"בורסת ת"א הפגינה ביצועי חסר על רקע הרפורמה": סיכום הרבעון הראשון במדדים המובילים
הרבעון הראשון של שנת 2023 כבר מאחורינו. הרפורמה המשפטית הביאה איתם הערכות למשבר בבורסה, מה שלא קרה לבסוף. הבורסה התנהלה בצל המחאה, אבל גם בצל עליית הריבית, האינפלציה ושער הדולר.
"המדדים המרכזיים בישראל הציגו ביצועי חסר בהשוואה למדדים באירופה ובארה"ב, וזאת על רקע החששות מהשלכות הרפורמה המשפטית", קובע לירן לובלין, מנהל מחלקת מחקר ב-IBI בית השקעות, ערך סיכום לרבעון הזה. "מדד ת"א נדל"ן רשם את ביצועי החסר הגבוהים ביותר כאשר ירד בכ- 14% רבעון הראשון של השנה, וזאת בעקבות רגישות הענף להעלאות הריבית. מנגד, סקטור הנפט והגז הראה ביצועי יתר כאשר עלה בכ- 13% מתחילת השנה, כאשר הסיבה העיקרית לכך הינה הצעת הרכש שהושגה בעבור 50% ממניות ניו מד אנרג'י. מגמת הפדיונות בקרנות הנאמנות המנייתיות צברה תאוצה במהלך הרבעון הראשון והגיעה לשיאה בחודש מרץ".
לובלין מסביר מדוע המדדים המרכזיים בישראל (ת"א 35, ת"א 90 ו-SME 60) הציגו ביצועי חסר משמעותיים בהשוואה למדדים באירופה וארה"ב ברבעון הראשון של השנה. בעוד שה-Stoxx600 באירופה וה-S&P500 בארה"ב הציגו תשואות של 7.8% ו-7%, בהתאמה, כתגובה לצמיחה גבוהה מהצפוי בגוש היורו ומציפיות למיצוי מחזור העלאות הריבית בארה"ב, ת"א 35 ות"א 90 הציגו ירידה של 3% ו-9% על רקע עליית פרמיית הסיכון על הנכסים המקומיים מחשש להשלכות השליליות של החקיקה להחלשת מערכת המשפט בישראל.
<"ברבעון הראשון של השנה, ובמיוחד במהלך חודש מרץ, מגמת הפדיונות בקרב משקיעי קרנות נאמנות המנייתיות צברה תאוצה וכבר לא נמצאת הרחק מקצב הפדיונות שחזינו בימי פרוץ הקורונה. בשונה במגמת הפדיונות של שנת 2020, כיום המשקיעים המוסדיים מסיטים כספים מעבר לים לאור אי הוודאות הפוליטית, מגמה אשר תומכת בירידות בשוק המניות המקומי", הסביר.
לגבי הבנקים כתב: "ברבעון הראשון של השנה, סקטור הבנקים בישראל ירד בכ-5% לעומת ירידה של 6% בארה"ב ועליה של 4% באירופה. ענף הבנקים העולמי סבל מחוסר יציבות במהלך הרבעון לאחר הכשלים של SVB, Credit Suisse ו-Signature Bank. למרות תוצאות טובות של הבנקים המקומיים, חוסר וודאות פוליטית יחד עם פאניקה בסקטור הבנקים העולמי גרמו לביצועי חסר ביחס לבנקים האירופאים. הבנקים האירופאים הציגו ביצועים חיוביים לאור ההערכות שאירופה תצליח להתחמק ממיתון, שינוי דרמטי ביחס להערכות הקודמות, זאת כתוצאה מירידה חדה במחירי האנרגיה ביבשת. עד תחילת מרץ, הבנקים האירופאים הציגו תשואה של קרוב ל-20%, אך במהלך החודש תקנו כלפי מטה לאחר כשל הבנקים האמריקאים ו-Credit Suisse".
הוא מסביר כי את הירידות בסקטור הבנקים המקומי הוביל הבנק הבינלאומי עם תשואה שלילית של כ-7% ומנגד בנק מזרחי היה היחיד שהציג תשואה חיובית ברבעון הראשון של קצת פחות מאחוז כששני הבנקים הגדולים לאומי ופועלים מציגים תשואה שלילית של כ-5%. כאמור, על רקע החששות ממיתון עולמי והשלכות הרפורמה המשפטית הבנקים נסחרים היום במכפיל הון של X1, כך שבהנחת תשואה נדרשת של 10%, יוצא מכך שהשוק מעריך שהבנקים ייצרו תשואה להון של 10% ענפי. על פי הערכות שלנו, הבנקים צפויים להציג תשואה להון של כ-15%-14% (תחת הנחות שמרניות), כך שאנו סבורים שהמערכת נסחרת במכפיל נמוך.
לגבי מניות גז ונפט כתב: "ברבעון הראשון של 2023 הציג סקטור הנפט והגז בבורסת ת"א ביצועי יתר מול המדדים המובילים בבורסה המקומית, כאשר עלה בכ-13% מתחילת השנה בהשוואה למדד ת"א 90 ות"א 35 אשר הציגו ירידות. גם בהשוואה למדדי האנרגיה בעולם מדד ת"א נפט וגז הציג תשואה עודפת כאשר סקטור האנרגיה בארה"ב ובאירופה ירד בכ-5.5% ובכ-2% בהתאמה. הסיבה העיקרית לעליה נעוצה בהצעת הרכש שהוגשה עבור 50% ממניות ניו מד אנרג'י בשבוע שעבר ע"י ADNOC ו-BP שהובילה לעליה של כ-40% בשער היה"ש וגררה אחריה עליות שערים מהותיות ומחזורי מסחר ערים גם בשאר מניות הסקטור. אנו סבורים כי העליות ברבעון הראשון סגרו חלק לא מבוטל מהפער שנפתח בין השווי הכלכלי לשווי השוק של מרבית המניות בסקטור והתנודתיות בסקטור תהיה תלויה במידה רבה בהשלמת העסקה".
ומה קורה עם מניות הנדל"ן: "במהלך הרבעון הראשון של 2023, מדד ת"א נדל"ן הציג את תשואת החסר הגבוהה ביותר מבין כל המדדים המובילים בבורסה ורשם ירידה של כ- 14%. גם בהשוואה למדדי הנדל"ן בארה"ב ובאירופה הציג המדד הישראלי תשואת חסר, כאשר מדד הנדל"ן בארה"ב עלה בכ-1% מתחילת השנה ומדד הנדל"ן באירופה סיכם את הרבעון הראשון של השנה בתשואה שלילית של 5.5%".
לטענתו, הסיבה העיקרית לביצועי החסר של מדד ת"א נדל"ן לעומת שאר המדדים בארץ הינה העלאות הריבית המשפיעות באופן ישיר ובעוצמה חזקה יותר על מניות חברות הנדל"ן, ובכך הוצאות המימון של חברות הנדל"ן (הנחשב לסקטור ממונף יותר בהשוואה לסקטורים אחרים) עלו בצורה משמעותית בשנה האחרונה וגרמו לפגיעה ברווחי החברות. בנוסף, העלאות הריבית משפיעות גם על הביקושים כאשר במהלך חצי השנה האחרונה, חברות הנדל"ן המניב מדווחות על הקשחת מו"מ מצד השוכרים, שבאה לידי ביטוי בעיקר במחירי שכירויות המשרדים שהתייצבו עם נטייה לירידות מחירים קלות. גורם נוסף שתומך בירידת המחירים הינו שוק השכרות המשנה שתפס תאוצה בחודשים האחרונים. בתחום הנדל"ן למגורים, העלאות הריבית הובילו לייקור המשכנתאות, ובכך לירידה בביקושים לרכישת דירות.
"חברות הנדל"ן המניב שנמצאות תחת סיקורנו הציגו ביצועי יתר ברבעון הראשון של השנה אל מול מדד ת"א נדל"ן, כאשר את הירידות הובילה עזריאלי עם 12%, ואחריה ריט 1 ומבנה עם 10% כ"א. ניתן לייחס את ביצועי מניית עזריאלי לחששות מכניסה לשוק הדאטה סנטרס, אשר נכון להיום גורר עלויות מימון גבוהות וכן חשיפת החברה בתחום המשרדים ובתחום הדאטה סנטרס לארה"ב, שבגינן רשמה החברה שערוכים שליליים במהלך הרבעון הרביעי של 2022. הירידות במניית ריט 1 נבעו מתחזית צמיחה שלילית שהציגה החברה ל-2023 בעקבות עזיבת אמדוקס את מתחם אינפינטי רעננה וקצב השכרות איטי בפרויקטים שבייזום. במבנה ניתן לייחס את הירידות לעזיבת מנכ"ל החברה, דודו זבידה, וכן לתחזית צמיחה פושרת של החברה לשנה הקרובה".
מנגד, הוא מציג, מניית גב ים הציגה את הירידה הנמוכה ביותר מבין החברות המסוקרות, כאשר ירדה ב-3% מתחילת השנה. הסיבה לכך נעוצה בצבר פרויקטים גדול שצפוי להניב במהלך 2023 כאשר החברה מעריכה תרומה נוספת של 79 מיליון ₪ ל-NOI. כמו כן, גב הציגה שיעורי תפוסה גבוהים, עליה ריאלית ממוצעת של 10.5% בדמי השכירות ומח"מ חוזים ארוך של 11.6 שנים. הסיבה לפער הביצועים בין מדד ת"א נדל"ן למדדי הנדל"ן באירופה ובארה"ב הינו הרפורמה המשפטית אשר השפיעה באופן גורף על כלל המניות. בדוחותיהן השנתיים הוסיפו חברות הנדל"ן התייחסות לרפורמה המשפטית וציינו כי התכנית עלולה להוביל להורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל, פגיעה בהשקעות במשק הישראלי, הוצאת כספים מהארץ וגידול בעלות מקורות הגיוס. השפעות אלה עלולות לפגוע בביצועיהן של החברות הנדל"ן בארץ.
לגבי סקטור הטכנולוגיה כתב כי "סקטור הטכנולוגיה הציבורי בישראל קטן בהשוואה למשקל חברות הטכנולוגיה בשווקים האמריקאים והאירופאים, אבל למרות זאת ענף הטכנולוגיה הצליח להציג ביצועים עודפים לעומת המדדים המובילים של תל אביב, אך נחותים במידה ניכרת לאלו שבארה"ב ובאירופה, שנעו סביב עלייה חדה של כ-21%".
ענף הטכנולוגיה סיכם את הרבעון עם תשואה של -1% בהובלת חברת פריון נטוורק שזינקה ב-61% מתחילת שנה כתגובה לדוחות חזקים וציפיות אופטימיות לגבי תרומת ה-AI לשותפות של החברה עם מיקרוסופט בינג. מנגד, חברת לייבפרסון התרסקה ב-54% ברבעון כתגובה לדוחות חלשים במיוחד. למרות הביצוע העודף של מניות הטכנולוגיה בישראל ביחס למדדים המקומיים, בהסתכלות עולמית, חברות הטכנולוגיה הישראליות לא נהנו מהעליות הניכרות בענף.
"באירופה וארה"ב חברות טכנולוגיה נהנו ממספר קטליזטורים במהלך הרבעון, ובראשם העולם החדש של בינה מלאכותית אשר קיבל מומנטום רציני כתוצאה מהשקת ChatGPT. רבות החברות שייהנו מהפירות שיניב עולם ה-AI, אבל מעטות החברות שיבנו את התשתית הנדרשת לתמוך בחישובים הכבדים ש-AI צריך לבצע. לכן זה לא מפתיע לראות שהביצועים הכי חזקים הרבעון היו בחברות השבבים NVIDIA ו-AMD שעלו בב- 90% וכ-51%, בהתאמה". סיכם.
לטענת לובלין, קטליזטור נוסף ברבעון היה ירידת התשואות שתמכה בסביבת מכפילים גבוהה יותר בקרב חברות הטכנולוגיה, שלצד תוצאות רבעוניות חזקות ותחזית מעודדת לרבעונים הבאים, הוביל את מדדי הטכנולוגיה בארה"ב ואירופה לביצועים חזקים. לדוגמה Salesforce, חברת התוכנה הגדולה ביותר בעולם, זינקה בכ-50% ברבעון כתוצאה משיפור ניכר ברווחיות ובתחזית קדימה. "ענף ה-AdTech נהנה אף הוא מקטליזטור מעניין ברבעון, בדמות הציפיות לכך שהממשל האמריקאי יחרים את אפליקציית TikTok (באופן זהה לכך שסין מחרימה את פייסבוק וגוגל), אירוע שיפנה יותר מ-50 מיליארד דולר של כספי פרסום לערוצים דיגיטליים אחרים כמו סושיאל מדיה, CTV ו-חיפוש (Google, Bing)".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.ממלכת הבלוף עובדת שעות נוספות ,הבורסה הישראלית פחותLol 04/04/2023 15:19הגב לתגובה זו0 0עדיפה על המשקיעים הישראלים כבר עשורת שניםסגור
-
5.תורידו את מס הגנבים כבר מ 25% ל 5% (ל"ת)אפק 03/04/2023 21:45הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.מדד 35שלי 03/04/2023 14:53הגב לתגובה זו0 0ביום שמפסיקה ההדברות 1650סגור
-
3.ממשיכים במלאכת ההרס הכלכלי ללא מעצורים.הליכוד, ונתניהו בראש 03/04/2023 14:11הגב לתגובה זו3 12ההיסטוריה תשפוט אתך, נתניהו, אתה רשע מרושע, ששם פס על מדינה שלמה ותושביה. מנהיג שכל מי שיזכיר את שמו, יקיא , הוא והשומעים.מנהיג, שכאשר הוגים את שמו, יש לצרף את ראשי התיבות יש"ו.סגור
-
כתיבה בזויהכבוד 03/04/2023 20:08הגב לתגובה זו1 0תעבור לחו''לסגור
- טען עוד
-
ח. ח. אבל כלכלן נטול שינאה יודע אחרתמארק 03/04/2023 16:04הגב לתגובה זו0 0התחייבות ל 53 מיליארד לעבאס לא מצאו לנכון לבנט ולפיד לבצע קיצוץ רוחבי וראשם היה בתיווך בין רוסיה ואוקראינה שיסדר להם פרס נובל לשלום?תחת מנהיגותם ליברמן התגאה שהכלכלה פורחת אך עליית הריבית, האינפלציה ושער הדולר התחילה בממשלת עבאססגור
-
2.ביצועי חסר זו מחמאה מינוס 11% במעוף לעומת פלוס 9% בנאסק (ל"ת)הביצה השמאלית 03/04/2023 13:32הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.פתרוןגק 03/04/2023 12:47הגב לתגובה זו3 4הפתרון להמשיך בהפגנות עד לנפילתה של הממשלה האיומה הזו שבראשה עומדת משפחת פשע וקבוצת חולגנים משחיים כמו לוין ,רוטמן וסמוטריץסגור
-
השמאל המתוסכל שהפסיד בבחירות מוכן להרוס את המדינה רקדרור 03/04/2023 15:49הגב לתגובה זו2 1כדי להפיל את ממשלת נתניהו.סגור