הקריטריון החדש (והסודי) למינוי בדירקטוריון של הבנקים

איך יצא שעשרות מועמדים לדירקטוריון הבנקים נדחו בלי שבכלל ראיינו אותם? מאיר שפיגלר הוא מייצר תרחישי אימים סדרתי: קודם בביטוח הלאומי ("לא יהיה כסף"), עכשיו בחברת החשמל ("לא יהיה חשמל"). מה הוא באמת רוצה להשיג? וגם - על ועדת חקירה חדשה בגרמניה לבחינת הטעויות שהובילו לחטיפה ורצח 11 הספורטאים הישראליים במינכן ב-1972
 | 

1. תגידי, איזה סיכוי יש לתומך הרפורמה המשפטית או לזה שלא מביע התנגדות נחרצת, פומבית וקולנית אליה – להיות דירקטור בבנק לאומי, דיסקונט, הפועלים? סיכוי להיות יו"ר הדירקטוריון? זו היתה פניה שהגיעה מאיש בעל קול בוגר, מהוסס, נבוך, בעיקר מתוסכל. לא יודעת מי הוא. (לשיחה היה המשך: את כנראה מכירה אותי אולי תזהי את קולי, אבל לא מדובר בי. אני לא מועמד. פעם אחת, לפני שנים, הגשתי מועמדות וזהו. חשבתי שדברים השתנו ועודדתי חבר לפנות לוועדה. איש טוב, סופר מקצועי, בעל יכולות, ישר והגון. אפילו לא אספר איך זה נגמר. התחרטתי על מה שעשיתי).

השאלה עקרונית וחשובה. תמיד היתה, אבל מגיעה לשיא ב-23', נוכח המחלוקות (שהן בבסיסן כלכליות- חברתיות) ונוכח המהלכים הכבדים שכבר מתבשלים בשני בנקים גדולים לאומי ודיסקונט.

תמיד היה ברור ש"הועדה למינוי דירקטורים בתאגידים בנקאיים" נוטה לבחור במאפיין מסוים של מועמדים לדירקטורים בבנקים. בדרך כלל בצלמה/ו ובדמותה/ו של היו"ר – שחייב, על פי חוק הבנקאות, להיות שופט בכיר בדימוס. (חוק שבעיקרו ומהותו רק הרחיב את מוטת השליטה של המערכת המשפטית. פרופ' לכלכלה לא טוב? לבנקאות? פרופ' לפילוסופיה? מדען בכיר? נגיד בנק ישראל בדימוס? איש ציבור מקובל? פעיל חברתי בעל אחריות?). לצד היו"ר יושבים שני חברים המוגדרים אנשי משק וכלכלה או שהם אנשי סגל אקדמי בכיר במוסדות להשכלה גבוהה בתחומים הנוגעים לעניין, או מי שהיו כאלה (עוד מאפיין שנקבע בחוק ומהווה עיוות חברתי כלכלי). הם נבחרים על ידי היו"ר. בקיצור: המערכת הבטיחה בחוק שכפול קבוע ותמידי של דמות אנשיה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

חברי הועדה דהיום: היו"ר השופט המחוזי בדימוס דוד חשין, פרופ' מומי דהן, עו"ד אורית קורן. לצד השלישיה הזו יושבים שני דירקטורים שנבחרו על ידי הדירקטוריון של הבנק שבבחירת דירקטורים שלו מדובר. במקרה של לאומי: ד"ר שמואל בן צבי ותמר גוטליב.

שלושת הבנקים הגדולים לאומי פועלים ודיסקונט מוגדרים בנק ללא גרעין שליטה. המניות מפוזרות בציבור, בין בקרב פרטיים או גופים מוסדיים בארץ ובחו"ל. במהלך השנה, 23', יתכנסו אסיפות כלליות וייבחרו דירקטורים לדיסקונט וללאומי, בין חדשים ובין כאלה שימשיכו לקדנציה נוספת (אפשר עד 3 קדנציות). עוד מהלך דרמטי: בסוף השנה, 23', יסיימו את תפקידם יו"ר לאומי סמאר חאג' יחיא וגם יו"ר דיסקונט שאול קוברינסקי. התחרות/ המאבקים (גם ההשמצות...) בתוך הבנקים בשיאם, והוועדה, כך מימים ימימה, מחפש מועמדים משלה. אחד ללאומי אחד לדיסקונט. תזכורת: פעמיים התאמצה הוועדה, אז בראשות שופטת העליון בדימוס איילה פרוקצ'ה, לדחוף בכוח מועמד שלה: את יורם טורבוביץ' ללאומי ואת ירום אריאב לדיסקונט. אבל בעלי המניות באסיפה הכללית סירבו אפילו לבחור אותם כדירקטורים. כנראה יותר בגלל ההתערבות הבוטה של וועדת המינויים.

ב"קול קורא" ששלחה הועדה בינואר השנה ציינה הוועדה, בהתייחסה ללאומי ודיסקונט, כי "יינתן משקל למועמדים בעלי כישורים וניסיון מתאימים לשמש גם כיו"ר הדירקטוריון".

לעניין ג'וב הדירקטור בבנק: הוא אחד מהכדאיים. בין 1 ל-1.5 מיליון שקלים בשנה, מותנה בעיקר במספר הועדות שהדירקטוריון מסדר לעצמו, או ההנהלה מסדרת לו. הבנקים בישראל מתאפיינים במספר רב של ועדות (ועדת ביקורת היא המבוקשת ביותר: מתכנסים בה בדחיפות רבה). על כל ישיבת ועדה מקבלים תגמול נאה, בנוסף לישיבות מליאת הדירקטוריון. זהו ג'וב עם יוקרה, קשרים, כוח, כבוד, הדר, סמכויות - ואפס אחריות. אפס חובות אמיתיות.

לפני כמה שבועות נשלחה הודעה מהוועדה עם רשימת המועמדים המוצעים שלה ללאומי, דירקטורים חיצוניים (הוראה 301) ודירקטורים לא חיצוניים. הרשימה של דיסקונט נסגרה בפברואר למועמדים חדשים, אבל בחירת הועדה טרם פורסמה.

לעניין לאומי: 52 גברים ונשים הגישו ערימות מסמכים, עדכנים והיסטוריים, כדי להיות מועמדים לתפקיד דירקטור בבנק. 70% מהם גברים, 30% נשים. (למה? אפשר כי ניסיון העבר הראה העדפה ברורה לגברים, אז נשים ראויות החליטו לא להתעמת). מה קרה לאותם 52 נקרא בהודעת הועדה "לאחר מיון המועמדויות שהוגשו, בשים לב לתנאי הכשירות הקבועים בדין, ולשיקולי התאמה בהתחשב בצרכי הבנק, ראיינה הועדה 10 מועמדים. מתוך המועמדים שרואיינו הרכיבה הועדה את הרשימה שהועברה לידי הבנק". יצוין כי חלק מהמועמדים המוצעים הם דירקטורים מכהנים, כך שמספר החדשים נמוך. מה קרה ל-42 האחרים? הם נדחו. בלי שרואיינו. איך מחליטים מי יבוא בפני הממלכה ומי לא? מי יתקבל ומי יידחה? יש תשובות, מרוחות "צרכי הבנק" הוא מונח מפתח, אבל אין פירוט, אין פרוטוקול, אין שקיפות. ואלה בנקים של הציבור.

עכשיו, בסבב הנוכחי, מעבר לכל אלה, באה הרפורמה וההתנגדות לרפורמה ונדחפה בכוח לתוך העניין. מנכ"ל דיסקונט אורי לוין צעד בהפגנות, דיבר קשה במפגשים, זכה לביקורת של חלק מלקוחות הבנק. באחרונה הודיע על מעבר לקבוצת תדהר. גם מנכ"ל הפועלים דב קוטלר התייחס בשלילה לרפורמה אבל התבטא מתון יותר.

נחזור לשאלת הקול הנעלם: האם יש סיכוי למישהו, מועמד/ת לדירקטוריון בנק לעבור את המשוכה של וועדת המינויים - אם הוא נחשב תומך רפורמה? מובן שמדובר בחברי וועדה מכובדים ורציניים, ששיקוליהם מקצועיים. אבל בקצה התודעה יכולה להיות אפשרות של הטיית לב, של יצר, של נפש. הנה המצב דהיום: שלושת חברי הועדה מזוהים חד משמעית עם המגזרים שפועלים בכוח נמרץ לחסל את הרפורמה: משפטים ואקדמיה.

מומי דהן, פרופ', כלכלן, בית הספר פדרמן למדיניות ציבורית וממשל באוניברסיטה העברית. "מעולם לא היתה סוגיה עם הסכמה כל כך רחבה בין כלכלנים" אמר הפרופסור דהן בישיבה של ועדת הצעירים בכנסת בראשות ח"כ העבודה נעמה לזימי ב-22/2. הוא הזהיר מירידה של 20% בתוצר בעקבותיה והוסיף "מדובר בפוטנציאל נזק אדיר".

אורית קורן, עו"ד. ב-89' הגיעה למחלקת הבג"צים בפרקליטות, בהמשך שימשה יועצת משפטית של משרד התמ"ס, חזרה לפרקליטות וייצגה את המדינה בעתירות רבות בקיץ 2007 נבחרה לתפקיד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לענייני חקיקה. היא פרשה לפני מספר שנים. כמה סיכוי יש שעורכת דין, בשר מבשרה של הפרקליטות תקבל ברצון והבנה מישהו שתומך ברפורמה? – אפשרי, אבל ... דוד חשין. יו"ר הועדה. היה נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, מועמד לעליון, שימש שופט בפועל בעליון לזמן מה. בסוף אוגוסט 20' מונה ליו"ר הועדה, על ידי שופטת העליון אסתר חיות בהיוועצות עם נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. חשין היה מהראשונים, כבר בינואר, שהביעו התנגדות תקיפה לרפורמה "אני מסתייג ממנה כמעט לחלוטין.. מבחינתי מספיק גרועה כדי שאכנס לפרטים שהם פחות גרועים".

אז מה קיבלנו? אם עד עכשיו הפרופיל המועדף למועמד לדירקטוריון בנק היה גבר, אשכנזי, בוגר שירות ממשלתי ציבורי, עכשיו נוסף עוד קריטריון: תהיה פעיל במחאה ותדבר נגדה בכל הכוח ושישמעו אותך.

2. האיומים של מאיר שפיגלר חוזרים: קודם בביטוח הלאומי ועכשיו בחברת החשמל. ג'ובים ממשלתיים, כידוע, זה הכי הכי... הכי קידום, הכי תמורה. עובדה. לא חשוב מי המפלגה, מי השר והשרה. שפיגלר משתלב. עו"ד מאיר הצעיר היה יועץ למנהל מינהל מקרקעי ישראל, אחר כך יועץ למנכל משרד הדתות, מנכ"ל משרד הדתות, ממונה על בתי העלמין בירושלים, מנהל יחידה לעובדים זרים, סמנכ"ל משאבי אנוש בדואר ישראל, מנכל קק"ל.. ב-2016 מונה על ידי השר חיים כץ למנהל הביטוח הלאומי, כשסיים מונה לקליטת העלייה מאוקראינה ורוסיה וב-22' נבחר למנכ"ל חברת החשמל.

זמן מה אחרי שנכנס לביטוח הלאומי החל באיומים על קריסה מתקרבת. ב-2018, למשל, הצהיר שב-2022 הביטוח הלאומי עלול להיכנס לגירעון שוטף, 5 שנים לפני המועד שצפה קודם ו"לא יוכל לעמוד במלוא התחייבויותיו", הוא גייס כמובן מומחים רבים שתמכו בו. ממש השבוע הוא חזר לאיים הפעם בעניינה של חברת החשמל. "אם לא תהיה פעולה מיידית, לקראת 2026 יהיה חוסר ביכולת לספק חשמל!" אמר לוועדת הכלכלה של הכנסת. תדעו לכם שאנחנו בפתחו של משבר אספקת חשמל, הוסיף. מה שפיגלר רוצה? מה שוועד העובדים רוצה. להחזיר את השליטה של חברת החשמל על ייצור החשמל. להפעיל, באיומים, את חברי הכנסת, שאוהבים לאהוב את המנדטים שבאים עם עובדי ומשפחות חח"י, ולפעול למריחת הרפורמה במשק החשמל מ-2018. רק נזכיר שבתמורה למיקרו- רפורמה שעברה אחרי שנים של ויכוחים, ניתנו הטבות גדולות במיוחד לעובדי החברה – בתמורה להסכמתם למכור תחנות כדי להכניס תחרות לייצור החשמל.

3. לפני ימים אחדים פרסמה סוכנות רויטרס כי שרת הפנים הגרמנית קיבלה החלטה להקים ועדת חקירה לחטיפה ורצח 11 הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן, ספטמבר 1972, בידי ארגון הטרור ספטמבר השחור, נסיון החילוץ הכושל, העלוב במיוחד של המשטרה הגרמנית, ההחלטה להמשיך את המשחקים, לסרב לערוך אזכרה לקורבנות, עד לאולימיפיאדת טוקיו ב-2020 (שנערכה בקיץ 21'). השרה הגרמנית דיברה על שנים ללא שקיפות מספקת.

מה שהזכיר כי לשכת עורכי הדין הגרמנית, היתה בין הארגונים הראשונים שדיברו קשות נגד הרפורמה המשפטית בישראל, ובין הראשונים שהצטרפו ל"מחאת הגלימות השחורות", כלומר חבריהם בלשכת עורכי הדין הישראלים שהרפורמה לוקחת מהם את שני הנציגים לבחירה בשופטי העליון. הלשכה הגרמנית אפילו קיימה דיונים, שלחה מכתב לשר המשפטים הגרמני, והפעילה לחצים על לשכת הקנצלר אולף שולץ שאמר בהמשך, במסיבת עיתונאים עם נתניהו באמצע מרס השנה, "כחברים של ישראל אנחנו מציעים שהמהלכים יישקלו מחדש". 51 שנים תמימות לא נשמע קולם הרם והברור ולא הופעל כוחם של חברי לשכת עורכי הדין הגרמנים בעניין רצח הספורטאים. אבל בעניין הרפורמה הם הזדרזו והתנגדו ימים ספורים אחרי שהוצעה.

תגובות לכתבה(20):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    אני רק שאלה
    מישהו 01/05/2023 10:01
    הגב לתגובה זו
    8 0
    שמעתי שמועה שיו"ר דירקטוריון בנק לאומי הוא ערבי שמעולם לא עבד בשירות ממשלתי ציבורי...האם נכון ? האם לגברת קורין ליבר אין אג'נדה משלה ? הרי היא מופיעה באופן קבוע כפרשנית בערוץ 14 ובתוכנית הרדיו של "העיתונאי" אלי ציפורי...
    סגור
  • 14.
    לייק לסטלה (ל"ת)
    88 30/04/2023 14:23
    הגב לתגובה זו
    8 9
    סגור
  • 13.
    כתבה מדהימה - תמשיכי כך - את מרימה את הקול שלנו מהאשפה (ל"ת)
    אלופה 30/04/2023 12:15
    הגב לתגובה זו
    9 11
    סגור
  • 12.
    דירקטורים לבנקים
    יורם 29/04/2023 19:51
    הגב לתגובה זו
    4 1
    כמן רוב כתבותייך ,כתבה אמיתית ומוצלחת .כפובליציסטית כנה ואמיצה דורכת על לא מעט יבלות ,שאפו
    סגור
  • 11.
    נתניהו מהליכוד 10 שנים עוזר לשמאל לנצח את הפריפריה (ל"ת)
    נועם 29/04/2023 10:56
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • טען עוד
  • 10.
    הליכוד בשלטון מ-1977 והיא וש"ס שולטים בתקציבי ענק, ללא
    ומה הגברת סטלה שוכחת 29/04/2023 00:05
    הגב לתגובה זו
    8 4
    ללא פיקוח אמיתי. ולא נדבר על המגזר החרדי. והרפורמה המשטרית שיריב לוין ושמחה רוטמן ניסו לדחוף לנו? כן, היא פוגעת בכלכלה(=וזאת עובדה ולא השערה)
    סגור
  • 9.
    האם פרופ' מומי דהן הוא אשכנזי?
    סקרן לדעת 29/04/2023 00:01
    הגב לתגובה זו
    6 3
    ומה עם הבינלאומי, גם שם ישנה ההטיה שעליה מדברת הגברת סטלה?
    סגור
  • 8.
    איזה יודעת כליות ולב
    נגה 28/04/2023 18:55
    הגב לתגובה זו
    6 6
    דיברת עם כל הנשים שחשבו להגיש מועמדות למשרת מנכ״ל בנק לאומי והן אמרו לך שבבנק מעדיפים גבר ולכן לא הגישו מועמדות. אשמח לדעת את המספרים הזוכים בלוטו בבקשה. ואיך הצלחת לדחוף את הרפורמה ישר על ההתחלה ובלי שום קשר לכלום ולקינוח, הפכת את לשכת עורכי הדין בגרמניה לאומניפוטנטית ששולטת בשרת הפנים וסגרת שוב עם הרפורמה. טור הזיה מההתחלה ועד הסוף
    סגור
  • 7.
    איזה כיף להיות שופר של ביבי
    החיים 28/04/2023 16:57
    הגב לתגובה זו
    13 9
    מסתבר שהקרטריון צריך להיות - אפס יכולת ניהולית -מינימום מיקועיות - יכולת ליקוק אין סופית בינתים הממשלה ממנה מינויים לא מקצועים יותר גרוע לא ממנה בכלל ומשאירה תפקידם ללא איוש לב ליב של מערכת זה פקידות מיקצועית שתממש את החלטות הממשלה אבל אם ממשלה נמנעת מהחלטה ודואגת שלא תהיה פקידות מיקצועית אין ספק שהכלכלה תפרח ?
    סגור
  • "לא מקצועיים"= ממוצא מזרחי, אה?? (ל"ת)
    מוטי 28/04/2023 23:20
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
  • 6.
    דוד חשין ספק מועמד מתאים
    גבי 28/04/2023 16:16
    הגב לתגובה זו
    3 0
    יצא לי פעמיים לשמוע את חשין ,לא התרשמתי שהאיש מתאים לתפקיד בחירת דירקטורים . מדובר באדם שמרן ספק מודע להתקדמות הטכנולוגיה וגובה הסיכון הפיננסי.
    סגור
  • 5.
    מה קרה ל-42 האחרים?
    יודע דבר 27/04/2023 18:56
    הגב לתגובה זו
    7 0
    ...".מה קרה ל-42 האחרים? הם נדחו. בלי שרואיינו" קורה כל הזמן....מועמדים מאוד מאוד מנוסים, דירקטורים בחברות גדולות ומורכבותעם הלימה מצוינת, לא מרויאנים ונדחים מסיבות לא ברורות ובהתמדה יתרה רבת שנים. ללא קשר לאקטואליה של התקופה האחרונה..... . לא ברור.
    סגור
  • 4.
    אוייש נו איזה שטויות, או: תגובה טיפוסית של מתנגד רפורמה
    אני 27/04/2023 14:05
    הגב לתגובה זו
    9 13
    תמיד שתציג טיעון או עובדה שלא מתיישרת עם אג’נדות המפגינים, התגובה תהיה אוייש איזה שטויות. מאכילים אותך. תמשיך לראות ערוץ 14. די כבר להתקרבן. מי יהיה טייס אתה?… וכו…
    סגור
  • 3.
    הקריטריון זה להיות אשכנזי שמאלני ועדיף חילוני (ל"ת)
    אליהו 27/04/2023 13:41
    הגב לתגובה זו
    12 8
    סגור
  • נכון מאד
    שלמה מעוז 27/04/2023 18:10
    הגב לתגובה זו
    11 3
    תשאלו את שלמה אליהו, אלפרד אקירוב, משפחת נקש, משפחת רקנטי, צדיק בינו, פרופסר שיטרית, זהבית יוסף, רואה החשבון בר סבר, אחי (דירקטור בבנק לאומי), כל יוצאי עיראק בלשכת רואי החשבון, ירון זליכה..ויש עוד.
    סגור
  • הם או בעלים או עיראקים
    כי 28/04/2023 21:14
    הגב לתגובה זו
    3 3
    וזה הבדל גדול.
    סגור
  • 2.
    הניחוש שלי
    נחשתי נכון? 27/04/2023 12:38
    הגב לתגובה זו
    3 3
    האיש שמבקש לא להזכיר את שמו הוא שלמה מעוז, רק לחבר חוטים.
    סגור
  • 1.
    שוב מפמפמים אותנו עם מכונת השקרים - אשכנזים רעים
    חיים 27/04/2023 12:26
    הגב לתגובה זו
    11 8
    ופריוולגים . לא משנה שהמציאות הפוכה . ראו את חברות הנמלים , רכבות , תעשיה אווירית . כאשר חוזרים על השקר הרבה פעמים - בסוף מאמינים בו .
    סגור
  • עוד אידיוט שימושי
    אמונחטאפ 28/04/2023 20:58
    הגב לתגובה זו
    7 5
    העובדות לא מדברות אליך אתה חי המציאות מדומה של הנדסת תודעה. קח עניין פשוט למה יו"ר דירקטוריון בבנק צריך להיות שופט בכיר בדימוס לפי חוק בחברה ציבורית ולא כלכלן או רואה חשבון - קוראים זה סידור עבודה לאלה שכל הזמן קבלו משכורת עתק מהמדינה וזה שחיתות
    סגור
  • באמת...
    מישהו 01/05/2023 16:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יו"ר דירקטוריון בנק לאומי הוא רואה חשבון ערבי...רק שתדע
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות