בפעם הבאה שאתם מתלהבים מהנפקה - תזכרו את אורה סמארט

בכמה ירדו מניות גל ההנפקות של 2020-2021, מי היו הסלבס בהנפקה של אורה סמארט ואיך היא קרסה מ-250 מיליון שקל לאפס ולמה הסיכויים שלכם להרוויח בהנפקות הם נמוכים מאוד?
 | 

גל הנפקות של 2020 ו-2021 בבורסה בת"א הותיר חללים רבים. הזהרנו מראש שזה יקרה. כל מי שהיה בסבבים קודמים של הנפקות וכל מי שפתח כמה תשקיפים הבין לאן זה הולך - נתק מוחלט בין השווי בהנפקות לבין הערך הכלכלי האמיתי של החברות. "הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם", אלא שהבעיה שזה לא הציבור בעצמו, אלו גופים מוסדיים שהתפתו אחרי חתמים, משווקים וקנו מניות שמלכתחילה לא היה סיכוי שיצליחו.    

גל ההנפקות הענק הזה הכיל מעל 100 חברות רובן חברות חלום כשעשרות מתוכן גייסו עשרות מיליונים כל אחת כשמראש היה סיכוי קלוש שיצליחו. החברות האלו הונפקו בידיעה כמעט ברורה שהן הולכות בתוך כמה שנים להיקבר. אחרות, הונפקו בשווים מנופחים. יש עסק, יש מודל עסקי, יש עתיד, אבל השווי בשמיים. קחו לדוגמה את קוויק - גם לה יש שווי. אבל לא 700 מיליון שקל, גם לא 500 מיליון שקל. הביקורת שלנו לקראת ההנפקה מעט עזרה (למה למוסדיים אסור לקנות את קוויק) והגיוס היה לפי שווי העולה של 350 מיליון שקל, אבל גם זה היה מנופח.  

חברת המשלוחים הזו קרסה ואלמלא המזומנים שלה בקופה (כספי הציבור), היא היתה כבר מזמן קורסת. בסוף אלקטרה צריכה שהחזיקה ביינות ביתן שהפכה לקרפור קלטה את הפעילות הזו שהפכה בעצם למערכת המשלוחים של  הרשת לפי שווי של עשרות מיליונים בודדים.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קוויק היא דוגמה אחת, יש רבות כמוה. מנגד, יש מעטות שהצליחו, אפשר לספור אותן על כף יד אחת. הבולטת שבהן היא נקסט ויז'ן שפשוט הונפקה במחיר סביר מאוד למרות שכבר אז היא דיווחה על צמיחה מרשימה ( חברת צמיחה במחיר שפוי - הכירו את נקסט ויז'ן).  

בדקנו את ההנפקות בגל ההוא וההפסד הממוצע למשקיעים הוא  מעל 60%. זה לא מפתיע, ככה זה כמעט בכל גל של הנפקות. כל פעם מחדש המשקיעים נכנעים להייפים, מוקסמים מתחזיות החלום, נופלים ברשת של החתמים, המשווקים ורוכשים מניות. הבעיה שהמשקיעים המדוברים הם לרוב לא אנשים פרטיים, אלו מנהלי השקעות בכירים - מנהלי קרנות ההשתלמות של המורים והגננות, מנהלי פנסיות וגמל בגופים שונים ומנהלים בקרנות נאמנות. איך הם לא מזהים את הבלוף? הם לא קוראים את התשקיף,  הם לא קוראים את הדוחות הכספיים? או שפשוט הם אומרים לעצמם  ‏- " נו יאללה, החתם משגע אותי בטלפונים, אולי הוא צודק נזרים 4 מיליון שקל, גם ככה אין לזה משמעות בקרן פנסיה של 3 מיליארד שקל". 

התוצאה מגיעה בדרך כלל שנה-שנתיים לאחר ההנפקה. אורה סמארט החזיקה שנתיים וחודשיים אבל כבר תקופה ארוכה שהיא זומבי. היא חיכתה למיזוג פעילות לתוכה. זה לא עבד, ובשבוע שעבר היא נכנסה לפשיטת רגל. 

אורה סמארט נופפה בפתרון טכנולוגי מרשים, נוצץ, מהפכני, חידוש עולמי - מערכות טיהור אוויר חכמות. החברה הוקמה ע"י האחים אביעד ואלדר שניידרמן שהצליחו להביא אותה להנפקה בשווי של 130 מיליון שקל. השווי הוכפל לפני שהתחיל לרדת גם בזכות הצורך באוויר נקי בתקופה של הקורונה.  

השמות שמאחורי ההנפקה

כשנועה קירל רוכשת דירה בפרויקט של ישראל קנדה בשדה דב זה מושך (כנראה) רוכשים, כשיונתן קולבר (איש עסקים, הבעלים של כור ובעל מניות בחברות טכנולוגיה) ויובל ברונשטיין (מנכ"ל קבוצת עזריאלי לשעבר) מעורבים בעסק - הראשון משקיע, השני יו"ר, זה מושך משקיעים.

אורה סמארט    אורה סמארט - דירקטורים ויועצים


‏אורה סמארט מכרה, צמחה וההנהלה שלה באמת ובתמים האמינה במודל, רק שכמו במקרים רבים, הכנסות זה לא מספיק. אם הן לא מייצרות רווח ותזרים, אז יש בעיה. אם לא רואים כיוון של צמצמום הפסדים וצמצום בתזרים השלילי, מתכנסים למצב שבו כדי להפעיל את העסק צריך עוד כסף, משמע הנפקה, דילול ואז יש בעיה. אם אין גיוסים או פתרון יצירתי אחר - הלך העסק. אורה סמארט לא חזרה להנפיק, היא מהר מאוד הבינה שהחלום נגמר. למעשה, היא הנפיקה בשיא השיאים ואחר כך באה הנפילה. שנת 2021 היתה מדהימה בשורת ההכנסות - כ-11.5מיליון דולר, יותר מכפול, אבל עם הפסד תפעולי של 4.7 מיליון דולר. הקורונה נתנה ב-2021 והקורונה לקחה ב-2022. המוצר המבוקש כבר לא היה מבוקש וההפסדים קפצו. 

בשבוע שעבר החברה הגיעה לכינוס נכסים. השופטת נועה גרוסמן מינתה כנאמנים זמניים לחברה את רו"ח עופר בלומנפלד, סמנכ"ל הכספים של החברה, ועו"ד יואל פרייליך ממשרד גיסין.  מהמסמכים שנחשפו בבית המשפט עולה כי חובות החברה מסתכמים ב-13 מיליון דולר, כ-3 מיליון דולר לבנק מזרחי טפחות כשעל חיוב זה יש שעבוד צף, כ-10 מיליון דולר נוספים לשורה ארוכה של ספקים. לעובדים החברה חייבת סכום צנוע יחסית של כ-400 אלף שקל

איך היה אפשר להתמזג עם חובות כאלו? איך הנהלת החברה ניסתה בכלל? לא ברור. זה מצב של קריסה מוחלטת, אין לחברה יכולת להמשיך לחיות. וזה מחזיר אותנו להנפקה. הדבר היחיד הטוב מהסיפור של אורה סמארט זה הלקח.

יש כאן כמה "לקחים" שמשקיע צריך לזכור לפעם הבאה: הראשון, בהנפקה סיכוי טוב שתפסיד. הנפקה זה מצב שמוכרים מניות. המוכרים הם אלו שיודעים יותר טוב מכולם, אז אם הם מוכרים סימן שהמחיר מבחינתם ראוי. מי שרוכש הוא לרוב הפראייר שקונה במחיר הנוח למוכרים. 

השני, אל תסתנוורו משמות נוצצים, זה חלק ממערך השיווק של ההנפקה. הסלבס שנמצאים בפנים לא בהכרח מבטאים יתרון יוצא דופן, אמונה בעסק. במקרים רבים זה פשוט משתלם להם - בדיוק כמו שנועה קירל קיבלה דירה בהנחה כך גם הם קיבלו אופציות בחינם והטבות נוספות.

צריך גם להיזהר ממספרים שניזרקים לאוויר, משוק יעד של עשרות מיליארדים, ממוצר שהוא ורק הוא הדבר הבא. סקפטיות היא אחת התכונות החשובות בשוק ההון

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    חסרה בכתבה התיחסות יותר מעמיקה למיזוג שלא קרה עם מולקול
    יריב 01/09/2023 14:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נראה היה כבר שהמיזוג אכן יתרחש בפועל ואז פיצוץ אדיר והחברה פתאום שקעה. נשאלת השאחה האם קמה לחברה (לכונס במקרה זה) אפשרות לתבוע את האמריקאים. גם ההודעות לבורסה שיקפו את המיזוג ולא את החובות הגבוהים שכנראה הפילו אותו.
    סגור
  • 9.
    חידוד לכתבה החשובה
    משקיע וותיק 29/08/2023 14:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    המשקיעים הקטנים צריכים להבין שרוב המכריע של החברות אשר הונפקו בבורסה או נכנסו בשערי הבורסה בדרך אחרת כגון מיזוג עם שלד בורסאי בשנים האחרונות הן חברות קקיוניות ללא מכירות ללא רווחיות ללא מאזן טוב ללא תזרים מזומנים חיובי וללא הון עצמי מספיק. החברות האלו נכנסו לבורסה בעידודה של הנהלת הבורסה הכושלת בראשות המנכל ובאישור של רשות ניירות ערך והכל כדי לגזול את כספי המשקיעים הקטנים לאט לאט. בעצם כמעט כל החברות הללו מגיעות לחדלות פירעון או שהן מגייסות ומגייסות הון מהציבור והמניות שלהן צונחות עד שהמשקיעים הקטנים מפסידים את כל כספם. זהו פשע שאין כדוגמתו כלפי ציבור המשקיעים הקטנים וכלפי כלל הציבור.
    סגור
  • 8.
    הטיפשים שממשיכים לצייר קווים ושאר אמונות טפלות
    שלמה 29/08/2023 13:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    במקום לראות מכפיל רווח , הכנסות , ביקוש למוצרים שימשיכו להפסיד ...
    סגור
  • 7.
    טראקנט
    אנונימי 28/08/2023 15:09
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מתי כבר יתחילו לחקור?! בעל בית שהיה פושט רגל והסתיר מכל. המשקיעים!
    סגור
  • 6.
    חתמים נוכלים
    בועז 28/08/2023 14:17
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הכי צריך להיזהר מהחתמים בהנפקה... הם הנוכלים הכי גדולים בשוק!
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    מי שחשב שחברת מזגנים היא חברת חלום - בורסה לא בשבילו
    שמוליק 28/08/2023 09:41
    הגב לתגובה זו
    3 0
    דוגמא יותר בולטת לבלוף פשוט קשה לצמוא. מי שלא הבין - פשוט שישקיע במדד.
    סגור
  • 4.
    גופים מוסדיים
    מ. כהן 28/08/2023 09:33
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כמו שציינת, מר עובדיה היקר, אין לנו שליטה בהנפקות הזבל האלו.זה הכל גופים מוסדיים שמשחקים בכסף לא שלהם על מנת " עאללק " לייצר תשוה עודפת.הלקח המתבקש הוא להקים גוף שייפקח על הגופים המוסדיים, ויבדוק כל הנפקה לגופה.שכן כספנו המופקד בידם יורד לטמיון ממש כמו בקאזינו.
    סגור
  • או שאתה עם פניני החוכמה תבדוק לבד
    חחח 28/08/2023 12:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ותנייד את הקרנות בהתאם. לא סתם אלטשולר יורדים חזק בכסף שהם מנהלים וזאת דוגמה אחת, יש את מגדל של אליהו שגם הזיה לשים שם ולבסוף אקירוב שמנסה לקחת את כלל ולעשות בה מה שבא לו שגם שם צריך להיזהר במידה ויקרה.
    סגור
  • 3.
    תבדקו את הקשרים
    משי 28/08/2023 09:22
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בדכ החתמים יודעים בעצמם על העתיד. לא פעם יש מוסדיים שמשקיעים בכל ההחתמות של חברה מסוימת (לפעמים חברת בת), ולא פעם שהבכירים בחברת המוסדיים פורשים,מחכה להם תפקיד נוח ומתגמל בחברת החתמים. הקשרים דיי ברורים
    סגור
  • 2.
    לא נשכח את קוויק והשקרים וכל הכבוד לביז (ל"ת)
    עדי 28/08/2023 09:17
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    עוד לקח
    מיקרוביולוג 28/08/2023 08:34
    הגב לתגובה זו
    3 1
    זאת גם חברה ללא מוצר אמיתי. כשמהנדס הציג לי אותה בתחילת הדרך אמרתי לו שאין סיכוי למכירות טובות בגלל שבתחום שלי (מיקרוביולוגיה קלינית) יש חלופות יותר זולות באותה רמת יעילות בקירוב שעובדות עשורים ללא תיקון. לצערי ושמחתי צדקתי
    סגור
  • לא צדקת! המוצר מצויין. פשוט השוק נעלם.
    יריב 01/09/2023 14:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רק לידיעתך, למוצר היו פיצ'רים מדהימים מבחינת בדיקת איכות האוויר בפנים ובחוץ ואפשרויות להתרעות והוא נמצא יעיל מאד בבדיקות קליניות. הבעיה היא שהשוק פשוט נעלם. בתור מיקרוביולוג אתה לא מבין בכלל את היתרונות הדיגיטאליים של המוצר. נמכר בשערות מיליוני שקלים, אז קצת צניעות מצדך. לא נוהל טוב זה משהו אחר. אז קצת צניעות מצדך עד שתמציא אתה משהו שנמכר בעשרות מיליוני שקלים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות