תחזית ריבית לשנה הקרובה והאם נצטרך להתרגל לאינפלציה גבוהה מהיעד?
לפני כחודש, הייתי בכנס באיטליה. בין המרצים בכנס היה פרופסור לורנס בול (Laurence Ball), שמשמש בין היתר, כיועץ לקרן המטבע הבינלאומית. בהרצאה שלו, לורנס בול ניתח את המסלול של אינפלציית הליבה. הוא התחיל את ההרצאה בלהודיע שאחד הדברים הכי קשים זה לחזות, בעיקר את העתיד. בכל זאת, הוא הציג מודל שמנסה להסביר את הגורמים לאינפלציית הליבה, ואת התחזית שלו לחודשים הקרובים.
> בכמה הריבית תרד ומה יקרה למניות ולאג"ח?
אחרי ההרצאה, ישבתי לארוחת צהריים איתו ועם סטפן צ'קטי (Stephen Cecchetti), שהיה ראש המחלקה הכלכלית והמוניטרית של הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS). השיחה נסבה על התחזיות לאינפלציה. השורה התחתונה הייתה שהאינפלציה ירדה הרבה יותר מהר מכפי שהם היו מצפים, אבל להערכתם האינפלציה שעדיין נותרה היא מאוד "דביקה".
במילים אחרות, הם חשבו שהירידה המהירה באינפלציה נובעת מכך שהמגבלות על הייצור והתחבורה שהגבילו את המסחר הבינלאומי בתקופה שאחרי הקורונה הולכות ומשתחררות, ולכן חברות לא מרגישות צורך להעלות מחירים מעבר למה שהם כבר עלו. אז החלק של האינפלציה בארה"ב שיובא מחו"ל, הולך ומצטמצם. בסעיפים מסוימים, שבהם המחירים של סחורות בינלאומיות יורדים אחרי שהגיעו לשיא של כמה שנים הוא אפילו מביא לאינפלציה שלילית.
אבל החלק באינפלציה שעוד לא נעלם, הוא החלק שנובע מסיבות מקומיות – הזרמת הכסף על ידי הבנק המרכזי בתקופת הקורונה, המדיניות המרחיבה של הממשלה שמביאה לגידול בחוב הציבורי, והתחושה של חברות שהן יכולות להעלות מחירים כי גם המתחרים שלהם מעלים מחירים. את החלק הזה יהיה קשה להעלים. למעשה, לורנס בול העריך שהפד עשוי לבחור במדיניות שתכיל אינפלציה מעל ליעד במשך תקופה ארוכה יחסית, מכיוון שלהערכתו הורדה מהירה מדי של אינפלציית הליבה לאזור ה-2 אחוזים עשויה לגרום נזקים כבדים מדי לכלכלה. הוא טען שלסבול אינפלציה שגבוהה מהיעד באחוז או שניים למשך תקופה עדיף על פני הורדה מהירה של האינפלציה ל-2 אחוזים.
- החשש מתגבר: J.P. Morgan מעלה את הסיכוי למיתון עולמי בעקבות מכסי טראמפ
- האינפלציה בגוש האירו ממשיכה להתקרר; הציפיות להורדת ריבית גוברות
כמה ימים אחרי שהכנס נגמר, התפרסם דו"ח האינפלציה של חודש יוני, והתברר שהאינפלציה אומנם ירדה בחדות מ-4% ל-3%, אבל אינפלציית הליבה ממשיכה לרדת בקצב די איטי. ביוני היא ירדה מקצב של כ-5% לכ-4.8%. הפד הגיב בעלייה של רבע אחוז נוסף בריבית, כדי לאותת שהוא מוטרד מהאיטיות שבה יורדת אינפלציית הליבה.
הפד עשוי לעלות את הריבית מעט בהמשך, אם כי הדעות של הכלכלנים חלוקות וגם אם כן זו תהיה העלאה של רבע אחוז. הפד מנסה להוריד את אינפלציית הליבה, אבל לא להרוג אותה בחדות. זה אומר שאינפלציית הליבה בארה"ב תמשיך להיות מעל היעד במשך עוד תקופה ארוכה יחסית מה שיקשה על הפד להוריד את הריבית במהירות. גם אם הוא לא ירצה להעלות אותה עוד, יהיה לו קשה להצדיק ירידה חדה בריבית כל זמן שאינפלציית הליבה היא מעל ה-3 אחוזים.
זה אומר שאם לא תהיה הפתעה גדולה, או משבר כלכלי חדש, גם בעוד שנה הריבית בארה"ב תהיה כנראה בין 4.25% ל-4.75%. משם היא תמשיך כנראה לרדת, אבל זה היעד לעוד שנה. זה לא ריבית של 5.5% שיש היום, אבל זו עדיין ריבית לא נמוכה.
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כל עוד הריבית בארה"ב נמצאת סביב הרמות האלה, בנק ישראל יתקשה להוריד את הריבית בארץ. אבל ירידת ריבית שם היא הקדמה למהלך של בנק ישראל בהמשך שנת 2024.
הדבר המדהים הוא שבנק ישראל מחזיק ריבית שהיא מתחת לריבית של הפד, האינפלציה בישראל היא קצת יותר מהירה מאשר האינפלציה בארה"ב, ושאנחנו לא רואים פיחות יותר משמעותי מכפי שאנחנו רואים עכשיו. אבל בנק ישראל לא יוכל להרשות לעצמו שהפער בין הריבית של הפד לריבית בארץ יתרחב, ולכן מעבר לכך שיש סיכוי טוב שהריבית תעלה בעוד רבע אחוז בספטמבר, הרי שכל עוד הפד מחזיק את הריבית גבוהה, גם בישראל הריבית תישאר (לפחות) באותו גובה של ריבית הפד'. זה אומר שגם בעוד שנה, הריבית בישראל צפויה להיות מעל 4%, אבל זה יכול להיות חדשות, אחרי הכל הריבית עכשיו 4.75%, עם סיכוי לעלייה.
עבור מי שלוקחים הלוואות המשמעות היא ברורה – עלייה בעלויות. זה אומר שמי שלקחו משכנתאות בעבר שיש להם מרכיב של ריבית פריים, ימשיכו לשלם הרבה. זה גם אומר שהביקוש לדירות לא הולך לזנק בתקופה הקרובה. מצד שני, בגלל שעליית הריבית מכבידה גם על הקבלנים, יהיה להם קשה להוריד מחירים, והתוצאה תהיה שאנחנו נמשיך לראות ירידה בהתחלות הבניה.
הדבר הטוב הוא שרוב החברות מצליחות להמשיך ולפעול למרות העלייה בריבית. אז מה שקורה במשק זאת האטה מסוימת, אבל אנחנו עדיין רחוקים ממיתון. אם לא יהיו הפתעות, המצב בעוד שנה לא יהיה מאוד שונה מהיום – כואב, אבל פחות. חיים עם זה.
ד"ר אביחי שניר, אוניברסיטת בר-אילן
- 8.כלכלן 10/08/2023 00:07הגב לתגובה זוריבית גבוהה טובה לשכירים בעלי משכורת גבוהה משום שהיא מקלה עליהם ונותנת להם להרגיש יותר עשירים, בעוד שהיא מקשה על השכבות החלשות יותר שמרגישות יותר עניות. בקיצור, האמידים נהיים יותר מאושרים בעידן שבו האינפלציה והריביות גבוהות וזה דבר טוב וחיובי כי זה מדרבן את החלשים להתקדם בסולם העשירונים ולהשקיע יותר במצב הפיננסי שלהם. זה גם מדרבן נשים לחפש גברים שמצליחים יותר בעולם הכלכלי והפיננסי.
- 7.הריבית תרד מהר 09/08/2023 22:01הגב לתגובה זוהריבית תרד הרבה יותר מהר ממה שמשערים זה המנוע לכלכלה זה המנוע של המדינה מיסים מנדלן תורידו כדי שאנשים יוכלו לגור תחת קורת גג סוף סוף
- 6.עזור ושמור 08/08/2023 15:18הגב לתגובה זוכל.העולם בחובות אדירים, כולל המדינות המובילות, הריבית הזו לא כאן בכדי להישאר
- 5.בישראל המדד "מהונדס",זה ידוע שנים. (ל"ת)ירון 08/08/2023 12:01הגב לתגובה זו
- מני 09/08/2023 14:10הגב לתגובה זוגם כל בתי ההשקעות, קופות הגמל והפנסיה שחוזים את המדד בדיוק של עשירית או שתיים הם מהנדסים ?
- משה 09/08/2023 10:58הגב לתגובה זותבדוק באתר הלמס את כל מאות רכיבי המדד ותן דוגמא למחיר לא נכון שמופיע שם. ברור שאין לך דוגמא. אגב גם כל הגופים הפיננסיים שחוזים את המדד ומדייקים (אולי סטיה של עשירית או שתיים) גם הם כולם מהנדסים שמאלנים ?
- 4.דביקה - מילה מכובסת לטעיתי בתחזית פפחחחח (ל"ת)משה ראשל"צ 08/08/2023 11:55הגב לתגובה זו
- 3.אנונימי 08/08/2023 11:19הגב לתגובה זובעתיד הלא רחוק יכאב מאוד מאוד. מחירי הדיור יזנקו, הקבלנים יגידו אמרנו לכם, ומחוסרי הדיור הטיפשים ימשיכו לשלם שכירות כל חייהם ולשבת בשקט.
- לאן בדיוק הם יזנקו ומי יכול לשלם את מחירם גם כיום ? (ל"ת)משה 09/08/2023 10:58הגב לתגובה זו
- 2.מה שתגידו 08/08/2023 11:19הגב לתגובה זוצפי כך צפי כך. מה שתואם למהנדסי המדד זה מה שיקרה. מסמנים חץ ומשחקים עם המספרים.
- מני 09/08/2023 11:01הגב לתגובה זוגם שוק האג"ח שמגלמים את הציפיות לאינפלציה כולו מהונדס ? וגם כל הגופים הפיננסיים במדינה שחוזים את המדד וטועים פה ושם רק בעשירית או שתיים גם הם כולם מהנדסים במקצועם ? ואולי אתה המהונדס ?
- כלכלן 10/08/2023 00:10באמצעות נפוטיזם ומינוי בני משפחה ומקורבים לתפקידי המפתח המרכזיים במוסדות פיננסיים ממשלתיים. אם הנדסת המדדים נכונה (ובהחלט אפשרי רק שאין כרגע הוכחה), אז יתכן מאד שגם הקונספירציה הזו... ליהודים יש הבנה בתהליכים עסקיים ובמנועי הצמיחה. אם הם חוזים קושי מסויים בכלכלה או התנהגות שמהווה עליהם איום, הם לא יבחלו באמצעים להנדס מדדים מלאכותית כדי להשפיע על כיוון המערכת המוניטרית.
- 1.ZZ 08/08/2023 11:02הגב לתגובה זושיגרור פוטנמיאל של בריחת כסף גדולה המארץ.. אז יעלו כאן ריבית מעל ארהב או.. שמבינים שישראל יותר בטוחה מארהב לפגוש את הכסף חזרה ללא תספורת...
- יעקב 09/08/2023 18:24הגב לתגובה זואז נראה מה יקרה שם, ואיפה אנו נהיה?