הדיכאון של מניות הסלולר מתחזק - המינוף גדול, התחרות קשה וה-eSIM צפוי לנגוס ברווחים
מה הרווח של שירותי הנדידה (רומינג) מתוך הרווח של חברות הסלולר? (לא תאמינו), למה הוא עלול להישחק דרמטית, איך זה ישפיע סלקום, פרטנר, פלאפון ומה זה אומר על הפירמידה של אלקו-דסק"ש? (לא רק נכסים ובניין מאכזבת)
הזלקינדים - צילום: ישראל הדר
אחרי למעלה מעשור של מלחמות מחירים, נדמה ששוק הסלולר והתקשורת מתחיל להתייצב עם הכניסה לדור 5 ופריסת הסיבים, יחד עם יתר השירותים שמספקות החברות הכולל גם שירותי תוכן טלוויזיוני ומכירת ציוד קצה. הרפורמה המוצדקת של כחלון בשוק, שהובילה למרוץ לתחתית בכל הקשור למחירי הסלולר, הביאה את המחירים בארץ לרצפה העולמית. מדי שנה אומרים לנו שזה הולך להשתנות, אבל התחרות הקשה, בינתיים נמשכת. גם עכשיו האנליסטים מצפים להתאוששות קלה במחירים, אבל מכאן לא תבוא הבשורה לתחום.
היום לא רק שבמקרים רבים המעבר בין ספקי הסלולאר הופך לטרחה שמצריכה להחליף גם את האינטרנט וגם את השירותים הטלוויזיוניים, אלא שגורמים המעורים בשוק אמרו כי החברות עצמן כבר "לא נלחמות על לקוחות הפסדיים" ומעדיפות פשוט לוותר עליהם.
הרומינג מהווה 35%-40% מהרווח התפעולי של חברות הסלולר
המכירות המצרפיות בשוק הסלולר מסתכמות בכ-14 מיליארד שקל בשנה, הרווח הגולמי הוא 4 מיליארד שקל. הרווח התפעולי של התחום הוא באזור מיליארד שקל. ומכאן שתחום הרומינג הוא אומנם רק 5% מההכנסות, אבל הוא קרוב ל-12% מהרווח הגולמי המצרפי ומכיוון שאין לו עלויות תפעול משמעותיות, הרי שהוא עם שוליים תפעוליים גדולים - רווח תפעולי שהוא סדר גודל של 35%-40% מתוך הרווח התפעולי.
זו בוננזה ענקית, אבל אליה וקוץ בה. זה לא יישאר. האופק של סגמנט זה עלול להיות בעייתי עם ההתחלה של חדירת ה-SIM הדיגיטלי, הידוע כ-e-SIM ,שאמור להחליף את כרטיס ה-SIM המסורתי. אמנם מדובר בשוק בתולי עדיין, כשלפי חטיבת המחקר של פורצ'ן מדובר בשוק גלובלי של קצת יותר ממיליארד דולר בשנה וכזה שצפוי לצמוח בממוצע שנתי (CAGR) של 21% ללמעלה מ-4.5 מיליארד דולר בשנה בסוף העשור, אבל הוא מהווה סיכון, במיוחד עבור הישראלים שמחפשים להוזיל עלויות.
האיום הגדול - ה-e-sim
סלקום - עוד משקולת על דסק"ש
שוויה של סלקום אחרי נפילה של 36% מתחילת השנה מתחת ל-2 מיליארד שקל, היא נסחרת מתחת להון העצמי. השוק מביע חשש גדול מהרווחים בהמשך וגם משירות החוב. אם החברה מצליחה לייצר בשנה תזרים חופשי של 230-250 מיליון שקל ויש לה עלות חוב של 110 מיליון שקל, יש לה תזרים לאחר חוב של כ-120-140 מיליון שקל. האם זה יכול לתמוך בקרן חוב של מעל 2 מיליארד שקל? לחברה שהיא בתנופה ובגידול ברווחים ובתזרים - כנראה שכן. בסלקום לא בטוח שזה המצב ה-ה-e-sim הוא איום גדול בטווח הבינוני על סלקום.
וזה עוד בלי לקחת בחשבון שבעתיד ענקיות הטכנולוגיה ישתלטו על כל שרשרת הערך ויספקו בעצמם דרך שיתופי פעולה עם חברות סלולר מקומיות חבילות תקשורת מה שישאיר פירורים לחברות המקומיות. אז מניית סלקום במבט ראשון נראית בשפל ובמחיר אטרקטיבי, ממש לא בטוח שזה נכון כשבוחנים את האיומים שיש על השוק שמהווים רוח נגדית להתאוששות הצפויה במחירים.
סיכון נוסף בסלקום הוא הצורך, אפילו החובה של בעלי השליטה - הזלקינדים, האחים דניאל ומיכאל וצחי נחמיאס, למשוך דיבידנדים ו-או לממש את סלקום. סלקום על המדף - זה לא חדש. השאלה מי יקנה בתקופה הזו, תחת הסיכונים הגדולים, בהינתן הריבית הגבוהה, המינוף הגדול, חוסר הוודאות גם של השוק העולצי והטכנולוגיה המתפתחת והמאיימת על החברה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מה אם גביית תשלום החשמלבעז שנקר 15/09/2023 08:54הגב לתגובה זו1 2הכנסה בטוחהסגור
-
5.כתבה מגמתית רצופת טעויותאלעד 15/09/2023 06:45הגב לתגובה זו1 4חבל שנותנים לכתב שלא מבין דבר וחצי דבר בשוק התקשורת ובטח לא בפיננסים לכתוב כתבות כאלו. נראית כתבה מגסגור
-
4.סלקום חייבת לעלות מחיריםמבין 15/09/2023 05:54הגב לתגובה זו0 5ולא רק סלקום, כל שאר חברות הסלולאר בישראל מבחינה כלכלית נטו, כל השוק מתייקר וכך גם ההוצאות של החברות (שכירות, חשמל, מים, ארנונה, שכר עובדים, עלות ספקים, עלות ציוד ועוד) מספיק עלייה של 5 שקלים לכל מנוי מה שלא יגרום לזעזוע בשוק אבל יתן תוספת הכנסה של מעל 40 מיליון שקל ברבעון.סגור
-
עברתי ל019 (תשתית פרטנר)סווינגר 15/09/2023 10:57הגב לתגובה זו1 0פחות מ20 שח, לכל החיים. לא מבין למה להמשיך להאכיל את החברות הישנות, שאין להן שום ערך מוסף.סגור
-
3.הזלקינדים?לרון 15/09/2023 04:37הגב לתגובה זו0 0גרשון זלקינד ז"ל היה משקיע גדול ויציב,היציבות אצל הבנים פחותה והשוק מפחד מנוחי 2סגור
- טען עוד
-
2.לא הבנתי מה ההתקפה הזו על הזליקנדיםכמה כתבות בשבוע ? 14/09/2023 22:12הגב לתגובה זו1 3כמה כתבות בשבוע ?סגור
-
1.חשוב מאוד !שימו לב ! 14/09/2023 19:57הגב לתגובה זו14 0שנה טובה. לא שחסרות דוגמאות לקניות טהורות ו'פחות טהורות' של חבילות מניות ע"י גופים מוסדיים ובכל זאת אציין כתגובה למניית סלקום. המניה עלתה מ-900 נק' ל1900 ואז, ב-11 באוגוסט 2022, דסק"ש מכרה 10 אחוזים מתוך 45 האחוזים שהיו ברשותה לגופים המוסדיים בשער 1925. ראו גם קניית מוסדי/ים במניית טלסיס אחרי זינוק של 805% (כן) בחמש השנים האחרונות.. אגב סלולר: לא לשכוח שהקבוצה שרכשה את פרטנר מופסדת כ-50% בפרק זמן קצר יחסית.סגור