אלביט תגיע להכנסות של 6.5 עד 7 מיליארד דולר ורווחיות תפעולית של 10% - אבל זה תהליך, זה ייקח כמה שנים

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט בראיון על מנועי הצמיחה של החברה, השינוי בשוק העבודה ("לא צריך להפריש השנה עוד 70 מיליון כדי לשמר עובדים"), השפעת הדולר ("הגידור ישפר מאוד את התוצאות ב-2023 ועוד יותר ב-2024"), והמשך ההצטיידות של המדינות בעולם - שיסייע לאלביט
 | 
telegram
(4)

לאלביט מערכות אלביט מערכות -0.8% אלביט מערכות 89,000 -0.8% אלביט מערכות בסיס:89,720 פתיחה:89,700 גבוה:90,470 נמוך:88,700 תמורה:19,795,605 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: יש סיבות טובות להיות מרוצה. מלחמת רוסיה אוקראינה מסייעת להתחמשות הגלובלית בעולם. זה עוד לא בא לידי ביטוי בשנה שעברה בהכנסות והרווחים (כן בצבר), אבל זה יבוא לידי ביטוי בהמשך. מעבר לכך, היחלשות השקל מסייעת לחברה מאוד, ההכנסות הן בעיקר בדולרים וההוצאות בעיקר בשקלים - וזה משפר את התוצאות. אלביט מבצעת גידור מטבע שנה קדימה והמשמעות היא שהגידור ל-2023 טוב יותר מאשר ל-2022, שם התוצאות היו חלשות, והגידור ל-2024 טוב משמעותית. במילים אחרות: באלביט מאמינים שהתוצאות בשנתיים הקרובות יהיו הרבה יותר טובות.
השיפור בא לידי ביטוי גם בצבר החזק שצמח ברבעון האחרון ל-15.8 מיליארד דולר לעומת 15.1 מיליארד בסוף השנה (גידול של 4.6% ברבעון אחד).

בראיון לביזפורטל מסביר בצלאל מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט מה אפשר לצפות מהחברה הלאה: "אנחנו לא נותנים תחזיות אבל יודעים לתכן מאוד טוב קדימה, יש לנו צבר, הגנות, אנשים, קווי ייצור, תוכנית אסטרטגית, תכנון ולכן תמשיך לראות גידול במכירות רבעון אחרי רבעון, גם ברווח, גם באחוזים וגם באופן אבסולוטי רבעון אחרי רבעון. די ברור מאליו שעם צבר ההזמנות הנוכחי ועם התהליכים שהחברה עוברת נגיע למכירות של 6.5 עד 7 מיליארד דולר ורווחיות תפעולית של 10% בשנה. בשנה שעברה היינו על 4.1% רווח תפעולי, ברבעון הרביעי האחרון כבר היינו על 6.1% וברבעון הנוכחי אנחנו על 6.7% רווח תפעולי. זה ייקח זמן, זה תהליך מדורג שלא יקרה ביום אחד אבל אין ספק שהוא יקרה.

בשנה שעברה הרווח הנקי נפל ל-275 מיליון דולר. תגיעו לרווח נקי של 400 מיליון דולר?
"עם רווח תפעולי של 10% זה יהיה יותר ממה שאמרת. בשנת 2022 הנתונים ידועים כמו שאמרת. בהסתכלות קדימה - אנחנו נראה שכל שיפור ברווחיות התפעולית תגיע גם לשורת הרווח".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במספרים, בהינתן הצפי להכנסות של 6.5 עד 7 מיליארד דולר, מדובר בעצם על רווח תפעולי של 700 מיליון דולר. יעד מרשים לחברה. בשנת 2022 הרווח התפעולי של אלביט צלל ל-356.6 מיליון דולר (6.5% מההכנסות) לעומת 450.8 מיליון דולר בשנת 2021 (8.5% מההכנסות). הרווח הנקי נפל ל-268.9 מיליון דולר (4.9% מההכנסות) לעומת 450.8 מיליון דולר בשנת 2021 (7% מההכנסות).

איך תגיעו לרווחיות תפעולית של 10%?
"גם הרווח הגולמי של החברה גדל יחסית לרבעונים הקודמים. הסיבה לזה היא פשוטה - אחד, ככל שהחברה מייצרת יותר מאותו מוצר יותר כך היא עושה את זה בצורה יעילה יותר. עלויות הפיתוח של המוצר כבר קרו וככל שהן מתחלקות על מספר גדול יותר של מוצרים התוצאה היא יותר רווחיות. במקביל, ההוצאות הקבועות לא אמורות להשתנות. אולי גידול קטן אבל לא כזה שעוקב אחרי הגידול במכירות. וכך גם הוצאות השיווק וה-R&D וגם הנהלה. לכן הגידול במחזור אמור לרדת ברובו לשורה התחתונה.

"מעבר לכך, אנחנו עושים צעדים התייעלות מהותיים כדי להעלות את נצילות קווי התפעול שלנו. אנחנו עושים השקעות גדולות במעבר לקווי ייצור מודרניים. מחליפים קווים עתירי עבודה בקווים עתירי טכנולוגיה, למשל תעש שהקווים שלה הם מהקמת המדינה. בעבר הרחוק אלביט כבר הייתה ב-10% רווחיות, לפני רכישת תעש. ידענו שזה ייקח אותנו קצת אחורה ושייקח זמן להעלות אותה על הפסים המוכרים של אלביט. תעש מכרה 20% לשוק הבינלאומי ו-80% בארץ. עכשיו היא מתקרבת למצב ההפוך - 80% בעולם ו-20% בארץ. אנחנו גם מטמיעים מערכת ניהול ארגונית - ERP - כדי לנהל את הארגון ואת הרכש בצורה יותר יעילה. החברה עוברת טרנספורמציה כדי להפוך את הצבר של החברה להכנסות ורווח. השקענו בתשתיות ייצור חדשות, גם ברמת בקע ומודיעין ועוד, פתחנו מפעל חדש בדרום קרולנייה (ארה"ב), ברבעון הקודם פתחנו מפעל בגרמניה ולפני פחות מרבעון פתחנו מפעל גם באנגליה. מדובר על מפעלים מתוחכמים עם אוטומציה הכי מתקדמת בעולם".

יש גם השפעות גלובליות שמשפיעות עליכם לטובה
"נכון, חלק מהבעיות שהיו בתקופת הקורונה של שרשרת האספקה יסתיימו ברבעון השלישי וזה גם זה עוזר לנו. יש התייצבות במחירי חומרי הגלם בעולם וגם זה מסייע לרווחיות". 

ובכל זאת פספסתם קלות ברבעון האחרון בשורה התחתונה, עם רווח למניה של 1.7 דולר, קצת מתחת צפי האנליסטים ל-1.73 דולר למניה?
"זה ממש בקטנה. לא משמעותי. מה שחשוב זה השיפור שאנחנו מציגים ברווחיות התפעולית - כאמור הגענו ל-6.7% ונמשיך להשתפר כל רבעון".

איך משפיע עליכם היחלשות השקל?
"החברה היא חברה דולרית. 80% מהמכירות שלנו הן בעולם ורק 20% בישראל. רוב ההכנסות בדולרים. אבל מנגד עלויות כח האדם וחלק מקבלני המשנה משולמות בשקלים. לכן, ככל שהדולר יותר חזק כך אנחנו נהנים מזה. כמדיניות, אנחנו מגודרים תמיד שנה קדימה ובעצם אנחנו מגודרים עד אמצע שנת 2024, וכמובן גם שכל שנת 2023. לאור התחזקות הדולר בשנה האחרונה הגידור שלנו ל-2023 היה הרבה יותר טוב מאשר ב-2022 וב-2024 יהיה טוב משמעותית. זה נותן לנו ודאות. התחזקות השקל פגעה בנו בעבר וההיחלשות שלו מסייעת לנו מאוד בשנתיים הקרובות".

בוא נדבר על נושא השכר. בתחילת השנה שעברה, כשההייטק עדיין היה רותח, נאלצתם להפריש הוצאות כבדות מאוד כדי לפתות טאלנטים להישאר אצלכם. השנה זה מן הסתם כבר לא המצב?
"עשינו הפרשה מאוד גדולה בשנה שעברה, למעלה מ-70 מיליון דולר, עבור אופציות לעובדים שלנו, כדי לשמר אותם אצלנו מול התחרות הפרועה שהייתה בשנה שעברה. חלק מההפרשה שולם בשנה שעברה וחלקו ישולם בשנה הזו. ההשפעה שלו על הספרים של אלביט הייתה מהותית בשנה שעברה, אבל בשנת 2023 היא שולית. למרות שאנחנו ממשיכים לגדול בכח אדם, תנאי השוק היום מבחינת כח אדם טכנולוגי איכותי הם תנאים תומכים. יש היום יותר כח אדם איכותי זמין בשוק ואנחנו נהנים מכך".

תצטרכו להפריש עוד הוצאות שכר השנה? 
"לא"

ומה לגבי מלחמת רוסיה אוקראינה. זה היה אמור להשפיע עליכם לטובה כבר בשנה שעברה. מה קורה עכשיו בנושא ההצטיידות של המדינות בעולם?
"רק בחודשים האחרונים דיווחנו על חוזים מצטברים בסכום של מיליארד דולר - רקטות, תותחים, מערכות אימון ועוד. ישנם ארבעה אזורים שכל אחד משפיע עלינו. הראשון זה אירופה. יש גידול של 2% בהוצאה לביטחון לאומי, שמגיעה ל-2% מהתל"ג. בחלק מהמדינות זו השקעה כפולה ממה שהיה בעבר. בניגוד לעבר יש רצון בכל המדינות לבצע ייצור מקומי. חלק גדול מהצבאות באירופה נתנו ציודים לאוקראינה וקיבלו כסף מהממשלות שלהם. בכסף הזה הם רוצים לקנות ציוד מודרני. יש ביקושים מאוד גדולים ואלביט פעילה בכל היבשת. המכירות באירופה בשיא של 26.5%.

אלו מדינות למשל?
"הולנד, נאט"ו ואנגליה, גרמניה, אוסטריה שוויץ שבדיה, ספרד וכו'. מדובר בגידול מאוד משמעותי בפעילות. וככל הנראה באירופה יהיה המשך גידול בביקושים".

ובישראל?
"בישראל יהיה תר"ש (תוכנית רב שנתית. נ"א) חדש לצה"ל, בשעה טובה יש תקציב מדינה דו שנתי ויציבות, יש גידול בתקציבי הביטחון ונוכל לתכנן בראייה ארוכת טווח. עצם העובדה שאושר תקציב בישראל מאפשר יציבות ובנוסף כל הפרוטפוליו שלנו שמאוד רלוונטי לישראל ייהנה מכך שיש תקציב רב שנתי, במקביל לחשיבות של קווים ישראליים ושליטה מקומית".

מה קורה בארה"ב ובשאר העולם?
"בארה"ב יש גידול בתקציב הביטחון. מסתמן פתרון סביב נושא החוב האמריקאי ולשמחתנו התקציב שיאושר כנראה הוא תקציב שיא שנושק ל-900 מיליארד דולר, שזה גידול מאוד גדול יחסית לשנים קודמות. אנחנו מוכרים בארה"ב ב-1.7 מיליארד דולר בשנה.

"ארה"ב הגדילו את התקציב משתי סיבות. גם בגלל המלחמה באוקראינה אבל גם כדי להיערך לעימות מול סין. אנחנו פעילים בעיקר בשני מימדים חזקים של אוויר וים. גם באמצעות הרכישות שעשינו. אנחנו בונים פוזיציה חזקה בתחום הים, ובתחום האוויר הפוזיציה תמיד הייתה חזקה. 

"וגם מדינות אסיה פסיפיק נערכות מול הסינים - יש לנו הצלחות ביפן וגם תאילנד, קוריאה ואוסטרליה נערכות וגם שם יש גידול תקציבי משמעותי.

הסכמי אברהם מסייעים לכם?
"בהחלט. יש לנו הצלחות מאוד יפות באזורים של כל מדינות הסכמי אברהם. מדובר באיום משותף לנו בישראל ולמדינות הללו - איראן. אז בשורה התחתונה - כל ארבעת האזורים האלה נמצאים בגידול.

"האזור היחיד שבסטגנציה וירידה הוא אמריקה הלטינית, אבל מבחינתו זה אזור פחות משמעותי".

מה לגבי רכישות, יש כבר הזדמנויות?
"אכן כבר יש ויהיו הזדמנויות בשוק, כתוצאה גם מעליית הריבית וגם קונסילידציות שקורות בעולם. רכישות זו חלק מהאסטרטגיה שלנו. חצי מהגידול על פני השנים היה גידול אורגני וחצי היה גידול כתוצאה מרכישות.

"עשינו בשנים האחרונות כמה רכישות משמעותיות. אנחנו יודעים לעשות רכישות ולמזג את הרכישות לתוך אלביט. רוב הרכישות שלנו הצליחו במשך השנים, תוך כדי שהצלחנו לשמר את כח האדם האיכותי, להרחיב אותו, לטייב אותו ולייצר סינרגיה בין הרכישות השונות ובסופו של דבר לייצר מכפילי כוח לחברה.

"עשינו כמה רכישות גדולות אבל לא בהכרח מחפשים רק רכישות גדולות. כמו רוקאר שהכניסה אותו לתחום חדש. באותה נשימה, בוחנים תמיד את הפרוטפוליו שלנו. מכרנו בשנה שעברה את עשות כי הגענו למסקנה עם התקדמות הזו שזה פחות סינרגטי ולכן הובלנו מהלך של מכירה. ממשיכים לבחון את הפרוטפוליו ולראות מה פחות מתאים לאסטרטגיה של החברה קדימה ולצאת מתחומי פעילות שפחות סינרגטיים כדי להתמקד בתחומים צומחים ותומכים בנו בטווח ארוך".

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    מה אומר על זה הועד של כרמיאל?
    אאא 04/06/2023 12:23
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא אומר כי אין ועד
    סגור
  • 3.
    וואוו הכל מצוין, אז מדוע אלביט לא משלמת לספקים שלה? (ל"ת)
    משה 30/05/2023 13:10
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 2.
    רווח תפעולי 10% מהכתבה ,רווח נטו? לדעתי 7-8% אז מדוע
    huxh 30/05/2023 12:19
    הגב לתגובה זו
    3 1
    המניה קפצה לשנה מעל 31% זה יתכן? קזינו???
    סגור
  • 1.
    העובדים מפחדים מפיטורים ..החברה מפרישה 70 מיל לשימור (ל"ת)
    יוסי מימון 30/05/2023 10:25
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות