"הורדת דירוג לישראל לא תשפיע על שוק ההון המקומי"
איך זה ישפיע על האזרחים?
"זה דומה למצב שבו הבנק מוריד את דירוג האשראי שלך. ההלוואות של כולנו יתייקרו. ברגע שהמדינה מגייסת כספים בריביות גבוהות יותר וההחזרים עולים, כולנו נשלם את המחיר. במקום שהמדינה תשקיע את הכסף במחוללי צמיחה, חלק גדול מהכספים יושקעו בהחזרת החובות - שהתייקרו לעומת לפני שנה".
לדברי כרמי, בפועל תחזית הדירוג של ישראל בשנה האחרונה ירדה בכמעט שלושה נוצ'ים (דרגות): "אם לפני שנה תחזית הדירוג של ישראל היתה AA מינוס, לא רק שהתחזית לא התממשה, אלא שכעת עומדים להוריד אותו".
על רקע מלחמת חרבות ברזל והגירעון התופח, הוא סבור כי, "מצאנו את עצמנו מהר מאוד במקום לא טוב, וזה מה שמטריד את השוק. מיחס תוצר של 60% אנו עומדים להגיע ל-68%. הגירעון צפוי לטפס ל 6.5% מהתוצר. כל זה קורה בתקופה שבה המשקיעים לא רואים את הממשלה נוקטת צעדים של אחריות תקציבית. המצב רע, היא לא מעלה מסים ולא מבטלת הקצאות כספים קואליציוניות".
"רוב הלקוחות שלנו לא מוטרדים - אני זה שתפקידו לדאוג"
"רובם לא מוטרדים. אני זה שתפקידו להיות מודאג". ממה אתה מודאג? "אני מודאג ממה שלא מתומחר. הדוגמה הבולטת ביותר היא הידרדרות למלחמה קשה בצפון. אירוע שמעבר להיותו מטריד מבחינה אישית ולאומית, ישנה את התמחור בשוק הישראלי".
אם המלחמה מלבנון תחמיר, איך זה ישפיע על הבורסה?
"אם ייפלו טילים על תל אביב וכולם יהיו במקלטים, ללא ספק אנו יכולים לראות בטווח הקצר ירידות חזקות של 10%-15% במדדים המובילים. לאחר מכן בטווח של שבועות תגיע התאוששות, בדומה לזו ראינו לאחר הירידות החדות של ה-7 באוקטובר 2023".
הבורסה תיסחר בשפל לאורך זמן?
"בטווח הקצר המשקיעים הזרים יצאו מהשוק, ויהיו פדיונות כבדים בקרנות הנאמנות - שייצרו לחץ על השוק. לאחר זמן מה, כמו שתמיד קורה, תחל התאוששות. ייכנסו ידיים חזקות לשוק. המוסדיים המקומיים יגיעו ויתחילו לרכוש סחורה. זה ייצר סוג של התאוששות חזקה.
"גם בנק ישראל צפוי לפעול כפי שפעל לאחר 7 באוקטובר כדי להרגיע את המסחר בשער החליפין. ההתאוששות תחל באג"ח הקונצרניות, מרווחים שיפתחו עם תחילת המלחמה יחלו להיסגר. לאחר מכן מניות שירדו בחדות יתקנו שוב כלפי מעלה - לפעמים יתקנו את מלוא הירידה ואולי אף מעבר לזה. מכיוון שזה לא אירוע שניתן באמת להתכונן אליו, לדעתי הלקוחות יידעו להכיל את התנודה החדה בשוק.
"בהסתכלות קדימה, יש סיכוי לסיים את 2024 עם תשואות חיוביות גם באפיק המניות וגם בחוב. הריבית ברוב העולם המערבי נמצאת במגמת ירידה. בארה"ב הבנק הפדרלי מדבר על שלוש הורדות ריבית, והצפי של השוק הוא שהריבית תרד ל-3.5%-3.75%. הורדת הריבית תשחרר הרבה לחץ ותעניק רוב גבית חיובית לאג"ח ולמניות בתחום הנדל"ן".
"שוק המנות הישראלי זול משמעותית מבחינה היסטורית"
"אנחנו שואלים זאת כל הזמן. יש פער של 20% בין השוק הישראלי לאמריקאי. התשובה לשאלה תלויה בכמה גורמים שכרגע אין לי עליהם תשובה חד משמעית. התשובה לכך תלויה בהתפתחויות הגיאו-פוליטיות וגודל תקציב הביטחון. למלחמה יש עלויות כבדות מאוד, ויש הבדל עצום אם היא תסתיים בשבועות הקרובים או תיפרש לאורך שנים קדימה.
"הסיכונים הגבוהים סביב השקעה בשוק הישראלי גורמים לנו לפזר את הפוזציות, כך שחלק מהתיק המנייתי יושקע בשוק האמריקאי וחלק קטן בישראל. לכן, אף ששוק המניות הישראלי זול משמעותית מבחינה היסטורית ועשוי להוות הזדמנות כניסה, כ-60% מהתיקים שלנו מופנים להשקעות בארה"ב ורק כ-40% בישראל".
איך ישפיעו הבחירות בארה"ב על השווקים?
"השאלה הנכונה יותר היא מה תהיה התוצאה. קשה לי לנבא מה תהיה התוצאה ומי ינצח. כשדונאלד טראמפ ניצח זו היתה שנה מעולה ל-S&P500. אבל זה לא אומר שזה יקרה שוב ב-2025. יש סקטורים, כמו הפיננסי והביטחוני, שייהנו יותר מניצחון רפובליקאי. אך כרגע אנחנו עדיין לא עושים התאמה של התיק לתוצאות הבחירות בארה"ב. אנו מתרכזים בסקטורים שבכל מצב הם אטרקטיביים להשקעה, ללא קשר לזהות הנשיא הבא".
איזה סקטורים מעניינים להשקעה כיום?
"סקטור הטכנולוגיה, שחווה עליות משמעותיות בשנה החולפת, מעניין מאוד גם בהסתכלות קדימה. גוגל ומיקרוסופט ימשיכו להוביל את הכלכלה העולמית בשנים הבאות. בתוך סקטור זה ניתן למצוא את סקטור השבבים. באחרונה היתה הערכה מעודכנת של טייוואן סמיקונדקטור על צפי לצמיחה של יותר מ-20% בהכנסות החברה - תחזית שהציתה עלייה בכל הסקטור. אנו חיוביים מאוד גם לגבי סקטור הסייבר תחום ה- AI והענן. סקטורים נוספים שמעניינים הם הפיננסים - תחת ההנחה שהכלכלה האמריקאית לפני נחיתה רכה, הבריאות והאנרגיה".
איפה קיימות הזדמנויות בשוק האג"ח?
"בשונה מהמקום שבו היינו לפני שנה או שנה וחצי, כמעט בכל כיוון שמסתכלים בתחום האג"ח יש כיום הזדמנויות. העלאת הריבית החדה מאוד שהתרחשה עד לפני חודשים ספורים יצרה הזדמנויות מעניינות מאוד בחוב, הן בארה"ב גם בישראל. אם בעבר היינו צריכים ללכת לשוליים, ולחפש את ההזדמנויות בתחום של חברות בדירוגים הנמוכים, כיום גם בדירוגים הגבוהים במח"מ יחסית בינוני ניתן להניב למשקיעים תשואות יפות.
"בכל תיק אנו מחזיקים כיום כ-10% באג"ח אמריקאיות בדירוגים גבוהים עם מח"מ של ארבע שנים. החשיפה הזו מעניקה לנו תשואה לפדיון של יותר מ-5%. גם בישראל חלק משמעותי מתיק החוב מפוזר באג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים של A+, שמעניקים שעבודים. באפיק השקעה זה ניתן לקבל תשואה שקלית של 5.5%-6% כתלות במח"מ. באג"ח הצמודות המדורגות AA ניתן להניב תשואה צמודה של 2.5% -2.6% בממוצע.
"ירידת הריבית הצפויה תוביל לרווחי הון גבוהים ככל שמחזיקים אג"ח ארוכות יותר. מאידך יש באג"ח הארוכות סיכון גבוה יותר. לכן בשקלול של הסיכון-סיכוי אני מעדיף כיום מח"מ לא ארוך מדי, של שלוש עד שלוש וחצי שנים באג"ח הקונצרניות. זאת למקרה שתהיה הרעה בפרמטרים, או שנמצא שהנחות העבודה היסודיות שלנו לא היו נכונות. כך למשל, בנק ישראל לא הוריד את הריבית בקצב שאנו מצפים ממנו. אם זה יקרה תהיה לכך השפעה שלילית על האג"ח".
איפה יש הזדמנויות בשוק המניות?
"בישראל, סקטור הבנקאות נראה מעניין מאוד. זה סקטור שעבר בשנים האחרונות התייעלות, ונהנה מתחרות נמוכה ורווחיות גבוהה. התשואה על ההון בבנקים נעה כיום סביב 17%-20%. הבנקים הגדולים נסחרים מתחת להון העצמי ומעניקים למשקיעים תשואת דיווידנד גבוהה של 4%-6%. גם סקטור הביטוח, שמגדיל באופן מתמשך את ההשקעה בנכסים הריאליים מעניין להשקעה. מדובר בסקטור שייהנה מהורדת הריבית" .
"גם סקטור הנדל"ן המניב, שבו פועלות חברות כמו עזריאלי ומליסרון - שחטף מכה חזקה מעליית הריבית בעולם, מעניין להשקעה לאור התמחור. סקטור נוסף שרגיש לשינוי כיוון בריבית הוא האנרגיות המתחדשות. המניות של החברות הפועלות בתחום נהנות מירידת ריבית, בדומה למניות חברות הנדל"ן. על רקע המצב הביטחוני והמתיחות הגיאו-פוליטית בעולם, גם סקטור התעשייה הביטחונית, שנהנה מביקושים מוגברים על רקע המלחמה וממהירות חימוש שלא נגמרת, מעניין להשקעה".
לאור כל ההזדמנויות שאתה מציין, איך היית משקיע כיום מיליון שקל?
"על רקע ההזדמנויות בשוקי האג"ח בעולם אני לא מחפש ללכת למקומות מסוכנים. אחד הכללים שמנחים אותנו הרבה מאוד שנים הוא הנטייה הטבעית לבנות תיק שקלי ללקוחות שחיים בישראל. כל יציאת השקעה החוצה זה סיכון שאני לוקח על עצמי. בשנה האחרונה, בשל עליית הסיכון בישראל הגענו לחשיפה גבוהה מאוד של כשליש מהתיק לדולר.
"כ-10% מהתיק שבניתי הייתי משקיע באג"ח בארה"ב עם מח"מ של ארבע שנים, שמעניקות לי תשואה לפדיון של 5%+. "כ-25% מהחלק המנייתי בתיק אשקיע במדדים בחו"ל באופן הבא: כ-9% במדד S&P500; בנוסף, 3% במדד S&P500 במשקל שווה; 2% במדד S&P400 ועוד 5% בנאסד"ק 100, 2% בסקטור הטכנולוגיה 1% בתשתיות ובינוי, 1% בסקטור הבריאות, 1% בסקטור האנרגיה, ו-1% נוספים בסקטור הפיננסים.
"כ-15% מהתיק אשקיע במניות בישראל לפי החלוקה הבאה: 4% במניות בנקים, 3% במניות נדל"ן מניב, 3% במניות חברות ביטוח, 1% במניות של חברות אנרגיה מתחדשת, 1% במניות של חברות תעשייה ביטחונית, 1% במניות של חברות תשתיות ו-1% במניות של חברות טכנולוגיה, שבבים ותקשורת, ו-3% נוספים במניות של חברות פארמה.
"באפיק החוב, כ-45% מהתיק אשקיע באג"ח קונצרניות בישראל. בשל צמצום המרווחים, אני מעדיף היום להיחשף לאפיק הקונצרני הצמוד. לכן 25% באג"ח קונצרניות צמודות מדד באופן הבא: כ-5% במדד התל בונד צמוד שנה עד שלוש שנים, 13% בתל בונד צמוד שלוש עד חמש שנים ;3% בתל בונד צמוד חמש עד 15 שנה ו-4% תל בונד צמודות A בשיעור של 4%. 20% הייתי משקיע באג"ח קונצרניות לא צמודות באופן הבא: 5% בתל בונד השקלי שנה עד שלוש שנים; 10% תל בונד שקלי שלוש עד חמש שנים; ו-5% מהתיק לתיבול בתל בונד שקלי בדירוגי A.
"את ה-5% הנותרים בתיק הייתי מותיר באופן נזיל בקרן כספית או במוצרים דומים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אם שום לא משפיע אז איך המניות יורדות? שיעלו תמיד (ל"ת)מוזר מאוד 23/01/2024 15:43הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.הדביל הזה מנהל כסף ? (ל"ת)הזוי 23/01/2024 14:03הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.נבואה ניתנה לשוטים . כל אחד ניהיה לי בעל רוח הקודש ומבין גדול (ל"ת)יהודי גאה 23/01/2024 13:47הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.תורידו כבר, נמאס לשמוע על זהרועי 23/01/2024 13:03הגב לתגובה זו2 1אין לזה שום חשיבות. תורידו ל BBBסגור
-
בגלל שסמוטריץ אמר?אין לזה חשיבות ? 23/01/2024 16:00הגב לתגובה זו0 0כשהילד שלך מקבל ציונים גרועים בבית ספר אתה שמח ? מה לא מובן ? גורם אובייקטיבי מבקר את כלכלת ישראל ומעלה את מחיר ההלואות שלנו. זה לא חשוב? אתה ביביסט נכון ?סגור
- טען עוד
-
זו הבעיה, השמאלנים רואים בישראל כילד שמקבל ציוניםרועי 23/01/2024 20:38הגב לתגובה זו2 0ציונים אמריקאים שמאלנים. אנחנו לא חייבים להם כלום, ישראלים פרטיים לא מלווים כסף מבנקים אמריקאים. החוב הלאומי שלנו מוחזק רובו ככולו בידי קרנות פנסיה קופות גמל ובכל מקרה הריבית שלו נקבעת על ידי בנק ישראל ויש לו ביקוש בארץ ובעולם. אבל לשמאלנים של כח קפלן זה לא משנה. העיקר להאשים את ביבי ולהפחיד את האזרחים.סגור
-
1.אם הורדת דירוג לא תשפיע למה צריך בכלל דירוג …. (ל"ת)ברנע 23/01/2024 12:52הגב לתגובה זו3 0סגור
-
ברור שתשפיעביבי=גולדה 23/01/2024 16:01הגב לתגובה זו0 0רק סמוטריץ או ביבי יטענו אחרתסגור