ארז וילף אופטימי: "כשהמלחמה תסתיים, העתיד יהיה ורוד"
"אחרי כל מלחמה מגיע שגשוג, בעיקר כלכלי. קשה לזכור את זה עכשיו, כשכולנו שוחים במערבולת שחורה, אבל שהמלחמה תסתיים העתיד קדימה יהיה ורוד הרבה יותר". כך סבור מנהל השקעות בכיר באלטשולר שחם, ארז וילף, בשיחה שערך עם "ביזפורטל". וילף דיבר על מצב השווקים והתחזיות של בית ההשקעות, המנהל כ-200 מיליארד שקל, ל-2024. הוא ממליץ לקנות מניות מחו"ל, בארץ סומך על מניות הבנקים וסבור שאחרי המלחמה - שלדעתו תסתיים בצורה טובה וסבירה - הממשלה תגדיל את ההוצאות להשקעה בתשתיות ובשיקום המשק. מהלכים אלה יובילו לצמיחה ושגשוג, לדבריו.
הראיון שעשינו עם וילף לפני כשבוע:
איפה תהיה הריבית?
"כולם מבינים שמחזור העלאות הריבית הסתיים ואנו צפויים לראות את הריבית יורדת בהדרגתיות, באופן איטי, בעולם. בארה"ב הריבית תרד לאזור ה-3.5%-4%, ובישראל ל-3.7%-4%".
מתי אתה צופה שהריבית תרד?
בארה"ב הליך הורדת הריבית צפוי אי שם ברבעון הראשון של 2024. בישראל זה ייקח עוד כמה חודשים. חוסר הוודאות הביטחונית והגיאו-פוליטית יוביל את בנק ישראל להמתין ולראות איך מסתיימת המלחמה בעזה, מה קורה עם המלחמה בצפון ואיך זה משפיע על הכלכלה. רק לאחר מכן, כשהנתונים יהיו ברורים יותר, הנגיד יתחיל להוריד את הריבית. נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, צפוי לעקוב אחר פעולות הנגיד האמריקאי, ג'רום פאוול. לאחר שהוא יראה שהריבית בארה"ב יורדת, הוא יצטרף".
מה גובה האינפלציה שנראה ב-2024?
"הבנקים המרכזיים ניצחו את סוגיית האינפלציה, והם מצליחים להחזיר אותה לאמצע טווח היעד של הבנק המרכזי. בארה"ב היא תנוע סביב 2%-2.5% ובישראל באזור ה-2%".
2% בישראל זה מאוד יפה.
"זה יכול להיות גם לא יפה, כי זה ילווה בהאטה כלכלית חריפה ומיתון שתלוי בהתפתחות המלחמה. ככל שהמלחמה תימשך, היא תשפיע כאן לשלילה על הצמיחה".
מה הגירעון שנראה ב- 2024?
"לאף אחד אין מושג איך נקום מחר בבוקר ולאן המלחמה תתגלגל. אני מאמין שגם האמריקאים וגם הממשלה בישראל לא יודעים לאן נגיע עם המלחמה. כולם מבינים את הסיכונים. התחזית לגירעון ב-2024 היא עם סימן שאלה ממש גדול. בטווח הארוך אני מאמין שישראל תצא בצד המנצח, עם עתיד טוב יותר לדורות הבאים. לכן השוק ידע לעכל את נושא הגירעון. זה תהליך שייקח זמן אבל לא יפגע באופן אנוש בכלכלה הישראלית".
השוק הישראלי כבר שכח מהמלחמה - מדד ת"א 35 נסחר ברמות מלפני המלחמה. איפה אנו צפויים לראות את המדד ב-2024 ?
"אם המלחמה תסתיים וכלכלת ישראל תחזור לצמוח בהיקפים שידעה מלפני המלחמה, שוק המניות בישראל יכול להיות חיובי מאוד".
מה לגבי השוק האמריקאי - נראה שיאים חדשים?
"ל-S&P 500 יש יכולת לפרוץ את שיא כל הזמנים, כך שבסוף 2023 הוא ייסחר סביב 5,300 נקודות. השקעה במדד גם ב-2024 תניב למשקיעים בו תשואה דו-ספרתית. המשקיעים מבינים שהאינפלציה בארה"ב בשליטה, הריבית בארה"ב תרד והכלכלה האמריקאית לא נכנסת למיתון. חברות הטכנולוגיה הגדולות, שהן חלק מרכזי במדד, ימשיכו לייצר ערך ולהציף ערך לחברות ולכלכלה העולמית. אנו צפויים לראות ב-2024 הליך הפוך למגמה שראינו ב-2023. הרבה כסף שיצא לפיקדונות בתקופת הריבית שעלתה והסתפק בריבית של כ-5%, ייצא מאותם אפיקים סולידיים. ככל שהריבית תרד, הכסף הזה יחזור להיות מושקע במניות. מגמה זו תוביל להמשך עלייה במדדי המניות ותייצר למשקיעים רווחי הון ב- 2024".
אולי חלק מהתרחיש כבר מתומחר בשוק.
"חלק כן, אך השוק עוד לא מתמחר את העובדה שהריבית עומדת לרדת והמשק האמריקאי לא נכנס למיתון. אולי הכלכלה תחווה האטה קלה, אך החברות יצמחו בהכנסות וברווחיות, וזה יבוא לידי ביטוי במכפיל הרווח והצמיחה החזויה קדימה ב-2024 וב-2025. הורדת הריבית תעניק רוח גבית חיובית לשוק המניות. לאורך זמן, ההיסטוריה מוכיחה שהשיאים של שוק המניות נשברים. נכון, יש משברים ורבעונים פחות טובים, אך ה-S&P500 והנאסד"ק נסחרים קרוב לשיא, ונראה שיאים חדשים בהמשך, שיבואו על רקע הריבית שתרד, רמות האינפלציה שירדו ושוק התעסוקה האמריקאי שהבריא".
איזה סקטורים יעלו?
"סקטור הטכנולוגיה ינצח גם בעשור הקרוב. החדשנות בחברות הטכנולוגיה תרקיע שחקים. גם סקטור השבבים, שהוא מנוע הטכנולוגיה, יחווה פריחה. החברות האלה ימשיכו ליהנות מביקושים גבוהים למוצרים חדשים שהעולם יצטרך בעשור הקרוב".
איך היית נחשף לסקטור הטכנולוגי? האם כוונתך שכדאי ב-2024 להיחשף למניות הגדולות במדד או למניות הקטנות?
"חשיפה דרך המדדים כמו נאסד"ק או מדד הסמיקונדקטור היא הדרך הכי בריאה. המדדים חשופים לענקיות הטכנולוגיות שנהנות מכל התפתחות בענף. המדדים מאפשרים לנו לקבל חשיפה לחברות הגדולות שמשקיעות בסטארט-אפים של העתיד. ראינו איך מיקרוסופט, שמה את ידה על הטכנולוגיה שצפויה לשנות את פני החברה בעתיד, עם השקעה בחברה הכי חדשנית בתחום ה-AI.
"סקטור נוסף מעניין להשקעה ב-2024 הוא בנקאות ופיננסים. הבנקים הגדולים והחברות הפיננסיות צפויים לראות תזרים בטוח ככל שסיכוני האשראי ירדו ב-2024, וכך הם גם ימשיכו להרוויח. תשואת הדיווידנד שלהם תגדל גם בישראל וגם בארה"ב".
גם בישראל?
"הבנקים בישראל הגיעו חזקים מאוד לאירוע המצער של 7 באוקטובר. הבנקים הגדולים בישראל הם חלק ממנוע הצמיחה כשנצא מהמלחמה. בתחום הפיננסי היתרון לגודל אדיר, לכן הייתי מתרכז בהשקעה בבנקים הגדולים בישראל, שכולם מכירים אותם, ובבנקים הגדולים בארה"ב, אותם בנקים שנשארו אחרי משברי האשראי הגדולים והמשיכו לתפקיד טוב, ימשיכו לתפקד טוב לאורך 2024".
איזה סקטורים צפויים לרדת?
"בתקופה של שוק עולה וריבית יורדת יש סקטורים שמתפקדים פחות טוב, אבל רובם עולים".
איך היית מחלק את התיק מבחינת אלוקציה
"ללא ספק צריכה להיות הטיה למניות בחו"ל על חשבון ישראל, כי פרמיית הסיכון בישראל גדלה ככל שאירוע המלחמה מתגלגל. צריך להשקיע יותר כסף בחו"ל, כדי לנהל את הסיכון".
מה שיעור התיק שהיית משקיע ב-2024 במניות ומה השיעור באג"ח?
"כ-60% מהתיק הייתי משקיע במניות ו-40% מהתיק באג"ח".
איך היית מחלק זאת בין ישראל לחו"ל?
"כ-20% מהמניות בישראל ו-80% בחו"ל. באפיק האג"ח כ-16% הייתי משקיע באג"ח צמודות מדד של ממשלת ישראל כדי לקבל הגנה אינפלציונית, 12% באג"ח של ממשלת ארה"ב, 10% באג"ח קונצרניות ו-2% במזומן".
יש שיטענו שהשוק האמריקאי ביצע מהלך גדול מעלה, וישראל עדיין מתומחרת בחסר בהשוואה לעולם, ולכן יש בשוק הישראלי יותר הזדמנות.
"אין להשוות את המדדים המובילים בתל אביב לנאסד"ק ול-S&P500, שבהם נסחרות החברות הגדולות בעולם, שכן אין לזה קשר למציאות מבחינת מה שמרכיב את המדדים. ת"א 35 ות"א 125 מוטי בנקים ונדל"ן, ופחות חברות טכנולוגיה מובילות מהעולם. צריך להשוות את ת"א 35 ות"א 125 למדדי המניות בשורה השנייה, כמו הראסל 2000. אני לא חושב שהראסל 2000 יקר יותר מת"א 35. הם מתומחרים באופן דומה".
מה לגבי אג"ח?
"עיקר הפוטנציאל קיים באג"ח האמריקאיות במח"מ ארוך. כשתוואי הריבית בירידה, יש מקום לרווחי הון. בישראל התמונה הפוכה לחלוטין. האג"ח הארוכות נסחרות מתחת לתשואה של אג"ח מקבילות בארה"ב, וסיכון האשראי לא מתומחר. לכן אני לא צופה שנראה רווחי הון באג"ח הממשלתיות הארוכות בישראל. בישראל אני מעדיף לא לקחת סיכוני מח"מ, ועדיף להשקיע בחוב הקצר או השקעה במלווה קצר מועד".
איפה נראה את הדולר והשקל ב-2024?
לאחר שהחששות מפני רפורמה ירדו מהשולחן, השקל הושפע מאוד מהמצב הביטחוני בישראל. ראינו בתחילת המלחמה מהלך אגרסיבי לרמות של 4.08 שקלים לדולר. אך מאז השקל התחזק ונסחר כיום ברמה של 3.6 שקלים לדולר. לדעתי אין לו הרבה מקום להמשיך ולהתחזק מול הדולר, ולכן לאור הקשיים הכלכליים עקב המלחמה, נראה ב-2024 רמה יותר גבוהה, של כ-3.8 שקלים לדולר".
מה עתיד ענף הנדל"ן ב-2024?
"ענף הנדל"ן מושפע באופן ישיר מהריבית שיורדת. ירידת ריבית מעלה את ערך חברות הנדל"ן, אך צריך לשים לב לכך שלא מעט מהן מוטות לסקטור המשרדים והקניונים. עתיד הסקטור הזה תלוי ישירות במלחמה ובצמיחה שתבוא אחריה. כיום יש לאנשים פחות כסף התנועה בקניונים נפגעה ואנשים יוצאים פחות מהבית בחודשים האחרונים. לכן השאלה לגבי איך ייראה ענף הנדל"ן ב-2024 תלויה בתשובה כמה זמן ישראל תהיה במלחמה".
זאת עמדתך גם לגבי הנדל"ן למגורים?
"בסקטור הנדל"ן למגורים זה צפוי להיות הפוך על הפוך. דווקא הקושי לבנות כיום על רקע היעדר הפועלים עלול לפגוע בהיצע ולהוביל לעליית מחירים בשוק. כל עוד הביקוש קשיח ויש עלייה של יהודים מאירופה וארה"ב לישראל בשל האנטישמיות, זה יוסיף עוד ביקושים והנדל"ן למגורים יחווה עדנה".
ומה אם התחזיות לעלייה של הרבה אנשים על רקע האנטישמיות יתבדו?
"הביקוש בישראל עדיין קשיח. כמות הצעירים שהגיעו לגיל נישואים עולה. גם בלי עלייה מחו"ל, כל רבעון שעובר בלי התחלות בנייה יוביל לעליית מחירים. זו תמונה הפוכה לזו של ענף המשרדים, שמושפע ישירות מהצמיחה בכלכלת ישראל".
אך לאנשים יש כיום פחות כסף.
"אם הריבית יורדת, לזוגות הצעירים קל יותר לקחת משכנתא. המימון שלהם לא יהיה בריבית גבוהה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.בעיהא 11/01/2024 13:18הגב לתגובה זו1 0בתי ההשקעות תמיד יודעים להכניס אותנו לבורסה אבל לא יודעים להזהיר מתי לצאתסגור
-
3.חי בסרטאבג 11/01/2024 13:16הגב לתגובה זו0 0להשקיע 60 אחוז במניות כשכל המדדים בשיא ממש גאון......סגור
-
2.תודה (ל"ת)בן 11/01/2024 11:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.חזה שהנגיד לא יוריד ריבית.. הריבית ירדה ב0.25% (ל"ת)אלטשולר טעה 11/01/2024 11:03הגב לתגובה זו5 0סגור
-
ובכלל, מה זה "אחרי המלחמה?", 2024, 2026 ?? (ל"ת)מרקו 11/01/2024 12:49הגב לתגובה זו0 0סגור