דניאל חחיאשווילי המפקח על הבנקים
צילום: דוברות בנק ישראל

יועצי ההשקעות בבנקים הפכו לרובוטים - אז למה בנק ישראל רוצה שתשלמו על הייעוץ?

אבישי עובדיה | (31)

פעם יועץ ההשקעות היה התפקיד הכי חשוב בשוק ההון. יועצי ההשקעות בבנקים היו מנתבים כספים למניות, לאגרות חוב, לקרנות נאמנות. פעם יועץ השקעות היה "המלך" של הסניף. הפקידים האחרים היו מחוסרי עבודה ואצלו היה תור של כמה לקוחות. כולם היו מתייעצים, שואלים, מעריכים. היועץ היה אומר את מה שהוא חושב, ממליץ, מסביר. הוא גם יכל לטעות, אבל הוא עשה את המקסימום מבחינתו, ולרוב זה עבד.

ואז הגיעו ההנחיות, הרגולציה, הבירוקרטיה. בהנהלת הבנק שואלים את היועץ למה הוא המליץ ללקוח על מניית X. "אני חושב ש-X טובה. הרווחים שלה עלו, בעל השליטה קנה מניות, קראתי ראיון עם המנכ"ל שלה". ואז אומרים לו - "אבל היא לא ברשימה של המועדפות על הבנק".

מה יעשה היועץ? יפסיק להמליץ על מה שהוא חושב ויעבור לרשימה של הבנק שהיא כסת"ח. רשימה של מניות שאם ממליצים על מניות ממנה אין סיכון שאחר כך מישהו יבוא בטענות לבנק וליועץ. אין גם סיכוי לתשואה מרשימה, יש סיכוי גדול לבינוניות. 

ואז בהדרגה מעקרים ומסרסים את עבודת הייעוץ. המפקח על הבנקים סירס את התפקיד הנחשב - יועצי השקעות ממלאים רוב היום טפסים. טפסים מול הלקוח, טפסים אחרי שיחה עם הלקוח, טפסים שמסבירים מדוע הם המליצו ללקוח על קרן נאמנות מסוימת. 

במצב כזה, רוב יועצי ההשקעות הופכים לרובוטים - הם פותחים את מערכת הדירוג של הבנק, רואים מי הקרנות המובילות, ומכינים ללקוח תיק השקעות. זאת העבודה של יועצי ההשקעות כיום. יש כאלו שנמצאים במטה של הבנק או במרכז ייעוץ, אז אולי העניין שם שונה, יש כסף גדול, ואולי גם פה ושם הם מדברים ומייעצים על מניות. אבל מה זה מדברים או מייעצים? הם לוקחים את האנליזה של מחלקת המחקר ומתבססים עליה.

כבר מעל 10 שנים יועצי השקעות מתרגמים את הדירוגים של הבנקים לתיק ההשקעות של הלקוחות. בתחילת הדרך מול לקוח חדש ובאופן שוטף אחת לתקופה הם ממלאים שאלון צרכים של הלקוח, מנתחים את התיק. אבל גם זה בעיקר כדי שאחר כך הם ימלאו טפסים שהם את שלהם עשו, כמה שפחות אחריות. ואגב, את כל שאלוני הצרכים והבדיקות של הסיכונים והסיכויים שמתאימים לכם אתם יכולים לעשות בשאלונים ברשת.

פעם, וזה היה מזמן, הייתם מגיעים ליוסי מהבנק כדי שייצר לכם תשואה עודפת. היום יוסי יכול להתחלף לאיזה מנגנון AI, שיהיה אפילו טוב יותר. רק לא בטוח שתקבלו תשואות עודפות - אתם תקבלו את הממוצע.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

גם כמות יועצי ההשקעות נחתכה. פעם נתנו שירות מלא לכל מי שרצה. בצדק. גם לילד בן 16 שפתח חשבון בנק וגם ללקוח עם 10 מיליון שקל בחשבון. היום נותנים שירות מלא רק ללקוחות גדולים. אם אין לכם כמה מאות אלפי שקלים, שכחו מזה, אתם לא שווים התעסקות של יועץ השקעות. הוא פשוט עמוס בעשרות טפסים למלא כל יום. וככה הכמות והאיכות של יועצי ההשקעות הלכו וירדו.

ועל חוסר השירות והייעוץ הזה, עומדים לקחת מהציבור כספים נוספים. עולם עקום. בנק ישראל, וליתר דיוק דניאל חחיאשווילי המפקח על הבנקים, פרסם ביום חמישי את כוונתו לאפשר לבנקים לגבות עמלה על ייעוץ השקעות ללקוחות. ואחר כך בנק ישראל עוד מעז להגיד לנו שהוא לא דואג לרווחי הבנקים, אלא ליציבות של הבנקים.

בנק ישראל בעצם מנסה לתת לבנקים בוננזה ענקית - עמלה לפי גובה התיק של הלקוח. זו תהיה עמלה שנתית, וזה יוביל להכנסה גדולה לבנקים ולהוצאה גדולה ללקוחות מבלי שקיבלו באמת שירות אמיתי. מנגד, בנק ישראל מנסה לעשות רפורמה בדמי הניהול בתיקי ההשקעות המנוהלים דרך הבנק, אבל איך אפשר להוריד את דמי הניהול בשוק תחרותי - בניהול תיקים יש עשרות גופים ויש דמי ניהול נמוכים במיוחד. אי אפשר לקבע שם מקסימום-הגבלה ואם כן, אז גם במקרה הזה הבנקים ירוויחו - לקוחות יעברו לניהול דרכם. 

מעבר לכך, לרוב הציבור אין תיק מנוהל בבנקים בעוד שרובו כן מתייעץ (או רוצה להתייעץ) עם יועץ השקעות. כלומר, רוב הציבור ישלם עמלות נוספות גם אם בנק ישראל יוריד את דמי הניהול על התיקים.   

עמלה על ייעוץ השקעות - למה וכמה?

מעבר לכך שזה עשוי להוביל ללקוחות שיעדיפו להשקיע ללא ייעוץ, זה מעלה שאלה של עמלות כפולות - האם בנק ישראל שכח את עמלת ההפצה שקרנות הנאמנות משלמות לבנקים על כך שהם מעבירים ומייעצים לקנות את הקרנות שלהן? זו עמלה שקיימת כבר 20 שנה ואין לה שום סיבה אמיתית. ההיפך - היא עמלה שבסוף הלקוחות משלמים אותה מסיבות היסטוריות ולא רלבנטיות. זה כמו שיקבעו שאם אתם חוסכים לפנסיה, גמל, השתלמות, אתם צריכים לשלם דמי ניהול שוטפים לבנק - למה? ככה. זה התחיל מכך שהוציאו את גופי הקרנות מהבנקים ונתנו להם סוכרייה במקום - עמלת הפצה מקרנות הנאמנות. אבל הבנקים הרוויחו פעמיים - הם מכרו את קרנות הנאמנות במספרי שיא ועוד מקבלים 20 שנה עמלות הפצה גבוהות. 

אין כאן הפצה, אין כאן שום הבדל בין נייר ערך שהיועץ אומר ממליץ ללקוח לבין קרן נאמנות, יש כאן סחיטה של הלקוח על פני שנים. פשוט כי אפשר וכי הרגולטורים מנומנמים, עצלנים ולא רוצים לריב עם הבנקים.

הגיע הזמן לבטל את עמלות ההפצה, אבל בנק ישראל חושב בדיוק ההיפך - צריך להעלות את העמלות. כשחושבים על זה, אי אפשר להתנער מהמחשבה שבנק ישראל פשוט מנסה "להכניס" לשר האוצר בצלאל סמוטריץ. האחרון מנסה להגדיל את המיסוי על רווחי הבנקים, אז בנק ישראל דואג להגדיל את רווחי הבנקים.

כך או אחרת, על פי ההצעה של הפיקוח על הבנקים, העמלות השנתיות שתשלמו על ייעוץ ינועו בין כמה מאות שקלים לכמה אלפים בשנה.   

תגובות לכתבה(31):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 23.
    אבי 28/01/2024 17:08
    הגב לתגובה זו
    מאמר מענין מאוד. תודה
  • 22.
    יריב 28/01/2024 15:39
    הגב לתגובה זו
    בתור לקוח מועדף של לאומי בסניף עסקים בהרצליה פיתוח כל מה שקיבלתי לאורך השנים הן המלצות של ועדת ההשקעות עם יועץ שהיה אמור להיות בכיר במיוחד ובפועל היה פקיד חביב ורובוט של ועדת ההשקעות. ואלו המלצות היו לועדת ההשקעות? מניות כמו עליבאבא שירדה יותר מ 50% וחברת פינטק גרמנית שנתגלתה כתרמית ופשטה את הרגל. מי שהקשיב להם הפסיד המון כסף. הם תמיד, אבל תמיד, צעד אחד מאחורה. ADOBY הוציאה דו"ח טוב והמניה התנפחה? תקנה הרבה מבחינתם ותפסיד כי נכנסת מאוחר מדי. העיקר שהעמלות שלהם ימשיכו לזרום. אפסים מאופסים.
  • 21.
    יועץ ללקוחות עושר 28/01/2024 14:10
    הגב לתגובה זו
    כתבה נחמדה, אוסיף מידע חשוב. לא צריך להכליל על כל היועצים. בממוצע, יועץ לתיקים קטנים יהיה ברמה נמוכה מאוד עם שכר נמוך ולכן דווקא רצוי להגביל את שיקול הדעת שלו ל"רשימות". מאידך, יועץ ללקוחות גדולים של כמה מליונים לרוב יהיה משכיל בהרבה, עם יותר ניסיון וידע, אך גם יקר יותר. אין מתנות חינם. ליועצים אלה מומלץ לתת יותר שיקול דעת, וזה מה שקורה כמעט בכל הבנקים. הם ממש לא רובוטים ויש להם יד חופשית להיות יצירתיים כל עוד עומדים במסגרת הסיכון המתאימה ללקוח. כנראה שזה כלכלי במצב הקיים לתת ייעוץ ברמה גבוהה רק ללקוחות גדולים. כמעט בלתי אפשרי היום להשיג יועץ טוב בפחות מ20-25 א' בחודש או מעט פחות עם קביעות. דווקא דמי הייעוץ החדשים, למי שמוכן לשלם, יתנו אולי אפשרות גם ללקוחות קטנים לקבל ייעוץ מיועץ ממש איכותי, מה שהיום כמעט בלתי אפשרי לא משנה כמה משלמים. אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר שלמה, יועץ איכותי עולה יותר.
  • פחח 28/01/2024 19:58
    הגב לתגובה זו
    מי שנשאר בבנקים עם העמלות הגבוהות, דמי שמירה, ומיני שטויות אנרכוניסטיות הם רק הפראיירים. והמבוגרים. ואותם אפשר לדפוק חופשי חופשי... כי הם לא מבינים או רוצים להבין. וגם ביזפורטל הם לא קוראים או יקראו. חחח
  • דנדי 28/01/2024 15:33
    הגב לתגובה זו
    בשביל זה לא צריך יועץ שום ידע או מידע לגבי מניות שהם לא מניות הבנקים ת.סל סנופי כדי שיסכים הוד מעלתו לטפל בתיק מניות הוא רוצה מעל 3 מיליון שקל וגם אז מי מבטיח מה הוא שווה אף אחד...מי שלא מוכיח את עצמו ב100-200 אלף בחיים לא אתן לו 3 מיליון בלי להכיר.
  • 20.
    יוסי 28/01/2024 12:32
    הגב לתגובה זו
    עד לפני כמה שנים (אולי הרבה לא זוכר) היתה עמלה לפי גודל התיק שקראו לה "דמי משמרת" בשנים האחרונות כשאני אומר בבנק "דמי משמרת" מייד מתקנים אותי וקוראים לזה "דמי ניהול". אז תהיה עמלה נוספת בנוסף ל "דמי ניהול" ,מישהו יכול להסביר.
  • סוד העושק 28/01/2024 14:32
    הגב לתגובה זו
    בבדיקה שעשיתי מצאתי שסך העמלות אכל כחצי מהרווח מהתיק הסולידי
  • 19.
    נכון 28/01/2024 12:30
    הגב לתגובה זו
    את ההתקשרות ביננו. העברתי לפני שנים את הכסף לנדלן וראיתי רווח יפה, ולמזלי כבר מימשתי וכיום לא הייתי שם שקל בנדלן, אולי עוד שנתיים שלוש אם תתחלף ממשלת ההזויה. בינתיים עדיף להשקיע באופן פרטי למי שיודע ומי שלא יש חברות מנוסות ואמינות.
  • 18.
    אפילו בחינם אני לא חולם להתייעץ עם יועצי הבנק (ל"ת)
    ליאור 28/01/2024 12:07
    הגב לתגובה זו
  • 17.
    כלכלן 28/01/2024 11:22
    הגב לתגובה זו
    במסגרת אין שום קשר בין העמלה לפעולה הבנקים מתקשרים ללקוחות למכור קרנות לא מומלצות מצד אחד ומהצד השני גובים עמלת הפצה שהלקוח בוחר לא להעזר בהמלצות שלהם אין רגולטור באמת על הבנקים זו גילדה שלא נוגעים בה
  • 16.
    אזרח 28/01/2024 11:11
    הגב לתגובה זו
    על חשבון העובדים והציבור ובחסות ההסתדרות
  • 15.
    שולתתתת1 28/01/2024 10:54
    הגב לתגובה זו
    למה אין עמלת מקסימום לקניה ומכירה? אהה זה עובד רק לצד אחד הבנתי...
  • 14.
    cbe 28/01/2024 10:35
    הגב לתגובה זו
    דואגים רק לבנקים, מעניין למה? צריך להוריד עמלות דרמטית עמלות המרה, קנייה ומכירה של ני"ע עמלת שמירה בטח לבטל. ועוד ועוד
  • 13.
    דני 28/01/2024 10:34
    הגב לתגובה זו
    הוא המליץ לי על כמה מניות מעולות ועל מט''ח כשהיה צריך.
  • 12.
    שולמן 28/01/2024 10:32
    הגב לתגובה זו
    הפיקוח על הבנקים דואג רק לבנקים ובכלל ניתן לחסוך במאות מליוני שח ע"י צמצום בכמות העובדים בפקוח על הבנקים ובכלל בעובדים אחרים בבנק ישראל.
  • 11.
    עמל 28/01/2024 10:11
    הגב לתגובה זו
    הבנקים גובים כמה עמלות: 1. קניה / מכירה 2. קסטודיאן 3. עמלת ברוקר סבך הכל העמלות יקרות להחריד. אם על זה יוסיפו גם דמי ניהול, זו שערוריה!
  • 10.
    משהו 28/01/2024 10:02
    הגב לתגובה זו
    ואגב, עמלת ההפצה פוגעת בחיסכון של הלקוחות, כי הרי בתי ההשקעות צריכים לחיות, אז נוצר מצב שעל העלות של בית ההשקעות מתווספת עמלת ההפצה לבנק שמקזזת עוד ברווח הלקוח ושלעיתים רבות היא בגובה עמלת בית ההשקעות. כלומר בית ההשקעות מקים את הקרן, משלם את האגרות, משלם לאנליסטים, מנהלי תיקים, עלויות משרד, וכו', ולוקח בסוף על קרן מעורבת נניח 0.7% כשחצי מזה הולך לבנק על כלום. היועץ רק ממליץ על הקרן, וגם ככה לבנק יש עוד עמלות קניה ומכירה ודמי ניהול ומשמרת. איפה ההיגיון? ועל זה עוד רוצים להוסיף לבנקים עמלת ייעוץ???
  • 9.
    מיועץ 28/01/2024 09:56
    הגב לתגובה זו
    מנהל התיקים לוקח פחות מאחד אחוז בשנה ועושה עבודה נפלאה, היועץ בבנק - פדיחה. מסכנה שלי שכדאי לשלם אבל לא ליועץ בבנק.
  • 8.
    תמיד לשכוח 28/01/2024 09:56
    הגב לתגובה זו
    להימנע משנת 1983 חוזרת
  • 7.
    אסף 28/01/2024 09:48
    הגב לתגובה זו
    ראשית, מנסיון אישי , לא מסכים לקביעה הקטגורית שלך שהיועצים הם רובוטים. חסרה גם הצגה של צד נוסף בעולם ההשקעות - חברות הברוקרים השונות הנותנות את הכלים למשקיע גם היום. מניח שתתפתח תחרות עזה בין הבנקים שירצו לשמר לקוחות לשאר המתחרים- אולי יעלו את רמת הייעוץ לרמות חדשות ? הלוואי.
  • 6.
    שחף 28/01/2024 09:33
    הגב לתגובה זו
    למה דורשים לימודי כלכלה אם מכריחים את היועץ להיות רובוט...למלא טפסים לתעודת סל כסת"ח של הלייף.
  • 5.
    יועצים פקידים ומנהלים קץ אחרית הימין מלחמה ועושק אזרחים (ל"ת)
    חרפה לאומית הבנקים 28/01/2024 09:08
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    אנונימי 28/01/2024 09:02
    הגב לתגובה זו
    בתור יועץ בבנק, ישנם גם יעדי מכירות וגיוס לקוחות, היועץ הפך לאיש מכירות ופחות יועץ
  • צודק היועץ הפך למחלקת שיווק מכירות . (ל"ת)
    שחף 28/01/2024 10:52
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    גולדפינגר 28/01/2024 08:51
    הגב לתגובה זו
    בנק ישראל דואג לבנקים לא לאזרחי ישראל. ברוב העולם אין עמלות על חשבון עו"ש רק בישראל יש! מדוע? לבנק ישראל פתרונים.בישראל הבנקים מקבלים מלאי עסקי (כסף) ללא עלות, איזה עוד סקטור עיסקי את מכירים שמקבל מלאי עסקי בחינם.
  • מני 28/01/2024 10:41
    הגב לתגובה זו
    תחפש ''bank account fees'' ותחכים.ומה זאת אומרת מקבלים כסף ללא עלות ? הם משלמים על כסף שלווים מבנק ישראל ריבית.בנק ישראל דואג ליציבות הבנקים, לא מקרי שלא נפל פה שום בנק כשבארה''ב ואירופה זה היה נפוץ.
  • 2.
    bibi 28/01/2024 08:46
    הגב לתגובה זו
    בנקים גנבים כסף מהציבור בדמי משמרת
  • נתון למשא ומתן! אם מתעקשים לא משלמים (ל"ת)
    חיפאי 28/01/2024 11:03
    הגב לתגובה זו
  • יוסי 28/01/2024 09:10
    הגב לתגובה זו
    גובים עמלות הרבה מעל העלות שלהם לבורסה .צריך לקבוע אחוז רווח .לבטל עמלת מינימום
  • 1.
    יועץ בבנק 28/01/2024 08:44
    הגב לתגובה זו
    זה נכון, אני בעבודתי כיועץ מתעסק המון ברגולציה חונקת, וטפסולוגיה, שלא לדבר על יעדים. אבל מעבר לקרנות מומלצות וסקירות של הבנק, יש לי עדיין שיקול דעת ואני עדיין פועל לפי עיקר דעתי ולא רק בהכוונה של אגף הייעוץ. הרובוטים אולי יחליפו אותי מתי שהוא בקרוב, אבל עד אז, אני קודם כל נותן שירות, וכך אהיה עד שיגידו לי להניח את העט
  • רועה החשבון 28/01/2024 10:05
    הגב לתגובה זו
    מניסיון, היועץכל הזמן מנסה לשכנע אותי לקנות ניירות ערך שמסוקרים על ידי הבנק, ולמכור ניירות שלא מסוקרים, למרות שאין בה שום היגיון