האם יש מניות "חסינות" מפני העלאת ריבית?
בנק ישראל העלה את הריבית ב-0.25% ל-4.5%. ריבית הפריים עלתה ל-6%. מדובר בתקופה של מעל שנה של העלאות ריבית ומסתבר שהריבית הגבוהה תהיה איתנו תקופה ממושכת. בעבר העריכו שזו תהיה תקופה מוגבלת, ההערכות של כלכלנים רבים וגם של בנק ישראל עצמו הם שזה ייקח זמן - כלומר לא רק שהריבית גבוהה, אלא שהתקופה תתארך.
ריבית גבוהה פוגעת בשוק המניות בכמה מקומות - הראשון, היא הופכת את ההשקעות באגרות חוב לאטרקטיביות יותר. ריבית עולה משמעה גם ריבית אפקטיבית-תשואה אפקטיבית טובה יותר בנכסים הסולידיים כמו פיקדונות ואגרות חוב.
השאלה הכי חשובה שהמשקיעים שואלים את עצמם בכל שינוי בריבית הוא מה ההשפעה על תיק המניות שלהם - אילו מניות מושפעות יותר ואילו פחות. הם בודקים את הדוחות, את המינוף של החברות ואת עלויות המימון שלהן.
כאשר אגרות החוב אטרקטיביות הן שואבות כספים מהמניות. הפגיעה הזו שהיא במאקרו של שוק ההון ברורה וחדה וכוללת את כל השוק. אבל יש גם השפעות על ענפים ותחומים מסוימים. תחום הבנקאות והאשראי נהנה מהעלאת ריבית וראינו זאת בשנה שעברה - עם רווחים פנומנליים לבנקים. אלא שאליה וקוץ בה. העלאת ריבית במטרה להילחם באינפלציה גוררת את המשק להאטה. זה משפיע כמובן על הבנקים וזו הסיבה שבשבוע וחצי האחרונים מניות הבנקים נופלות. פתאום הבינו שהשיא מאחורינו ואת מחיר העלאת הריבית הבנקים והמשק ישלמו השנה.
משק בהאטה משמע צריכה נמוכה או ליתר דיוק קצב צמיחה נמוך בצריכה. זה אומר שרשתות המזון ורשתות הקמעונאות בכלל ייפגעו. אבל, יש תחומים שהם יותר חסינים - שופרסל ורמי לוי והרשתות האחרות כאן כדי להישאר. גם אם תהיה שנה חלשה, באופן יחסי צריכת מזון חסינה מפני האטה ומיתון. המרווחים ירדו בגל ההאטה, גם התחרות החזקה תשפיע, אבל מניות של רשתות מזון לא אמורות לסבול מאוד מההאטה או מיתון. מוצרי צריכה שהן יותר בגדר מותרות, ייפגעו יותר בעסקים.
רשתות האופנה אמורות להיפגע יותר מרשתות המזון, אבל צריך לזכור שבעשור האחרון חלק גדול מצריכת הביגוד היא רכישת "סחורה", קומודיטיס. המקומות שמוכרים חולצה ב-30 שקל, ייפגעו פחות מרשתות שמוכרות חולצה אופנתית ב-300 שקלים. ומה עם נעלי ספורט יקרים? בעבר אלו היו המקומות שנפגעו ראשונים, אבל חייבים לומר - אנחנו בתוך ההאטה, והגופים האלו, בעיקר אלו שיש להם מותג חזק, לא "נכנעים" בינתיים להאטה.
תחום נוסף שנראה יחסית חסין הוא תחום התקשורת. הסיבה היא דווקא המחירים היחסית נמוכים והצורך-אפילו חובה של הציבור להשתמש בהם. חברות הסלולר לא אמורות להיות מושפעות מאוד מהאטה.
אנרגיה - חסינות חלקית
פעילות הפקת האנרגיה לא אמורה להיות מושפעת מהעלאת הריבית באופן ישיר. קידוחי הגז, הפקת החשמל, הפקת האנרגיה המתחדשת, נדרשים ולא נראה שהביקוש יירד. אבל בתוך תחום האנרגיה יש חברות שממונפות בשיעור ניכר, גם בתחום האנרגיה המתחדשת. זה יצמצם מאוד את המרווחים של החברות האלו.
כלומר, עסקית הכיוון של אנרגיה מתחדשת חיובי ולא יושפע מהעלאת ריבית, אבל מבנה ההון של הגופים האלו ישפיע על החברות עם מינוף גדול - הריבית העולה תצמצם את הרווחיות משמעותית. עם זאת, יש חברות שהמימון שלהם נסגר בעבר, כך שלגבי פרויקטים שהוקמו, הרווחיות שם סגורה-ידועה, בפרויקטים חדשים תהיה רווחיות נמוכה יותר.
בשותפויות הגז, יש מימון, אפילו גדול, אבל בריבית שנסגרה כבר בעבר ובהינתן התשואה שמפיקים המאגרים, הריבית לא משפיעה דרמטית.
נעבור לטכנולוגיה. מה למניות טכנולוגיה ולריבית? לכאורה נכון, מוצרי סייבר רגישים מעט להאטה בכלכלה, אבל האטה מחלחלת לכולם וכשחוסכים זה מגיע גם לסייבר, וגם למספר רישיונות תוכנה וחברות טכנולוגיות נפגעות.
אבל זה לא אמור להיות כמו השוק כולו, אלא פחות. הפגיעה במניות הטכנולוגיה מגיעה בדלת האחורית - מדובר על מניות צמיחה, כאלו שהשווי שלהן נגזר מהרווחים העתידיים, אבל הרווחים העתידיים בראייה של היום (כשהריבית עלתה) "שווים" פחות. שיעור ההיוון של הרווחים האלו עולה ומשאיר שווי נמוך יותר. חברות צמיחה אולי נפגעות מעט מהעלאת ריבית, אבל מניות צמיחה נפגעות מאוד כשהריבית עולה.
חברות ממונפות - הכי נפגעות
הפגיעה הגדולה ביותר היא ככל שהחברה ממונפת. יש חברות נדל"ן שממונפים על ההון העצמי פי -5-6 ויותר. העלאת הריבית מורגשת אצלן באופן ברור. זה נכון גם לחברות החזקה - דסק"ש לדוגמה, אבל זה מאוד אקוטי בחברות הנדל"ן ורואים זאת בדוחות של ג'י סיטי, חנן מור, נכסים ובניין ורבות אחרות.
מעבר לכך, תחום הנדל"ן סופג מהלומה כשהריבית עולה, כי האטה משמעותה פחות משרדים, פחות מסחר וגם פחות דירות. קחו את הפגיעה מלמעלה בגלל האטרקטיביות של אגרות החוב על פני מניות, קחו את הפגיעה המשקית, את הפגיעה הספציפית בנדל"ן אחרי תקופה של שגשוג ואת המינוף הגדול וזו מתכונת של צרות. השוק מתמחר במקרים רבים את הצרות האלה במחירים.
אז נחזור לשאלה - האם יש מניות חסינות מפני העלאת ריבית? יגידו לכם שזה בנקים, זה לא בהכרח נכון כפי שנכתב קודם. כנראה שאין באמת חסינים לחלוטין, אבל כן יש כאלו שחסינים חלקית כפי שהצגנו כאן, ויתרה מכך - יש כאלו שחסינים חלקית והתמחור הנוכחי, אחרי הירידות ששטפו את השוק, נראה סביר. אחד מהם הוא שוק התקשורת, ובמיוחד מניות הסלולר. על כך בפעם הבאה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מלבד קרנות כספיות אני כבר כמעט לא מושקע בארץ.אביהו 04/04/2023 17:01הגב לתגובה זו0 2שיהיה בכיף לכל הביביסטים הדפ״רים עם הריבית הגבוהה, השכר דירה והמשכנתאסגור
-
בהצלחה בדרכך החדשה (ל"ת)ארז 09/04/2023 21:12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
הביביסטים עשו עשרות אחוזים במניות הגז. ואתה תאכל את הלב (ל"ת)רמי 04/04/2023 18:52הגב לתגובה זו4 0סגור
-
על כל ביביסט אחד שעשה כסף מאנרגיהעגל הזהב 04/04/2023 20:16הגב לתגובה זו0 1יש לך 1000 בפריפריה שלא יודעים מה זה מניה..סגור
-
4.לכתבדיין 04/04/2023 13:38הגב לתגובה זו2 0סקירה פשוטה ומובנת בלי קשקושים מיותרים ותודה לך על כךסגור
- טען עוד
-
3.הפוך אנשים בורחים ממסעדהאמיר 04/04/2023 12:56הגב לתגובה זו2 0קונים מצרכים. רמי שופרסלסגור
-
2.מעלה את הריבית מעלה את השכירות פשוט מאודאבי 04/04/2023 12:53הגב לתגובה זו1 4הנגיד הורס לכל עם ישראל את החיים בנאדם 1 מחליט על 10 מיליון אזרחים. העם לא קובע הנגיד קובע ומחליט לנו איך לחיות. אם זה היה קורה בכל מדינה אחרת היו תולים אותו והיה כאוס ואז היו מחירים נורמלים. פה בארץ כוסיות.סגור
-
1.האם יש מניות חסינות מפני השמדת הערך של המושחתינו? (ל"ת)מבין 04/04/2023 10:00הגב לתגובה זו2 2סגור