השינוי שיאפשר לכל משקיע ואנליסט לנתח דוחות כספיים בפשטות
הרשות לניירות ערך פרסמה הצעה להערות הציבור בעניין מתכונת דיווח iXBRL, אשר תחייב תאגידים גדולים לדווח במתכונת זו 9 חודשים מכניסת התקנות לתוקף, ולאחר מכן באופן מדורג תאגידים בגדלים נוספים. על פי ההצעה, בשלב הראשון תחול חובה לדווח במתכונת החדשה רק את הדוחות הכספיים הראשיים, ובשלב השני, שנתיים לאחר יישום השלב הראשון, ידווחו הביאורים לדוחות הכספיים במתכונת של דיווח בבלוק.
דיווח בטכנולוגיית iXBRL הינה מקובלת בשווקים מפותחים בעולם, בפרט באירופה ובארצות הברית, ועתידה לשים את שוק ההון הישראלי בקו ראשון עם המדינות המובילות בתחום - בזכות דיווח במתכונת iXBRL, כל אנליסט ומשקיע ברחבי העולם יוכל לקרוא ולנתח את תוצאות הפעילות העסקית של התאגידים גם אם אינה נכתבה בשפת האם שלו.
לפי ההצעה, אימוץ השיטה ייעשה באופן הדרגתי בשני היבטים: האחד, התאגידים המדווחים עליהם תחול החובה והשני, היקף התיוגים הנדרשים. חובת הדיווח לראשונה במתכונת הדיווח החדשה תחול על תאגידים גדולים 9 חודשים מכניסת התקנות לתוקף; על יתר התאגידים, שאינם עונים להגדרת תאגיד קטן שבתקנות שנה לאחר מכן; ולבסוף – על תאגידים קטנים בשנה השלישית. בכל שנה הכניסה תהיה הדרגתית אף היא בחלוקה לרבעונים. היבט נוסף להדרגתיות כאמור הוא היקף המידע שעל החברה לתייג בדוחות הכספיים. בשלב הראשון תחול חובה לדווח במתכונת הדיווח החדשה רק את הדוחות הכספיים הראשיים, ובשלב השני, שנתיים לאחר יישום השלב הראשון, ידווחו הביאורים לדוחות הכספיים במתכונת של דיווח בבלוק (Block Tagging). כלומר, תיוג בתגית XBRL בודדת להיקף נרחב יחסית של נתונים תחת אותו ביאור.
למעבר למתכונת iXBRL יתרונות רבים, כך למשל הוא ייתר הגשה של שני קובצי דוחות ויאפשר ליצור מסמך אחד, הניתן לקריאה הן על ידי אדם והן על ידי מכונה, וכן להנגיש כמות גדולה יותר של נתונים בצורה טובה יותר מהמצב הקיים, ללא תלות בשפה בה נכתב הדוח. בנוסף, השיטה מאפשרת לתייג את הנתונים על גבי הדוחות עצמם ובכך מסייעת להגברת אמינות הנתונים. מעבר לדיווח במתכונת זו, כמידע מובנה ובשפה סטנדרטית, ישפר את יכולת הגישה והניתוח של משתמשי הדוחות הכספיים בנתונים המופיעים בהם וייתן מענה למגוון אתגרים הקיימים באופן בו הדוחות מדווחים כיום.
לצורך מעבר לדיווח במתכונת החדשה נדרש לתקן את תקנות ניירות ערך (חתימה ודיווח אלקטרוני), התשס"ג – 2003 וכללי המגנא. תיקון התקנות מצוי בשלבים מתקדמים וכעת מפרסמת הרשות הצעה לתיקון הכללים להערות הציבור במטרה שאלו יכנסו לתוקף עם אישור התקנות בכנסת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מעניין. (ל"ת)הקורא 14/08/2023 12:38הגב לתגובה זו0 0סגור