יקי נוימן מנכל דוראל
צילום: מיכה לובטון
ראיון

דוראל מזנקת - "אפשר להיות אופטימיים לקראת 2024; הפרויקט באינדיאנה הוא מהגדולים בארה"ב"

יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיה, "להערכתנו הפרויקט הוא מהגדולים בארה"ב, אם לא הגדול ביותר"; "סביבת ריבית יורדת טובה לתוצאות"
רוי שיינמן | (2)

מניית דוראל אנרגיה דוראל אנרגיה -3.66%  מזנקת בהמשך להתקדמות בפרויקט הגדול שלה באינדיאניה. החברה שפועלת בשוק האנרגיה המתחדשת ומקימה שדות סולאריים בארץ ובחו"ל מדווחת כי החלק הראשון (מתוך שלושה) בפרויקט הדגל שלה באינדיאנה צפוי להיות מחובר כבר במחצית הראשונה של 2024, וכי עלויות החיבור בחלקי הפרויקט האחרים (מרכז ודרום) צפויות להיות נמוכות בעשרות מיליוני דולרים מהצפוי. הפרויקט באינדיאנה על סך חלקיו (צפון, דרום ומרכז) הוא בהספק עצום של 1.6 ג'יגה וואט מה שהופך אותו לאחד הפרויקטים הגדולים בארה"ב. החלק הראשון כמעט חצי ג'יגה. 

לאחרונה יש אופטימיות בסביבה המאקרו כלכלית לגבי הורדות ריבית, כאשר חלק מההערכות מדברות על הורדת ריבית בארה"ב כבר במרץ, והדבר הזה יטיב עם חברות האנרגיה המתחדשת ויהפוך את ההשקעה לכלכלית יותר. החברות המחזיקות בשדות סולאריים ייהנו במקביל לירידת הריבית וירידת שיעורי ההיוון לעלייה בערך השדות. כמו כן, התחום כולו יהפוך לאטרקטיבי יותר שכן בריבית גבוהה האטרקטיביות שלו ירדה ביחס להשקעה באפיקים סולידיים  וכעת זה  צפוי להשתנות. 

במקביל, ישנה גם הירידה במחירי הציוד ופרויקטים נוספים שהחברה מנהלת. על כל אלה ועוד שוחח איתנו בראיון מנכ"ל החברה, יקי נוימן. יקי נוימן יקי נוימן, מנכ"ל דוראל; קרדיט: מיכה לובטון

כמה הפרויקט באינדיאנה משמעותי לדוראל? "הוא פרויקט הדגל שלנו ולהערכתנו הוא אחד הפרויקטים הגדולים בארה"ב אם לא הכי גדול. הייחודיות שלו הוא שהוא פרויקט בייזום שלנו מהיום הראשון בכל השלבים. חלקו הראשון, בהיקף של כמעט חצי ג'יגה וואט, וצפוי להגיע לחיבור בחצי הראשון של 2024. אנחנו מתכוננים לקראת כניסה להקמה בשאר חלקי הפרויקט. ההשקעה הכוללת בכל הפרויקט היא בערך מיליארד וחצי דולר, חצי מיליארד דולר הושקעו עד כה".

וגם עלויות החיבור יהיו נמוכות מהצפוי "זה הגיע יחד עם ההודעה שנכנסנו למסלול המהיר לחיבור. קיבלנו גם סקרים שהעידו על עלויות חיבור נמוכות הרבה יותר ממה שהכרנו עד היום".

כמה זה ישפיע על רווחיות הפרויקט? "קשה לומר, יש עוד גורמים נוספים שצריך לשקלל כמו מחיר הציוד והריבית שתהיה. אני רק יכול לומר שבמרכיב של עלויות החיבור אנחנו יורדים בצורה משמעותית".

מה המצב כרגע בחברה? "מעבר לפרויקט הזה יש לנו פרויקטים נוספים במזרח ארה"ב - אוהיו (Great Bend) בהיקף של 62 מגה וואט, בג'ורג'יה (Brenneman) בהיקף של 210 מגה וואט ובטקסס (Cold Creek) בהיקף כולל של 860 מגה וואט. מעבר לפרויקט אינדיאנה החברה חיה ונושמת ועובדת על פרויקטים נוספים בארה"ב. אנחנו בדרך לעשות דברים גדולים. סביבת המאקרו התחילה להאיר לנו פנים ואלה סימנים מצוינים לחברה כמונו".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

ההערכות להורדת ריבית כבר במרץ בארה"ב גורמת לכם לפעול בקצב יותר גבוה? "אנחנו עובדים באותו קצב אבל אנחנו מרגישים סימנים טובים מסביב גם בסקטור -  מסתכלים על התחום בצורה הרבה יותר אופטימית וזה משפיע עלינו לטובה. אפשר להיות אופטימיים לקראת 2024. כשיש חיבור של סביבת ריבית טובה עם התקדמות עסקית טובה אז יש סיבה לאופטימיות".

כמה יוסי כהן פותח דלתות בארה"ב? "יוסי הוא חבר בדירקטוריון החברה ושותף להחלטות ולהבאת מדיניות".

איפה אתם רואים את החברה עוד שנתיים-שלוש? "בהינתן שאנחנו משלימים את פרויקט אינדיאנה ופרויקטים נוספים אז החברה תהיה עוצמתית מאוד - הכנסות של מאות מיליוני דולרים בשנה, ו-EBITDA ו-FFO בהתאם. בהינתן וסביבת הריבית אכן תהיה נוחה גם זה ישפר את התוצאות הכלכליות. מה שחשוב כרגע זה שנפרצה הדרך להקמה בטווח הקצר של הפרויקט הגדול באינדיאנה, וגם שהמאקרו משחק לטובתנו. בנוסף אנחנו רואים ירידה משמעותית במחירי הציוד היקרים והמגמה מגיעה גם לארה"ב. הירידה בעלויות החיבור היא גם נתון חשוב וגם סביבת הריבית הנמוכה תקל על עלויות המימון של הפרויקטים".

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    המינוף גבוה מאד בחברה (ל"ת)
    17/12/2023 21:26
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    זאב ?? 17/12/2023 18:44
    הגב לתגובה זו
    בלון נפוח