מכשירי איגוח יכנסו בקרוב לשוק - זה יכול להיות מסוכן לפנסיה שלכם
זה לא יקרה מחר בבוקר, אבל שוק האיגוח המקומי הולך להשתנות בשנים הבאות - יותר עסקאות, יותר אפשרויות, הרבה יותר פעילות של בנקים וגופים מוסדיים בתחום הזה. איגוח במילים פשוטות זה יצירת נכס שערכו תלוי בתזרימים עתידיים. חברות רבות מאגחות את יתרת הלקוחות שלהן. הן מגיעות לגוף פיננסי ונותנות לו היקף מסוים של יתרת לקוחות שזה בעצם נכס שמתבטא בתשלומים-תזרימים עתידיים.
הגוף הפיננסי מרוויח מכך - הוא מקבל ריבית על הזמן שבין התזרימים לבין יום ביצוע העסקה והוא מקבל ריבית על הסיכון. בפועל, זה בדיוק כמו אגרת חוב רגילה ולכן גם השם - איגוח.
איגוח (securitization) היא צורת גיוס הון מודרנית המאפשרת לממן פעולות על ידי הסטת תזרים מזומנים או נכסים והפיכתם להון זמין. כלומר החברה מוכרת למשקיעים תזרים מזומנים בין אם מדובר לטווח קצר או ארוך ובין אם מדובר בזרם מחובות קיימים או הכנסות צפויות, על ידי הנפקת תעודות התחייבות שפרעונן מובטח על ידי אותו התזרים, ותמורתו היא מקבלת הון זמין.
בפועל, החברה או הבנק מקימים לרוב SPEׂ (Special Purpose Entity) - ישות למטרה מיוחדת, אליה מועבר תזרים המזומנים שהוגדר מראש ובמקביל ה-SPE מנפיקה סדרות של אג"ח המגובות על ידי אותו התזרים. לאחר יצירת עסקת האיגוח ולאורך חיי העסקה, ה-SPE מקבלת מזומנים הנובעים מתזרים המזומנים ובמקביל משלמת כספים למחזיקי האג"ח.
עד היום חברות עשו איגוח, זה נקרא פעמים רבות גם פקטורינג כשהאיגוח היה בעיקר בגין יתרת לקוחות. בפועל ניתן לאגח כל תזרים עתידי, אבל הרגולטור שלנו התנהל באיטיות עם אישורים והנחיות וכעת פורסם על ידי משרד המשפטים תזכיר חוק שכפוף עדיין להערות. זה ייקח זמן עד שזה יהיה אפשרי ואפוי לחלוטין לרבות סוגית המיסוי. אבל זה יקרה ובכך אנחנו מצטרפים לעולם הפיננסי הגדול שמלא באיגוחים לטוב ולרע.
לטוב כי זה מאפשר לבנקים להקטין סיכון, לפזר סיכון, לאגח מכשירים שונים ולמכור לגופים פיננסים ולציבור. זה יצור מגוון גדול של מוצרים חדשים ומגוון זה טוב.
לרע, כי זה מריח סאבפריים. ישראל ניצלה מהמשבר בשנת 2009 כי היא לא היתה חלק מהתופעה של איגוח משכנתאות סאב פריים. השיטה שהייתה אז בוול סטריט וגרמה למשבר הייתה לקבץ משכנתאות בהיקפים גדולים שהן בעצם תזרימי מזומנים ולמכור אותן לגופים שונים ולציבור. בדיעבד הסתבר שהיו משכנתאות רבות שהיו שוות אפס - פשוט נתנו כסף-משכנתא לכל מי שרצה.
החברות המדרגות, המפקחים, הרגולטור, הגופים המוסדיים והאנליסטים פשוט לא הבינו את המכשירים האלו שבהדרגה הפכו למורכבים יותר - איגוח על איגוח, איגוח ברמות שונות ואז במקום אג"ח התקבל מכשיר פיננסי מתוחכם, ממונף, מסוכן מרוב האופציות שאתם מכירים.
בשוק תוסס, בשוק של עליות, האיגוחים האלו נחטפים כמו לחמניות טריות מבלי להבין את המוצר באמת, וכאן הבעיה - מגוון המוצרים אולי טוב בתיאוריה, בפועל - זה מצריך הבנה גדולה ופיקוח רגלטורי ולרוב ב"לידה" של תחום חדש זה חסר. דוגמאות למכביר - תראו מה קרה אצלנו אחרי ההתלהבות של בנק ישראל שאמר לנו שהוא יצר תחרות בשוק האשראי החוץ בנקאי עם תחרות לבנקים. בשביל הציבור כמובן. התברר שאין דין ואין דיין, שהחברות האלו מגייסות בלי הכרה בשוק ההון ומחלקות כספים בלי בעיה. קריסות על ימין ועל שמאל, האחרונה גיבוי. מעל 200 מיליון שקל של כסף ציבורי הלכו לאיבוד והסיכוי להגיע אליהם - נמוך, אפילו קלוש.
סוגי האיגוח שיכולים להיות הם רבים, אבל נראה שמה שיהיה פופולארי כאן בשלב הראשון יהיה איגוחים על תזרימי משכנתאות, על עסקאות בכרטיסי אשראי, על הלוואות. יקומו מכשירים כאלו (שהן יהיו חברות ריקות שיקבלו לתוכן את התזרימים העתידיים) ותוכלו להשקיע במכשירים של החברות הייעודיות האלו.
הבעיה - ניתוח של כל מכשיר ומכשיר
כדי באמת לדעת אם מדובר בהשקעה טובה הגופים המוסדיים ואנשים-משקיעים פרטיים יצטרכו לנתח כל מכשיר וכל תשקיף. בהדרגה, אתם תראו שכמות התשקיפים תלך ותגדל וגם המורכבות של הניתוח. כאשר יהיה מבול של הנפקות ומתישהו זה יקרה, הסיכוי שהמכשיר יובן עד הסוף הוא נמוך. בוול סטריט הגדולה עם רבבות הגופים המוסדיים שניתחו את המכשירים לא הבינו את המכשירים האלו עד הסוף. לא בטוח שאצלנו יבינו אותם. למשל - נניח שאכן בנקים יאגחו משכנתאות. לכאורה מכשיר נהדר, אבל איך תדעו שהמשכנתאות האלו הן משכנתאות איכותיות. איך נדע שהבנקים לא בוחרים את המשכנתאות בסיכון?לכאורה הכל פתיר, אבל בפועל, הסוגיות האלו מתברר בדיעבד הן אלו שהפילו את השווקים במפולת הגדולה ביותר מאז המשבר הגדול. אז יש מקום לאיגוח, אבל זה צריך להיות עם כללים מאוד ברורים ובלי פרצות לבנקים ולמנפיקי המכשירים האלו.
בתזכיר לחוק יש התייחסות לדרישות לפיקוח על החברה המנפיקה וההתנהלות שלה. יש גם התייחסות לשומרי הסף, אבל הפיקוח צריך להיות כזה שיכול לבדוק את סוגי המכשירים, לתייג אותם, למנוע איגוחים על איגוחים ולקבוע רמת סיכון מקסימלית. אחרת הכלי הזה עלול להיות מכשיר מסוכן-רעיל שימלא את הפנסיות שלנו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.רגע לפני קריסת שוק הנדלן - מחלצים את הבנקים ע"י הפנסיותיובל 04/08/2023 00:20הגב לתגובה זו1 0זוהי שחיתות להכניס את זה בזמן משבר ריבית כשהיא עולה והבנקים אמורים לאבד תיקי אשראי שיופרשו להפסד - הם ייצרו פה אגח דירוג זבל וימכרו לפנסיה שלנו. זוהי הונאהסגור
-
9.זה אומנם יפנה הון לבנקים אבל הסיכון ישאר.ג'סי לייומור 01/08/2023 19:07הגב לתגובה זו0 0זה אומנם יפנה הון לבנקים אבל הסיכון ישאר. במקרה של דיפולטים רבים אומנם הבעיה לא תהיה של הבנק , אבל המערכת לא תדע להתמודד, כי רק בנקים יודעים להתמודד עם דיפולטים. לכן זו התהיה לפנות הון לבנקים כי הסיכון במשק נשאר אותו הדבר. זאת הטעות של הסאב פריים שלא נלמדהסגור
-
את הסיכון יעבירו לקרנות הפנסיה, הבנקים רק ירוויחוהמגיב 02/08/2023 02:10הגב לתגובה זו2 0ולאנשים פרטיים שייתפתו לקנות את הזבל הזה. הבנקים יכולים רק להרוויח. הציבור יכול רק להפסיד. (יזרקו את ההלוואות שיש בהן איתותים על בעיות לאותם אגחים, ואת ההלוואות שהחזר שלהן מובטח, ישאירו בבנק)סגור
-
8.כמעט כל תושבי איסלנד איבדו את הפנסיה שלהם כשהממשלה שלהםמורדי הפטיש 01/08/2023 11:40הגב לתגובה זו3 0החליטה להשקיע בזה.סגור
-
7.ה CDS הוא שוק הימורים לכל דברסוחר ותיק 01/08/2023 11:38הגב לתגובה זו1 0במקום להמר על מירוצי סוסים הם מהמרים על יכולת פירעון של חברות, אותה הגברת בשינוי אדרתסגור
- טען עוד
-
6.הרי ברור שהפנסיות יקנו הכלהמגיב 01/08/2023 08:59הגב לתגובה זו6 0כמו שקנו לפני כמה שנים אגחים של חברות נדלן קיקיוניות מארה"ב, ואיבדו הרבה מאוד מיליונים. ומכוון שבישראל המדרגים הם חברות בנות או קשורות לחברות המציעות קרנות פנסיה, גם דיי סביר שהדירוג של אותם מכשירים יהיה גבוה, ורק "בהפתעה" פתאום ייתברר שאין כיסוי. מה גם - שלכל אגח כזה תוקם חברה נפרדת, כך שלא ניתן יהיה לדרוש החזרים מהחברה האם.סגור
-
5.לכן מסלול מחקה מדד 500 עדיף (ל"ת)אנונימי 01/08/2023 08:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.יש משפט רוסי מי שלא מסתכן לא שותה שמפניה (ל"ת)משה ראשל"צ 01/08/2023 07:29הגב לתגובה זו0 2סגור
-
משפט רוסי -את הזבל בשקית לפח לא לשכן (ל"ת)לילי 01/08/2023 09:16הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.אחלה כתבהסוחר נוסטרו 01/08/2023 05:31הגב לתגובה זו0 0רק חסר עוד טיפה מידע על נושא המיסוי, חברת הspe צריכה להיות יישות פטורה ממס כי מדובר רק על צינור של מזומנים. על זה בדיוק עובדים ויש שהצליחו להשיג פרה-רולינג ליישויות כאלהסגור
-
2.אכן כי כן, אכן השאלה טובה מאד, האם הבנקים יאגחו את ה...Sassi6 01/08/2023 00:49הגב לתגובה זו1 0האם הבנקים יאגחו את המשכנתאות האיכותיות? או את המשכנתאות בסיכון? ...את המשכנתאות בסיכון, זאת יען כי באיגוח מוכרים את סיכון חדלות הפירעון למשקיע שקנה את זה מהבנק, והבנק נהנה ממירווח הריבית ללא חובות אבודים, גם בבלנדר שלכאורה הם אך ורק מתווכים בין הלווים למלווים, גם הם יקפצו על מכשיר האיגוח כדי לשכנע משקיעים רבים וטובים לתת את כספם תמורת תזרים עתידי מהלוואות שלא נמצאו להם מלווים לקחת את סיכון חדלות הפירעוןסגור
-
1.המושחתים ישימו את הפנסיות של הלא מבינים בקקה הזהמבין2 01/08/2023 00:03הגב לתגובה זו4 0גועל נפשסגור