האנליסטים חלוקים - האם לשים את הכסף באג"ח שקלית או באג"ח צמודה?
בזמן ששוק המניות עדיין לא "סגור על עצמו" והחשש ממיתון ממשי על רקע האינפלציה הדביקה והריביות הגואות עדיין קיים, שוק ההשקעות בקרנות, באג"חים ובפקדונות השונים עדיין על ראש שמחתם של המשקיעים. יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון צופים כי האינפלציה בישראל "תעמוד על 0.3% באוגוסט, 0.3% בספטמבר, 0.4% באוקטובר ו-2.7% שנה קדימה".
"תחזית זו מניחה יציבות בשע"ח, עלייה מאד מתונה במחירי הסחורות בעולם והתמתנות בקצב עליית מחירי השכירות. המשך לחץ לפיחות בשקל על רקע התפתחויות מקומיות או ירידות בשוקי ההון בחו"ל עלולים להביא להאצה באינפלציה", מסרו. "בנוסף, לא ברור אם האוצר ימשיך 'לסבסד' את מחירי הדלקים על ידי שיעור בלו נמוך. נעלם נוסף: עד כמה הפיחות של החודשים האחרונים ישפיע על מחירי הסחורות בעוד מספר חודשים (מלאי חדש וכו'). נדמה שסיכון האינפלציה נוטה כלפי מעלה, לכן - עקב תמחור אינפלציה נמוך מדי בשוק ההון, קיימת עדיפות לאפיקים הצמודים".
באשר לשוק האג"ח בארה"ב אמרו בלידר כי "ביום שישי תשואות האג"ח עלו במתינות לאחר נאום מעט ניצי על ידי פאוול אשר אמר שהפד' מוכן להמשיך להעלות את הריבית אם זה יידרש ולשמור על רמת ריבית מרסנת עד שקיימת ביטחון שסביבת האינפלציה מתקרבת ליעד. ממש"ק 432 נסחר ב-0.25% מתחת לאג"ח ארה"ב, פרמיה "סבירה" בהנחה שלא יחולו התפתחויות מקומיות משמעותיות. יחד עם זאת, הסיכון הינו לצמצום בפער השלילי (downside risks). עדיף להיחשף לאג"ח ארה"ב".
מגד, אלכס זבז'ינסקי מבית ההשקעות מיטב אומר כי "ציפיות האינפלציה הגלומות בישראל לכל הטווחים גבוהות יותר מאשר בשאר המדינות. זאת למרות שהאינפלציה בפועל בישראל היא בין הנמוכות בקרב המדינות העיקריות. לא רק היום האינפלציה בישראל בין הנמוכות, אלא שהיא הייתה נמוכה גם בשנים לפני המגפה.
"ספק שהמשקיעים בישראל יודעים משהו על סביבת האינפלציה העתידית שלא ידוע למשקיעים במדינות האחרות. האם המשקיעים בחו"ל יודעים לזהות טוב יותר את האינפלציה העתידית במדינות שלהם מאשר המשקיעים בישראל? ציפיות האינפלציה לשנתיים בישראל היו גבוהות בממוצע ב-0.35% מהאינפלציה השנתית הממוצעת בפועל בשנתיים הבאות. בארה"ב הטעות הממוצעת הייתה אפס ובאירופה הציפיות היו נמוכות מהאינפלציה בפועל בכ-0.1%. המסקנה שעולה מהבדיקה: בסיכוי גבוה ציפיות האינפלציה הגלומות בישראל גבוהות מדי. המשקיעים בישראל משלמים פרמיית סיכון אינפלציונית גבוהה מדי.
במיטב מציעים לתופעה זו מספר הסברים:
"לחלק מהמשקיעים המוסדיים הגדולים בישראל יש התחייבויות צמודות שמייצרות ביקושים אוטומטיים גבוהים לצמודים, דבר שלא קיים בחו"ל. השוק הצמוד בישראל מפותח יותר מאשר במדינות האחרות וגם סחיר יותר בהשוואה אליהם. לכן, פרמיית הנזילות בישראל נמוכה יותר, מה שבא לידי ביטוי בתשואות נמוכות יותר באג"ח הצמודות בישראל וכתוצאה מזה לציפיות אינפלציה גבוהות יותר. תקופת האינפלציה הגבוהה בישראל (דו-ספרתית) רחוקה בכעשרים שנים (שנות ה-90). במדינות המפותחות האחרות שאליהן משווים את ישראל הסתיימה תקופת האינפלציה הגבוהה לפני כמעט 40 שנה. עובדה זו יכולה להגדיל פרמיה אינפלציונית. יש טוענים שתנודתיות השקל גברה לאחרונה ומעלה את סיכון האינפלציה. אולם, קודם כל, הסיכון יכול להיות לשני הכיוונים. שנית, קשה מאוד לנהל תיק אג"ח מתוך ראיה של הגנה מפני הסיכון של פיחות המטבע. עדיף להתמודד עם הפיחות האפשרי באמצעות חשיפה גבוהה יותר למט"ח ברמת התיק ואת שיקולי האינפלציה לבחון בלי להניח תחזיות לשינוי בשע"ח. שורה תחתונה: הפרמיה האינפלציונית שמגולמת בישראל באג"ח הצמודות גבוהה מדי. אנו ממליצים על הטיית התיק לטובת האפיק השקלי".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.רבית עולה, אגרות חוב יורדות (ל"ת)דגדג 28/08/2023 13:09הגב לתגובה זו0 0סגור