבלות כמות שונות החלות על קרנות נאמנות.
שיקולי סביבה, חברה וממשל (ESG): בשנת הדוח פרסמה הרשות הוראה שמטרתה לעודד מנהלי קרנות, בעלי רישיון גדולים, ומערכי הייעוץ בבנקים לקיים תהליך לבחינת עמדתם בנוגע להכללת שיקולי ESG בעבודתם ולתת לה ביטוי, בהמשך להתפתחות ולמגמה הקיימת בעולם בתחום זה.
מתן רישיונות לנותני שירותי מידע: חוק שירות מידע פיננסי נכנס לתוקף בחודש יוני 2022, ובתוך שלושה חודשים מכניסתו לתוקף נתנה רשות ניירות ערך ארבעה רישיונות לחברות הנותנות שירותי מידע פיננסי. גופים בעלי רישיון או אישור למתן שירות מידע פיננסי, יכולים לקבל הרשאת גישה למידע פיננסי של לקוחות, בהסכמתם המפורשת ובאמצעות תקני בנקאות פתוחה מאובטחים ומוצפנים. בחודש פברואר 2023 הוענקו ארבעה רישיונות נוספים לנותנות שירותי מידע פיננסי. רשימת נותני השירות בעלי הרישיון מפורסמת באתר הרשות.
רישוי ופיקוח על נותני שירותי תשלום: בשנת הדוח נערכה הרשות לאסדרה של תחום הרישוי והפיקוח על גופים חדשים בתחום שירותי התשלום. לשם כך, פורסם בחודש ינואר 2022 תזכיר חוק אסדרת העיסוק בשירותי תשלום להערות ציבור אשר קובע דרישות רישוי ופיקוח על גופים אלו. במהלך שנת 2022 פעלה הרשות לפתוח את השוק ולעודד כניסה של חברות פינטק בינלאומיות המספקות שירותי תשלום, על בסיס תקנות של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, המעניקות פטור מרישוי, לחברות שקיבלו רישיון מרגולטורים מקבילים באיחוד האירופי, בריטניה וארה"ב.
תכנית Data Sandbox : רשות החדשנות ורשות ניירות ערך השיקו בתחילת שנת 2020 את תכנית Data Sandbox, במסגרת תכנית הפיילוטים כדי לאפשר לחברות ישראליות בטא סייט – מגרש משחקים לבחינה של טכנולוגיות מתקדמות. חברות אלו ביצעו פיילוטים עם לקוחות הקצה שלהן - רשות ניירות ערך, גוף פיננסי או הציבור הכללי. לחברות הפינטק המשתתפות בפיילוט מתאפשרת גישה למאגרי המידע של רשות ניירות ערך ולנתוני המסחר של הבורסה לניירות ערך. כמו כן, החברות שנבחרו לתוכנית מקבלות מימון בהיקף של 30% – 50% מהוצאות הפיילוט וליווי רגולטורי של סגל הרשות בכל הסוגיות הנוגעות אליו. בשנת 2022 בחרה ועדת ההשקעות של רשות החדשנות, הכוללת גם את נציגי רשות ניירות ערך, חמש חברות שקיבלו מימון כולל של כ־ 4.3 מיליון שקלים לקידום הפיילוטים.
יצירת מומחיות בתחום הפינטק בישראל: עם קבלת הסמכות לפתח ולפקח על תחום זה השקיעה הרשות משאבים על מנת לייצר מומחיות בתחום ככלי עבודה ליצירת רגולציה אפקטיבית ומתקדמת. בהתאם, בחודש ינואר 2023 פרסמה הרשות את דוח "ענף הפינטק בישראל", שכלל השוואת הנתונים המקומיים לנתונים בינלאומיים, לצד המלצות באשר לצעדים שיש לנקוט על מנת לאפשר את פיתחו של תחום הפינטק בישראל. בין המלצות אלו, הקמת צוות לבחינה ומעקב אחר יישום הרפורמה בישראל, חיבור פינטקים למערכות התשלומים בישראל לצד המלצות נוספות במטרה לעודד חברות פינטק להציע שירותיהן לציבור ולעסקים.
קידום התחרות בשוק ההון - הגברת התחרות בקרב עורכי מדדים בשוק ההון – הרשות קבעה תנאים לפעילות הבורסה בתחום עריכת מדדים ובחישובם. בין אלו תנאים לשיפור הממשל התאגידי בפעילותה כעורכת מדד, תנאים להפרדה ארגונית ולהפרדה מקצועית בין פעילותה כעורכת מדד לבין עיסוקה כבורסה, תנאים שיבטיחו תחרות הוגנת בשוק המדדים, הוספת פונקציית פיקוח בלתי תלויה ועוד.
קידום פעילותם של ברוקרים קמעונאיים בישראל: בחודש אוגוסט 2019 פנו רשות ניירות ערך והבורסה, במהלך משותף, לציבור הרחב לקידום חדשנות טכנולוגית בתחום הברוקראז' הקמעונאי בישראל, במסחר בניירות ערך ובהפצה של קרנות נאמנות לציבור הרחב. המהלך נועד לאפשר לציבור הרחב ליהנות משירותי מסחר ישירים, מתקדמים, זולים ונגישים יותר. בחודש דצמבר 2021 אישר דירקטוריון הבורסה את הצטרפותו של חבר בורסה חדש שיציע פלטפורמה דיגיטלית להפצת קרנות נאמנות פתוחות לציבור בישראל, ובחודש ספטמבר 2022 החל חבר הבורסה החדש לפעול.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה