רבעון מאכזב לקרנות הגידור - ספרה בתחתית, תשואות פושרות לנוקד
קרנות גידור הן מוצר שאמור לספק תשואה עודפת על פני המדדים לאנשים אמידים שמוגדרים "משקיעים כשירים". ההגדרה המשפטית למשקיעים כשירים היא כאלו עם הון נזיל של 8.3 מיליון שקל או שגובה ההכנסה השנתי, במשך שנתיים, שלהם מעל 1.25 מיליון שקל (או 1.9 מיליון לבני הזוג) או שילוב של נכסים נזילים של 5.2 מיליון שקל והכנסה של כ-630 אלף שקל בשנה (940 אלף שקל לבני הזוג).
רובכם לא מגיעים למספרים האלו, אבל יש עשרות אלפי משפחות שכן. הן עלולות לחשוב שהשקעה בקרנות גידור שונות, במכשירי השקעה אלטרנטיביים יספקו להן תשואה עודפת - הן טועות.
לצד המשקיעים הכשירים שמשקיעים בקרנות גידור, גם גופי החיסכון והפנסיה, משקיעים דרכם. הגופים המוסדיים מעבירים "אחריות" לקרנות גידור כדי שהמנהלים בהן, הנחשבים מומחים, יספקו תשואה עודפת. שאלה עקרונית וחשובה היא למה? למה הגופים המוסדיים לא עושים את זה לבד. נתנו להם להשקיע את הכסף שלנו, אז שלא יעבירו אותו הלאה, שישקיעו בעצמם, במיוחד כשהדבר כרוך בדמי ניהול נוספים. אז יש מקומות שהשקעות דרך קרנות חיצוניות נכונה יותר, אלו מקומות יחסית מעטים. לגבי קרנות גידור שמשקיעות בנכסים סחירים, התשובה היא שאין באמת תשואה עודפת. תוכלו להבין את זה מכאן: קרנות הגידור = קרנות נאמנות בתחפושת; לא מייצרות כבר שנים תשואה עודפת
הקרנות האלו שרובן הוקמו על ידי אנשי השקעות בכירים בגופים מוסדיים גייסו אנשים וכספים מהמוסדיים עצמם והתחילו להשקיע בתחומים מסוימים, ללא הגבלות שיש אצל גופים מוסדיים. דרגות החופש של קרנות גידור גבוהות יותר מאשר אצל גופים מוסדיים ולכן בהגדרה הן עשויות להרוויח יותר. בפועל, זה לא קורה. קרנות הגידור מתבררות כקרנות שלא חריגות מהסטטיסטיקה - אי אפשר לנצח לאורך זמן את השוק.
תשואות חלשות לקרנות הגידור ברבעון הראשון
שני גופים גדולים וגם מצליחים בתחילת הדרך הם ספרה ונוקד, אבל התשואות בשנתיים האחרונות חלשות מאוד. גם הרבעון האחרון הוא לא "מציאה". אולי זה בגלל דמי הניהול - הקרנות גידור גובות דמי הצלחה של 20% (שיעור מהרווח) ודמי ניהול של בין 1% ל-2%. אלו דמי ניהול גבוהים וזה בעצם כמו סוג של "מס" כשהבעיה איתו שיש לו רק כיוון אחד - כשהקרן הרוויחה, המשקיעים שילמו את דמי הניהול הגבוהים, גם את דמי ההצלחה, כשהיא חלשה, אין כמובן החזרים. לרוב, על פי תקנון הקרנות כל שנה היא דף חדש. ואז מתקבל שכשהקרן מרוויחה, המשקיעים משלמים דמי ניהול אפקטיביים גבוהים - זה גם יכול להגיע ל-4%-5%,וכשהגלגל מתהפך ויש הפסדים, דמי הניהול הם לפי המינימום - 1% עד 2%. המשמעות שלאורך זמן דמי הניהול המצטברים גבוהים מדמי הניהול המינימליים וזה יכול להגיע ל-2%-3% ויותר.דמי הניהול האלו פוגעים בתשואות. זו אחת הסיבות המרכזיות לתשואות נמוכות יחסית של הגופים האלו.
ברבעון הראשון של השנה, הצליחה נוקד להציג תשואה חיובית בקרנות המנייתיות שלה - כ-1%. אם בוחנים זאת לעומת השוק המקומי שירד 5%, זה טוב, אבל אם משווים לעומת וול סטריט שעלתה בשקלול המדדים המובילים קרוב ל-10%, אלו תוצאות חלשות. הקרנות משקיעות מפוזר, גם וגם - גם בארץ וגם בחו"ל, אבל בהינתן האפשרויות זו תשואה פושרת, אפילו מאכזבת.
גם נוקד אג"ח מאכזבת ברבעון הראשון - תשואה שלילית של קרוב ל-2%, כאשר מדד האג"ח עלה. הרבעון הפושר-מאכזב מגיע אחרי שנה קשה כאשר נוקד לונג הקרן המרכזית של נוקד, איבדה 21% חלש מהבנצ'מרק.
רבעון קשה יותר היה לספרה שקרנות האקוויטי שלה ירדו (בעוד שנוקד סיפקה תשואה חיובית) וגם זה לאחר שנה מאכזבת. בהסתכלות ארוכת טווח, כך עלה מנתונים של חברת צור גלבוע לפני רבעון ומאז המצב רק הורע, קרנות הגידור מתקשות לספק את תשואת הבנצ'מרק וגם אם יש הצלחות לזמן קצר, בסופו של דבר יש התכנסות למרכז-לבנצ'מרק.
למעשה, קרנות הגידור הן לא בהכרח מכשיר עדיף על פני קרן נאמנות אקטיבית, לרבות קרנות נאמנות גמישות.
לטור של הלל בש בנושא קרנות הגידור
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.פשוט וקל.אבנר 19/04/2023 11:19הגב לתגובה זו0 0תעודת סל על sp500 מנצחת 80% מהתיקים . לא באמת צריך ק.גידורסגור
-
4.שטויותאהוד 19/04/2023 08:41הגב לתגובה זו0 2מי מסתכל על שנה אחת? תבחנו אותם לאורך זמן. עוד אחת מהכתבות רק לצורך כתבה.סגור
-
3.אלפי בנדק גמישה (ל"ת)אור 19/04/2023 08:14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מרויחיםאבל מנהלי הקרן 19/04/2023 07:36הגב לתגובה זו0 0אז מה הבעיה? מקימי הקרן מרויחים ומדובר על משקיעים כשירים אז שידאגו לעצמםסגור
-
1.סיכום יפה של המצב (ל"ת)הקורא 19/04/2023 04:37הגב לתגובה זו2 0סגור