חברות מצפצפות על המשקיעים ומדווחות באיחור ניכר - מתי הרשות תתערב?
חברות חייבות לדווח למשקיעים בת"א בזמן אמת על כל דיווח מהותי. מהו דיווח מהותי? אפשר להתפלסף על כך אבל ברור לגמרי שדיווח שמקפיץ את המניה בעשרות אחוזים הוא דיווח מהותי. החברה מן הסתם יכולה לנחש-להעריך שהודעה מסוימת תשפיע על המנייה וממילא היא מחויבת לדווח על כך. יש גם דברים שברור לגמרי שהם מהותיים - מכירה של משקיע עוגן, מכירה/ מימוש/ אקזיט גדולים של החברה, התפטרות-עזיבה של מנכ"ל, זכייה בפרויקט גדול, בוודאי אצל חברות קטנות ועוד.
אבל אפשר גם לראות חברות שלכאורה מזלזלות במשקיעים הישראליים. מדובר על חברות שקרה להן מקרה כזה, של דיווח מהותי, אבל לקח להן במקרה הטוב כמה שעות ובמקרה הרע כמה ימים כדי לדווח למשקיעים בישראל. הבעיה היא שהמשקיעים שמסתמכים על מקור המידע הרשמי של החברות - המאיה - בעצם נשארים מאחור. משקיעים מהירים או מתוחכמים שמסתכלים בחו"ל וסורקים אחרי מה שקורה, או שיש להם שירות איתותים מחו"ל, יכולים לנצל את פערי המידע האלה ולעשות כסף קל. בפועל זה רווח ארביטראז', אפשר גם לקרוא לזה מידע פנים (אם כי הוא פומבי בחו"ל). השורה התחתונה היא שהמשקיעים הישראליים מפסידים ונשארים מאחור.
אירוע כזה יכול לקרות גם לחברות שנסחרות רק בישראל (עזריאלי למשל) אבל בעיקר לחברות דואליות - כאלה שנסחרות גם בארץ וגם בחו"ל. על פי עקרון הסימולטניות, החברות הדואליות חייבות לדווח באופן מיידי גם למשקיעים בת"א על כל אירוע מהותי שהן מדווחות בחו"ל, וזאת בהנחה שהתקיים באותו זמן מסחר בת"א. בכל הדוגמאות שתקראו להלן, התקיים מסחר בבורסה בת"א (למעט אנרג'יאן), כך שאי אפשר לומר שהחברות היו יכולות לדחות את הדיווח למתי שיתקיים מסחר בת"א.
בתקופה האחרונה היו לכך מספר דוגמאות בולטות בבורסה המקומית: הדוגמאות האחרונות הן של חברת לייבפרסון -5.15% לייבפרסון 294.7 -5.15% בסיס:310.7 פתיחה:300 גבוה:300 נמוך:292.1 תמורה:864,224 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לייבפרסון שדיווחה בחו"ל על עזיבתו-התפטרותו של המנכ"ל ב-12 ביולי בשעה 15:30 שעון ישראל. המניה זינקה ב-30% ובשלב מסוים אפילו ב-50%. אבל מתי המשקיעים בישראל זכו לשמוע על כך? רק ב-13 ביולי בשעה 4:42 לפנות בוקר.
ב-20 ביוני, דקות ספורות לאחר השעה 15:00 בצהריים, החלה לפתע מניית עזריאלי לזנק ביותר מ-10%. המשקיעים בת"א חיפשו הסבר. אבל זה הגיע רק בשעה 16:22, כאשר החברה אישרה את הפרסום הראשון בביזפורטל לפיה עזריאלי מוכרת את חלקה בקומפאס ותרשום רווח לפני מס של 1.3 מיליארד שקל. לאחר מכן העליות במניה נחלשו ל-3% בלבד. עזריאלי יוצאת דופן ביחס לאחרות כאן מכיוון שהיא אינה חברה דואלית. ועדיין - מדובר בהסכם של החברה מול חברה בחו"ל. לא מדובר כאן בהפתעה מבחינתה של עזריאלי ואם החברה בחו"ל הוציאה דיווח בשעה מסוימת, מדוע עזריאלי לא דיווחה על כך באותו זמן גם בארץ? בחברה אומרים שהיא דיווחה ב-15:26 על "אירוע מהותי" והמניכ נכנסה להפסקת מסחר עד לפרסום ההודעה ב-16:22. זה כמובן נכון אבל לא רלוונטי - המשקיעים העירניים השיגו תשואה יפה. אבל המידע לא היה שקוף וגלוי לכל ציבור המשקיעים באותו זמן.
ואם דיברנו על כמה שעות עיכוב בדיווח, אז הנה עוד שתי דוגמאות קיצוניות יותר, עיכוב של כמה ימים: ביום חמישי ה-4 במאי מניית סייברוואן 0% סייברוואן 5.7 0% בסיס:5.7 פתיחה:5.7 גבוה:5.8 נמוך:5.8 תמורה:455 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: סייברוואן זינקה ב-80% בבורסה בת"א, כאשר בחלק מסוים של יום המסחר היא זינקה ביותר מ-100%, אחרי שדיווחה בוול סטריט על הצלחת הפיילוט באבו דאבי. מתי המשקיעים בת"א זכו לקרוא על כך? רק בבוקר ביום ראשון ה-7 במאי. בחברה אפילו אישרו לביזפורטל באותו יום חמישי שהם מתכננים להוציא את ההודעה ביום ראשון. שאלנו למה בעצם ולמה לא מגיע למשקיעים לשמוע על כך בזמן אמת. לא קיבלנו תשובה.
ולסיום - נקנח עם אנרג'יאן. השמועות על כך שמשקיע עוגן של החברה יוצא, הסתובבו מאז יום שישי ה-3 במרץ באנגליה. המסחר בת"א התחדש ביום ראשון, אך חברת הגז אנרג'יאן +0.74% אנרג'יאן 4,787 +0.74% בסיס:4,752 פתיחה:4,660 גבוה:4,792 נמוך:4,660 תמורה:3,761,827 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: דיווחה על המכירה שלו רק ביום שלישי ה-7 במרץ, וזאת כאשר התקיימו בת"א שני ימי מסחר גם ב-5 וגם ב-6 במרץ. באותם יומיים מניית אנרג'יאן עלתה בת"א ב-2.5%. האם לא היה הוגן לדווח למשקיעים על אותה מכירה? במקרה הזה, נכון אמנם שהמכירה לא הפילה את המניה ועדיין, המשקיעים שקנו את המניה באותם ימים בוודאי היו רוצים לדעת על כך.
יש עוד חברה אחת שלכאורה מתאימה לקריטריון, אבל בדיקת ביזפורטל מראה שזה לא המקרה. מניית
קמטק
-5.87%
קמטק
28,060
-5.87%
בסיס:29,810
פתיחה:27,880
גבוה:28,140
נמוך:27,840
תמורה:19,984,804
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
קמטק קפצה ב-14% על רקע קבלת הזמנות ל-42 מערכות כאשר הנהלת החברה אמרה למשקיעים בוול סטריט ב-13 ביולי בשעה 14:15 שהיא "רואה מומנטום חיובי בהזמנות", אבל המשקיעים בת"א קיבלו על כך דיווח רק באותו יום ב-16:49, שעתיים וחצי לאחר מכן. אלא שכאן הסיפור הוא אחר, זו לא אשמת החברה. על פי בדיקת ביזפורטל - קמטק דיווחה בזמן אלא שהייתה תקלה במערכת המגנא (הדיווח לרשות ניירות ערך). החברה פנתה לרשות ולבורסה ואחרי שעתיים אלה פרסמו הודעה על כך שיצאה הודעה בחו"ל. רק שבהודעה של הבורסה והרשות כתוב ש"מן החברה נמסר שעקב תקלה טכנית לא פורסם הדיווח בארץ" ומכאן ניתן להבין שמדובר בתקלה טכנית מצד החברה, ולא זה המצב.
מתי רשות ניירות ערך תתערב?
השאלה החשובה במקרים אלה ואחרים היא מתי רשות ניירות ערך תתעורר ותתערב. השם הרשמי של התנהלות מהסוג הזה - של דיווח למשקיעים בחו"ל בלי לדווח באופן מיידי למשקיעים בישראל - נקרא "הפרה". ברור לחלוטין שהרשות מודעת להפרות לכאורה שביצעו החברות הללו. במקרים כאלה הרשות פונה לחברות ומבררת מולן מדוע עיכבו את הדיווחים. במקרים קיצוניים היא יכולה לנקוט נגד החברות בהליך פלילי. בדרך כלל זה מסתיים בהליך מנהלי, אם בכלל. ברשות ניירות ערך כנראה לא ממש מעוניינים לצאת נגד החברות באופן גלוי, אבל הבעיה היא שהמשקיעים נפגעים. שוב ושוב רואים את התופעה הזו, ובחצי השנה האחרונה מדובר על לפחות ארבע דוגמאות מהותיות לחברות. מדוע בעצם לא מגיעה למשקיעים ההגנה מצידה של רשות ניירות ערך?ברשות לא מוכנים - באופן עקבי יש לומר - להתייחס לחקירות שהיא מנהלת, אבל אנחנו מקווים שהיא תבצע את תפקידה טוב יותר ותגן על המשקיעים הישראליים ממקרים דומים בעתיד. בסוף: זו חובתה. במקרה הזה, רגולטור חלש פוגע באינטרס של ציבור המשקיעים בבורסה. וחבל.
מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה: "ככלל, בהתאם לקבוע בדין, על דיווחי החברות הדואליות להתפרסם בישראל באופן סימולטני עם הפרסום בהתאם לרגולציה הזרה; הרשות בוחנת אירועים בהם הייתה חריגה מכך ופועלת בהתאם לצורך".
מקבוצת עזריאלי נמסר: "הדברים כפי שהוצגו בפנייתכם שגויים מיסודם, וככלל קבוצת עזריאלי פעלה בהתאם להוראות החוק". מה שלא ברור בתגובה. של עזריאלי זה מה שגוי בדברים שנכתבו. בעזריאלי התחמקו מתשובה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.חוסר משילות גם כאןגילה 23/07/2023 16:01הגב לתגובה זו2 0ישראל גן עדן לפורעי חק.סגור
-
5.אדם פרטי שמשקיע בארץ הוא כסיל (ל"ת)חמור מאוד 23/07/2023 08:54הגב לתגובה זו2 5סגור
-
4.חברים של גועליה... לא ייגעו בהם (ל"ת)אורית 21/07/2023 17:28הגב לתגובה זו2 3סגור
-
3.עזריאלי חתמה על מכתב נגד הממשלה, זה מספיקמבין2 21/07/2023 15:33הגב לתגובה זו5 3לא צריך לציית לחוק יותר, יש לה ביטוח.סגור
-
2.עברית שפה קשהמשקיע אמיתי 21/07/2023 15:28הגב לתגובה זו1 1מי שחושב שהוא יכול להיות משקיע טוב מלעקוב אך ורק אחרי מאיה וידיעות בעברית יפסיד הרבה כסף. עדיף לו לתת את הכסף למשקיעים מקצוענים. ברכת הצלחה למה ריםסגור
- טען עוד
-
1.עזריאלי לא דיווחה בזמן אמתהמשקיע הוותיק 21/07/2023 13:50הגב לתגובה זו4 0ראשית תודה על הכתבה. לגבי עזריאלי , אני בדקתי בזמן אמת ולא היה שום דיווח במאיה בזמן שמניית החברה זינקה, הידיעה התפרסמה בחו"ל והחברה לא טרחה לעדכן את המשקיעים בארץ , כך שאתם צודקים והחברה מטעה.סגור