רכישת גמא היא צעד בדרך למהלך הרחב יותר - הפניקס רוצה את כאל
חברת הביטוח הדולה הפניקס הפניקס +1.2% הפניקס 4,640 +1.2% בסיס:4,585 פתיחה:4,609 גבוה:4,640 נמוך:4,585 תמורה:15,920,502 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , הרגישה שגנבו לה את הבוננזה. היא כבר הגיעה לשותפות עם חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, כשזו לפתע נמכרה לה מתחת לאף. הראל ומנורה התחרו, והראל ניצחה. הפניקס לא האמינה שזה קורה לה, במקום לקבל שותפות של ביטוח ואשראי ולהוביל את השוק היא דווקא נשארת מאחור. זו כמובן בעיה מבחינתה, היא לא יכולה להישאר מאחורי המתחרות שלה.
אחרי שכלל רכשה את MAX והראל רוכשת את ישראכרט, נותרה רק חברת כרטיסי אשראי לקנות - כאל שעדיין נמצאת בשליטה של בנק דיסקונט (72%) והבינלאומי (28%), אבל המדינה כבר החליטה שדיסקונט יצטרך להיפרד מכאל וזו שאלה של זמן עד שזה יקרה בפועל.
הפניקס בינתיים מתחממת על הקווים. ברור שבדיסקונט ינסו להשיג שווי שוק גבוה יותר מאשר זה שלפיו נמכרת ישראכרט (3.3 מיליארד שקל) וזה שלפיו נמכרה MAX (2.5 מיליארד שקל) והפניקס מודעת לכך. כפי שחשפנו בביזפורטל הפניקס רוצה את כאל, ולכן היא אולי תצטרך לשלם יותר. מצד שני, הסברנו - הפניקס היא השחקן היחיד על המגרש. למגדל יש בעיית נזילות ובעיות מול הרגולטור והיא לא פנויה כעת למשימה כזו, ומנורה כבר ניסתה לרכוש 32% מישראכרט וחשפה למעשה שהיא לא מסוגלת כנראה להביא סכום גדול יותר. אז זה יכול לשחק גם לטובתה של הפניקס.
בכל מקרה, הפניקס בינתיים מבצעת צעד שמראה על הכוונות שלה. היא יצאה ביום חמישי בהצעת רכש למחיקת חברת האשראי החוץ־בנקאי גמא {גמא ניהול} מהבורסה. זה קורה שנתיים בלבד אחרי שהפניקס, שהחזיקה אז ב-60% מהחברה, הנפיקה את גמא בבורסה.
אחרי גל הרכישות שלה בחודשים האחרונים, הפניקס מחזיקה כעת ב־77% מהמניות של גמא ניהול, חברה הפועלת בתחום האשראי החוץ בנקאי (בין היתר ניכיון צ'קים). היא רכשה מניות בהיקף של 110 מיליון שקל בחודשים הללו, במחירים של כ-11 שקל למניה, בעיקר מכלל ביטוח ומייסדי גמא. כעת היא מציעה את יתרת 23% המניות, במחיר של 14 שקל למניה ובתמורת כוללת של כ-220 מיליון שקל. הפניקס לא זקוקה לבדיקת נאותות, משום שהיא בעלת השליטה.
המחיר שהציעה הפניקס היווה פרמיה של 22% ממחיר מניית גמא - אבל הפרמיה הזו נסגרה כמעט לגמרי ביום חמישי, עם הגשת ההצעה. גמא נסחרת לפי שווי שוק של 938 מיליון שקל, מחיר מניה של 13.78 שקל.
הפניקס התחילה את ההשקעה בחברה עוד ב-2008, אז רכשה 49% מהחברה לפי שווי שוק של 130 מיליון שקל ושילמה 64 מיליון שקל. אחרי הגדלת הנתח בחודשים האחרונים,
ההנפקה של גמא הייתה אולי הגיונית בעידן של ריבית אפס. בתקופה כזו, האשראי החוץ בנקאי פרח. אבל היום זה פחות אטרקטיבי, כפי שמוכיח גם הכישלון של הפניקס עם קרן ההלוואות P2P שאותה סגרה לאחרונה, בגלל אותה סיבה - ריבית גבוהה שהופכת את התחום לפחות אטרקטיבי והובילה לגל של בקשות להוצאת כספים מצד הלקוחות. בנוסף, יש בגמא מסחר דל.
על מנת לעשות את זה, הפניקס סיכמה עם המוסדיים הגדולים שמחזיקים במניות על רכישת החלק שלהם. מדובר בילין לפידות, מנורה מבטחים, מגדל, והמנכ"ל אריאל גנוט, שמחזיק באחוז בודד. במצב כזה, היא תוכל למחוק את גמא מהמסחר. אם אכן תרכוש את כאל, ייתכן ותמזג אותה עם גמא - בהליך פשוט יותר שאינו מצריך אישור המיזוג משום שגמא כבר תימחק מהמסחר ולא יהיה מדובר בשתי חברות ציבוריות.
כעת, נשאר לראות האם עסקת הפניקס-כאל תתממש ואם כן - באילו תנאים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.דיקטטורה (ל"ת)ברי 13/08/2023 12:35הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.אין ממונה על הגבלים עסקיים?מבין2 13/08/2023 11:12הגב לתגובה זו3 0במקום לעודד תחרות יש פה בדיוק ההפך.סגור