שותפויות המו"פ שתו את הכסף, המשקיעים נשארו עם ההפסדים
לפני שנתיים וחצי, הנפיקה שותפות המו"פ הראשונה - מילניום פוד-טק מילניום פוד יהש 0% מילניום פוד 196.6 0% בסיס:196.6 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מו"פ בבורסה המקומית וגייסה 26 מיליון שקל בהנפקה ולאחר מכן המשיכה לגייס עוד עשרות מיליונים ובסך הכל גייסה יותר מ-100 מיליון שקל מהציבור בתקופה קצרה. אבל האמת היא שזה קרה בתקופת ההייפ הגדול בשווקים של סוף שנת 2020 - הכסף היה זול, הריביות בעולם אפסיות, לא הייתה אלטרנטיבת השקעה וכולם חיפשו איפה להשקיע את הכסף. אז הכסף זרם כמובן לחברות אמיתיות, אבל זה לא הספיק והכסף הגיע גם למקומות יותר מסוכנים, שהמודל העסקי שלהן פחות הגיוני ושלא בטוח שיצליחו. הביקושים להנפקות היו בשמיים, וזה הגיע גם לשותפויות המו"פ שגייסו לפי המודל הבא - 'תנו לנו כסף, אנחנו נשקיע בהשקעות טכנולוגיות, ניקח דמי ניהול, ניקח הוצאות הנהלה וכלליות, ניקח מענקים אם יהיו אקזיטים ואם יישאר משהו זה גם יגיע אליכם'.
בטח זה נשמע לכם מופרך, אבל אז, זה עבד. השוק זרם עם החלומות, לא הבין את ההוצאות הענקיות של השותפויות הללו, למרות שהן היו כתובות שחור על גבי לבן בתשקיף. באותם ימים עשינו עבודה, בדקנו. לפני שנתיים וחצי הראנו שדמי הניהול השנתיים מגיעים ל-10%. כשדמי ניהול מגיעים לשיעור כזה, אין באמת סיכוי להרוויח. נוגסים לכם בשווי 10% בשנה. כלומר, תוך 5 שנים אם לא הרווחתם והפסדתם בהשקעות אתם במינוס 50% (בקירוב). במקרה של מילניום פוד טק עברו שנתיים וחצי והיא במינוס של 93%!
לגרף מילניום פוד טק
אנחנו חוזרים לנושא - כי מתישהו תגיע האופוריה הבאה בשווקים
זו לא חוכמה בדיעבד, אפשר היה לדעת את זה בזמן אמת, וקראתם על כך מספר אזהרות. למה אנחנו חוזרים לזה? כי בשוק ההון יש זמני שפל וגאות. עכשיו השוק בשפל, אנשים לא רוצים להשקיע בזמן של ירידות בשווקים. אבל זה זמני, זה יעבור, כפי שקרה בעבר שוב ושוב האווירה החיובית בשווקים תחזור - ואז יחזרו גם ההשקעות בחברות בעייתיות. לאנשים יהיה קשה לזכור את הדוגמה הזו כשיגיע ההייפ הבא. ואם כבר, עזבו אנשים פרטיים - מה לבית ההשקעות מור ולדבר הזה? בית ההשקעות מור יודע לנתח טוב מצוין - ככה לפחות הם טוענים ומנפנפים בצוות האנליזה המבריק אבל הוא הלך עם מילניום כל הדרך להפסדים ולא רק איתה. אז אולי זה לא כסף גדול לבית ההשקעות מור אבל זה עדיין מיליוני ואולי עשרות מיליוני שקלים שהלכו לטימיון. מור לא היו היחידים אבל הם בלטו בהיקפים.
אז יגידו לנו שככה זה בהייטק, מהמרים על חברות וחלק מצליחות, ואלה שמצליחות מפצות על ההפסדים. זה נכון חלקית. מלכתחילה - ההשקעות של השותפויות האלו נחותות. איזה סטארט-אפ מבריק שמחזיק מעצמו יבוא למילניום ולא לקרן הון סיכון גדולה-בינלאומית. זה לא שלא יהיו הצלחות, אבל ההסתברות - התוחלת - מראש קטנה. כשאם משקיעים במשהו שרוב הסיכויים שהוא לא יצליח אז כנראה שזה לא יצליח. זו לא תוכנית עבודה להמר על הרבה מזל. וכדאי גם לזכור שהיה את הניסוי הזה בסוף שנות ה-90 ותחילת המילניום.
מניות שותפויות המו"פ נפלו מההתחלה
הנפילה במניות שותפויות המו"פ הגיעה כמעט מיד: דמי הניהול המופרזים חלחלו לדוחות וחלחלו לבורסה. וזה רק התחזק. ואז הייתה ציפייה - כנראה נאיבית - שהשותפויות האלו יחזירו את הכסף. הן נסחרו ב-0.2-0.5 על ההון העצמי. להחזיר את הכסף למשקיעים זה מתבקש. לא פשוט כי צריך להנזיל את ההשקעות, אבל אפשרי. הנה קרן מנרה של צביקה בארינבוים שמתכוונת להחזיר את הכסף ובמקביל מאפסת את דמי הניהול. יש שותפויות נוספות שהורידו את דמי הניהול. גם מילניום לקחה בשנתיים האחרונות פחות דמי ניהול.
אבל זה לא מספיק, ועכשיו מגיעה החדשה המאוד מאכזבת - מילניום ממשיכה לגייס ולהפיל את מחיר מניית השותפות, היום היא צוללת ב-40%. זו הנפקת זכויות כך שהשותפות לכאורה נותנת לכל בעל מניות קיים להשתתף, אבל בצורה הזו היא גם פוגעת בכל בעלי המניות הקיימים - והכסף הזה שוב הולך לדמי הניהול וההוצאות.
מאז ההנפקה ועד כה השותפות גבתה דמי ניהול של 5.2 מיליון שקל, ובנוסף - הוצאות ההנהלה וכלליות עמדו על 12 מיליון שקל. ננטרל את השיערוכים למעלה ולמטה ונגלה שהוצאות ההנהלה והניהול הן חלק גדול, שלא לומר רוב ההפסד של השותפות. הנה כאן מתוך הדוחות של מילניום:
דוחות מילניום פוד טק
וזה יותר מזה - אולי יקרה חצי נס ויהיה אקזיט, אבל בינתיים שווי השותפות של מילניום פוד טק בבורסה בת"א הוא 10 מיליון שקל, לעומת הון עצמי של 124 מיליון שקל - פחות מעשירית! במילים אחרות, השוק אומר באופן מפורש שהוא לא מאמין בהחזקות.
האם יש סיכוי שהשותפות תצליח? אולי, אבל תראו מה אמר המנכ"ל לביזפורטל לפני 3 שנים
רגע אבל אולי יש סיכוי שזה כעת אטרקטיבי? במחיר הזה אולי כן. אבל נחזיר אתכם כמעט שלוש שנים לאחור. ניתחנו את העלויות החריגות בשותפויות ושאלנו את מילניום לאחר ההנפקה הראשונה בבורסה: יש לכם בשותפות הוצאות רבות; תשלום חודשי של 25,000 דולר לשותף הכללי, תשלום למנכ"ל, יו"ר, סמנכ"ל, יועצים וגם עלות של אחזקת גוף שנסחר בבורסה. אלו הוצאות שנתיות שמגיעות למעל 10% מהסכום שגייסתם וזה יהיה כל שנה, איך אפשר להרוויח ככה?.
חנן שניידר, המנכ"ל הקודם של מילניום, ענה: "אני לא חושב שזה יגיע ל-10% כל שנה, אבל אנחנו רוצים לעשות אקזיט שיילך לשותפות. אנחנו גם בונים על שותפות שהולכת וגדלה באמצעות גיוסים ובסכומים של 100 וצפונה ההוצאות האלו יהיו כבר פחות משפיעות".
אז מילניום חזרה לבורסה ושוב גייסה כסף, דיללה את המשקיעים והקטינו את החלק של המשקיעים הקודמים. הדילול פגע במשקיעים, אבל היזמים צחקו כל הדרך לחשבון הבנק. אם תרצו - מפסידים כסף, חוזרים להנפיק, מפסידים גם אותו וחוזר חלילה. כל פעם מחדש נוצר למשקיעים הפסד כבד. אבל השותף הכללי מרוויח, כי הוא מרוויח דמי ניהול ביחס לגודל הקרן - ככל שהיא גדולה יותר כך הרווח שלו גדול יותר. יש כאן ניגוד עניינים מובנה. האינטרס של השותף הכללי והמשקיעים הולכים בכיוון אחר לגמרי.
צריך לומר - מילניום לא לבד. גם שותפות סמארט אגרו סמארט אגרו יהש 0% סמארט אגרו 323.5 0% בסיס:323.5 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: של דגנית ורד פעלה בשיטה דומה. גם היא הנפיקה שוב ושוב. באחת הפעמים היא יצאה ל'בליץ' של ראיונות וכנסים למשקיעים, ומיד אחרי שסיפרה לכולם כמה המצב מדהים - סמארט הנפיקה בדיסקאונט עצום של 80%. איך אפשר לקרוא לזה אם לא שריפת ערך למשקיעים? כתבנו על כך ובסמארט כעסו, אבל מאז ועד היום המניה המשיכה לאבד עוד 75%.
זה לקח זמן אבל בסוף הרשות לניירות ערך התעוררה והזהירה מהסיכונים. אומנם באיחור אבל התעוררה, רק שזה לא עוזר למשקיעים בשותפויות המו"פ שעל פי בדיקתנו איבדו בממוצע מעל 70%.
והנה מה שקראתם כאן באותם ימים, אנחנו חוזרים על כך בגלל החשיבות, וכאמור - כי ההייפ בשווקים עוד יחזור. תזכרו את מבחן הבוחן של שותפויות המו"פ כשזה יקרה - ותזהרו: דמי הניהול בשותפויות המו"פ הם שערורייה. לא נעים להגיד, אבל הרגולטור שמתגאה בהנפקות טכנולוגיות נתפס עם המכנסיים למטה. מרוב רדיפה והתרפסות אחרי חברות ה"טכנולוגיה" לא נעשתה עבודה ובדיקה ולא נחסמו הפרצות. רק אחרי 8 הנפקות של שותפויות מו"פ ועוד 3 בדרך - סליחה אם פספסנו שותפויות, הן צצות כמו פטריות אחרי הגשם - רשות ניירות ערך התעוררה ואמרה שהיא תבדוק את עניין דמי הניהול. למה רק עכשיו, למה אחרי שחלק מהסוסים ברחו מהאורווה?
בכל מקרה, דמי הניהול בשותפויות האלו (לא בכולן, אבל ברובן) מופרז ולא רק שהוא מופרז הוא לא בא במקום הוצאות הנהלה וכלליות שוטפות של אותה שותפות. הוא לא תחליף להוצאות ניהול, זה בנוסף. אז עולה שאלה פשוטה - למה לשלם דמי ניהול, אם יש מנהלים לשותפות? התשובה עוד יותר פשוטה - כי אפשר.
אז כן, הייטק זה מצוין, להשקיע בחברות הייטק - בטח חברות ישראליות - זה מצוין. הבעיה שעם ההייטק הישראלי מגיעה גם התחמנות וחבל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.חולק על הקביעה שמדובר בהשקעות נחותותקשיש 24/04/2023 22:38הגב לתגובה זו3 2הביקורת על דמי הניהול והדילול האכזרי של המשקיעים היא מוצדקת אך למרות הנהלה שלומיאלית פורטופוליו של מילניום פוד טק הוא איכותי ביותר ובסבירות גבוהה ישיא רווחים בטווח הבינוניסגור
-
נחותות כי יש לחברה אפשרות לרושש את המשקיעיםמוחמד 26/04/2023 01:10הגב לתגובה זו3 0כל פעם מחדש.לכל השותפים עדיף שיסגרו את השותפות ויחלקו את החברות בין השותפים. למעט לשותף הכללי.חוגגים על חשבון הציבור.איפה בית המשפט שצריך אותו להגן על המשקיעים הפשוטים? דרושה רפורמה ....סגור
-
9.אלה לא רק קרנות ההייטק: מה עם אלומה, קיסטון, ג'נריישן?יריב 24/04/2023 22:24הגב לתגובה זו3 0אמנם בשתיים האחרונות הקף העסקים גדול בהרבה אבל הסיפור של דמי הניהול חוזר על עצמו לרעת המשקיעים. אלומה הפליאה לעשות והנפיקה אג"ח בריבית גזל בלי שהיה אכפת לשותף המנהל כי לא מכיסו יבואו תשלומי הריבית אלא מכיסי המשקיעים המוגבלים בציבור, ואכן הקרן קרסה וקרנות הפנסיה של המורים הפסידו המון כסף. גם בריט כמו מגוריט שכר הדירה הולך למעשה למשכורות למנהלים. לכן, שמעתם "קרן" תתחילו לחשוד בעושק המשקיעים.סגור
-
8.הלוואי והמדינה תתעורר ותתבע אותם יצוגיתשולתתתתת1 24/04/2023 21:38הגב לתגובה זו7 0חוצפה שאין כדוגמתה השותף תמיד יכול לחתוך את המחיר ולנסות לגייס כסף. והמשקיעים בינתיים מפסידים את התחתונים. מקווה שאפילו שקל אחד לא יצליחו לגייס.סגור
-
7.חבורה של גנביםמשה 24/04/2023 20:29הגב לתגובה זו10 1צריך לתבוע אותם תביעה יצוגית על עושק הציבורסגור
- טען עוד
-
6.בורסה של עקיצות (ל"ת)יוני 24/04/2023 18:46הגב לתגובה זו4 1סגור
-
5."הכבשים" והתמימים קמים לתחייה בכל גל עליות (ל"ת)קשקש 24/04/2023 17:23הגב לתגובה זו5 0סגור
-
4.האליטה שודדת את האזרח דרך הפנסיהשלמה 24/04/2023 17:19הגב לתגובה זו12 2לחקור את המוסדיים ולהעלות פיקוח דחוף !סגור
-
3.כתבה לעניין (ל"ת)אנונימי 24/04/2023 17:04הגב לתגובה זו5 3סגור
-
2.זה קבוצת יוסי תמר ושי ליאוראל תקנו מניות שלהם. זה סמראט אגרו שור טק. קפיטל פו 24/04/2023 16:53הגב לתגובה זו7 7אל תקנו מניות שלהם. זה סמראט אגרו שור טק. קפיטל פוינט ומילניום וסבוריט הם מצירים רעה לכל השוק. גנבים. רמיתים אבל לפי החוק. הם גם יגבו 100 אחוז דמי ניהולסגור
-
1.כתבה מעולה אשר חושפת את הפשע הפיננסי הנורא הזהמשקיען 24/04/2023 16:38הגב לתגובה זו13 3כל הכבוד על הכתבה רשות ניירות ערך בגדה בציבור המשקיעים ולא הגנה עליהם וכך גם הנהלת הבורסה לניירות ערך בתל אביב אני אישית הפסדתי המון כסף כי האמנתי לשקרים של מנהלי שותפויות המופ רכשתי יחידות השתתפות וממש לא בשיא אלא אחרי שהם ירדו המון רכשתי במחיר זול, ואז אחרי שקניתי הם קרסו עוד ועוד ועוד. זהו פשע גדול מאוד כלפי הציבור בישראל וכלפי ציבור המשקיעים. נקווה שהכתב צודק שתבוא גאות מתי שהוא בעתיד.סגור