המפלצת שבנק ישראל גידל יצאה משליטה וגם - מה אמר חנן פרידמן לדב קוטלר בפגישת הבנקאים?

מי המנכ"ל של כל הבנקים, מה יהיה המסר במפגש מנכ"לי הבנקים והאם הריבית על העו"ש תעלה?
 | 

פגישה בין כל הבנקאים היא אירוע נדיר. המפגש היום שארגן נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, עם כל מנהלי הבנקים הגדולים - דב קוטלר מפועלים, חנן פרידמן מלאומי, משה לארי ממזרחי טפחות, אורי לוין מדיסקונט וסמדר ברבר צדיק מהבינלאומי, נועד להגיד להם: "נו, נו, נו. זה לא יפה לא לתת לציבור ריבית על העו"ש", אבל בעיקר כדי להזהיר אותם - "חברים יקרים, אנחנו ביחד. הלכנו דרך ארוכה ומשותפת, ההצלחה שלנו היא ההצלחה שלכם וההיפך. הדבר הכי מסוכן לנו זה שתקום צעקה גדולה של הציבור והתקשורת ואז הרגולטור יפגע בכם. הקדימו תרופה למכה - תהיו חכמים, תנו עוד ריבית על העו"ש". 
פרופ אמיר ירון בנק ישראל, World economic forum
  פרופ אמיר ירון בנק ישראל, World economic forum​
 

המנכ"ל של כל הבנקים

פרופ' אמיר ירון הוא המנכ"ל האמיתי של הבנקים. הוא קובע דרך הפיקוח על הבנקים את רווחיות הבנקים. איך זה קורה? בנק הוא מכשיר פיננסי פשוט מאוד שממונף פי 10 על ההון במימון בריבית נמוכה (ריבית שאתם מקבלים על העו"ש והפיקדונות) ומניב תשואה גבוהה (הריבית שאתם משלמים על ההלוואות שלכם). בנק ישראל קובע את המינוף. אתם לא יכולים להתמנף, אבל לבנקים מותר. לא סתם מותר - פי 10! אין תחום שממונף ככה, אין חברה שמונפת ככה אלא אם היא בסיכון מטורף וכנראה בדרך לפשיטת רגל. בנקים לא נותנים אשראי לחברות עם מינוף 2-3 אבל להם מותר 10. בנק ישראל הוא הקובע הבלעדי.

המינוף מכפיל את הרווחיות בתחום האשראי ואת התשואה להון. לבנקים יש פעילות נוספת והכנסות מעמלות, אבל בבסיס בנק הוא מתווך. הוא לוקח 1 מיליון שקל מאיציק ונותן לו 4% בשנה (פיקדון שנתי), ומלווה ליוסי בריבית של 9% בשנה. פער של 5% הולך לכיס של הבנק. איציק ויוסי הם לקוחות שבויים.

יש בהדרגה פתיחה של שוק האשראי, ועדיין מעל 90% מהפעילות של ההלוואות ואשראי במשק נעשית דרך הבנקים. למעשה, רק אלו שנדחים בבנקים פונים לגופים אחרים. אין באמת אלטרנטיבה. הבנקים הם הכי טובים בריביות על ההלוואות כי אין להם תחרות אמיתית. בנק ישראל דאג במשך עשרות שנים לחסום כל תחרות אמיתית. בנק ישראל דרך הפיקוח על הבנקים מפקח על יציבות הבנקים - זו הגדרת התפקיד, רק שכדי שהם יהיו יציבים, המפקחים סבורים שצריך שהם בעיקר ירוויחו ותחרות לא טובה לרווחים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אם הם לא ירוויחו עלולה להיות בעיית יציבות, אז למה שאדם שכיר, נבון, בעמדה בכירה, יחליט שהוא רובין הוד ויקצץ בכנפיים של הבנקים? ההיפך - במשמרת שלו הוא רוצה שקט. אחרי הכל, בתפקיד הבא הוא מסודר אצל אחד הבנקים, ומי יודע, לפי ההיסטוריה, למפקח על הבנקים יש סיכוי של מעל 30% להיות יו"ר בנק. תפקיד חלומי - עבודה מאוד נוחה ומכובדת, גם לא ממש מאומצת, והשכר - 3 מיליון שקל פלוס.   

אז המפקח על הבנקים לדורותיו אנמי לגמרי לגבי עידוד תחרות וכך גם הבוס - הנגיד. הנגידים לדורותיהם, מכובדים וממלכתיים אבל גם מאוד נבונים ומתוחכמים. הם יודעים שיש להם ביד "חומר נפץ", מכשירים מסוכנים וממונפים מאוד שקוראים להם בנקים וכל מה שהם רוצים זה לסיים קדנציה בטוב. הם מגוננים ושומרים על הבנקים וככה הם יצרו מפלצת ענקית. עד כמה ענקית?

ישראל ב-75 שנה הצליחה בהייטק, הצליחה בתעשייה, בתשתיות, בנדל"ן, אבל נראה שבעיקר הצליחה בבנקאות - 160 מיליארד שקל זה שוויים של חמשת הבנקים הגדולים, והרווח שלהם בשנה האחרונה - מעל 20 מיליארד שקל.  3 מתוך 5 החברות הגדולות בבורסה הן בנקים, במקום השישי עוד בנק. חמשת הבנקים הגדולים הם חלק מרכזי ממדד ת"א 35. אז אולי הסייבר גדול יותר במונחי שווי שוק (לא בטוח, תלוי איך סופרים את פאלו אלטו הסמי-ישראלית), אבל הוא לא מתקרב לרווחים של הבנקים והוא לא מתקרב לכמות המועסקים ולהשפעה על המשק.
חנן פרידמן מנכ"ל בנק לאומי, פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל, דב קוטלר מנכ"ל בנק פועלים
חנן פרידמן מנכ"ל בנק לאומי, פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל, דב קוטלר מנכ"ל בנק פועלים
 

איך נקבע הרווח של הבנקים?

בנקים הם צינור לאספקת חמצן למשק. משק לא יכול לחיות בלי אשראי. הם זרוע ארוכה של בנק ישראל. הם בעצם השליחים שלו. הוא מספק להם את האשראי (חלק ממנו לצד אשראי שמגיע דרך הציבור), הוא קובע את גובה הריבית, שממנה הם גוזרים את פערי התיווך והריבית על הלוואות ופיקדונות; והוא מספק להם את יכולת המינוף - בנק ישראל הוא זה שכאמור קובע שבנק יכול למנף את עצמו בערך פי 10. הוא בעצם מעין מבטח את המינוף הזה, מאשר אותו ולעיתים משנה אותו.

לשינויים יש השפעה אדירה על הרווח. דמיינו שבנק ישראל יוריד את המינוף מ-10 ל-9. הרווחים של הבנקים יתכווצו כי המשמעות היא שהם צריכים יותר הון כדי להעמיד את אותו אשראי. ומה יקרה אם היחס יירד ל-1 ל-7? יותר גרוע, או שהם יעמידו יותר הון (ישאירו את הרווחים ולא יחלקו), או (וזה סביר) שיקטינו אשראי למשק. כלומר, להחלטה הזו של בנק ישראל יש השפעה על הסביבה הכלכלית. האשראי קובע הרבה - את הצריכה, את המדד, את מצב העסקים ועוד. לכן, בעצם כשחושבים על זה לעומק - הרווחים של הבנקים הם סוג של רווחים שנשלטים ונקבעים בחדרים בבנק ישראל, כשבנק ישראל מתייחס לתמונה הגדולה - לצד מצב הבנקים ורווחיותם, גם למצב המשק בכללותו.

אם תיקחו את זה עוד צעד קדימה, אולי תשאלו למה בנקים הם בעצם גופים עצמאיים, אם הרווחים שלהם נקבעים ומוגדרים למעלה על ידי בנק אחד גדול ושולט? היסטורית, כשהבנקים נשלטו על ידי מדינה, זה נגמר רע. אבל מה שבטוח הוא שמבנה המערכת הבנקאית עם ההיררכיה שמלמעלה, עוד ישתנה. בעולם כולו עדיין לא בטוחים במבנה הנכון ויש הבדלים בין מדינות שונות. 

וכשמבינים את המבנה הקיים אצלנו, מבינים גם שזה לא נכון להסתכל על הנגיד ועל מנהלי הבנקים כשני גופים בעימות-במחלוקת. הם ביחד. הפגישה היום היא פגישת חברים. הנגיד רוצה ויכול להשפיע על החברים, יש לו שוט (לרבות הורדת יחס המינוף), הוא לא יפעיל אותו. הוא יסביר שכדאי להם, מאוד כדאי להם, לעשות שינויים. הוא יסביר להם שככה הציבור והתקשורת יבינו שהמערכת הבנקאית אמינה, חזקה ומשרתת את הציבור, והלחץ עליו מצד הרגולטור ומצד הציבור יפחת. 

ייתכן ותצא הודעה משותפת, כנראה תוך ימים תראו שריבית העו"ש תעלה. תוך ימים תרגישו שהלחץ על הבנקים יורד מדרגה. הפעולה הצליחה. אבל, חייבים גם להסתכל על הצד השני.

אם הרווח של הבנקים לא מחלחל לשכר המנהלים, אז למה הם קשוחים בריבית על הפיקדונות והעו"ש?


האם הרווח של הבנקים מחלחל למנהלים? המנכ"לים לא נהנים מרווחי הבנקים, ההנהלה של הבנקים לא מרוויחה יותר. בעלי המניות מרוויחים ולצד צדיק בינו, משפחת עופר ונוספים, מדובר בעיקר בגופים מוסדיים.

המנהלים מוגבלים בשכר, הם מקבלים שכר בהחלט טוב, אבל ממוצע פלוס לחברה בורסאית. ואין קשר בין הרווחים של הבנקים לשכר שלהם. ולכן, איזה אינטרס יש להם להגיד לנגיד - "לא רוצים. לא מעלים את הריבית"? האינטרס היחיד שלהם הוא אגו -  דמיינו שחנן פרידמן מלאומי ינפנף ברווח כפול מזה של דב קוטלר מבנק הפועלים. או שדב קוטלר ירוויח כפול מחנן פרידמן. הכותרות ירוממו את המרוויח ואולי ילעגו למפסיד. החברים, הקולגות, השוק יריע לאחד ויזלזל באחר. בסופו של דבר, המנכ"לים של הבנקים רוצים להרוויח יותר (בתשואה) מהאחרים, אבל לא באמת משנה להם הרווח האבסולוטי. כלומר, אם מחר בבוקר הרווח של כל הבנקים נחתך בחצי - זה לא משנה להם. משנה להם היחסיות, המיקום של כל אחד מהם ביחס לחברו.

וכדי לשמור את היחסיות הזה ביניהם, הנגיד מזמן אותם. הוא אולי יגיד להם משהו בסגנון (וגם אם לא, זה יהיה המסר) - "תעלו את הריבית בעו"ש ל-2% ותעשו את זה מיד". פרידמן יסתכל על קוטלר, קוטלר יסתכל על פרידמן, הם ידברו בעיניים, אולי יזרקו משהו לאוויר, אבל הפגישה הזו ברורה - הנגיד רוצה תיאום מחירים. קוראים לזה קרטל. אבל בזכות המכובדות של הנגיד, בזכות האווירה והכעס הציבורי, מטאטאים זוטות כאלו כמו מפגש מתחרים ותיאום מחירים - זה הרי למען מטרה צודקת.

  

תגובות לכתבה(37):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 27.
    תקופת צינון
    רו"ח 22/06/2023 07:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי אם ככה הגיע הזמן לעשות תקופת צינון ארוכה בין תפקידים בכירים בבנק ישראל לבין תפקידים בבנקים.
    סגור
  • 26.
    הורדת מס על רווחים. שמדינה תתחשבן עם הבנקים.
    X 22/06/2023 01:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי שיורידו את המס על רווחים. או במדרגות. בנקים זה עסק פרטי. כמובן נשמח לחלוק רווחי עתק, כי אנחנו שותפים בעמלות בני"ע.
    סגור
  • 25.
    1
    1 21/06/2023 17:11
    הגב לתגובה זו
    0 1
    1
    סגור
  • 24.
    אף פעם לא קראתי
    שש 21/06/2023 11:32
    הגב לתגובה זו
    7 0
    כתבה כל כך נכונה . מוזר שכל כתבי הכלכלה מסתדרים בשורות ולא כותבים את האמת בפרצוף- לנגיד ולממונה על הבנקים אין שום אינטרס לדאוג לציבור, כל מעייניהם זה לדאוג לבנקים.
    סגור
  • 23.
    לפיתרון יש שם - ביטוח פקדונות (FDIC בארה"ב)
    לקוח ומשקיע 21/06/2023 11:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שיהיה ביטוח פקודונות אף אחד לא יפחד להעביר את כל כספו מחר ל One Zero, או לכל בנק חדש שיקום כאן. רוצים גם יציבות הרמטית, ולא כמו בארה"ב - שיהיה ביטוח מלא ולא עד סכום מסויים. וברגע שאין פחד, ואין קושי לעבור - יש תחרות והמחיר יורד.
    סגור
  • טען עוד
  • 22.
    הבנקים עדיין חוגגים
    טווח ארוך 21/06/2023 10:01
    הגב לתגובה זו
    3 0
    על משבר 1983!!
    סגור
  • 21.
    באמת מה אמר?דיברו בעיניים חחח (ל"ת)
    אריה 20/06/2023 18:20
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 20.
    צריכים להקים תנועה שלא מחזירים לבנקים את ההלוואות
    גדי 20/06/2023 18:11
    הגב לתגובה זו
    9 4
    הכסף שלהם ממילא שדוד מאיתנו.
    סגור
  • תגובה הזויה
    מיכאל 24/06/2023 16:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תחומים שחיים מאשראי כמו למשל נדלן, גופי תעשיה/ קמעונאות שצריכים אשראי להון חוזר, יפשטו רגל רק בגלל שאתה קורא להם לעשות זאת.
    סגור
  • על ההוצאה לפועל
    גדי יקר 21/06/2023 10:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    שמעת? כנראה שלא
    סגור
  • ואת השטחים הכבושים יש להחזיר? (ל"ת)
    מנדל 20/06/2023 23:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • בבית הסוהר? (ל"ת)
    רדרא 20/06/2023 22:01
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 19.
    אולי אין התקשורת נלחמת מספיק (ל"ת)
    ריבית 20/06/2023 17:43
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 18.
    הנגיד דואג לאזרחי המדינה או לגו'ב הבא שלו,למה אין חוק
    אל תגיד נגיד 20/06/2023 16:58
    הגב לתגובה זו
    15 4
    צינון של 5 שנים ?
    סגור
  • 17.
    תוציא הוראה וגמרנו
    נגיד בנק נכבד 20/06/2023 15:05
    הגב לתגובה זו
    10 0
    מה זה שיחות "ההבנה" האלו
    סגור
  • 16.
    מכר לחב' ביטוח
    כשבנק המזרחי 20/06/2023 15:01
    הגב לתגובה זו
    0 2
    חלק מתיקי המשכנתאות,אזי את איזה סיכון הוא מכר?,נכון את זה של לווי המשכנתאות שלדבריך "אינם יכולים להתמנף" האומנם?
    סגור
  • מינוף של פי 2 לא של פי 10 (ל"ת)
    גדי 20/06/2023 23:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 15.
    צודק, הבנקים זה באמת היוקר מחיה מתחת לאף (ל"ת)
    ואוסם ותנובה החזירות 20/06/2023 14:13
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 14.
    הבנקים לא מרוויחים רק ממרווחי ריבית ועמלות.
    הערה קטנה 20/06/2023 13:25
    הגב לתגובה זו
    8 2
    הם תמנון שמחזיק ישירות או בעקיפין בכל עסק במשק.
    סגור
  • 95% מהרווח זה אשראי ובנקאות (ל"ת)
    גדי 20/06/2023 23:00
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 13.
    עצם כינוס כולם יחד מייצר קרטל (ל"ת)
    רמי 20/06/2023 13:07
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 12.
    הבנקים.
    נוק 20/06/2023 12:45
    הגב לתגובה זו
    12 0
    הציבור אשם גם. הצריכה היא מוגזמת. הגיע הזמן לצרוך פחות ואז כל המערכת תתכווץ ויחזרו לשפיות ללא כיווץ אין פיתרון.
    סגור
  • 11.
    רוחים לא היגיוניים ,פשוט עוש ציבור המפקידים והלווים. (ל"ת)
    עדי 20/06/2023 12:41
    הגב לתגובה זו
    8 1
    סגור
  • 10.
    בנק מכשיר פיננסי פשוט....
    שמואל 20/06/2023 12:41
    הגב לתגובה זו
    3 8
    אבישי חחחחחח. הרגת אותי... "הבנק הוא מכשיר פיננסי פשוט...."אז למה תותח כמוך לא מקים אחד כזה פשוט ומרוויח מליארדים...אני חושב שאתה יכול להרוויח הרבה על סטנדאפ קומדי. כל הכבוד !!
    סגור
  • כי בנק ישראל לא מוכן לתחרות, התגובה שלך די הזויה (ל"ת)
    חזי 20/06/2023 15:15
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
  • 9.
    המשך...
    אני 20/06/2023 12:34
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הבנקים, למרות הסיכון הגבוה ממשיכים לחלק דיבדנדים. והבנק המרכזי (חחחח...."הבנק המרכזי") לא יתערב כל עוד המשבר(ון) לא יתפח: שהרי עדיין יש לבנקים שומנים, והרבה.... בהצלחה.
    סגור
  • 8.
    יכול להיות שהדוחות של הבנקים....לא אמיתיים?
    אני 20/06/2023 12:32
    הגב לתגובה זו
    10 5
    ולמעשה הרווח ה"אמיתי" שלהם הוא הרבה הרבה יותר קטן? ואולי בגלל זה הנגיד מחרף את נפשו על מנת לשמור להם על הגבינה....? שהרי ברור לנו שמצב ההלוואות למשקי בית, למשכנתאות והמיוחד לעסקים נמצא בסיכון גבוה מאוד. שהרי ההלוואות הריבית הכי מנוכה הן הריבית של 7% (משכנתא), הלאאות לעסקים בריביות גבוהות אף יותר. זאת ועוד: ירידת שווי נכסים המשועבדים כנגד ההלוואות הולך ויורד....מה שאומר שהבנק כבר מחכה לעשות RECALL על הנכסים, אבל מפחד שיהיה פה תגובת שרשרת, הבנקים ממתינים (ואולי גם מתפללים). הנגיד, מצידו, מהבחינה הזו לא ממש יכול להושיע אותם, כי להוריד את הריבית לא ממש אפשרי, כמו כן יש מצב משק נתון. נוסיף של זה את הנתון המדהים והוא שהבנקים ממונפים פי 15-17 על ההון העצמי שלהם (תסתכלו במאזני הבנקים): משמע שכאילו הייתם קונים דירה של 2 מיליון ש"ח עם הון עצמי של 150אלף ש"ח. הגיוני לכם??!!! לבנקים..מותר. אמממההה.....הבנקים הבנקים ממשיכים לשדר עסקים כרגיל: ממשיך להפריש אפס לחובות בסיכון/חובות מסופקים (בין אם הפרשה ספציפית ובין אם הפרשה כללית..), ממשיכים לחלק דיבידנדים, מה איכפת להם: במקרה של כישלון רציני הממשלה מ
    סגור
  • קשקוש
    מיכאל 24/06/2023 16:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרולציה עליהם כל כך נוקשה, אי אפשר לשחרר נפיחה בבנק בלי להתייחס לרגולציה של בנק ישראל
    סגור
  • לא
    יהווית 20/06/2023 23:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא יכול להיות
    סגור
  • 7.
    כתבה מגמתית
    אנונימי 20/06/2023 12:23
    הגב לתגובה זו
    6 5
    תפקיד המפקח לדאוג ליציבות הבנקים כי קריסה תרסק את המשק. שבנקים קרסו שאלו איפה הפיקוח, שבנקים מרויחים שואלים למה אין תחרות. הכל מהפוזיציה של הרגע. תחרות בשוק אמיתי באה מהלקוחות, הישראלים יודעים להתמקח על הכל ורק מול הבנק הם פרייארים? אני מציע להשקיע בחינוך פיננסי ופחות בתלונות
    סגור
  • 6.
    אין על אבישי.
    קבלן בנין זעיר 20/06/2023 12:22
    הגב לתגובה זו
    8 1
    מסביר בגובה העיניים מה שאחרים מפחדים אפילו ללחוש.
    סגור
  • 5.
    בנקים גנבים ????
    אנונימי 20/06/2023 12:16
    הגב לתגובה זו
    6 1
    ב - באנ - נגנובק - קצתרק עמלת שורה , עמלת הפקדה , עמלת פתיחת תיק וכל עמלה אפשרית על מנת לגנוב את הציבור !!!!!
    סגור
  • 4.
    אבישי עובדיה בעוד כתבה נהדרת. כל הכבוד (ל"ת)
    דוד 20/06/2023 12:00
    הגב לתגובה זו
    15 1
    סגור
  • 3.
    רווח הון 12אחוז רבית לציבור אפס
    נכלוליזם חמדנות 20/06/2023 11:54
    הגב לתגובה זו
    8 1
    כל עמלת שורה רק מנפחת את הספחת הזאת שנקראת המונופול
    סגור
  • 2.
    חבל שלא קניתי 1000 קולים (ל"ת)
    צרנוחה 20/06/2023 11:47
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 1.
    בנק ישראל = גוף עברייני שעושה מעשים פליליים
    שמור לי ואשמור לך 20/06/2023 11:46
    הגב לתגובה זו
    13 3
    הממסד הישראלי פורע חוק, השבכ המוסד בנק ישראל הבנקים עוד כמה גנרלים במשרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה, זה דיפ סטייט בלתי חוקי בעליל שפוגע בזכויות אזרח ומפר חוקי פרטיות מידע על ימין ועל שמאל ובלי לתת דין וחשבון.
    סגור
  • חי בסרט (ל"ת)
    צרנוחה 20/06/2023 12:30
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות