האם העלייה באבטלה תגרור את וול סטריט לירידות ומה ניתן להסיק מהעלייה במדד ה-S&P?

מדדי המאקרו שיכולים לעזור לכם בהשקעות ומהם הנתונים שהוכחו במחקר הכלכלי שמשפרים את הסיכוי שלכם לדייק בתחזיות?
 | 
telegram
(5)

בעוד שהנתונים הכלכליים ברבעון השני של שנת 2023 הראו חוזק יחסי, שאינו תומך בהערכה שהכלכלה נכנסת למיתון, הרי שבשבועות האחרונים התפרסמו בעיקר בארה"ב מספר ידיעות מדאיגות - שיעור האבטלה באוגוסט שעלה לשיא של 18 חדשים, מדד אמון הצרכנים שירד באופן חריף; ומדד ה-,VIX המעיד על רמת אי הוודאות הנתפשת על ידי משקיעים, מדשדש בתחתית. כמו כן, נתונים על מדד הייצור התעשייתי ומדד השירותים אינם מעודדים, בצירוף עם מדדים המראים תחילת היחלשות בשוק העבודה והתמתנות העלייה בשכר הממוצע.

האם יש בכך אינדיקציה לגבי העתיד? 
חלק מהאנליסטים, המנסים לפרש את הנתונים, אינם נותנים את דעתם לאופיים של המדדים. חלק מהמדדים הינם מדדי "פיגור", כלומר הם משקפים תקופה ניכרת אחורנית ללא כל קשר מוכח לגבי העתיד. הדוגמא הטיפוסית הנה התוצר הלאומי הגולמי, שמתייחס לרבעון הקודם, שכן לא ניתן אפילו לנבא את תוצאות הרבעון הנוכחי על סמך פרסום המדד לרבעון האחרון. חלקם של המדדים הנם מדדי "בו זמנית"   (Coinciding), כלומר משקפים מצב עכשווי אך אין בהם יכולת חיזוי עתידית. המדד הטיפוסי בקבוצה זו הנם רוב מדדי שוק העבודה פרט אולי למגמה בשכר הממוצע.

חלק קטן מהמדדים הכלכליים נחשב כמדדים "מובילים" (Leading), כלומר, הם מתייחסים להלך הרוח שעשוי להוות אינדיקציה לגבי התנהגות כלכלית עתידית. קבוצה זו מכילה את המדדים הבאים:

  • מגמת שוק המניות
  • בקשות חדשות לביטוח אבטלה
  • בקשות לאישורי בנייה
  • מדד אמון הצרכנים
  • הזמנות חדשות למוצרים ושירותים
  • פער ריביות בין אג"ח ממשלתי ל-10 שנים לשער הריבית הבין בנקאי
בנוסף קיימים עוד 6 קריטריונים. הגרף שפורסם על ידי  מחלקת המחקר של הבנק הפדרלי האמריקאי (סניף סנט לואיס וכן גרף דומה שפרסמה מחלקת המחקר של ה-OECD בשאר הארצות המפותחות) מעיד כי רמת הדיוק  של המדד המוביל נמוכה יחסית, ולאחרונה בעיקר, הוא מתנהג בדומה למצב הכלכלה בו זמנית:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יוצא דופן במידה מסוימת הוא מרכיב אחד המהווה כ-3% בלבד מהמדד: מדד המניות S&P. הנושא נחקר רבות והגרף הבא נותן אינדיקציה על התנהגות מדד S&P האמריקאי ביחס לשיעור הצמיחה הכלכלי לפני תקופות מיתון.
מקור:  Federal Reserve bank, St Louis

כמעט ללא יוצא מן הכלל, ירידה משמעותית במדד ה-S&P נתנה איתות למיתון קרב, כשהוא מקדים את תחילתו של המיתון, שקיומו התברר בדיעבד, בין אפס חודשים בשנת 2020 (משבר הקורונה) לכמעט שנה שלמה ב-1973. מאידך, שוק המניות מגיב בחיוב לשינוי מגמה ותחילתה של התאוששות תקופה קצרה  לפני סיום המיתון.

האיתות  האחרון למיתון באמצעות מדד המניות התרחש כבר לפני שנה באוקטובר, אך המיתון, לפחות עד הרביע השני של 2023, במונחים של שני רבעונים עם צמיחה שלילית, בושש לבוא. האם יתכן שהמיתון עדיין בפתח ופירוש הדבר ששוק המניות חזה את המיתון כשנה לפני בואו?

אנליסטים נוטים לתת משקל גבוה יותר למדד מוביל אחר: הפער בין תשואות אג"ח ממשלתי לטווח ארוך ולטווח קצר, או במילים אחרות - שיפועו של עקום תשואות האג"ח. אך גם מדד זה אכזב בעבר לא מעט פעמים, מה גם שהוא מתנהג דומה מאד להתנהגות מדד המניות.
 

האם יש דרך לשפר את יכולת הניבוי של מדד המניות לגבי צמיחה כלכלית עתידית, באופן שאינו באה לידי ביטוי במדד המוביל?

להערכתנו, דיוק יתר ניתן להשגה על ידי שימוש צולב בשני מדדי מניות, דהיינו ההשוואה בין התנהגות השוק כולו, (למשל מדד ה-S&P בארה"ב ומדד 35 בתל אביב) למדד המניות הקטנות, (למשל מדד ראסל בארה"ב ובמידה מסוימת מדד 125 בתל אביב). הוכח אמפירית, הן בשוק הנדל"ן והן בשוק ניירות ערך, כי מדד המניות הקטנות (או נכסי נדל"ן בשוליים) מתחילים לסגת לפני מדד המניות הכולל, ומאחרים להתאושש לאחר שמדד המניות הכולל מראה התאוששות.

בארה"ב החל מדד המניות הקטנות לרדת ב-8 לנובמבר 2021 ואילו ה-S&P החל את ירידתו ב-22 לדצמבר. מאז הגיע מדד ה-S&P לתחתית ב-28 לספטמבר 2022 ומראה התאוששות מאז ואילו מדד המניות הקטנות פיגר והגיע לתחתית ב-12 לאוקטובר. להיום, מדד המניות הקטנות עדיין מדשדש ומפגר בשיעור ההתאוששות בכ-10%  ביחס ל- S&P.

כל עוד מדד המניות הקטנות מדשדש מאחורי מדד ה-,S&P לא מתקבל איתות שההתאוששות הכלכלית בדרך. ברגע שמדד המניות הקטנות יראה חוזק יחסי (כלומר יתחיל במגמת התאוששות חזקה יותר ביחס ל-S&P, יהיה בכך איתות שהסבירות למיתון נמוכה מאד). מכל מקום, נזכור כי בדרך כלל שוק המניות מתחיל את מגמת ההתאוששות בעיצומו של המיתון ואינו מחכה לאישוש ודאי. חשוב יותר: סביר גם להניח שהתאוששות הכלכלית בשוק האמריקאי תקדים ואולי גם תוביל להתאוששות במרבית ארצות ה-OECD.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    כתבה לא חד משמעית
    כותב 03/09/2023 18:11
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ציטוט:מדד ה-,VIX המעיד על רמת אי הוודאות הנתפשת על ידי משקיעים, מדשדש בתחתית.
    סגור
  • 2.
    עליה באבטלה = ניצחון בריסון האניפלציה. הורדת ריבית בדרך (ל"ת)
    גיא 03/09/2023 16:34
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
  • 1.
    לכל מי לא בא להכות את המדד ועשות את ה2-3 אלף ביום בבורס
    רוני 03/09/2023 14:53
    הגב לתגובה זו
    0 10
    בבורסה זה אפשרי. תראו איך אני עשיתי בקלות מ 40 אלף השקעה 8500 שח רווח ביום חמישי https://ibb.co/KzwMdXp ולא צריך ידע מיוחד או יכולת לחזות את העתיד - המערכת עושה הכל אני רק צריך ללחוץ על הכפתור
    סגור
  • מימשת ?
    לא מימשת = לא הרווחת כלום. 10/09/2023 01:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא מימשת = לא הרווחת כלום.
    סגור
  • יום שישי את יודעת...(: (ל"ת)
    כותב 03/09/2023 18:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות