טריא: אחרי הבעיות המנכ"ל מתפטר, עמוס לוזון יהפוך ליו"ר החברה
מנכ"ל חברת טריא טריא -0.63% טריא 31.6 -0.63% בסיס:31.8 פתיחה:31.8 גבוה:31.8 נמוך:30.6 תמורה:6,036 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שחף ארליך מתפטר מתפקידו על רקע הכישלון של החברה וההתרסקות בשווי השוק שלה מ-390 מיליון שקל ל-148.4 מיליון שקל, נפילה של 62% מהשיא. יחליף אותו בתפקיד המנכ"ל אחד המייסדים, אייל אלחינאי, ששימש עד כה יו"ר החברה. לתפקיד יו"ר החברה ייכנס עמוס לוזון, מנכ"ל חברת 'עמוס לוזון יזמות ואנרגיה' לוזון קבוצה -0.87% לוזון קבוצה 284.6 -0.87% בסיס:287.1 פתיחה:287.1 גבוה:287.3 נמוך:282.7 תמורה:314,468 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , שהפך לבעל עניין בטריא (21.1%) כשטריא התמזגה עם השלד הבורסאי שלו לוזון נדל"ן. השאלה היא האם עמוס נדל"ן יידע להבריא את החברה ולייצב אותה.
טריא נמצאת בבעיה קשה בעקבות עליית הריבית במשק - היא עניינה את החוסכים כאשר הריבית במשק הייתה אפסית ולא הייתה אלטרנטיבה לכסף. אנשים חיפשו לקבל תשואות סולידיות של 4% ומצאו את זה בטריא. לכאורה, עם סיכון נמוך. אבל הבעיות צצו כאשר הריבית במשק עלתה - פתאום המשקיעים ראו שיש אלטרנטיבות סולידיות בפיקדון בנקאי או קרנות כספיות - שתיהן בסיכון נמוך יותר, ועם נזילות גבוהה יותר (בקרנות כספיות). התוצאה היא בקשות משיכה חריגות שהגיעו ל-15% מכל האשראי של החברה וזה כבר יצר תאונת שרשרת לחברה. טריא כמובן לא היחידה שהמצב אצלה עשוי להיות קשה יותר בעקבות עליית הריבית במשק.
פלטפורמות דומות כמו פאגאיה ואחרות יכולות לסבול מקשיים דומים. אבל בניגוד לטריא, הן לא נסחרות בבורסה והן לא חייבות לדווח למשקיעים מה קורה בפועל. אבל את האזהרה על טריא צריכים לקרוא גם מי שחוסכים בשאר הפלטפורמות הללו. אין הבדל מהותי.
טריא ניסתה לטעון שהיא משהו שונה ומיוחד, שהיא לא רק חברת האשראי חוץ בנקאי, אלא עוקפת את הבנק ומתווכת ישירות בין מי שצריך הלוואה לבין חוסכים שמוכנים לתת את הכסף שלהם בתמורה לתשואה יפה. 'אתה תרוויח, ולא הבנק' הם אומרים. אבל בסופו של דבר - זה אותו דבר. זו חברת אשראי חוץ בנקאי שהתשואה עליה לכאורה גבוהה יותר לחוסך מאשר פיקדון בבנק, אבל הסיכון, בהתאם, גבוה יותר.
בעקבות עליית הריבית במשק התברר גם שקשה יותר למשוך כספים מהפלטפורמה (כי כדי שחוסך יוכל לחסוך צריך שחוסך אחר יפקיד כספים, אבל בתקופה של העלאת ריבית קשה יותר למצוא חוסכים חדשים לפלטפורמה וזה הוביל ל"מגמה של עודף בקשות משיכה על הפקדות בפלטפורמה", כך נאלצה טריא להודות לפני חודש, מה שגם יוביל לפגיעה בתוצאות של החברה. התוצאה הבלתי נמנעת היא תהליך של רה-ארגון ופיטורי עובדים. רק שמבחינת החוסכים שהשקיעו שם את הכסף זה מאוחר מדי - לא כי הם לא בהכרח יקבלו את הכסף, בהחלט ייתכן שכן, אבל הסיכון התממש. סיכון הנזילות.
מעבר לכך - הריביות בפלטפורמות הללו כבר לא אטרקטיביות. החברות נאלצות להעלות את הריבית שהן דורשות, ממש כמו כל חברה אחרת. אם זה הבנקים ואם זה חברות אשראי חוץ בנקאי אחר - כולן העלו את הריבית על ההלוואות וזה כולל גם את טריא ואת שאר המתחרות.
טריא בינתיים מנסה להיפטר מכחצי מתיק האשראי שלה ולמכור אותו לבנקים, אבל למה שהבנקים ירצו לקחת תיק כזה? מי שבא לטריא לבקש הלוואות אלה אנשים יותר 'מסוכנים' - אנשים עם פחות יציבות כלכלית, כאלה שהבנקים וחברות האשראי החוץ בנקאי לא רצו לתת להם הלוואה, או שדרשו ריבית גבוהה. אז כשהריבית במשק אפסית זה מצליח, אבל כשהריבית עולה פתאום זה נהיה קשה יותר. ריביות של 10-12% זה כבר לא ריבית של 4-5%. קשה יותר להחזיר את זה ולכן גם אנשים פחות רוצים לקחת הלוואות כאלה, ובצדק. בהחלט ייתכן שהבנקים יסכימו לבסוף לקנות את התיק ולקחת על עצמם את הסיכון, אבל זה יהיה תמורת תשלום נמוך יותר מזה שטריא הייתה רוצה לקבל. גם הם צריכים לדאוג ליתרת הפסדי האשראי שלהם. נכון, עבור הבנקים, זה בקושי 1% מהנכסים, אבל זה עדיין נכסים בסיכון גבוה.
טריא הוקמה ב- 2014 על ידי אייל אלחיאני, ורדה לוסטהויז ואסף שלוש. החברה מפעילה פלטפורמה אינטרנטית לתיווך מקוון באשראי, ש"מהווה זירה למפגש ישיר בין לווים ומלווים ומאפשרת למלווים מצד אחד לחסוך ולהשקיע את כספם תמורת ריבית ומנגד לפזר את כספי ההפקדה בין מספר רב של לווים" - כך החברה שיווקה את עצמה לפני שנה ושנתיים.
נכון לעכשיו, לחברה יש עדיין מספיק מזומנים לשנה הקרובה ואין לה הערת 'עסק חי'. אבל יתרות המזומנים שלה בירידה. בשלושת החודשים הראשונים של 2023 היא שרפה 34.5 מיליון שקל מפעילות שוטפת (בעיקר עקב הפעילות של טריא קרדיט), אבל בשנה שעברה החברה שרפה רק 6.2 מיליון שקל.
עם זאת, החברה הפסיקה לצמוח - בגלל עליית הריבית. החברה רשמה ברבעון הראשון של השנה הכנסות בהיקף של 19.2 מיליון שקל, לעומת 25.6 מיליון ברבעון המקביל בשנה שעברה. החברה עברה להפסד תפעולי של 8.9 מיליון שקל ברבעון האחרון, לעומת רווח תפעולי של 6.6 מיליון ברבעון המקביל. ההפסד הנקי עמד על 8.8 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 3.3 מיליון שקל ברבעון המקביל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.עסק לא נוהלסוכן שמכיר 29/06/2023 14:09הגב לתגובה זו0 0ארליך איש מכירות שלא ידע לנהל עד שלוזון הגיע ועשה סדר. להסתבך עם לוזון לא כדאיסגור
-
4.חברה שהיא פירמידהמשקיעה לא מרוצה 27/06/2023 21:20הגב לתגובה זו0 0משקיעה בטריא כבר כמה שנים. מחכה לקבל את הכספים כבר 4 חודשים. עושה רושם שהכל עומד לקרוססססבססגור
-
3.איפה רשות ני''ע?יוסי 26/06/2023 14:37הגב לתגובה זו2 0מעניין שרשות ני''ע לא בודקת לעומק מה קורה בטריא ?סגור
-
2.הולכים למחוק עשרות מיליוניםאני 26/06/2023 13:01הגב לתגובה זו2 0החברה רשמה הכנסות מראש על הקמת הלוואות וחיתום בסך של 3.5-4.5 אחוז (הלוואות שהיא לא יכולהלספק יותר) כל הכסף הזה הולך להמחק כי ההלוואות לא מסופקות בפועל והנהלת החברה לא מדווחת על כלום לדעתי ברבעון הבא נראה מחיקה של כל ההון העצמי של החברה חבורה שלנוכליםסגור
-
רשמה הכנסות בלי לקבל ?איך רשמה ? 26/06/2023 21:30הגב לתגובה זו0 0איך בדיוק תסביר אני חושב שהכסף ילף בצורה אחרת אבל בוא תסביר רק שהיא נותנת הלוואות היא מקבל עמלה על הריבית ... אולי לא הבנתי בכייף תמיד לומדסגור
- טען עוד
-
הסברמתעניין 26/06/2023 23:21הגב לתגובה זו1 0החברה רושמת עמלת הקמה וחיתום להלוואה 3.5-4.5 אחוז כהכנסה בדוח רווח והפסד ברגע שהיא חותמת על הסכם ההלוואה עם קבוצת הרכישה , על מלוא ההתחייבות להלוואה !! בימים כתיקונם אין עם זה בעיה , בהנחה שהחברה יכולה לספק את ייתרת ההלוואה לה זכאי המלווה (קבוצת הרכישה) אבל שיש יותר פדיונות מהפקדות אי אפשר להשלים את ההלוואה מה שאומר שרשמת הכנסה שאתה צריך להחזיר .סגור
-
1.נו, אז מגלים לנו שבנק לא באמת מלווה כסף,,,איתי תוהה 26/06/2023 11:16הגב לתגובה זו1 0כי אחרת לא היה לו ,,,בעקבות עליית הריבית במשק התברר גם שקשה יותר למשוך כספים מהפלטפורמה (כי כדי שחוסך יוכל לחסוך צריך שחוסך אחר יפקיד כספים,סגור
-
מוזרמוזר 26/06/2023 12:00הגב לתגובה זו1 0נשמע כמו פירמידהסגור